IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Сега може пряко да нямат, но ПОК Доверие тръгна преди години именно от Доверие Холдинг. В момента е част от TBI груп, но предполагам е останала някаква връзка с Доверие Хординг. Но това няма значение за цената на акциите на DOVUHL, или ако има е положително.
    Защо никой не псуваше Лукойл Нефтохим докато беше публично, че всичките им служители бяха под строй закарани в ПОК Лукойл Гарант, а там поради тежък труд са клиенти и на унвиресален и професионален фонд

    Коментар


    • само една малка разлика
      УПФ Доверие
      и доверие обединен холдинг нямат нищо общо

      Коментар


      • РАБОТНИЦИ , ТОКУ ЩО ЗАПОЧНАЛИ ТРУДОВИЯ СИ СТАЖ, РЕШАВАТ ДА ИЗБЕРАТ УНИВЕРСАЛЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД. КАКВО Е УЧУДВАНЕТО ИМ , КОГАТО РАЗБИРАТ , ЧЕ ПО "СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ" ВЕЧЕ СА В ЛИСТАТА НА УПФ "ДОВЕРИЕ" , Т.Е. НЯКОЙ Е ПОДАЛ ФАЛШИВИ ЗАЯВЛЕНИЯ ВМЕСТО ТЯХ . ОПРЕДЕЛЕНО ПОДОБНИ КОМПАНИИ НЕ ВНУШАВАТ ДОВЕРИЕ... (случката е от вчера)

        Коментар


        • Този как не го е срам да пише такива глупости?!?!? Холдинга бил на печалба 2 мил. лева и следователно имал силен фундамент??? Ами ако вземат да си разпродадът всичките активи пак ще са на печалба ама тогава няма да имат НИКАКЪВ фундамент

          Коментар


          • e сега може да се успокоят паникьорите и да почнат да купуват на 5.00 лева.
            то шефа на Доверие е казал ясно - има апетити холдинга към някои дъщерни дружества на КИР. имат си нещо наум явно.

            купувайте сега панически!

            Коментар


            • За да се взимат правилини решения е нужна точната информация
              Ето ви едно интервю от Дневник:

              Цонко НЕДЯЛКОВ: Продажбата на акциите от "Доверие капитал" е успешна сделка за акционерите
              ИНТЕРВЮТО ВЗЕ ГЕОРГИ БИСЕРИНСКИ 31/10 - 16:01 ч.


              Цонко Недялков завършва Висшия икономически институт "Карл Маркс" - София, специалност "Икономика, организация и управление на промишлеността". Специализира в областта на финансовите операции и операциите с ценни книжа в университета на Тампа, Флорида. От юли 1992 г. е управител на ФК "Евър" ООД, а от юли 1994 до октомври 1996 г. е председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на същото дружество. От май 1998 г. до юли 2000 г. е председател на съвета на директорите на "Текстилен холдинг - Доверие" АД, а оттогава досега е председател на съвета на директорите на "Индустриален холдинг Доверие "АД.


              ------------





              B: Как си обяснявате негативната реакция на пазара, след като стана ясно, че сте намалили дела си в “Доверие капитал”?


              - Не знам кой създава тази паника, но телефонът ми звъни и ме питат какво става, казвам им - спокойно. Поводът е един, който не дава фундамент за подобни притеснения. Казвам го, защото ние имаме над 13 млн. акции, а в петък (21 октомври) са изтъргувани около 60 хил. акции, което е нищо спрямо всичките акции. Второ, ако погледнете цифрите в отчета, печалбата е, да кажем, 2 млн. лв. при загуба преди. Това е позитивен факт.


              В крайна сметка инвеститорът какво го вълнува - дружеството да е на печалба и да може да си получи дивидента. За мен е важно, че имаме печалба от 2.09 млн. лв. Това означава, че ще има пари за разпределяне на дивидент, което е положителен факт. Открихме новия медицински комплекс, подготвяме куп нови неща и не мисля, че има фундамент да се сринат акциите ни.





              B: Притеснението сред инвеститорите идва от това, че в отчета се споменава една цифра от 45.5% като дял в "Доверие капитал"?


              - Както виждате, у нас няма голямо българско предприятие без чуждестранно участие. За глобализация в световен мащаб и предстоящото присъединяване към ЕС на нас ни светна лампата още преди няколко години. Ние разбрахме, че нямаме шанс в България да загинем, ако не вземем своевременно мерки и да се приобщим преди влизането на страната в ЕС. Ако погледнете нашите предприятия, вече почти всичките са с чуждестранно участие.


