От 6 кинта се редя да и купя тука, голям пропуск...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Биовет АД (53B / BIOV)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Martingale Разгледай мнениеЗа компанията, специално тази, това което е най важно за анализ е ръстът на продажбите. Там няма манипулации. А те си растат прилично. Трябва и да дадем малко толеранс за продукцията от новия завод. Едва ли е строен без да има осигурени дългосрочни договори за продажби. Трябва време за отпушване и там.
Ръст в прдажбите: да
Новият завод: да
Това са хубавите неща спор няма.Veni, Vidi, Vici
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениесилвър, не мисля че е правилно да търсиш такова сходство между оперативния паричен поток и печалбата.
Това как се разплащат с клиенти и доставчици няма много общо с профабилността на бизнеса им. И двете са важни, но не толкова свързани.
Колкото до капитализирането на разходи и оттам изкуствено покачване на печалбата.
Ако наистина се прави нарочно, т.е. мажо да иска да показва по-голяма печалба... ами това е много силен бичи сигнал
Ако използваш CFO като водещ метрик или ползваш DCF, тогава определено има много общо как утилизираш оборотния си капитал, за да придобиеш поне някаква бегла представа за справедливата стойност на бизнесаVeni, Vidi, Vici
Коментар
-
За компанията, специално тази, това което е най важно за анализ е ръстът на продажбите. Там няма манипулации. А те си растат прилично. Трябва и да дадем малко толеранс за продукцията от новия завод. Едва ли е строен без да има осигурени дългосрочни договори за продажби. Трябва време за отпушване и там.
Коментар
-
силвър, не мисля че е правилно да търсиш такова сходство между оперативния паричен поток и печалбата.
Това как се разплащат с клиенти и доставчици няма много общо с профабилността на бизнеса им. И двете са важни, но не толкова свързани.
Колкото до капитализирането на разходи и оттам изкуствено покачване на печалбата.
Ако наистина се прави нарочно, т.е. мажо да иска да показва по-голяма печалба... ами това е много силен бичи сигнал
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеСъгласен, както казах и в двата си поста корекция трябва да си направиш, но точно това не може да ме притеснява.
Не мисля че виждаме кой знае колко различно нещата, просто въпрос на трактовка
Успешни инвестиции!
Гледам,че по бая позиции се засичамеVeni, Vidi, Vici
Коментар
-
Първоначално изпратено от Silver Fox Разгледай мнениеАко правиш DCF и използваш отчетите, ако не направиш корекциите, за които говорих си е определено проблем
Не мисля че виждаме кой знае колко различно нещата, просто въпрос на трактовка
Успешни инвестиции!
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеЗа ROE-то всичко е много относително, тук има риск от трансферно ценообразуване и можеш да чекнеш печалбите на Хювефарма колко пъти над тези на Биовет са, а те основно препродават по земята тяхната продукция. Преприятието е мноооого по-печелившо от това което виждаме ако питаш мен, но все пак като вкарват толкоз дълг, някак трябва да се връща, така че ще виждаме пари и в самия Биовет и занапред. Да не говорим че и банковия дълг към Сити който имат в Биовет също има ковенантс, което е успокояващо за акционерите тук.
За капитализираните разходи няма как да коментирам, нямам достатъчно информация за да разсъждавам дали реално трябва да се капитализират или не.
За паричния поток не мисля че е съвсем точно с тази корекция със задълженията към свързани лица, щото това е придружено със спад на задълженията към доставчици, а мисля че Хюве има и доставки към Биовет (трябва да се поровя да видя). Според мен цялата работа е че с новия завод произвеждат здраво и трупат запаси, вече 6-то тримесечие и им растат запасите от продукция и незавършено и им трябват пари насреща. Мажо им дава пари и единствения проблем е че не са го сложили в нетекущи пасиви и тогава всичко би било ок. Но щеше да е логично да има и лихва нали, а те явно са решили да не товарят Биовет с лихви.
Притеснения за бизнеса или за мажо приемам, ама това как са записали кредитите от Хюве, на този или на другия ред в отчета не мисля че е проблемVeni, Vidi, Vici
Коментар
-
За ROE-то всичко е много относително, тук има риск от трансферно ценообразуване и можеш да чекнеш печалбите на Хювефарма колко пъти над тези на Биовет са, а те основно препродават по земята тяхната продукция. Преприятието е мноооого по-печелившо от това което виждаме ако питаш мен, но все пак като вкарват толкоз дълг, някак трябва да се връща, така че ще виждаме пари и в самия Биовет и занапред. Да не говорим че и банковия дълг към Сити който имат в Биовет също има ковенантс, което е успокояващо за акционерите тук.
За капитализираните разходи няма как да коментирам, нямам достатъчно информация за да разсъждавам дали реално трябва да се капитализират или не.
За паричния поток не мисля че е съвсем точно с тази корекция със задълженията към свързани лица, щото това е придружено със спад на задълженията към доставчици, а мисля че Хюве има и доставки към Биовет (трябва да се поровя да видя). Според мен цялата работа е че с новия завод произвеждат здраво и трупат запаси, вече 6-то тримесечие и им растат запасите от продукция и незавършено и им трябват пари насреща. Мажо им дава пари и единствения проблем е че не са го сложили в нетекущи пасиви и тогава всичко би било ок. Но щеше да е логично да има и лихва нали, а те явно са решили да не товарят Биовет с лихви.
