IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Слънчев ден АД (SDEN / SLDEN)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Слънчев вятър
    е така е вероятно абе убвао че ни донесе малко радост у тая корекция все пак
    Айде хаирлия да е Ветре, и аз купих днес тук. След сплита си мисля, че добро развитие ни чака...;-).
    Успехи!

    Коментар


    • е така е вероятно абе убвао че ни донесе малко радост у тая корекция все пак

      Коментар


      • яхуу! ае честита Коледа момчета и момичета! акцийки ще има за всеки от сърце слънчев, ми за къде да бърза човека? сега по-скоро му е на сърце как да си приватизира пловдиския панаир

        Коментар


        • е днес все пак ни опровергаха излезе некакво съобщение:
          На проведено ОСА от 12.12.2007 год. на Слънчев ден АД-Варна /SLDEN/ са взети следните решения:
          - Промени в устава на дружеството;
          - В изпълнение на Решение на КФН № 1593-ПД/11.12.2007 год., точката от дневния ред относно овластяване по чл. 114, ал. 1 ЗППЦК на лицата, които управляват и представляват дружеството, да извършат сделки, описани в материалите за ОСА, не е подложена на гласуване
          - Увеличава капитала на дружеството от 471 929 лв. на 11 326 296 лв., чрез издаване на 10 854 367 броя обикновени безналични поименни акции с право на глас в ОСА с номинална стойност на всяка една от по 1 лв., за сметка на средствата заделени във фонд "Резервен" на дружеството, като всеки акционер получава за една акция нови 23 акции. Увеличението в размер на 10 854 367 е за сметка на фонд "Резервен" на основание чл. 264, ал. 4 от Търговския закон.
          Правото да получат нови акции имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери на 14-ят ден след деня на ОСА, или към 27.12.2007 год.
          Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на Борсата, в резултат на които приобретателят има право на нови акции, е 20.12.2007 год.

          Коментар


          • така е Phoenixheart,
            ОСА беше на 12.12. ако не греша, а сега е 17.12, още нема съобщение до борсата, тоя гергов много хитър, много потаен, /уж знае как се правят пари / а какво се помотава, чека да мине ипотечната криза ли какво големо дружество, големо нещо, мениджмънта - самата прозрачност

            Коментар


            • "От дружеството съобщиха, че ще изпратят по въпроса уведомление до борсата."
              Някой да знае кога ще стане това? Изненадвам се колко малко излиза за тази компания в медиите, но аз вярвам в Гергов, не по-сkоро в способността на Гергов да прави пари.

              Коментар


              • Не мисля, че става нещо много ясно... А пък последните отчети са такава мешавица с тези приходи за бъдещи периоди, че вече се отказах да разбирам нещо... Ето все пак:

                http://www.capital.bg/show.php?storyid=407518

                Гергов без Новогодишно късметче
                Държавата не склони да се откаже от контролния си дял в Пловдивския панаир

                Десислава НИКОЛОВА

                Наближава Нова година - време за подаръци. И време, в което хората обещават да са добри. По същото време миналата година правителството прехвърли безвъзмездно и без търг или конкурс голяма част от собствеността си в Пловдивския панаир на бизнесмена Георги Гергов и местната община. Гергов пък даде обещанието, че ще е добър, като инвестира пари в дружеството. В навечерието на същия празник сега бизнесменът отново си пожела държавата да даде пари, акции или имоти. Този път обаче сегашният министър на икономиката Петър Димитров отказа да влезе в ролята на добрия Дядо Мраз и демонстрира нежелание да се разделя със собственост или милиони левове заради "Международен панаир Пловдив".

                Вие на мен, а аз на вас

                Да се приеме частен партньор на държавата и общината в "Международен панаир Пловдив", за да даде той свежи пари за инвестиции в дружеството. Това беше официално лансираната причина, поради която преди година "Пълдин туринвест" беше допуснато като акционер с 49% в панаира. Тогавашният министър на икономиката Румен Овчаров и заместничката му Корнелия Нинова не влязоха в дълбочина да обясняват защо не организират някаква форма на състезание кой да е партньорът, а направо посочиха въпросното дружество. Тогава в "Пълдин туринвест" основен акционер със 75% беше пловдивската община, а Гергов имаше 25%. По-късно с апорти на свои имоти в дружеството бизнесменът трансформира това съотношение в своя полза. Обещанието му, че ще финансира стратегията за развитие на панаира, като инвестира 100 млн. евро до март 2007 г., обаче остана неизпълнено. Срокът беше преместен за септември, после за края на годината. И досега обаче проектите за преструктуриране и строежи са замразени, а единствените инвестиции са от приходите на дружеството и отиват за обновяване на част от палатите и входа на изложението.