              Например “Марицатекс”, който е най-големият текстилен комбинат на Балканите, е българско-италиански, "Вратица", "Широк печатен текстил" и "Биляна прогрес" са българско-английски, почти нямаме предприятие, което да не е обвързано с друго участие по простата причина, че дойде ли 2007 г., пазарът ще ни отнесе.


              Обяснявам ги тези неща, в смисъл че повърхностното поглеждане от сорта тук имаше едни акции, но вече ги няма, не означава лош ход, а напротив - може да означава много добър. Но дали е така, ще покаже историята.





              B: Аз тъкмо това искам да обясним дали този ход е добър?


              - Хората трудно ще го разберат, но тези младежи и девойки , които се бият в гърдите и на визитките им пише анализатор, какво анализират. Ето това трябва да анализират. Но за мен по-важни са глобалните неща. Например да имаме 51% и контрола, за да можем да избираме съвета на директорите, всичко останало си върви по Търговския закон и ЗППЦК, защото сме публично дружество. Знаем, че имаме над 50% от "Доверие капитал" и това ни стига. Тези младежи не идват на събрания и не мога да си обясня как може да има хора, които са инвестирали по 500 хил.- 600 хил. лв. и да не дойдат на годишното общо събрание на акционерите. Къде го има това?





              B: На общото събрание обсъждана ли е тази точка?


              - Естествено. В ЗППЦК са посочени сделките, които задължително трябва да се гледат на общото събрание на акционерите като въпросната. Но те не са дошли на събранието да гледат, слушат и питат и няма как да знаят какво е гласувано. И като не са били на събранието, после казват, че са излъгани и прецакани. Как ще падне по света цената на една акция, когато същия ден издаваш облигационен заем за 4.5 млн. евро, който е изкупен от трима инвеститори отраз, и то не случайни.





              B: Кой от подхолдингите реализира по-големи приходи?


              - В крайна сметка може да извадим справка и да ви покажа, че от "Доверие капитал" към "Доверие обединен холдинг" не са пристигнали никакви пари, защото всичко, което се изкара, се реинвестира.


              "Доверие обединен холдинг" няма други приходи освен лихви по кредити, които е дало на дружествата си, а все пак и колкото да е малка издръжката му, е необходимо да получава някакви пари. Единствено пари идват от продажба на акции от портфейла му.





              B: Все пак на консолидирана база каква част от приходите формира всеки един от подхолдингите? Например за миналата година консолидираните приходи на холдинга са около 160 млн. лв.


              - Годишно се движим между 160 млн. - 170 млн. лв., това са продажби, като може би над 30% от продажбите са на "Мосю Бриколаж". Това е чисто икономическа статистика. Мисля, че продажната цена при акциите от "Доверие капитал" беше 1676 лв. при номинал от 1000 лева за една акция, което е 67- 70% печалба.





              B: Според вас сделката за продажбата на акциите от подхолдинга успешна ли е за акционерите?


              - Абсолютно. Как ще направиш тези инвестиции. Медицинският комплекс, който открихме, откъде да вземем пари да го направим. След като имаме здравен фонд, което според нас е голяма перспектива, за да не ни изтичат парите в други болници, трябва да направим болницата, за която трябват инвестиции. В малките дружества също се продават акции. Това е силата на холдинга през всичките тези десет години, а именно, че сме успели да концентрираме парите в проектите, които сме реализирали.





              B: Колко е участието да холдинга в капитала на "Доверие капитал"? (Отговора дава главната счетоводителка на холдинга Анна Павлова.)


              - В капитала участието към деветмесечието е 45.52%.





              B: Кои са другите акционери в "Доверие капитал"?


              А.П. - Една малка компания - “Креста консулт”, има 100 акции, което е 1.25% от капитала, но, пак повтарям, това е от капитала, а не от акциите с право на глас.


              Холандска компания ”Хостикон” има 300 акции, което е 3.75% от капитала, 2900 акции има “Компания за инженеринг и развитие”, които представляват 36.25%, и мениджърите на "Доверие капитал" имат 320 акции, което е около 4%. Обратно изкупени от дружеството са 739 акции. Тези акции не участват при гласуването на общото събрание на акционерите съгласно разпоредбите на Търговския закон.


              Фактически от 8000 акции, като се приспаднат тези 739 акции, които нямат право на глас, се получава, че на общото събрание гласуват общо 7261 акции. Това са гласовете, които 100% взимат решение, т.е. притежаваните от "Доверие обединен холдинг" 3641 акции представляват 50.15% от гласовете на общото събрание, с които се вземат решенията.





