IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Юрий Гагарин АД (YGAG / GAGBT)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Intern-trader,
    Когато едно предприятие се търгува на нива 2-3 пъти под средните за пазара по различни показатели на базата на текущите резултати, ти да си силно притеснен че резултатите трябва да са по-добри...

Преди 2 дни бях смятал показатели:
    P/E 5.05x
    P/B 0.44x
    P/S 0.27x
    EV/EBITDA 3.22x

Ако цената е 140 лв например тогава да се съглася че ще ми е грижа голяма резултатите да са с 20-30% по високи

Иначе като поглеждам набързо средния EBITDA margin за последните 12 години ми излиза 12.95%, сега на трейлинг база ми е 11.99%. За 2005 е бил 14.01%, за 2006 - 10.38%. Няма да вземе маржа да ме притеснява мен поне. На базата на този марж да отиде на EV/EBITDA 10 няма да се сърдя

Бизнесът расте стабилно. Като гледам приходите:
    2005* 46,220,000
    2006* 40,771,000
    2007* 50,932,000
    2008* 46,803,000
    2009* 47,566,000
    2010* 50,750,000
    2011* 50,180,000
    2012* 47,510,000
    2013* 80,473,000
    2014* 95,954,000
    2015* 106,040,000
    2016* 122,334,000
    2017трейлинг* 128,815,000
    2007 акцията ходи над 100 лева, а сега сме на 39
    Last edited by BSEtrader; 01.11.2017, 12:30.

Коментар

• В отчета има други притеснителни неща, които ще си позволя да ги кажа, защото никой не ги коментира. Нетната възвръщаемост на база приходи е само 4,87%, т.е. само 4,87 ст. остават като печалба. Себестойността е 94,16%, а само мат.разходи 69,38%, т.е. проблемът е фундаментален.. Това е много притеснително за такова предприятие, което е уникално и необходимо за цигарената индустрия. То трудно може да бъде изместено, просто изисква силно специализирано оборудване. След като е ценно, трябва да му се дава нормални цени и да му се осигурява поне 10% рентабилност на база приходи. За мен това означава, че просто му се извиват ръцете, като му дават по-ниски и изтискани цени, а печалбата, която трябва да остава в предприятието, на практика отива на следващо ниво - цигарените фабрики или някой посредник (не съм сигурен въобще има ли такъв).
      Иначе, всички коефициенти са доста примамливи, определено говори за подцененост. Мажоритарят не е проблем сам по себе си, но защо предприятието е принудено да продава на такива ниски, спрямо разходите си, цени. Не бързайте да ме анатемосвате, просто се замислете, много съм добронамерен, предприятието ми е било слабост преди доста години, сега също го проучвам като вариант за инвестиция, независимо от мажоритаря.Има нещо сбъркано, това предприятие има всички предпоставки да печели повече, имам отчети от 2007 и 2008 г., печалбите бяха много по-високи, а няма никакви предпоставки нещата сега да са много различни. Просто може би проблемът е в ценообразуване между свързани лица. По принцип в такива случаи има вариант източване на печалбите чрез заставане на входа за някои разходи, но външните услуги са ниски, не съм наясно кой им доставя материалите и дали и там не се надуват разходите.

Коментар

• Никъде не видях да е обяснено какви са тези 15990 х.лв. предоставени заеми на свързани лица?Дори при тези заеми да не участват заинтересовани лица,то обема не е малък и би трябвало да има информация за тях.има отчетени 183 х.лв приходи от лихви и ако те са само от тези заеми,то лихвата не е лоша.Лошото е че пак няма никаква информация,поне аз не видях.

Коментар

• Затова аз само едно нещо си позволявам да препоръчвам когато си говоря с някого - диверсификация!

