IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Тук трябва да се сравняват по-значими периоди от време и съпоставими инвестиционни схеми. Ако се погледне резултатът от 1 декември 2016 до 7.03.2017 ще се видят следните доходности

BGX 8.2 %
    Alfa SOFIX 7.9%
    SOFIX 10.4%
    BGTR30 12.3 %

Това са фактите. Следва лично мнение

След като излезе от фазата на рециклирането на пакети на пенсионните фондове и последвалата корекционна сделка със Софарма, BGX започна да следва СОФИКС малко по-добре от подобния продукт на Alfa SOFIX фонд. Основната причина за наличие на разликата между доходността на Софикс и BGX от 2.2 % в полза на индекса се дължи на факта че ЕТФ държи 20 % кеш, с което се обяснява около 2 % от разликата - останалото вероятно се дължи на загубите по "репата" които направи фонда с цел да запази вече събраните пакети в очакване на листването си на още един пазар, както и непълното следване на структурата на реалния индекс и таксата за управление/ около 0.27% за този период/.
    Вижда се, че ЕТФ не е единственият фактор, който води до покачването на пазара, защото по-широкият индекс в същия период расте повече. Това би трябвало да показва, че в целия пазар влизат пари. Номинално фондът за същия период от време е емитирал 720 хиляди акции нетно. Ако всички договорни и пенсионни фондове имаха това ниво на прозрачност, можеше да се изчисли, колко средства влизат в пазара от другите фондове както и колко кеш държат те. Влезлите пари в пазара са значително повече от 1М лева за три месеца, колкото е реално привлечените пари в ЕТФ за същия период.
    Сравнението на доходност от инвестиционна схема и доходност на отделни активи от нея не рационално. Трябва да се сравняват ябълки с ябълки. Едното е портфолио от инвестиции с обявена структура, а другото са кокретни елементи от този портфейл, които винаги имат различна доходност от цялотото...
    Когато фондът поработи на и на другия пазар и мине достатъчно време ще бъде правилния момент за оценка. Хубаво би било Софикс да бъде от 20 акции и тогава ЕТФ няма да държи толкова много кеш, но това е програма максимум и най-вероятно няма да се случи. Дано поне да отпаднат непредставляващите реалния пазар компании...

Нямам от двата фонда, имам от акции от SOFIX и BGTR30.
    Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от Petar Разгледай мнение

Г-н Василев, не твърдя обратното. С такова впечатление съм останал. Приключена е темата, не съм мислил да паля дискусии относно това. Очакваме развитие. Успех на фонда
      Благодарим, Петър. Всичко е наред.

Коментар

• Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение

Уважаеми Петър,
        Акциите са купувани по средата на спреда на пазара. С това смятам темата за приключена.
        Поздрави, Н
        Г-н Василев, не твърдя обратното. С такова впечатление съм останал. Приключена е темата, не съм мислил да паля дискусии относно това. Очакваме развитие. Успех на фонда

Коментар

• Първоначално изпратено от Petar Разгледай мнение

Тези акции не бяха ли от фондовете при зареждането от ПФ-тата. Не е като да са купувани на пазар. Затова са и повече и при евентуално скорошно увеличаване на активите във фонда ще излезе че реално да са назад И сега ако го намалят ще увеличат кеша и после пак ще има рев
          Уважаеми Петър,
          Акциите са купувани по средата на спреда на пазара. С това смятам темата за приключена.
          Поздрави, Н

Коментар

• Първоначално изпратено от maretoff Разгледай мнение

Е има елемент на красота - 4ID Индустриален Холдинг България 1 261 011 1 235 790.78 2.91% 4.45%
            т.е. има тегло 2.91% в Sofix , а при вас по (не)ясни причини е 4.45%

Тази красавица (акция) много я обичате, въпреки, че много грозни загуби дава и бая време ще избива играта с корабчета.
            От далеч се вижда как Желеви се чудят с какви ли не машинации ( в рамките на закона) да я задържат в SOFIX.
            Тези акции не бяха ли от фондовете при зареждането от ПФ-тата. Не е като да са купувани на пазар. Затова са и повече и при евентуално скорошно увеличаване на активите във фонда ще излезе че реално да са назад И сега ако го намалят ще увеличат кеша и после пак ще има рев

Коментар

• Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение

Не ни е мандат да мислим за фундамент и перспективи, защото фондът ни е пасивен и инвестира, без да класира фирмите по красота.
              Е има елемент на красота - 4ID Индустриален Холдинг България 1 261 011 1 235 790.78 2.91% 4.45%
              т.е. има тегло 2.91% в Sofix , а при вас по (не)ясни причини е 4.45%

Тази красавица (акция) много я обичате, въпреки, че много грозни загуби дава и бая време ще избива играта с корабчета.
              От далеч се вижда как Желеви се чудят с какви ли не машинации ( в рамките на закона) да я задържат в SOFIX.

