Първоначално изпратено от съни(тя)
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
М+С хидравлик АД (MSH / MCH)
Collapse
X
-
-
На ОСА може да се предложи да се предвиди някакъв lockup период за новоемитираните акции, т.е. да не могат да се търгуват, например за една година. Така ще са по-мотивирани да работят за увеличаване на цената, дивидентите и т.н. По света се прави, при IPO-та, най-често. Само препоръчвам, защото нямам.Мненията ми не са препоръка за търговия.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
Изказах мнението си. Докато дивидента се увеличава, проблем за мен няма. Нека не забравяме че мениджмънта работи и управлява дружеството, а ние сме само инвеститори. .....
Сериозно питам, защото виждам много подобни на твоето мнение.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнениеСъс сигурност новината за "новите акции за привилигировани" не е приятна, и това ме накара да продам доста голяма част от акциите ми в Спиди. Тази ситуация е подобна, с тази разлика че тук искам да допълвам, и излизането от Софикс + тази новина, ми донесе цена поне с 1лв. по-ниска отпреди 3-4 седмици. Факт е обаче че има и други положителни новини свързани с дружеството. Избягването на плащането на данъци върху бонусите в акции е едно от тях. Евентуалната им продажба веднага би намалила цената за евентуални нови или настоящи инвеститори купуващи на по-добри цени (нали това беше основната критика към дружеството, че е надценено). Увеличаването на дивидента също е положително. Ако и през 2018-та дружеството продължи с добрите си резултати, и повтори евентуален дивидент, това увеличение на капитала бързо ще бъде забравено. Ако се превърне в практика обаче за сметка на намаляващ дивидент, тогава вече ще бъде проблем и лампичка - всеки да си решава какво да прави.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
Всеки труд, включително и мениджърския си има цена. Когато обаче тя се различава от пазарната/дали случаят е такъв е субективна трактовка на всеки акционер/- вече имаме проблем..
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнениеСъс сигурност новината за "новите акции за привилигировани" не е приятна, и това ме накара да продам доста голяма част от акциите ми в Спиди. Тази ситуация е подобна, с тази разлика че тук искам да допълвам, и излизането от Софикс + тази новина, ми донесе цена поне с 1лв. по-ниска отпреди 3-4 седмици. Факт е обаче че има и други положителни новини свързани с дружеството. Избягването на плащането на данъци върху бонусите в акции е едно от тях. ..................
При някои компании, за добрата работа на мениджърския екип варантите са за сметка на собствени акции(не новоизкупени), така собственикът демонстрира лично отношение при оценката си
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bill-bg Разгледай мнениеЧак пък провал.... Най-многото, което може да се случи е да падне малко цената. Но ако резултатите са добри не виждам нищо лошо в това. Хората търсят под дърво и камък добри компании на ниски цени. Пък и фри-флоута ще се увеличи....
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
Да, съвсем нормална практика е, но на развит пазар, какъвто нашия не е. На Запад и да излязат 1% от акциите "на тезгяха" няма да се усети, а тук, при тази ликвидност (на М+С конкретно), не ми се мисли. Освен това на Запад също така има практика работниците и служителите да имат ПРАВО (никой не ги задължава) да купят на преференциална цена (примерно -20%) акции на дружеството, но това да е за сметка на заплатата, т.е. част от заплатата си могат да получат под тази форма, а не по номинал и то само за ръководния персонал, и то за част от него. Тази практика в български условия ще е провал. При нас работят само бонусите и т.нар. тантиеми. Какво пречи да се раздадат Х лв като бонус за добре свършена работа, за постигнати резултати и т.н. И е по-прозрачно и не се обърква капиталовата структура. Всичко е чисто и прозрачно. Сумите са ясни и могат да се съпоставят с минали години. Отново казвам - не подкрепям. Досега съм имал пълно доверие в дружествата от групата на "Стара планина". Надявам се добре да обмислят тази стъпка и да не избързват с въвеждането й. Нека да видим още поне 1-2 години при "Спиди" какво ще стане и евентуално тогава да решаваме. Повече нямам какво да кажа.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
