IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • На мен прилаганата тактика на управление на фонда си е супер точна .
    Не разбирам претенциите за създаване на продукта в двата месеца - АБСУРДНО е да се очаква такъв резултат в конфигурацията на фонда. Радостното е го има и че се изгражда. Дайте му необходимото време - поне 1/2 от това което Ви е било на Вас необходимо - да преминете от теорията към практическото прилагане и нагласа към пазара! Ще кажя само ГоуууГоууГоууууу ... и не харчете кеша дор не влезе следващия;-той е Вашата упора -той е вашта Висотааа !

    Коментар


    • Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение
      Няколко коментара по ЕТФ-а

      3) Ограничението за 40%.
      Към момента то е факт и е най-големият ни проблем по отношение на балансирането. Но не е болка за умиране. Ще управляваме фонд, който ще се съобразява и с това ограничение. Ако искате, посмятайте. Ние смятаме много месеци наред. За да се изпълни изискването за 40%, се налага да се правят компромиси - да имаме по-малко акции от компаниите с тегло над 5% в индекса, а евентуално да имаме повишен брой акции от някои по-малки компании.

      4) Защо фондът ни не е 100% като Софикс?
      а) Защото по закон трябва да имаме и кеш
      б) Заради ограничението от 40%

      7) Активен или пасивен фонд
      Моите разбирания са следните:
      Активен фонд би правил следното:
      - Market timing - да се опитваме да предвидим кога пазарът ще се качва или пада и да купуваме или продаваме според това. - Не сме правили това.
      - Stock picking - да се опитваме да предвидим коя акция ще се качва или пада повече от другите. - Не сме правили това.
      Да спазваме ограничението от 40%, да имаме над 5% кеш (или повече като предпазна мярка) или да търсим подходящи пакети при ниската ликвидност не са действия, които правят фонда активен.

      Поздрави, Николай
      Здравейте г-н Василев,
      отново поздравления за фонда и за участието Ви в дискусията с нас. Да продължим с добронамерения тон.
      Да вземе за пример големите акции, т.е. тези, които са с над 5% в Софикс и при вас, но не трябва да са общо над 40%. Да се спрем на Софарма, Монбат, Химимпорт и Адванс Терафонд - всички с над 10% дял в Софикс. При вас трябва да са ограничени, така че заедно да не правят повече от 40%, но не са ограничени пропорционално на дела, който трябва да имат, а напротив Химимпорт при вас има дори по-голям дял отколкото има в Софикс, а Монбат изостава с близо 40% от това, което има като значимост в Софикс. Това си е сток пикинг, когато няма равно третиране на големите емисии в ограничаването им до 40%. Абсолютното същото нещо може да се каже и за дребните емисии. Като тук честно си признавам, че и аз на ваше място доста щях да размишлявам какво да направя с Холдинг Варна, но пък отношението към Трейс например е друга тема, защото става дума за ликвидна емисия с много активни акционери и т.н. Т.е. пак сток пикинг Това са най-фрапиращите случаи на активен мениджмънт на фонда, което аз не приветствам и се опитвам да си обясня.
      А дребните продажби по определени емисии, преди по повече, напоследък само при Холдинг Варна, просто ги прекратете, защото са меко казано неприлични, без значение каква е целта ви.
      Пак казвам, че съм абсолютно добронамерен и не разбирам хората, които не ми дават правото да критикувам само защото като цяло фондът е едно наистина много положително явление. Дори децата си, които обожаваме, критикуваме понякога нали така.
      Ако горните примери за активно управление се дължат само на периода на адаптиране към ниската ликвидност с много кеш, кажете го ясно и аз ще го приема, но не ми прилича на това.
      Благодаря

      Коментар


      • Не виждам големи задължения по сделки в сетълмент, това значи май, че вчера не са били те купувача при ХВАР, нито при ХИКА...