                Милион и едно желания

                Вместо да вложи обещаните инвестиции, пловдивският хотелиер през изминалата седмица излезе с ново предложение към държавата. Вкратце - или тя да даде половината пари, или да се откаже от контролния си дял в панаира. Във вторник, часове преди общото събрание на акционерите (държавата с 51% и "Пълдин туринвест" с 49%), от пресслужбата на панаира разпространиха обръщение на Гергов, според което той предлага на държавата три варианта как да бъде изпълнена инвестиционната програма, одобрена преди година. Схема първа - всеки от двата акционера да внесе по 50 млн. евро и капиталът на дружеството да бъде увеличен със 100 млн. евро. Схема втора - частният инвеститор да даде 100 млн. евро, но те да се отразят в капитала на дружеството и така държавата да остане с дял до 5-6% в изложението (или да компенсира инвеститора с имоти на същата стойност). Схема трета - всеки от акционерите да предложи на фондовата борса по 5 или 10% от акциите си при минимална фиксирана цена от 40 лв. По изчисления на Гергов по този начин панаирът ще финансира обновлението си с 217 млн. лв.

                Така практически частникът постави на държавата ултиматум в смисъл "парите или дружеството". Според бизнесмена има и още един вариант: "Панаирът да бъде продаден от Агенцията за приватизация, като държавата запази блокираща квота. Да пуснат 5-10-15 - колкото те решат процента. И разбира се, да си внесат техния дял от тези пари, които са необходими за изпълнение на стратегията за развитие", заяви Гергов. Отделен въпрос е кой би искал да купи миноритарен дял в структурирано по този начин дружество.

                Казаното и написаното

                Месец преди общото събрание в дневния ред за него беше записана точка "увеличение на капитала". Малко по-късно Георги Гергов заяви пред пресата, че всъщност няма да иска такова нещо, а вписването на точката в дневния ред е само техническа грешка. Въпреки тези му изказвания в деня на провеждането на събранието Министерството на икономиката и енергетиката разпространи специално съобщение, в което обяви, че изпраща в Пловдив представител на държавата, който да гласува "против" увеличението на капитала. Така ведомството на Петър Димитров се застрахова от опасността да изгуби мажоритарния си дял в изложението. Оказа се, че въпреки обещанията на Гергов той все пак поиска увеличение на капитала и предложи своите варианти за бъдещето. В крайна сметка обаче те бяха отхвърлени до един.

                Новият ултиматум

                Отказът на държавата - поне засега - не личи да е обезсърчил Георги Гергов. Следващото общо събрание на акционерите на "Международен панаир Пловдив" ще бъде свикано след три месеца, а бизнесменът обяви, че до две седмици ще запознае министъра на икономиката с предложенията си. "Няма възможност тези 100 млн. евро (инвестициите в панаира - бел. авт.) да минат като дарение от мен, няма безплатен обяд", каза Гергов. Той даде срок от три месеца на правителството да избере една от схемите, лансирани от него. Какво ще стане в противен случай засега не се споменава. Очевидно е обаче, че ако държавата не склони да финансира инвестиционната програма на панаира, частният партньор също няма да извади парите за нея. "Ние можем и сами да изпълняваме инвестиционната програма, но не за 5, а за 12-13 години", обясни Гергов. По думите му в такъв случай панаирът ще ползва за целта приходите от дейността си.

                Всъщност, ако държавата приеме което и да било от предложенията на Гергов (освен това да даде половината от парите за инвестиции), правителството ще наруши собствената си стратегия за развитие на панаира, според която участието й не бива да е по-малко от 51%. И по-лошо - самият закон за приватизация, тъй като "Международен панаир Пловдив" е в списъка от предприятия, чиято приватизация е забранена.

                И малко политика

                Факт е, че в момента реакцията на държавата по предложенията на Гергов е единствената правилна. Икономическото министерство и правителството впрочем отхвърлят различните идеи на частния си партньор в панаира как да се намерят пари за вложения още от пролетта. Тогава той водеше преговори да ипотекира изложбения център срещу банков заем. Операцията обаче не беше позволена от основния акционер. И сега, както и през пролетта, обаче представителите на държавата не напомниха на Гергов, че влизането му в структурата на собствеността на панаира беше с условие той да инвестира там. И никой не споменава за никакъв тип търсене на отговорност от хотелиера защо след като е получил подаръка си, не е бил добър.

                Първа крачка в тази посока може би предстои да бъде направена от общинския съвет в Пловдив. Според източници от правителството, пожелали анонимност, се очаква въпросът за бъдещето на панаира да бъде разгледан от новата местна власт в града, който ще разгледа участието на "Пълдин туринвест" в изложението и ще прецени дали то е изгодно за общината. "Тройната коалиция не успя да каже нищо на Гергов. Вероятно обаче при новото властово съотношение в местната община партията на Бойко Борисов, чийто кмет управлява града, ще потърси сметка къде са апортирани имотите от стария град и земите около изложението. И какво печели градът от това. Това е един от начините влиянието на Гергов в панаира да се преразгледа", коментира източникът от изпълнителната власт.

                Няма възможност 100 млн. евро да минат като дарение от мен, няма безплатен обяд... Ако ние ги дадем, това означава, че държавата губи почва под краката си в дружеството."
                Георги Гергов, изпълнителен директор на "Международен панаир Пловдив", 12 декември 2007 г.

                "Панаирът има нужда от разширяване на площите, модернизиране на палатите и инфраструктурата. Той няма как да осигури тези средства, затова е нужен частен инвеститор"
                Корнелия Нинова, зам.-министър на икономиката, октомври 2006 г.

