Първоначално изпратено от B.Graham
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Катекс АД (5KTE / KTEX)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от AladdinПървоначално изпратено от ДиагностикТук има сериозни институционални инвеститори ЗПАД Булстрад и УПФ Доверие с общо 15%. Трудно КФН ще допусне накърняване на интересите на техните клиенти (застраховани и лица с осигуровки). Доколкото знам, към момента КФН прави разследване за сделките на Катекс по прехвърлянето на акциите на Деспред и Пампорово, на обстоятелствата относно излизането на парите от продажбите на акциите на СИ Банк, и на това, че ръководството не обръща никакво внимание на миноритарите.
Така че, действията на новите (стари) собственици съм убеден, че се наблюдават под лупа от КФН.
Я какви очи има тя...какво обоняние...500 000 000 евро!!!
а ний тука си пишем- на никой не пречим.
Коментар
-
Първоначално изпратено от meche_cveti93Може и да съм оптимист.... , но за мен неизвестността беше по лоша....
Можеше и да бъде и по лошо , парите да отидат при собственика си .. , а не собственика да отиде при парите си..... , ако разбирате за какво става въпрос..... .
Тука имаше изказвания за мажоритар който е № 1 по.....
за кой мажоритар ставаше въпрос , до сега всички бяха поставени лица и тайна касичка на една банка....
Ако са решили да досъсипят предприятието защо трябваше да се излиза на светло... КФН ще разследва някой продажби и докъди ще стигне....
Остава да продадат и остатъчните % от компаний който имат по 1лев и тогава наистина няма смисъл да отчитат Консолидиран...Не се бъзи-кай !!!
Коментар
-
Може и да съм оптимист.... , но за мен неизвестността беше по лоша....
Можеше и да бъде и по лошо , парите да отидат при собственика си .. , а не собственика да отиде при парите си..... , ако разбирате за какво става въпрос..... .
Тука имаше изказвания за мажоритар който е № 1 по.....
за кой мажоритар ставаше въпрос , до сега всички бяха поставени лица и тайна касичка на една банка....
Ако са решили да досъсипят предприятието защо трябваше да се излиза на светло... КФН ще разследва някой продажби и докъди ще стигне....
Коментар
-
Първоначално изпратено от ДиагностикТук има сериозни институционални инвеститори ЗПАД Булстрад и УПФ Доверие с общо 15%. Трудно КФН ще допусне накърняване на интересите на техните клиенти (застраховани и лица с осигуровки). Доколкото знам, към момента КФН прави разследване за сделките на Катекс по прехвърлянето на акциите на Деспред и Пампорово, на обстоятелствата относно излизането на парите от продажбите на акциите на СИ Банк, и на това, че ръководството не обръща никакво внимание на миноритарите.
Така че, действията на новите (стари) собственици съм убеден, че се наблюдават под лупа от КФН.Не е препоръка.
Коментар
-
Тук има сериозни институционални инвеститори ЗПАД Булстрад и УПФ Доверие с общо 15%. Трудно КФН ще допусне накърняване на интересите на техните клиенти (застраховани и лица с осигуровки). Доколкото знам, към момента КФН прави разследване за сделките на Катекс по прехвърлянето на акциите на Деспред и Пампорово, на обстоятелствата относно излизането на парите от продажбите на акциите на СИ Банк, и на това, че ръководството не обръща никакво внимание на миноритарите.
Така че, действията на новите (стари) собственици съм убеден, че се наблюдават под лупа от КФН.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ДиагностикПървоначално изпратено от AladdinПървоначално изпратено от rururuИмаше ли нещо такова, че минималната цена при търгово не може да бъде по-ниска от счетоводната стойност?
Т.е. при евентуално търгово предложение ще получим поне по 31.82 лв. на акция (колкото е счетоводната стойност според Инвестора)?
Звучи прекалено хубаво, за да е истина. Моля специалистите да потвърдят или пък да обяснят каква би могла да е минималната цена при търгово предложение.
Благодаря.
Имам акции.
Правилото е просто цената неможе да е по-ниска от средно претеглената цена от цените на които е било в последните 3 месеца.
Задължително се прави оценка на предприятието по минимум 2 метода и само, когато оценката е по-ниска от средно-претеглената оценка от пазарната цена от последните 3 месеца, тогава се взема по-високата, т.е. цените от сделките.
Без никъде да е записано, че счетоводната стойност е задължителен минимум, то КФН обикновено го използва като долна граница. Ето наскоро примера с Явор.
Възможни прилагани методи, ще се опитам най-популистко да ги представя:
Чистата стойност на активите - Активи по справедлива стойност (пазарни цени) минус пасиви, разделено на броя на акциите.
