Тук сега спим до Деня на жената ли?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
Използвах хипотетично ниво и 7-8лв да е цената на акция 2029г., едва ли малките облигационери биха пожелали по 10 акции срещу своите 100лв . Това бе само възможен сценарии минал през умът ми - не казвам, че ОД ще направи това
Коментар
-
Използвах хипотетично ниво и 7-8лв да е цената на акция 2029г., едва ли малките облигационери биха пожелали по 10 акции срещу своите 100лв . Това бе само възможен сценарии минал през умът ми - не казвам, че ОД ще направи това
Коментар
-
Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение
Не - въобще не мисля така. Следя движението на фрий флоута. Но има разлика между това да държи цената на 8.50 - 9 лв. и това да я свали на 3-5 лв. Смятам, че ще е необходимо да се раздели с доста проценти, за да го постигне и не виждам смисъл, имайки предвид размера на емисията.
Коментар
-
Вие мислите, че само войната в Украйна и пазара държаха цената на компанията под 9лв. последните две години?
Коментар
-
Вие мислите, че само войната в Украйна и пазара държаха цената на компанията под 9лв. последните две години?
Ще е интересно да тръгне някое дело за нарушение на доверието към акционерите и за пропуснати ползи като на Запад и може да видим значителна промяна в "манталитета" на повечето мажоритари.
Говоря чисто хипотетически
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss. Разгледай мнениеМного неща се изписаха. Въпросът ми е - какво да правя?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Доверие сега ще дръпне от банката дивидента за 2022 г., и по-късно тази година сигурно и за 2023 г. ако позволява регулаторът. Падежът на всички задължения към Софарма е до края на 2025 г., но имам надежди още догодина да видим поне символичен дивидент.
За облигациите все още не знам какво да мисля, но най-лошото е да се гадае какво мисли чичето, пък в хоризонт 5 години смятам, че е невъзможно да се познае. Облигациите ще дават среден доход от 4.5%-5% годишно в зависимост от движението на референтния индекс ЮРИБОР 6 м. и предлагат възможност за конвертиране при падежа. Проблемът тук, е че е възможно да настъпят много промени през този период и рискът пада върху облигационерите с по-голяма тежест от акционерите.
Докато акциите могат да се продадат по всяко време без данък върху капиталовите печалби, облигациите е най-разумно да се държат до падеж при равни други условия предвид данъчното облагане и ниската ликвидност, която означава огромни спредове.
При настъпване на значително събитие, водещо до рязък спад на цената на акцията, акционерите ще могат да продадат и да чакат по-добри дни, а облигационерите ще пият една студена вода. При тях поне няма реална загуба, а само пропуснати ползи тъй като номиналът пак ще може да се осребри.
Виждам коментари в стила "щом мажоритаря ще запише, и аз ще запиша", но това според мен не е правилния начин да се мисли за облигациите. Те сега са привидно неатрактивни и може да се окаже, че не са само придивно, а наистина такива. Има логика в мисленето, че молдовският регулатор не позволява на Софарма да притежава над 25% от ДОХ, но вероятно пък тази забрана ще отпадне когато Молдова влезе в ЕИП. И много ясно, че Донев ще иска да запише на 10 лева, а не на 30.
Ясновидските прогнози обаче много не ми допадат при определяне на инвестиционна стратегия, затова аз лично ще си продам правата за записване, но желая късмет и попътен вятър на всеки присташил се да си запише такъв сложен (в смисъл че е сложно структуриран, но също в смисъл че ние самите не знаем какво е замислено за него) финансов инструмент.
Прилагам справка от последният отчет на Софарма за предоставените дългосрочни заеми.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение
Ако реши да изпрати цената на 3-5 лв. да не се окаже, че докато го прави ще загуби контрола върху компанията...
Коментар
-
. Ако обаче само той иска да увеличи делът си след 5г. и март не е успял да запише толкова облигации, колкото му се е искало - може да изпрати цената на 3-5лв(за примера) на края на периода и така да откаже всеки друг облигационер да стане акционер и да увеличи делът си в компанията, за да може само мажо да увеличи делът си - сценарии/рискове всякакви
Съгласен съм, че това би била спокойна инвестиция за по-големи момчета/портфейли с пет годишен почти гарантиран изход + възможна черешка на финала
Поздрави!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Yori Разгледай мнениеАз все още имам надежди, че в чичо има останало нещо човешко и няма да видим сценария при трейдинга
Коментар
-
Мойта прогноза - ще се запишат всички облигации ;-)
1. След известно време (до 2 години) ще има увеличение на капитала чрез варианти по подобие на Софарма.
2. Девиденти най-рано за фин2027 в зависимост от ГЕОПОЛИТИКАТА.
Прилагайки няколко методики за финансово-математически анализ цената на акцията е много подценена - повечето го знаете.
Единствения недостатък намирам в холдинговата структура, и ако го оправят може и да си купя акции.Last edited by dido_yord; 04.02.2024, 10:15.
Коментар
Коментар