спекулативните движения не са само в една посока. Също така много спекулативни движения се превръщат във фундаментални и обратното също е вярно. Тук мисля, че случаят е точно такъв, спекулативното ще се превърна във фундаментално. Но нека видим. Може и да не съм прав, но важното е, че съм си направил сметката и съм си калкулирал евентуалните загуби, които мога да понеса. Не съм теглил кредит, не държа само една позиция (което е доста рисково за мен) и не съм чертал графики.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
за мен неспекулативно е когато има здрав фундамент
Коментар
-
Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнениеСпекулативно движение наричам промяна в цената обусловена от външни и то косвени причини, нямащи отношение към това което самото дружество прави, как го прави, материалите с които го прави, цената която плаща за да го прави (вкл. заеми т.н.) и цената на която продава направеното.
Става неспекулативно когато изброеното настигне спекулативната цена и в няколко други случаяdestroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Спекулативно движение наричам промяна в цената обусловена от външни и то косвени причини, нямащи отношение към това което самото дружество прави, как го прави, материалите с които го прави, цената която плаща за да го прави (вкл. заеми т.н.) и цената на която продава направеното.
Става неспекулативно когато изброеното настигне спекулативната цена и в няколко други случая
Коментар
-
Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнениеЧе то какво общо има написаното от Пандата с моментната цена тука. Цената сега расте заради Софикс, не заради много промененото качество на управление на холдинга. Такива спекулативни качвания, както и той е написал, е имало, има и пак ще има.Keep going ...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
Донев започна да купува акции на Доверие на 3 януари 2007 над 2.50 , като се разчу цената мина 17 лева. Сега е на 1.99 и не са плащали дивиденти откакто Донев влезе. Айде да сравним Доверие от края на 2006 с Доверие от края на 2016:
- СК се качва от 68 млн над 74.4 млн, но ако вземеш предвид двете увеличения на капитала, които имаше след 2006, СК намалява
- Активите падат от 212.2 млн на 176.8 млн, спада идва основно от материални запаси и парични средства
- Приходите от дейността падат от 170.6 млн на 135.2 млн
- Печалбата от дейността пада от 8.9 млн на 2.4 млн
- Нетната печалба за групата през 2006 е 0.7 млн, през 2016 е 3.2 млн. Обаче, като махнеш еднократния ефект от продажба на активи дето са над 10 млн, картинката пак е много грозна
Из интервю на Донев от октомври 2007:
http://www.capital.bg/biznes/kompani...vna_suprotiva/
Намерихте ли някаква икономическа логика в структурата на холдинга, чисто функционално има ли причина да бъде разделен в подхолдинги?
- Липсва каквато и да е икономическа логика, както управленска, така и отраслова. Самото наличие на предприятия, които се причисляват като близки до нас във фармацевтичния сектор - "Момина крепост" и "Медика" и тяхното присъствие в два различни подхолдинга, са достатъчно свидетелство за липсата на отраслов принцип. Доверие обединен холдинг е минал през дългогодишна история - различни акционери през различни етапи от развитието му са имали възможност да експериментират. До какво доведоха тези експерименти, не е необходимо да се обяснява. Цялата инвестиционна общност даде оценка нарезултатите, довеждайки курса до плачевното ниво от 2.50 лв. Винаги съм казвал, че най-добрата и най-честната оценка е тази на хората, гласуващи със собствените си пари. Никой не може да принуди някого да даде повече пари за нещо, което според него струва по-малко.
"до плачевното ниво от 2.50 лв"
сега е под 2 лева, десет години по-късно може да кажеш "ок, ама 2006 вече се надуваше балон на бфб". тогава бих отговорил, че имаше сделки на над 4 лева в края на 2004 още, т.е. е на половината от нивото от преди над 13 години и на цена по-малко от 1/8 от историческия си връх. А нещо преструктурира ли се за тези 10 години? Продадоха Медика и Момина Крепост на Софарма и купиха такива велики компании като Дунав и Веко. Хидроизомат направи IPO и сега е доникъде, имота който наскоро продадоха в Дружба е близо до мен. Същия Хидроизомат дето в края на 2007 беше над 13 лева бройката, а сега е под 70 стотинки.
Та предвид историята, нямам абсолютно никаква идея на какво се базира твоята вяра в мажоритаря и особено мениджмънта. Ако на това му викаш добро развитие...Първоначално изпратено от Mr.Profit Разгледай мнение
Странно как и аз вчера си мислих за 2.50 АКО разчитам правилно сигналите на невронното поле, то май натам сме се запътили. Времето ще покаже...
Keep going ...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Manyface God" Разгледай мнение
Когато го писах това, беше в застой. Ти остави ли си бройки?
Коментар
-
Първоначално изпратено от PIMP Разгледай мнение
Хич не си почиваThe strongest stand last.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Manyface God" Разгледай мнениеВреме е, да си "отпочине" малко...
Коментар
-
Първоначално изпратено от dex Разгледай мнениеКъде е Монти да ни обясни как цената отивала към 1 лев
- 3 Харесвания
Коментар
Коментар