При този метод обикновено се изчислява стойност доста по-висока от счетоводната стойност, защото активите обикновено не са преоценявани дълго време и справедливите им цени са по-високи.
Метод на приходите (дисконтираните парични потоци) - прогноза за бъдещите парични потоци от дейността, дисконтирани към момента. Тук трябва да се включи ефекта и от други притежавани към момента активи, не свързани с основната дейност - акции, други инвестиции. Дори и да се опитат тук да покажат ниски стойности заради малката печалба от последните години, то другите налични активи - пари, вземания, аванси ще неутрализират и няма да позволят извеждане на ниска цена.
Сравнителен метод - на база на други сделки, коефициенти мултипликатори за дружества от този бранш.По всички мултипликатори дружеството е силно подценено, така че цената преизчислена с такива мултипликатори ще бъде значително висока.
Тук прилагам извлечение от ЗППЦК с регламентацията:
Става дума за търговото предложение
(6) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Предложението по чл. 149, ал. 1 и 6 и по чл. 149а включва обосновка на предлаганата цена, съответно на предлаганата разменна стойност по чл. 150, ал. 2, т. 3. В обосновката се посочва справедливата цена на една акция на дружеството, изчислена въз основа на общоприети оценъчни методи. Изискванията към съдържанието на обосновката, включително към прилагането на оценъчните методи, се определят с наредба.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Цената, съответно разменната стойност на търговото предложение по чл. 149, ал. 1 и 6 и по чл. 149а, не може да бъде по-ниска от най-високата стойност между:
1. справедливата цена на акцията, посочена в обосновката по ал. 6; и
2. средната претеглена пазарна цена на акциите за последните 3 месеца, а когато такава не е налице - от най-високата цена за една акция, заплатена от предложителя през последните 6 месеца преди регистрацията на предложението; в случаите когато цената на акциите не може да бъде определена съгласно предходното изречение, тя се определя като по-високата между последната емисионна стойност и последната цена, платена от търговия предложител.
(8)(Нова - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Цената на търговите предложения по чл. 149, ал. 8, както и по чл. 149б не може да бъде по-ниска от средната претеглена пазарна цена на акциите за последните 3 месеца, а когато такава не е налице - от най-високата цена за една акция, заплатена от предложителя през последните 6 месеца преди регистрацията на предложението. Търговият предложител може да обоснове предлаганата от него цена съгласно ал. 6.
(9) (Предишна ал. 8 - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Предложението за замяна на акции задължително трябва да съдържа и алтернативна възможност за закупуване на акциите с право на глас на останалите акционери.
По сериозният проблем е дали ще могат да избегнат търговото.
Не препоръчвам никому нищо. Притежавам акции.Не е препоръка.
Коментар
-
Всички ние , който останахме на борсата след октомври сме глухи и слепи.....
Внимавай с изразяването.....
Всички които все още сме на борсата сме тук, защото имаме сериозен дългосрочен ангажимент (интерес) към българския капиталов пазар.
А относно начина ми на изразяване - ако предпочиташ ти можеш да пишеш и в рими! Но аз определено съм привърженик на повествователната реч!
Успехи!
Коментар
-
SubZero, никаква печалба няма нужда да прибират, защото на никого не са я давали Тука просто едни същи хора въртят едни и същи пари от продажбата на акции на Си-банк - докато ги наредят в удобна нова схема
А Диагностика го избива на чест, защото май няма и на какво друго да разчитат последните оптимисти тук Видно е, че покрай исландеца и Цветелина и екип са усвоили доста - всичко е добре подготвено и изпълнено, съобразено е със нормативните изисквания - е, колкото до имиджа, в тези среди подобни "финансови оптимизации" даже повече повдигат имиджа, отколкото да го свалят
Коментар
-
ATILA написа:
Дали след толкова мълчание от страна на мениджмънта и врътки с прехвърляния тук все още има някой оптимист по тази позиция
Внимавай с изразяването.....
Коментар
-
Първоначално изпратено от ДиагностикА и тук има следния допълнителен акцент. Цветелина Бориславова в момента има доста добър имидж като банкер и бизнесмен от западен тип. Проектите и включват задължително западни партньори и доста пари. Не мога да допусна, че ще се прояви като елементарна и ще си прецака добрия имидж. В нейния случай, това ще и отреже доста бизнес възможности.
Примери колкото искаш.
А, и като стана дума, KBC /голям играч с уж безупречна репутация/ не показаха реалната стойност на СИБанк, именно за да си спестят висока цена за търговото.
В този ред на мисли, в "бизнес средите" дори е по-престижно ако успееш да изкараш пари, когато изглежда невъзможно.
Нямам акции. Не препоръчвам нищо.
Коментар
Коментар