Притеснения за бизнеса или за мажо приемам, ама това как са записали кредитите от Хюве, на този или на другия ред в отчета не мисля че е проблем
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеSilver Fox,
прав си че човек може да се подведе в анализите си ако гледа този дълг като търговски заеми, но все пак това си е в реда на нещата. Просто модела им явно е че кредитите са към Хюве, а не към Биовет и вече вътрешно си ги пускат към Биовет.
От това Биовет пести пари за лихви и то не малко. А бе не мога да се оплача от компанията дори при 10 лева това означава
P/E 6.38
P/B 0.80
P/S 0.35
Така че аз съм спокоен.
Просто да имате едно на ум във връзка с отчитането на паричните им потоци от оперативна дейност.
Качеството на печалбата също е леко под въпрос поради следните причини:
* Паричен поток от оперативна дейност (след корекцията за увеличението от 12 672 000 лв. задължения към свързани лица) 3 778 000 лв. Нетната печалба е 6 484 000 лв. Разликата е доста голяма, което води до въпроси. Продължаваме нататък:
*В баланса се вижда, че компанията капитализира разходи, което води до нетна печалба по-висока от паричен поток от оперативна дейност.
*Ръст на предплатени суми = 472 000 лв
*Ръст на разходи за бъдещи периоди = 345 000 лв
*Ръст на други вземания = 990 000 лв (интересно е, че в обяснителните бележки не мога да намеря нищо за тези позиции, това си е ред флаг)
Общо капитализираните разходи под една или друга форма са в размер на 1 807 000 лв.
Ако тези капитализирани разходи са изписани като разходи ще има положителен данъчен ефект от 180 700 лв
Като извадим тази сума от репортваната нетна печалба в размер 6 484 000 лв. и добавим данъчния ефект, получаваме число по-близко до 4 857 700 лева (доста по-близко до паричния поток от оперативна дейност). При така аджъстнатата нетна печалба PE то на форуърд база (прогнозана нетна печалба 4 857 700*2 = 9 715 400 лв за 2013) е около 6.98, което пак е едно добро число.
Според мен тазки компания не може да се търгува за дълъг период над book value, защото ROE на аджъстната база е между 10-12%, а Cost of Equity е не по-малко от 10-12% като има и премия за лош мажоритар със сигурност, но нея да не я засягаме към момента.
Та заключението ми е макс PB 1 fair value, което е 25% upside от сегашните цени, който е влизал на 6-7 лв. да му е честито за мен е малко късно да се присъединя
Лично мнение, не е препоръка.
Поздрави на сериозната дружина инвестирали в позициятаVeni, Vidi, Vici
Коментар
-
Silver Fox,
прав си че човек може да се подведе в анализите си ако гледа този дълг като търговски заеми, но все пак това си е в реда на нещата. Просто модела им явно е че кредитите са към Хюве, а не към Биовет и вече вътрешно си ги пускат към Биовет.
От това Биовет пести пари за лихви и то не малко. А бе не мога да се оплача от компанията дори при 10 лева това означава
P/E 6.38
P/B 0.80
P/S 0.35
Така че аз съм спокоен.
Коментар
-
Компанията определено реализира ръстове, но паричният поток от оперативна дейност е много изкривен и не дава адекватна информация на инвеститорите.
Увеличението на задълженията към свързани лица го отчитат като паричен поток от оперативна дейност, а това е заблуждаващо. Това по МСС 7 трябва да се отчете като паричен поток от инвестиционна дейност (транзакциите със свързани лица).
Като се направи корекция за това "напудряне" на паричния поток от оперативна дейност, реалният е + 3 778 000 лв., а не 16 450 000 лв., както се опитват да ви обедят от компанията
Просто тук гимнастиката е много елементарна и лесна за забелязване.
1-ви ред флаг: Нетния оборотен капитал е -30 000 000 лв., това нещо идва от финансирането от свързани лица. За целите на анализа е по-адекватно да се третира като дълг, а не като част от оборотния капитал.
2-ри ред флаг: Паричният поток от оперативна дейност е в пъти по-голям от печалбата в ОПР-то, което веднага навежда на мисълта, че е манипулиран.
Изманипулиран е по начина, който съм обяснил по-горе.
Това е лично мнение! Надявам се да направите пари от тази позиция, виждам, че сте се събрали добра агитка тук, но искам да имате едно на ум за тези шмекерии.
Поздрави и успех! Не е препоръка.Veni, Vidi, Vici
Коментар
-
Първоначално изпратено от 123456 Разгледай мнениеХаха гледам че на Домузите са им извъртяли номер и за втори път не могат да си гласуват ипотеките Така и трябва да се отстояват интересите от наглеци като тея.
http://www.mateko.bg/stroitelstvo/st...php?type_id=12
Почти съм убеден,че БУЛ ИНВЕСТ ГРУП 2009 нямат нищо общо с Домусчиев,решили са просто да инвестират в стадиона,на който играе отбора на Домусчиев и съвсем случайно притежават 269 102 акции на Биовет...Last edited by retro_69; 31.07.2013, 02:42.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениеДа, фундамента й ще е по-силен от тогава, а ако и мажото направи някой стъпки за да покаже че е променил отношението си към публичността, акцията отива в съвсем друга орбита на оценка!
Коментар
Коментар