              B: Каква сума получихте за 36% от "Доверие капитал"?


              А.П. - Продадохме акциите по цена от 1675 лева на цена книга, което е 4.857 млн. лв.





              B: Прави ми впечатление, че продадените и купените акции са идентични по размер и сумите са еднакви. Има ли връзка между двете сделки?


              А.П. - Те не са приблизително близки, те са абсолютно еднакви. Първоначално сделката беше договорена като суап, но по простата причина, че суапът не е дефиниран в българското законодателство като законово понятие, нямаше как тази сделка да бъде реализирана по този начин. Затова направихме две сделки за покупко-продажба на акции. Всичко по тези сделки е описано в доклад, който е представен и в Комисията за финансов надзор, просто инвеститорите никога не са отивали там да го прочетат. Ние имаме една пазарна оценка на Компанията за инженеринг и развитие, която е на стойност от 25 млн. лв.,


              т.е. пазарната цена на акциите от тази компания излизаше някъде по 2.80 лева на акция, а ние сме ги купили по 1 лев. Според мен това е икономическата логика на тази сделка. Такива сделки сме правили безбройно много и ще продължим да правим, защото това е холдингът, как иначе ще преструктурираме портфейла. Правим нещо, реализираме един проект и преценяваме до кой момент да го държим и в кой момент е най-удачно да продадем акциите да получим пари и отново да инвестираме в нещо друго, именно за това не знам защо инвеститорите си мислят, че са загубили.





              B: Кой е мажоритарен собственик в “Компания за инженеринг и развитие”?


              А.П. - Чуждестранното дружество "Апачия холдинг".





              B: Вие имате миноритарен дял в него - как ще си защитите интересите, гарантирани ли са те в устава?


              - Доколкото знам, уставът не е променян и с 33% можем да блокираме всяко решение на общото събрание.





              B: Какви са намеренията за развитие на тази компания?


              - Това е холдингова компания, която притежава 7 дъщерни дружества. За нас представлява интерес едно от дъщерните дружества - “Булгарконтрол”, което има и много атрактивни имоти. Има много интересни неща, които сега не мога да обяснявам в подробности, тъй като са търговска тайна.





              B: Могат ли да бъдат спокойни акционерите на "Доверие обединен холдинг" за бъдещето му?


              - Аз с това започнах, при положение че финансовите и икономическите резултати на холдинга са най-добри и фундаментът е добър. Особено като се има предвид, че сме на печалба от 2 млн. лв. В крайна сметка правим събрание догодина и ако акционерите решат, всичко ще разпределим за дивидент. Както всяка година сме раздавали дивидент между 11-13%, т.е. могат да бъдат съвсем спокойни.


              Ние сме произвели стока, която е конвертируема, и това са акциите на "Доверие обединен холдинг". Това е стока, която се търси и предлага не само в България, но и в чужбина.

              Коментар


              • Ами не знам къде ще се върнат, но ако се съди по отчетите на Mrtex, Vrat, Momkr, Toni и компaния ще се върнат в първи клас.

                Дано болницата е на плюс и Компания за инженеринг и развитие АД също,защото иначе положението е яко;-)

                Коментар


                • Bavno cenite 6te se vurnat na 5-5.20. Panikata e lo6 suvetnik

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от SOFIX
                    50-60 ст. на акция само за няколко дни не е зле
                    Знаех си аз, че щом купуваше, когато всички продаваха чакаш покачване.

                    Коментар


                    • 50-60 ст. на акция само за няколко дни не е зле

                      Коментар


                      • паникьорите свършиха, естествено прецакаха се както винаги.
                        няма нищо, другата седмица могат да си купят пак доверие на 5 лева.

                        може и да не печелиш, важно е да си в играта...

                        Коментар


                        • Гледам Доверие възтановява, а....

                          Коментар


                          • Съболезнования. А посредниците са наистина големи келеши. Но за това май имаше друга тема.

                            Коментар


                            • Макиавели,
                              прав си! Аз си бях купил права на ЕЛАРГ и не малко,но...не знаех че трябва да се записват.Там има един неуслужлив г-н Молеров,който се отнася с клиентите като с досадници.Той не ми каза че трябва да записвам!
                              Изпуснах с 1 ден срока за записване и...след ден-два ще трябва да купувам по твоето 1.8
                              Не препоръчвам никому нищо.

                              Коментар


                              • Ами 1.8 е това дето днес е 1.43 а оня ден беше 1.3. или иначе казано ЕЛАРГ.

                                Коментар

                                Working...
                                X