IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• На проведено заседание на Съвета на директорите на БФБ-София АД по Протокол №11 /06.03.2017 г, са взети следните решения:

I. Изважда следните емисии от базата на SOFIX:
    4ID Индустриален Холдинг България АД-София
    T57 Трейс груп холд АД-София

и добавя следните емисии:

6AM Алкомет АД-Шумен
    4EH Еврохолд България АД-София

Коментар

• Първоначално изпратено от Bivol Разгледай мнение

На борсата, основно се купува/продават "очаквания"
      особено при "пасивен" етф
      destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение

Също традиционният ми съвет е инвеститорите да не базират решенията си на очаквания какво ЕТФ-ът ще купува или продава.
        Поздрави, Николай
        На борсата, основно се купува/продават "очаквания"

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

Здависи как купувате, ако купувате на пазарна ,има ефект ако чакате в ниското , крепите дадените позиции и при двете положения има ефект за маркета ...
          Въпроса ми е защо от три месеца няма сделки с ИХБГ и по скоро с ХИКА /там има сделки при голямото пазаруване и скоро един пакет от 30К и нищо повече с изключение на едни 99 бр / от всички други акции се купува и продава а там са като скачени съдове..нещо се чака...
          Имам от едната и ми е интересно ако не я купувате и не я балансирате да вземете да я разпродадете....

Прощавайте, Монти. Казали сме многократно, че няма да коментираме индивидуални позиции.
          Също традиционният ми съвет е инвеститорите да не базират решенията си на очаквания какво ЕТФ-ът ще купува или продава.
          Поздрави, Николай

Коментар

• Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение

Надценявате. Не сме забелязали подобен ефект.
            Здависи как купувате, ако купувате на пазарна ,има ефект ако чакате в ниското , крепите дадените позиции и при двете положения има ефект за маркета ...
            Въпроса ми е защо от три месеца няма сделки с ИХБГ и по скоро с ХИКА /там има сделки при голямото пазаруване и скоро един пакет от 30К и нищо повече с изключение на едни 99 бр / от всички други акции се купува и продава а там са като скачени съдове..нещо се чака...
            Имам от едната и ми е интересно ако не я купувате и не я балансирате да вземете да я разпродадете....

Коментар

• Първоначално изпратено от maretoff Разгледай мнение
              В сряда ЕТФ е купувал по 7 позиции малки бройки, но ми прави впечатление, че когато е активен "пасивния" фонд - Софикс оборота скача много над среднто. Да не би да има Front running
              Надценявате. Не сме забелязали подобен ефект.

Коментар

• В сряда ЕТФ е купувал по 7 позиции малки бройки, но ми прави впечатление, че когато е активен "пасивния" фонд - Софикс оборота скача много над среднто. Да не би да има Front running

Коментар

• Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
                  "Bulgaria’s largest wealth management company Expat Asset Management" малко прекалено май
                  И още лъжи от статията -

"SOFIX Index, the main index of the Bulgarian Stock Exchange consisting of the 15 largest and most liquid companies on BSE – Sofia. The companies included in the index must have a capitalization of more than 50 million Bulgarian levs (approx. $27m), a yearly turnover above 2 million Bulgarian levs ($1.08m) and more than 500 shareholders. "

Ето извадка от сайта на БФБ :
                  Брой акционери 750
                  Пазарна капитализация (ПК) и фрий-флоут (ФФ) ПК>=40 млн. лв и ФФ>=25% или ПК на ФФ>=10 млн. лв

Освен ако автора няма някаква предваритела информация за промяна на правилата ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
                    "Bulgaria’s largest wealth management company Expat Asset Management" малко прекалено май
                    Не е прекалено. Отнася се до средствата, предоставени за доверително управление. Те не се обявяват публично, но ние знаем колко са.
                    Иначе има и други големи УД-та, но за тях не е точен терминът wealth management.