Коментар

• Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение
                Проблемът на този фонд, както и на всички останали в БГ и Пенсионните е, че не инвестират парите пазарно, а само на база на договорки, "рециклиране" на шит акции на скъпи цени (запазена схема на родните фонд мениджири) , без отчитане на фундамент и перспективи, никаква логика в инвестирането, затова и не получаватт доверие и парите едвам влизам при тях.
                Уважаеми Булсон,

Не съм съгласен, че някой не инвестира пазарно. ВСИЧКИ наши сделки са в спреда на БФБ. Нямаме други сделки. В спреда всеки, вкл. Вие, може да участва. Това си е съвсем пазарно.
                Не знам какво означава думата "договорки". Акциите, добри или лоши, са тези, които сме заварили в СОФИКС.
                Кой може да каже дали цените са скъпи?
                Не ни е мандат да мислим за фундамент и перспективи, защото фондът ни е пасивен и инвестира, без да класира фирмите по красота.
                ЕТФ-ът ни е почти 28 милиона лева. Не знам дали това значи, че не получаваме доверие.

Успех Ви желая на пазара.
                Поздрави, Н

Коментар

• Проблемът на този фонд, както и на всички останали в БГ и Пенсионните е, че не инвестират парите пазарно, а само на база на договорки, "рециклиране" на шит акции на скъпи цени (запазена схема на родните фонд мениджири) , без отчитане на фундамент и перспективи, никаква логика в инвестирането, затова и не получаватт доверие и парите едвам влизам при тях.
                  Bulls on BSE

Коментар

• Първоначално изпратено от buyvalue
                    Много добра статистика! Лично аз съм впечатлен! Доста разочароваща разлика на индекса и Експат фонда и то за такова просто упражнение - просто да го следваш!?!?! Предполагам, че анализът ти не е аджаснът с комисионите за вход/изход и мениджмънт такси на годишна база, защото ако се сметнат, сигурно ще излезе, че инвестициите в ИтиЕфа са на минус 3% при ръст на индекса 2%?
                    статистиката не е добра, защото нищо не "казва" Просто сравнения ако се сравни кое дружество от софикс с колко е скочило спрямо самия софикс ще получим почти подобна картинка (казвам го без да го смятам дори) А именно - половината дружества ще са скочили с пъти спрямо софикс, а половината ще са спаднали спрямо софикс. Нещо подоно ще е и дъртия или наско. (в зависимост дали са в някакъв тренд то е ясно че бройката на печлившите или спадащите може да имат превес) както казах нищо и никакви изводи по-конкретни не може да даде подобни сравнения. Има и нещо друго - фонда започна от нулева база преди 4 месеца, софикс е на 17 г. Няма как да няма няккавва разлика. А да се правят изводи за сравнени от 1 месец при фонд старирал преди 4 месеца - просто подоббни статистики са аут оф да дарк - само попразни сметки, защото след половина година да не се окаже че може да се случи да има месечна извадка, в която фонда по-добър от софикс.)))))))) И браво на никиту, че има смелостта да разкара теглата на някои от "избушеняците" ))) Всички знаем че и софикс има слабости и съм на мнение, че ако фонда не държи някои от тях в същите тегла като несъвършения индекс е повече плюс за акционерите отколкото за менажерията))))
                    Не е препоръка... !!!
                    "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Изводите? За мен фондът не е панцея (имам 4000 броя BGX). Личи си влиянието на доста външни, а може би и по-едри участници.
                      Качеството е оценено както подобава - проста статистика. На ракетите има още място, сори за потъващите (никога не съм имал от тях).[/QUOTE]

Много добра статистика! Лично аз съм впечатлен!
                      Доста разочароваща разлика на индекса и Експат фонда и то за такова просто упражнение - просто да го следваш!?!?!
                      Предполагам, че анализът ти не е аджаснът с комисионите за вход/изход и мениджмънт такси на годишна база, защото ако се сметнат, сигурно ще излезе, че инвестициите в ИтиЕфа са на минус 3% при ръст на индекса 2%?
                      IM d best

Коментар

• Първоначално изпратено от Матю Стокс Разгледай мнение
                        Някои се надяват на ъпдейт, други се чудят дали да му се доверяват, трети се питат кой ще влезе и кой ще излезе, новобранката пък е съвсем объркан. Не липсват и полит-тролове тъдява, ама бадева!

Влияе ли BGX на SOFIX и на отделните му компоненти?

