Първоначално изпратено от dex
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)
Collapse
X
-
По въпроса с таксите е ясно, че за индивидуалните инсвеститори няма никакви 2.5% или 2%, както пише по-назад.
"*Таксите при закупуване и обратно изкупуване и минималният размер се прилагат само при закупуване и обратно изкупуване на дялове директно от Фонда и няма да се прилагат, когато инвеститори купуват или продават дялове/акции на фондова борса. Инвеститори,търгуващи на борсата, ще платят такси, начислени от техните брокери. Информация за тези такси може да бъде получена от брокерите."
Благодаря за подробните обяснения на г-н Янков! Това, че се включва тук, за мен е положително, каккто и излизането на ЕТФ фонд върху Софикс. Наистина възможност за пасивно инвестиране от масата. От друга страна, има някакви наченки за обръщане на положението и за раздвижване. Та може да не е случайно, че точно сега пускат такъв фонд.
dex, съгласен съм с теб. Аз имам акции на Софикс компании, вече съм платил такса за покупката. Няма смисъл да ги продам, за да купя дялове в индекса и след няколко месеца/години да продам дяловете в индекса - така ще платя още 3 такси вместо да продам акциите, плащайки само една такса.
Но независимо от това, вярвам, че това е важна стъпка от узряването на БФБ и дано скоро тръгнем нагоре. Вече 75% от средствата на фонда са в акции към предния работен ден. Успех на всички!Правилното е това, което ще ти донесе дългосрочна радост, макар и да струва краткосрочно усилие.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nyankov Разгледай мнениеА от утре всеки ще може да продаде сам своите акции от SOFIX и да си купи дялове от фонда и на вторичен пазар.
Коментар
-
Маркетмейкърите
Това, че трима от най-големите брокери на БФБ са маркетмейкъри на индексния фонд, е много добра новина за ритейл инвеститорите. Може би в средносрочен план ще се включат и други, тъй като ако някой иска да има някакъв по-сериозен бизнес на борсата, ще трябва активно да участва в този процес. Спредът на пазара ще се определя от конкуренцията между всички участници, а не само между маркетмейкърите, така че теоретичният максимум от 5% едва ли ще се види често. Всеки е добре дошъл да се включи. Това е единствената позиция на борсата, която ще има гарантирани котировки с минимална дълбочина около 10'000 лв във всяка посока всеки ден във всеки един момент. Ключовата дума тук е ЛИКВИДНОСТ. А това е най-важният параметър за всеки публичен инструмент. Тази акция го предлага. ЛИКВИДНОСТТА значи възможности за добра спекулация по всяко време. И по-нисък риск за дребния инвеститор. Наличието на индексен фонд е предпоставка за развитие на пазара като цяло и за привличането на инвеститорски интерес от чужбина. Всичко останало е в графата "гроздето е кисело" и "краставицата е съставена от 90% вода", ако ме разбирате какво искам да кажа...
Маркетмейкърите могат лесно да заменят отделните позиции на техните клиенти от фирми в SOFIX с акции на индексния фонд, независимо от ликвидността на всяка една отделна позиция. Ако някой се интересува от това, препоръчвам да се свърже с Бенчмарк, ПФБК или Елана. Първичният пазар вече е отворен, така че това може да стане и днес през маркетмейкърите. А от утре всеки ще може да продаде сам своите акции от SOFIX и да си купи дялове от фонда и на вторичен пазар.
Успех!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеМне, просто дълго време сме яли какви ли не изпражнения.
Аз такива маркетмейкъри не ща. Между бид и аска купища пари. Предпочитам мейкъри от тея, между бит и аска място да не намеря.....
Трябва да държат макс 1% и да лапат всичко в спреда.
Най добрият маркетмейкър е ПАЗАРА !
Да покажат резултати, да си крепят имиджа и тогава 1 ст разлика ще е много....И няма да има нужда да плащат грешни пари на три посредника....
Но Никиту си мисли, че БФБ е до колене пълна с шарани....Никулден мина, всичкото шаран стана зян....Другия идва, но шараните са малко....
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнениепп Мамун - единомишленник.....
Аз такива маркетмейкъри не ща. Между бид и аска купища пари. Предпочитам мейкъри от тея, между бит и аска място да не намеря.....
Трябва да държат макс 1% и да лапат всичко в спреда.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнениеВече имат цели 3 маркетмейкъра - Бенчмарк,Елана,ПФБК.
пп Мамун - единомишленник.....
Коментар
-
Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнениеВече имат цели 3 маркетмейкъра - Бенчмарк,Елана,ПФБК.
Да не се карат - ще се менкат
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеЕкспатката на Никиту не глътна ли водица при саламаджийницата,!? доколко и дали са имали вина, ако райчев ги е завлякъл и тях.)))))
Не знам как го измизлиха това име експат!? Не са ли чували за патката -хдпат. Сега стана така че преди имаше "патката" а сега "експатката" !?))) дано само това да е "общото")))
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
Непоклатим в аргументите като баобаб !!!
Не знам как го измизлиха това име експат!? Не са ли чували за патката -хдпат. Сега стана така че преди имаше "патката" а сега "експатката" !?))) дано само това да е "общото")))Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеИ това в темата на саламаджийницата
Успех и на вас
Непоклатим в аргументите като баобаб !!!
Коментар
Коментар