IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• И тук ще постна мнението си от темата за Сфарм :

Според мен, това което се случва е, че ЕТФ промени доста играта на БФБ.

Тъй като темата е за Сфарм - преди дни теглото и в индекса бе по-голямо.
    Но по-малки компании като Хика, Ст планина, Мсх ...., поради неликвидност и липса на големи пакети нараснаха с доста проценти като цена - съответно и теглото им в индекса. И понеже ЕТФ трябва механично да следва Софикс, той непрекъснато ще трябва да ребалансира.

И ако доскоро беше малък като активи, сега вече ще бъде основен играч на пазара.
    Той не се интересува от фундамент, отчети и т.н.
    Занапред всяко движение на цените ще се мултиплицира и в двете посоки.
    Искахме ликвидност на БФБ - ще я получим

И според мен това се случва сега при Сфарм и Хим - ако не намери кой да им купи излишните пакети, ЕТФ започва да ръси на пазар.

А я си представете ако активите му станат 100 млн....

Това е нова реалност на БФБ и играта вече е друга.

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
      Ще е доста тъпо и губещо изпълнение, ако фонда е накупил Сфарм-и от някое ПФ в излишък, и сега ги продава на загуба, за да балансира портфейла
      вярно е, че пакетите на 2.891 при фармата пропорционално приличат на купени от упф,ппф и дпф на някоя пок, но едва ли ще продават излишното на пазар
      двата малки за около 908 хил.бр. са им достатъчни, големият вероятно е с друг купувач или ще бъде използван за бартер срещу хвар,цкб и други, скоро ще стане ясно
      Last edited by 1984; 09.11.2016, 15:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
        Ще е доста тъпо и губещо изпълнение, ако фонда е накупил Сфарм-и от някое ПФ в излишък, и сега ги продава на загуба, за да балансира портфейла
        Това е водеща теория, в която и аз не вярвам. Няма никаква логика да ги набутат на фонда да ги продава, като същото упражнение може да си направят самите пенсии, ако толкова не им трябват тези фарми.
        Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Ще е доста тъпо и губещо изпълнение, ако фонда е накупил Сфарм-и от някое ПФ в излишък, и сега ги продава на загуба, за да балансира портфейла

Коментар

• Аз искам само да попитам от къде идва разликата в броя на дяловете в сайта на БФБ и тези на Експат. Има разминаване от 10 000 бр.
            Благодаря предварително

Коментар

• Между другото по спомен имаха достатъчно време за да наваксват отклонението от Софикса.
              Така преди време именно с ХВАР-а от 32 до 90 нямаше никой, а трябваха мнооого бройки, та и тогава обясниха - имаме месец-месец и половина и след някой ден мина пакет.
              Отново за линка към ЕТФ-а на страницата - нормално е ако се иска да привлече интерес да го изкарате на начална страница.
              Гледам и днес ги няма новопопълненията, явно утре с приключил сетълмент. Кеша е на ниво - 1.9.

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                Днес ще имаме първи голям тест на ETF-a и бичи тренда
                Успех!!! Тръмп !!!
                S&P започна да възстановява всъщност

Коментар

• Днес ще имаме първи голям тест на ETF-a и бичи тренда
                  Успех!!! Тръмп !!!

Коментар

• Защо ETF-ът не плаща дивиденти

Уважаеми участници,

Тази тема вече я коментирахме.

1) Такъв е проспектът на фонда.
                    2) Така е по-просто. Знаете колко бумащина и документация има в целият процес. Стотици хора ще получат банков превод - това са разходи. Банката-депозитар ще прибира такси.
                    3) Ще платим 5% данък върху дивидента.
                    4) Защо да е добре да получите дивидент от 3% например, а после цената на фонда да падне с 3%? Има ли полза и каква е тя?

Ако ви трябва кеш, продайте няколко акции и изхарчете парите. Без данъци.

Какво става с дивидентите, които акциите плащат на фонда?
                    - парите влизат в банковата сметка на фонда - без данъци
                    - така той има нови средства, с които да докупува нови акции
                    - животът продължава

Поздрави, Н

Коментар

• Приоритетите на фонда

Здравейте, участници.

Събраха се много въпроси и коментари. Основният е как инвестираме парите, които получихме. Купуваме пакети на възможно по-добри цени. Това отнема време и много усилия.

Не успяваме да покриваме всички фронтове едновременно, вкл. форуми, медии, Фейсбук, уебсайтове и т.н. Американските избори са отделен ангажимент.

Ще се съгласите, че приоритет за нас е да управляваме добре фонда, за да спечелят тези, които са инвестирали в него. А не да разкриваме предварително своите намерения, за да спечелят само онези, които не са инвестирали в него.

Постепенно ще видите какво сме накупили и евентуално колко ще е НСА (NAV) следващите дни.

Успех на пазара и дано доброто настроение продължи.
                      Поздрави, Н

Коментар

• Първоначално изпратено от _1912_ Разгледай мнение
                        защото ПФ са бъкани със софарма, а хвар са бутикови и трудно се намират

дали хвар отговаря на параметрите за влизане в софикс е друг въпрос

навярно на фонда им трябва малко време на тъмно за да могат да договорят нещата по допълващите позиции

нали знаеш за закона за търсенето и предлагането ................. всичко е въпрос на цена и когато са на зор да купуват защото са длъжни максимално бързо да реплекират индекса са в неизгодна позиция да купят нещо което в момента го няма на пазара...