Ето една проста табличка, която съдържа %ръст на акциите от 1 февруари до днес.
                        BGX е пораснал с 1,47%, а за същото време SOFIX е дръпнал с 2,13%. Разликата в ръстовете на тези два измерителя е цели 45% (посочени в третата колона).
                        За същия период 7 от акциите на SOFIX имат по-голям ръст от BGX, а 8 от тях са по-долу.
                        Но някои разлики са значителни. Ръстът на СФАРМ е 14,07%, а разликата му с BGX е над 9 пъти! При ПИБ ножицата е 7 пъти, при МЦХ, ЦКБ и Планината - над 3 пъти.
                        На другия полюс е Трейс с -13,54%, а отклонението му от ръста на BGX е над 9 пъти. При ХВАР разликата е над 5 пъти.
                        % ръст % отклонение от
                        ръста на BGX
                        СФАРМ 14,07 857
                        ПИБ 10,22 595
                        МСХ 5,64 284
                        ЦКБ 5,17 252
                        СЕНХЛ 4,43 201
                        МОНБАТ 3,72 153
                        SOFIX 2,13 45
                        ХИКА 1,69 15
                        BGX 1,47 0
                        АЛБ 0,93 -37
                        АТЕРА 0,71 -52
                        ФНИ 0,68 -54
                        НЕОХ 0,00 -100
                        ХИМ -1,52 -203
                        ИХЛБЛ -2,00 -236
                        ХВАР -7,58 -616
                        ТРЕЙС -13,54 -1021
                        Изводите? За мен фондът не е панцея (имам 4000 броя BGX). Личи си влиянието на доста външни, а може би и по-едри участници.
                        Качеството е оценено както подобава - проста статистика. На ракетите има още място, сори за потъващите (никога не съм имал от тях).
                        +1
                        Добре казано и обяснено !

Коментар

• Някои се надяват на ъпдейт, други се чудят дали да му се доверяват, трети се питат кой ще влезе и кой ще излезе, новобранката пък е съвсем объркан. Не липсват и полит-тролове тъдява, ама бадева!

Влияе ли BGX на SOFIX и на отделните му компоненти?

Ето една проста табличка, която съдържа %ръст на акциите от 1 февруари до днес.
                          BGX е пораснал с 1,47%, а за същото време SOFIX е дръпнал с 2,13%. Разликата в ръстовете на тези два измерителя е цели 45% (посочени в третата колона).
                          За същия период 7 от акциите на SOFIX имат по-голям ръст от BGX, а 8 от тях са по-долу.
                          Но някои разлики са значителни. Ръстът на СФАРМ е 14,07%, а разликата му с BGX е над 9 пъти! При ПИБ ножицата е 7 пъти, при МЦХ, ЦКБ и Планината - над 3 пъти.
                          На другия полюс е Трейс с -13,54%, а отклонението му от ръста на BGX е над 9 пъти. При ХВАР разликата е над 5 пъти.
                          % ръст % отклонение от
                          ръста на BGX
                          СФАРМ 14,07 857
                          ПИБ 10,22 595
                          МСХ 5,64 284
                          ЦКБ 5,17 252
                          СЕНХЛ 4,43 201
                          МОНБАТ 3,72 153
                          SOFIX 2,13 45
                          ХИКА 1,69 15
                          BGX 1,47 0
                          АЛБ 0,93 -37
                          АТЕРА 0,71 -52
                          ФНИ 0,68 -54
                          НЕОХ 0,00 -100
                          ХИМ -1,52 -203
                          ИХЛБЛ -2,00 -236
                          ХВАР -7,58 -616
                          ТРЕЙС -13,54 -1021
                          Изводите? За мен фондът не е панцея (имам 4000 броя BGX). Личи си влиянието на доста външни, а може би и по-едри участници.
                          Качеството е оценено както подобава - проста статистика. На ракетите има още място, сори за потъващите (никога не съм имал от тях).

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

Ти имаш ли дялове от фонда....?
                            Щото излиза че не знаеш какво влагаш парите фонда в БГ камо ли в Румъния.....
                            Аз поне се интересувам ако направя подобно нещо....
                            А ти си като , викачитте пред кръчмите ..Много хубаво ,много сладко...
                            А не знае какво се готви в тях....
                            Монти инвестирам там където искам и преценя, а не рева по форумите като теб

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

Ами щом някой по-информиран от нас от месеци е сигурен, защо и ние да не сме?
                              Според мен друга е играта тук, но ще изчакаме още няколко дни .
                              Доста съм объркан вече, пък съм и новобранка, и се уча по трудният начин

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

Казвам ти, ще влезна през фонда като реша да инвестирам там, след като се представя добре и тук . А филмите са за теб, тук се чете и пише !
                                Ти имаш ли дялове от фонда....?
                                Щото излиза че не знаеш какво влагаш парите фонда в БГ камо ли в Румъния.....
                                Аз поне се интересувам ако направя подобно нещо....
                                А ти си като , викачитте пред кръчмите ..Много хубаво ,много сладко...
                                А не знае какво се готви в тях....

Коментар

Working...
                                X