3-4 млн. лева бонуси нормално ли ти се вижда?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнениеСъс сигурност новината за "новите акции за привилигировани" не е приятна, и това ме накара да продам доста голяма част от акциите ми в Спиди. Тази ситуация е подобна, с тази разлика че тук искам да допълвам, и излизането от Софикс + тази новина, ми донесе цена поне с 1лв. по-ниска отпреди 3-4 седмици. Факт е обаче че има и други положителни новини свързани с дружеството. Избягването на плащането на данъци върху бонусите в акции е едно от тях. Евентуалната им продажба веднага би намалила цената за евентуални нови или настоящи инвеститори купуващи на по-добри цени (нали това беше основната критика към дружеството, че е надценено). Увеличаването на дивидента също е положително. Ако и през 2018-та дружеството продължи с добрите си резултати, и повтори евентуален дивидент, това увеличение на капитала бързо ще бъде забравено. Ако се превърне в практика обаче за сметка на намаляващ дивидент, тогава вече ще бъде проблем и лампичка - всеки да си решава какво да прави.Last edited by dex; 19.03.2018, 16:20.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Със сигурност новината за "новите акции за привилигировани" не е приятна, и това ме накара да продам доста голяма част от акциите ми в Спиди. Тази ситуация е подобна, с тази разлика че тук искам да допълвам, и излизането от Софикс + тази новина, ми донесе цена поне с 1лв. по-ниска отпреди 3-4 седмици. Факт е обаче че има и други положителни новини свързани с дружеството. Избягването на плащането на данъци върху бонусите в акции е едно от тях. Евентуалната им продажба веднага би намалила цената за евентуални нови или настоящи инвеститори купуващи на по-добри цени (нали това беше основната критика към дружеството, че е надценено). Увеличаването на дивидента също е положително. Ако и през 2018-та дружеството продължи с добрите си резултати, и повтори евентуален дивидент, това увеличение на капитала бързо ще бъде забравено. Ако се превърне в практика обаче за сметка на намаляващ дивидент, тогава вече ще бъде проблем и лампичка - всеки да си решава какво да прави.
- 1 like
Коментар
-
Не може при 2 отворени "кранчета" (годишни бонуси и тантиеми) да отваряш трето. Донякъде бих бил съгласен, ако позатворят първите две, но работниците (и тези които са свикнали да получават кеш в края на годината) едва ли ще са съгласни, а и е редно да има възнаграждения при постигнати добри резултати. Справедливо е. Единственият разумен аргумент на мениджмънта вероятно е, че така няма да излизат "живи пари" от компанията, а ще се увеличи броя на хартийките, но косвените вреди (казах ги вече, но пак ще повторя - интриги, завист, спадане на морала и демотивация при тази които са извън кръга на "късметлиите", повишена "чувствителност" при миноритарните акционери) и то в дългосрочна перспектива според мен са повече отколкото ако остане старото положение. Да си раздават кеш и който иска да си купува акции или каквото друго душа му сака.Vanitas vanitatum...
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
е тъмън малко и спекулантите на бфб да живнат, ако има още останал такъв вид
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
Да, съвсем нормална практика е, но на развит пазар, какъвто нашия не е. На Запад и да излязат 1% от акциите "на тезгяха" няма да се усети, а тук, при тази ликвидност (на М+С конкретно), не ми се мисли. Освен това на Запад също така има практика работниците и служителите да имат ПРАВО (никой не ги задължава) да купят на преференциална цена (примерно -20%) акции на дружеството, но това да е за сметка на заплатата, т.е. част от заплатата си могат да получат под тази форма, а не по номинал и то само за ръководния персонал, и то за част от него. Тази практика в български условия ще е провал. При нас работят само бонусите и т.нар. тантиеми. Какво пречи да се раздадат Х лв като бонус за добре свършена работа, за постигнати резултати и т.н. И е по-прозрачно и не се обърква капиталовата структура. Всичко е чисто и прозрачно. Сумите са ясни и могат да се съпоставят с минали години. Отново казвам - не подкрепям. Досега съм имал пълно доверие в дружествата от групата на "Стара планина". Надявам се добре да обмислят тази стъпка и да не избързват с въвеждането й. Нека да видим още поне 1-2 години при "Спиди" какво ще стане и евентуално тогава да решаваме. Повече нямам какво да кажа.
Спестените данъци и разходи по ОПР се прехвърлят върху дребните.
- 3 Харесвания
Коментар
Коментар