Първоначално изпратено от Avalaon
Разгледай мнение
В страните в които работната сила си позволява да мигрира по начина както им се иска на нашите управници, имат определено много по-добър стандарт на живот от нашия. Там подобно начинание е възможно и нормално, защото сметките излизат на плюс.
Отделно, въпросът с квалификацията седи по подобен начин. Преди да се юрнеш да учиш и да се развиваш, особено ако си на възраст, първо си правиш сметката. Нещо от рода на, аз сега ако се мъча 2г. да изкарам някакво обучение, ще ми струва да речем 5к лв. + труда ми за ученето + неудобство за семейството ми заради търчането. Добре. От другата страна, после ще мога да се преместя на работа където ще вземам 750лв., вместо 600лв., т.е. 150лв. повече. Махаме десятъка и осигуровките, остават 100лв. За да избия 5к лв. трябва да бачкам поне 4-5г. след това за да изляза на нулата, т.е. времевия хоризонт за нула на цялото нещо е към 7г. Отделно обаче трябва да извадя от някъде 5к лв. инвестиция, ама аз ги нямам защото в момента работя в БГ за 600лв. И като се замисли още малко и човек се отказва.
Ще кажете ами ИТ да се учи, е да ама не всеки става за програмист.
Истината е, че когато се тръгва от много ниско ниво трудно се отлепяш от калта в блатото, защото е лепкава.
Коментар