Иначе ясно че ако нямаше грам притеснения за нищо щяхме да сме значително над 100те лева. Аз считам че си струва риска за портфейлна позиция. Не мисля че риска е по-голям отколкото при тимаджийските позиции например, за които се избива винаги спекулативния капитал. Другото тримесечие като се появят 8млн от онзи имот трябва да паднат задълженията още. Ще видим.
          Last edited by BSEtrader; 31.10.2017, 10:24.

Коментар

• В обясненията(т.27) все още стои текста,че сред лицата притежаващи над 5% са "Комсо Табако" ЕООД-това говори колко може да се вярва на отчетите.През Април 2016 техния дял бе придобит от Дореко Комерс ЕООД..В отчетите има много неясноти и спестени обяснения и това е притеснително и дава повод за размисли и спекулации.
            Например: Дореко Комерс(сега Ди Ар Си Инвест ЕООД) е закупило "Бояна клуб" ЕООД в края на миналата година,те пък в началото на тази са купили от "Ексклузив уеб дизайн" дипломатическия клуб и още три имота в столичния кв. "Изгрев" за 10.5 млн. http://www.capital.bg/biznes/kompani...elian_peevski/ Цифрата е почити същата като появилото се задължение.Та за това се чудя,дали не плащаме и за тази покупка.
            Коефициентите наистина са много привлекателни,но за това си има причина-мажоритаря и свързаните с него рискове.
            Last edited by nikon; 31.10.2017, 10:20.

Коментар

• Прекрасна акция

Коментар

• Първоначално изпратено от nikon Разгледай мнение
                Ди Ар Си Инвест ЕООД вместо Дореко Комерс ЕООД.. с промяната на името има и съществена промяна на "други текущи задължения по разчети"...Каква ли схема са измислили пак
                Какво общо виждаш между промяната в наименованието на един от акционерите и промяната в текущите задължения? Иначе тези "други текущи задължения по разчети" се появиха второ тримесечие и в това тримесечие намаляват с 600хил лв.

Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                ебитда колко е. смятал си вероятно
                ЕБИТДА за трето тримесечие нараства по моите сметки с 20.6% до 3,847млн спрямо същото тримесечие на 2016 г. и стигаме на базата на този отчет до EV/EBITDA 3.22 ... при средно за пазара сигурно между 10 и 11 (само информативно - такъв малтипъл ако търсиш при Гага е някъде към 140-150 лв)

Коментар

• Ди Ар Си Инвест ЕООД вместо Дореко Комерс ЕООД.. с промяната на името има и съществена промяна на "други текущи задължения по разчети"...Каква ли схема са измислили пак
                  Last edited by nikon; 31.10.2017, 00:02.

Коментар

• Малко бижу! Печалбата за периода фърчи с почти 50 %. Нарастват продажбите, особено в чужбина темпът е внушителен. Дано се запази инерцията до края на годината.

Коментар

• Bse, според мен запазва устоичиво ебитда, и дори малко подобрява. Разбира се фектора маджо се явява като "тежка карма" все още. Дано се разкара някой ден )))))
                      Не е препоръка... !!!
                      "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• ебитда колко е. смятал си вероятно
                        Не е препоръка... !!!
                        "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Решили за да изглежда по-ниска печалбата да начислят данъци за тази година, като за съпоставимия период няма начислени такива. Ама все пак си правят пак 4,6млн печалба за 9месеца, а са си оценени на 35млн. маркет кап.

Да си седи на трейлинг P/E 5

Ще седи, ще седи, пък после някой ще се чуди защо скочило двойно-тройно за нула време.
                          Айде по-късно довечера ще го гледам обстойно отчета.

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение

За индулгенциите на Дидо Дебелия.
                            Защитен рефлекс, викаш. Струва ми се по-вероятно да е нова атака към някои дробчета ненагледни.

Коментар

• Първоначално изпратено от Trakatrak' Разгледай мнение
                              За кво ще го внасят тогава?
                              За индулгенциите на Дидо Дебелия.
                              Life won't wait for you.

Коментар

• За кво ще го внасят тогава?

Коментар

Working...
                                X