от една страна ги обвинявате, че купуват на бургия, а от друга страна когато им трябва малко мъгла ги атакувате за "затъмнението"

едва вчера извършиха част от сделките, а днес искате пълна отчетност ............... все пак сме в България и манталитета е ориенталски...

нека поработят малко и не ги карайте да дават обяснение за щяло и нещяло ................... намерихте едни "мажоритари" които обръщат внимание на дребните и бързате да ги откажете да влизат във форума като искате да знаете всичко още преди да са направили сделките
                        +111111111
                        Много добре им го рече!

Коментар

• Първоначално изпратено от buyvalue Разгледай мнение
                          ОК, но защо няма Холдинг варна, а мина блок за милиони в Софарма?
                          защото ПФ са бъкани със софарма, а хвар са бутикови и трудно се намират

дали хвар отговаря на параметрите за влизане в софикс е друг въпрос

Първоначално изпратено от buyvalue Разгледай мнение
                          Освен това не търпя коментар за "затъмнението" на портфейла! Ако си публикуваха както досега, най-вероятно нямаше да водим този дебат!
                          Янков или някой друг ще ми пояснят ли защо изведнъж спряха???
                          навярно на фонда им трябва малко време на тъмно за да могат да договорят нещата по допълващите позиции

нали знаеш за закона за търсенето и предлагането ................. всичко е въпрос на цена и когато са на зор да купуват защото са длъжни максимално бързо да реплекират индекса са в неизгодна позиция да купят нещо което в момента го няма на пазара...

от една страна ги обвинявате, че купуват на бургия, а от друга страна когато им трябва малко мъгла ги атакувате за "затъмнението"

едва вчера извършиха част от сделките, а днес искате пълна отчетност ............... все пак сме в България и манталитета е ориенталски...

нека поработят малко и не ги карайте да дават обяснение за щяло и нещяло ................... намерихте едни "мажоритари" които обръщат внимание на дребните и бързате да ги откажете да влизат във форума като искате да знаете всичко още преди да са направили сделките
                          Last edited by _1912_; 09.11.2016, 01:31.
                          НЕ РАЗБИРАМ НИЩО ОТ ФУТБОЛ!!!

Коментар

• [QUOTE=inta53;1060047798]
                            Първоначално изпратено от buyvalue Разгледай мнение
                            Поради факта, че псевдонимът ми е bayvalue днес се счупих за пореден път от сметки. Nyankov каза фондът да "да репликира максимално близко структурата на индекса"!
                            Не ми излизат сметките ако фондът се е натъпкал с Атера и Софарма, а в същото време не видях да минават покупки на Холдинг Варна! Ако съм прав, а аз рядко не съм то фондът ви е на светлини години от SOFIX
                            Може и да не съм прав, ако в следващите дни видим сделка за около45 хил. акции Холдинг Варна
                            Виждам 2 основни проблема ..............
                            ==========

Колега много си груб и неимоверно много грешен .в цифрите.
                            Седни първо и сметни колко са ~4,33% от заявените дялове , че тогава тръгвай с рогата да дириш отчетност и отговорност !!!
                            Акциите за закупуване от Х-г Варна, са малко над половината от претендираните от теб, както и другите позиции ! Не хвърляй неточни цифри ;- хем питаш - хем и лъжеш - дано да е неволно !
                            Извинения!
                            Не съм против фонда, напротив!
                            ОК, но защо няма Холдинг варна, а мина блок за милиони в Софарма?
                            Освен това не търпя коментар за "затъмнението" на портфейла! Ако си публикуваха както досега, най-вероятно нямаше да водим този дебат!
                            Янков или някой друг ще ми пояснят ли защо изведнъж спряха???
                            IM d best

Коментар

• [QUOTE=buyvalue;1060047772]Поради факта, че псевдонимът ми е bayvalue днес се счупих за пореден път от сметки. Nyankov каза фондът да "да репликира максимално близко структурата на индекса"!
                              Не ми излизат сметките ако фондът се е натъпкал с Атера и Софарма, а в същото време не видях да минават покупки на Холдинг Варна! Ако съм прав, а аз рядко не съм то фондът ви е на светлини години от SOFIX
                              Може и да не съм прав, ако в следващите дни видим сделка за около45 хил. акции Холдинг Варна
                              Виждам 2 основни проблема ..............
                              ==========

Колега много си груб и неимоверно много грешен .в цифрите.
                              Седни първо и сметни колко са ~4,33% от заявените дялове , че тогава тръгвай с рогата да дириш отчетност и отговорност !!!
                              Акциите за закупуване от Х-г Варна, са малко над половината от претендираните от теб, както и другите позиции ! Не хвърляй неточни цифри ;- хем питаш - хем и лъжеш - дано да е неволно !

Коментар

• Първоначално изпратено от buyvalue Разгледай мнение
                                Поради факта, че псевдонимът ми е bayvalue днес се счупих за пореден път от сметки. Nyankov каза фондът да "да репликира максимално близко структурата на индекса"!
                                Виждам 2 основни проблема
                                1-во смятам на тъмно, т.е. фонда изостави рипортинга към инвеститорите или накратко започна да се крие!!!!!
                                2-ро реплики като "мандатът на фонда" (виж по-горе изказването на г-н Янков) ме плашат - това е изказа на политик, не на икономист!?!?, а всички знаем защо хората стават политици!!!
                                Еееее стига ги тормозете хората де,не разбрахте ли че това все пак е България и тук фондовете не са баш кат другите.....но пък е явно добре да ги има!

Коментар

Working...
                                X