        Коментар


        • Тук май фонда осигури онези 190К от БРЕФ-а...?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
            Според мен основните критики идват от хора, които са се набили в акции от софикс, които са все още с ниски тегла в etf и сега реват, тъй като стратегията им не се е осъществила и разбирате ли, фондът им бил виновен
            да спекулантите вдигнаха Софикс защото вървяха пред него и му продаваха...
            Сега нещата се променят ако не влезат допълнителен голям кеш , те трябва да се изяснят какво да правят при обратната ситуация...
            Днес пак има продажби на дялове , ССВ са се увеличили с 10 К .....
            Например за мен е интересно ако софикс се разпродава , има продажби на дялове от фонда , как ще реагират м. мейкърите.в различните позиции....
            как ще действа фонда ,за сега се набляга че няма да продадат от 15 позиции по малко а от някоя където са намерили купувач...а може и да не съм разбрал това....
            Пари се правят от дребните саамо ако мислят с главата си а не с тази на мажо......
            Монетата има две страни , ...
            За сега гледахме възход в небесата.....

            Коментар


            • Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
              Според мен основните критики идват от хора, които са се набили в акции от софикс, които са все още с ниски тегла в etf и сега реват, тъй като стратегията им не се е осъществила и разбирате ли, фондът им бил виновен
              И според мен е така

              Поздрави!
              Единствената ми препоръка: Консумирайте алкохолни напитки в умерени количества

              Коментар


              • Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение

                Уважаеми LuckyYou,

                Ние също сме инвестирали в десетки ЕТФ-и по света, може би в до 50 държави за последните 2 години. Преди да направим нашия, сме анализирали много.
                1) Има и активни ЕТФ-и (нашият не е активен), които инвестират във всякакви неща. Повечето всъщност не са върху индекси, а с много разнообразни стратегии.
                2) Има и ЕТФ-и от затворен тип; нашият е от отворен тип.
                3) Има индексни (!) ЕТФ-и, които изобщо не са инвестирали във всички акции от съответния индекс, а само в извадка от тях. Ние все пак сме инвестирали във всички.
                4) Нищо не казвате за ограничението от 40%. Явно колкото и да ви пиша за него, вие пак повтаряте, че трябва да имаме 100% Софикс минус нашите такси.
                5) Ако някоя акция излезе от индекса, на кого да се обадим да я купи по високите цени от предходната седмица?

                Макар да нямате акции в български ЕТФ, Ви желая успех на пазара.

                Поздрави, Николай
                Г-н Василев, пасивният фонд копира точно определен портфейл. В случай, че инвеститорите ви не знаят каква е точната структура, то за тях фонда е активен. Лично аз ви пожелавам най-искренно успех. В продължение на две години ревах по форума, че ни трябва търгуем индекс и къси и маржин по всичките му компоненти. Видимо с появата на експат се видя, че пазара е имал нужда от такъв продукт. Недоразумението идва от това, че участниците на пазара очакваха да получат пасивен фонд репликиращ Софикс а виждат нещо като активен фонд търгуващ с компании от индекса. В това няма лошо. Вижда се, че инструмента е много полезен, но е добре да се изясни ситуацията. Наистна се надявам да се справите с двойното листване и увеличението на активите. Това, което може да ви отличи от десетките договорни фондове е пасивността. При нея няма място за маркет тайминг и сток пикинг.

                Коментар


                • Според мен основните критики идват от хора, които са се набили в акции от софикс, които са все още с ниски тегла в etf и сега реват, тъй като стратегията им не се е осъществила и разбирате ли, фондът им бил виновен

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от intint Разгледай мнение
                    ......Пък и невярвам някой от нас дето пишем да се е набил в тоя ЕТФ.
                    Хаха, щото нивото на пишещите тук е нетипично високо. Рязко мъдри.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение
                      ...
                      Подкрепям мнението
                      Last edited by Innocent; 15.12.2016, 20:51.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение
                        ...
                        +1
                        Хубаво им го каза, но едва ли ще те разберат.

                        Коментар


                        • Днес предполагам допълниха прилично HVAR. Ще изчакаме за потвърждение да се обнови информацията на сайта.

                          Относно работата на фонда, за мен е повече от успешна съобразно условията на БФБ. Аз съм реалист, трудно е много начинанието, но се справят над очакванията ми, желая искрено да удвоят дяловете до края на годината и през 2017 да преминат границата от 100 млн.