                Пет звезди в "Слънчев ден"

                В "Слънчев ден" ще бъдат построени два нови петзведни хотела, обяви управителят и собственик на курорта Георги Гергов. Средствата за проекта ще бъдат осигурени чрез увеличение на капитала на дружеството от 471 хил. на 11.326 млн. лв., за което гласува извънредното общо събрание на акционерите в сряда. По думите на Гергов, увеличението ще стане през 2008 г., като на борсата ще бъдат листвани 20% от новия пакет акции, вероятно на два пъти. Част от парите, които предстои са бъдат осигурени чрез публичното предлагане, ще са за финансиране на проекта за строеж на ЦУМ във Варна на мястото на т.нар. дупка в центъра на града. Очаква се строителството да започне до края на 2008 г. В момента върви съгласуване на устройствения план за парцела. Замисълът е във варненския ЦУМ да бъдат вложени 25 млн. евро, основната част от които ще бъдат осигурени чрез кредит.
                Чрез дружеството си "Съни тур" Георги Гергов контролира пряко 55% от акциите на "Слънчев ден", а още 40% са собственост на синовете му. Останалата част от капитала се поделя между близо 4500 акционери. В дневния ред на общото събрание в сряда имаше и точка за продажба на някои от хотелите, но така и не стана ясно дали е била разглеждана. От дружеството съобщиха, че ще изпратят по въпроса уведомление до борсата.
                В момента "Слънчев ден" е сред малкото затворени клубни курорти на българското Черноморие, като средногодишно в него отсядат между 180 и 190 хил. туристи предимно от Германия, Русия и скандинавските страни. В началото на годината имотите на курорта бяха ипотекирани като гаранция за заем от Уникредит Булбанк с решение на общото събрание на акционерите. Кредитът е 30 млн. евро.
                Пазарът реагира положително на новината за новата емисия акции на "Слънчев ден" и акциите на дружеството на борсата поскъпнаха с над 18%, като се търгуваха на нива 190 лв. за акция. "Посланията на Георги Гергов са показателни, че той вече гледа с друго око на борсата. Комбинацията от добрата печалба за годината и гласуването на увеличение на капитала прави акцията атрактивна", смята Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на "Статус капитал". Според него, като се изключи сериозната задлъжнялост, която при добро управление не е проблем, показателите на дружеството са много добри.

                По темата работиха: Елена Емануилова, Пловдив, Доротея Спасова, Варна
                Човек без идея е като риба без велосипед

                Коментар


                • Ако някой има парола за Капитал може да пейстне, оттам става ясно защо акцията поскъпва и потенциалът й е голям.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от stiff_bg
                    Първоначално изпратено от stiff_bg
                    Някой може ли да ми каже от къде какво разпродават за да докарат печалбата, че нещо не мога да го намеря по отчетите?
                    Намерих го:

                    Значително са нарастнали други приходи от продажби- отразените през 3-то тримесечие продажби на апартаменти от “Стария Пловдив” АД в обект “Порт Палас” на стойност 5 724 хил. лв.
                    Ще изкажа плахо предположение, че реалните приходи от продажба на Порта даже не са отразени някъде.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от videna
                      Благодаря ти , stiff_bg за отговора, излиза че новите акции ще се запишат автоматично в депозитара ,ако добре съм разбрала.
                      А да знаеш какви са решенията от събранието на 12.12.2007г.
                      Нямам идея, ама то май няма и значение. Много ясно, че ще си гласуват дневния ред - тоест каквото е удобно на гергов.

                      Коментар


                      • Благодаря ти , stiff_bg за отговора, излиза че новите акции ще се запишат автоматично в депозитара ,ако добре съм разбрала.
                        А да знаеш какви са решенията от събранието на 12.12.2007г.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от videna
                          Хора, имам 10 акции на Слънчев ден още от масовата приватизация. Би ли могъл някой да ми кажа как да си запиша сега новите акции, полагащи ми се при сплита. Благодаря на всеки отзовал се !
                          Нищо не трябва да правиш. Ще си ги получиш искаш или не искаш. Когато искаш да ги продаваш отиваш при инвестиционен посредник и даваш депозиратната разписка, той прави справка в Централния депозират и ще види, че имаш 10 + 23*10 = 240 акции. Това последното след като направят сплита де.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от stiff_bg
                            Някой може ли да ми каже от къде какво разпродават за да докарат печалбата, че нещо не мога да го намеря по отчетите?
                            Намерих го:

                            Значително са нарастнали други приходи от продажби- отразените през 3-то тримесечие продажби на апартаменти от “Стария Пловдив” АД в обект “Порт Палас” на стойност 5 724 хил. лв.

                            Коментар


                            • Хора, имам 10 акции на Слънчев ден още от масовата приватизация. Би ли могъл някой да ми кажа как да си запиша сега новите акции, полагащи ми се при сплита. Благодаря на всеки отзовал се !

                              Коментар


                              • Някой може ли да ми каже от къде какво разпродават за да докарат печалбата, че нещо не мога да го намеря по отчетите?

                                Коментар

                                Working...
                                X