Коментар

• "Bulgaria’s largest wealth management company Expat Asset Management" малко прекалено май

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

Last edited by johny-bravo; 09.03.2017, 23:47.

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
                          Click image for larger version

Name:	Untitled.jpg
Views:	1
Size:	7.7 КБ
ID:	3176875

Nice a?
                          Last edited by Petar; 10.03.2017, 00:03.

Коментар

• https://www.etfstrategy.co.uk/fca-gr...ted-etf-46258/

Коментар

• Чета темата редовно и искам да споделя впечаления, които не са задължително плод от последните дни или от последните изказвания на форумци. Пълно е с мрънкачи в тази тема . Аз знам само, че откак ЕТФ-а го има, пазарът е по-близкодо онова, което очаквах и се надявах да бъде, когато влизах на него преди години. Смятам, че пазарът ни стана по-привлекателен. Когато реших да инвестирам на БФБ преди около 3 години (макар активно да следя форума и пазара ни от поне 10 години), не знаех, че ще има такъв ЕТФ, но вярвах, че нещо добро ще се случи, имах своите глобални очаквания за световните пазари, имах своите наблюдения и очаквания върху това как стоят и ще стоят нещата на местна почва откъм икономика и психология на участниците ни (без да твърдя, че разбирам от това, не съм нито икономист, нито психолог) и не на последно място - предстоеше ни (и още ни предстои) председателство на Съвета на ЕС все пак и очаквах това да е свързано с положително институционално раздвижване на различни нива. Вероятно някой ще каже, че едното няма нищо общо с другото. Може и така да е, няма да споря. Аз не знам как е, имам си своите виждания, вероятно погрешни и си ги следвам, опитвам се да следвам визията си за макрорамката на нещата,опитвам се да предвидя макрорамката на нещата, а не детайлите, които могат да бъдат най-различни в една и съща макрорамка, докато тук повечето предимно дебнете кой какво купил и какво продал. Бях решил поне до 2017 г да съм в акции на БФБ, а после да му мисля.Един размишлява върху посоката и не се вторачва в камъчетата по пътя си, а друг все гледа камъчетата и се лута без посока. Някой би казал, че докато гледаш прекалено напред, не виждаш къде стъпваш. Друг би казал, че докато гледаш къде стъпваш, вторачен в краката си, не знаеш накъде отиваш. Ще спра с метафорите, понеже рецепта няма, това е безкраен разговор, като сократическия диалог, само дето в случая е щърков монолог . Всеки си прави сам своите изводи. Затова борсата е освен много четене, също и интуиция, а не рецепта в дебела книга, която да прочетеш и да си готов. Ако беше така, никой нямаше да губи, а оттам и никой да печели.
                              Вероятно някои забележки и въпроси в темата са на мястото си, радвам се, когато чета такива, понеже съм против безропотното ръкопляскане. А и тук в темата съм виждал да пишат много грамотни и начетени според мен форумци, от които мога да науча доста и които доста уважавам, ако и да не ги познавам на живо. Но в повечето случаи за много други се сещам за репликата, написана от форумецa abc: “Обущарю, не критикувай по-високо от обувките си!”. Човек трябва да има разбирането колко малко разбира от онова, с което всъщност не се занимава. Опитвайки да се занимаваш с нещо, ще навлезеш в същността на съответното нещо и ще осъзнаеш колко малко разбират другите от него и колко несъстоятелни са критиките им по тази причина. Прочетете за ефекта на Дънинг – Крюгер и ще разберете какво имам предвид (предполагам повечето знаете за този ефект).
                              Аз съм лаик, както често съм посочвал, не съм се вторачвал в дълбоките детайли на ЕТФ-а, както някои други. Смятам, че е полезен за пазара ни, но не твърдя, че моето мнение за нещата е меродавно. Имаме си регулатор, който да следи за евентуални неточности и нарушения, ако има нещо нередно, има по-компетентни от мен хора да преценят. Харесва ми обаче диалогичността на Николай Василев. Тук много форумци са неуспешни спекуланти от миналото, имат усещането как разни мажовци са се подиграли с тях (и подигравки вероятно не са липсвали), чувстват се излъгани и са обидени, но вероятно е нямало кой да им обърне достатъчно внимание - те така са го чувствали. Когато намерим някой, който да ни отговаря на капризите, искаме сякаш да го натоварим с всичко онова, което сме трупали през годините – гняв, разочарование, неуспехите си, обида и т.н. И често го изсипваме в градината на онзи, който най-малко заслужава... само защото е оставил врата, на която да почукаме. А така може да го демотивираме и него, да си вдигне чукалата и после ние да сме си виновни, че никой не искал да ни обърне внимание. Някога не пишеха ли и разни „клечки“ из форума, защо се отказаха, по-старите форумци добре помнят какъв беше форумът преди 2006г.
                              Ще завърша с нещо шеговито, аз не искам да обидя някого. За мен темата е интересна и е важен лакмус за психологията на участниците на пазара ни, която психология аз следя с особено голям интерес. Затова и всички пишещи по темата са ми особено важни. Аз лично желая успех на екипа на Експат!
                              Копирам тук едно стихче на автора, известен като Чичо Стоян, с което поздравявам онези, които се припознаят в него . Макар че очаквам стихчето да бъде разбрано предимно от онези, за които не се отнася . Казва се „СЪРДИТКО“:

Все за нещо ще намери
                              да се начумери:
                              ту му млякото горещо,
                              ту пък друго нещо.

И задето Петко в къщи
                              често тъй се мръщи,
                              Николинка, Ваньо, Митко
                              викат му Сърдитко.
                              Притежавам акции на БФБ, включително и на Софикс компании, ако и да нямам акции на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX / BGX). Възможно е да съм пристрастен и само късметът да е довел до онова да съм така доволен от движенията на портфейла ми. Не знам спадове или ръстове предстоят на пазара ни. Възможно е да греша за нещо или за всичко от написаното. Препоръки нямам никакви.
                              Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                                статистиката не е добра, защото нищо не "казва" Просто сравнения ако се сравни кое дружество от софикс с колко е скочило спрямо самия софикс ще получим почти подобна картинка (казвам го без да го смятам дори) А именно - половината дружества ще са скочили с пъти спрямо софикс, а половината ще са спаднали спрямо софикс. ....

просто подоббни статистики са аут оф да дарк - само попразни сметки, защото след половина година да не се окаже че може да се случи да има месечна извадка, в която фонда по-добър от софикс.))))))))
                                Понякога не мога да повярвам на ушите си какво чета
                                Точно от същата "нищо не казваща" статистика ясно се вижда, че дружествата над синия бенчмарк бият индекса и няма смисъл да налучкваш ил ида ги търсиш отделно. Колко по-прилежно да се изографиса, не знам

И да, в някакъв момент може да се окаже, че фондът е дал фракция от процента повече от Софикс, в което няма да има нищо шокиращо. Не знам какво те смущава и съответно с какво тази възможност компрометира безпристрастните цифри?

Човекът даже и изводите си споделя, че фондът не е панацея. С 2,13% горница на Софикс и 1,47% на фонда е факт, че не избиваме рибата. Вчера излезе сравнението как стоим спрямо борсите от региона, в опашката сме по ръст.

Лявата колонка на статистиката ти показва къде колко нови левове са влезли или излезли по дружества. Общо новите левове в SOFIX за периода са ти 2,13%, кеото е посредствен ръст, но все пак обхваща само един месец и подобен темп, ако се запази, ти изпреварва ръста на нетния вътрешен продукт (БВП минус инфлация), което е и една от целите на цялото упражнение.

Какво още очакваш да ти каже тази статистика?

Коментар

Working...
                                X