                          Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
                          Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение
                            Мъчно ми е за хората, които положиха толкова големи усилия да създадат инвестиционен ритейл продукт като СОФИКС ЕТФ-а. Освен, че нашата борса е силно недоразвита (тя очевидно е "едно недоносче"), ами и частните инвеститори в мнозинството си представляват едно сборище от комарджии, които връткат спестяванията си с надеждата да забогатеят.

                            Сега, когато 15-те от Софикс и още няколко сателита от БГ40 се понапомпаха, някои хора се самозабравиха. За мен е грешка, че Николай Василев отговаря на върпоси във форума, защото форумът няма необходимата професионална компетенция да задава правилни и смислени въпроси. Колко ще е СОФИКС, ако фондът набере 100 млн. лева, само илюстрира нивото на дискусията.

                            Отделно т.нар. дискусия се превръща в пресконференция - не съм срещал потребителски форум по света, в който фонд меиджър да се разписва, още по-малко да се разправя с всеки по отделно. Вместо да си върши работата, той следи форум, в който много малко от участниците демонстрират някакви търговски или икономически познания. И все пак наистина нека адмирираме и тези усилия.

                            Аз бих си взел дялове, ако моята банка в Англия предостави възможност. Така ще ми излезе сметката - ще спестя от превалутиране, трансфери и други щуротии, а ще получа продукт, който горе-долу познавам. А може и валутният риск да се обърне в полза на купувачите в Англия, ако се тръгне към хард Брекзит.

                            В България според мен ЕТФ-ът би следвало да се насочи към спестители, които нямат никаква експозиция към БФБ, а не към хората, които търсят спекулативна доходност овърнайт. Очевидно тук, във форума, никой няма да си вземе - явно всички търсят и малко тръпка, освен доходност...
                            Благодаря, unsworth

                            За нас също е полезно да чуваме мнения и да си сверяваме часовника.

                            Поздрави и успех, Николай

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от педро леон Разгледай мнение
                              От отговорите разбирам, че това не е ЕТФ.
                              Не съм съгласен. Това е ЕТФ (борсово-търгуван фонд), защото е КИС (колективна инвестиционна схема) и защото се търгува на борсата.

                              Коментар


                              • Мъчно ми е за хората, които положиха толкова големи усилия да създадат инвестиционен ритейл продукт като СОФИКС ЕТФ-а. Освен, че нашата борса е силно недоразвита (тя очевидно е "едно недоносче"), ами и частните инвеститори в мнозинството си представляват едно сборище от комарджии, които връткат спестяванията си с надеждата да забогатеят.

                                Сега, когато 15-те от Софикс и още няколко сателита от БГ40 се понапомпаха, някои хора се самозабравиха. За мен е грешка, че Николай Василев отговаря на върпоси във форума, защото форумът няма необходимата професионална компетенция да задава правилни и смислени въпроси. Колко ще е СОФИКС, ако фондът набере 100 млн. лева, само илюстрира нивото на дискусията.

                                Отделно т.нар. дискусия се превръща в пресконференция - не съм срещал потребителски форум по света, в който фонд меиджър да се разписва, още по-малко да се разправя с всеки по отделно. Вместо да си върши работата, той следи форум, в който много малко от участниците демонстрират някакви търговски или икономически познания. И все пак наистина нека адмирираме и тези усилия.

                                Аз бих си взел дялове, ако моята банка в Англия предостави възможност. Така ще ми излезе сметката - ще спестя от превалутиране, трансфери и други щуротии, а ще получа продукт, който горе-долу познавам. А може и валутният риск да се обърне в полза на купувачите в Англия, ако се тръгне към хард Брекзит.

                                В България според мен ЕТФ-ът би следвало да се насочи към спестители, които нямат никаква експозиция към БФБ, а не към хората, които търсят спекулативна доходност овърнайт. Очевидно тук, във форума, никой няма да си вземе - явно всички търсят и малко тръпка, освен доходност...

                                Коментар

                                Working...
                                X