Първоначално изпратено от Iblis
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от ivivanov.bg Разгледай мнениеПозволи ми да не се съглася
Я си представи, че си купиш днес дялове за 1 млн. (не се хващай за цифрата)
И след година, две, три софикс стане не 530 ами 1530 - твоите 1 млн. ще са станали 3 млн.
Идеята на фонда е, че представя движението на пазара, а във всички дебели книги пише, че по принцип пазарът се представя по-добре в дългосрочен план от която и да е индивидуална акция. (друг е въпросът до колко това е приложимо за нашите географски ширини)
+ фонда прибира и такси за управление, това е също едно перо за фонда, който и да е той.
това, че го има вече този фонд, е много положително. ако успеят да им се реализират сметките и анализите, всички ще спечелят(не е важно колко).
много негативи се изказаха по адрес на фонда и управляващите го.
никой никого насила не кара да си поверява парите на който и да било. всеки сам преценява, дали-колко-кога-как да инвестира или депозира.
всякакви лични нападки и опити за изтъкване на некомпетентност би трябвало Инвестор.бг да елиминира безпристрастно и своевременно (т.к. Инвестор.бг не рядко действа пристрастно и целенасочено в предоставянето и филтрирането на информация и новини!)
Коментар
-
Първоначално изпратено от intint Разгледай мнениеСъжелявам но все повече се убеждавам че основната цел на създаването на този фонд е да увеличи благосъстоянието на създателите си. И ще говори много зле ако някой от пенсионните фондове проиграват парите на вложителите си.
А създателите на фонда може нищо да не спечелят , ако не набере поне 20 млн. лв - разходите по създаване на фонд са доста солени
Коментар
-
Първоначално изпратено от Nikodim Разгледай мнение""Някой от Експат ще коментира ли теглата на Химимпорт и Трейс в портфейла на фонда?""
Къде ги виждае тези тегла ?“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivivanov.bg Разгледай мнениеПозволи ми да не се съглася
И след година, две, три софикс стане не 530 ами 1530 - твоите 1 млн. ще са станали 3 млн.
Идеята на фонда е, че представя движението на пазара, а във всички дебели книги пише, че по принцип пазарът се представя по-добре в дългосрочен план от която и да е индивидуална акция. (друг е въпросът до колко това е приложимо за нашите географски ширини)
Коментар
-
Първоначално изпратено от intint Разгледай мнениеСъжелявам но все повече се убеждавам че основната цел на създаването на този фонд е да увеличи благосъстоянието на създателите си. И ще говори много зле ако някой от пенсионните фондове проиграват парите на вложителите си.
Коментар
-
Коментар
-
Да купувате ли отделни акции сами?
Първоначално изпратено от intint Разгледай мнениеАко аз съм гомям инвеститор какво ще ме накара за си купя дялове от вас, какво ми пречи да си купя акциите според теглата им в софикс защо да минавам през вас. Още повече че и дивидентите няма да ги давате.
Да, можете, разбира се, да купувате отделни акции на пазара и без ETF. Това сме правили всички вече 20 години.
Ще бъдете по-успешен от нас, ако:
- имате умения да избирате активно печелившите акции (днес Стара Планина расте най-много) и да отбягвате губещите
- имате време за това - например цял ден всеки ден
- имате ниски транзакционни разходи
Бихте имал полза да инвестирате през ETF, ако:
- не ви се занимава цял живот да избирате акции сам
Представете си един канадски пенсионен фонд, който иска да инвестира във Виетнам. Колко души там трябва да анализират виетнамски акции? Най-лесно е да купи виетнамски ETF. Такива има, листвани на запад.
Ние нямаме амбицията да погълнем 100% от фрий флоута. 10% би било голям успех. Което значи, че другите 90% ще продължат да инвестират сами. Нали и ние трябва да купуваме и продаваме акции на борсата? Трябва да има кой да е отсреща...
Поздрави, Н.
Коментар
-
Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнениеАко днес маркетмейкър ни "върне" 100,000 акции, ние ще му върнем около 108 хил. лв. За да ги набавим, ще продадем съответен брой акции от повечето позиции. Така размерът на фонда намалява.
Ясно ми е че обратното изкупуване се извършва само на първичен пазар.
Ясно ми е и че то никога няма да бъде иницииарно от Вас.
Ясно ми е също, че за да платите 108 хил лв. може да продадете акции, можете да използвате и наличния кеш и след време да балансирате портфейла.
Не ми е ясно обаче какво става с броя издадени дялове - ще бъде ли намален и той със 100 хил. (за да се запази НСА непроменена).
(Извинявам се ако въпросът Ви се струва тъп - но предпочитам да попитам, отколкото да гадая.
Благодаря !
Коментар
-
Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнениеПродавачът на Трейс вчера може би е рециклирал част от сумата (или цялата) в акции на БТФ.
Коментар
-
Как се намалява броят на акциите/дяловете на ETF-a
Уважаеми г-н Иванов,
Увеличението и намалението на броя акции на ETF-а става на първичен пазар - много подобно на взаимните фондове.
На първичен пазар не може да участват индивидуални инвеститори, а само маркетмейкърите и други институционални инвеститори. Те превеждат пари и фондът емитира нов брой акции, които те получават през ЦД на Т+2. Така ETF расте и има нови пари за харчене, с които той много бързо купува акции пропорционално на теглата в SOFIX.
Дано това е полезно.
Поздрави, Н
Коментар
Коментар