Първоначално изпратено от vajvaj
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Рестарт на българката икономика, липса на работни места и къде е спасението?
Collapse
X
-
nuclear power plant
-
Отново само оправдания за ленността и скотоумието на матряла !
Първоначално изпратено от vajvaj Разгледай мнениеАбсолютно погрешно съждение. Няма да е лошо да намесиш и малко психология. Доказано е, че човек се чувства много по-добре, ако е безработен, отколкото ако получава заплата, която е под определено ниво. Това ниво е доста разтегливо, но се приема, че е около 60% от средното за страната. Всъщност, хората търсят обяснение за себе си на въпроса "Защо не ми стигат парите" и "Защо съм беден" и много по-лесно си отговарят "БЕДЕН съм, защото съм БЕЗРАБОТЕН". Обаче обяснение защо "ИМАМ РАБОТА и съм БЕДЕН" е адски трудно да се намери...
Най-големия проблем на тая държава не е безработицата, а т.нар. "работещи бедни".
Коментар
-
И докато си правиш тези сметки си седиш пред телевизора и чакаш да ти паднат парите от небето, нали ?
Ами , върви работи по европейските програми.
Ами, върви цепи дърва.
Ами , ставай бакшиш.
Ама, не правиш нищо подобно , а цъкаш във форума и оправдаваш отчаянието и нищетата с някаква виртуална несправедливост в държавата !
Ей такива като теб с подобни съждения са проблемът на държавата, не друго !
Първоначално изпратено от nuclear power plant Разгледай мнениеМладеж ти много сериозно си се объркал.За 300 лева няма да работя посмъртно.Половин година по европейски програми са гарантирани 420 за да подпира човек метлата по селските улици и да пита кмета нема ли да почерпиш.Освен това все някоя баба ще те извика да и нацепиш дръвцата да свършиш некоя друга работа.Като направиш и два курса с колата да закараш хора до града ще изкараш още нещо.Садиш един декар картофи в двора и си взимаш 50-60 кокошки.Дохода който ще имаш ще е по голям от тия 300 лева които ако си махнеш транспортните са 200.Не може разни тарикати бизнесмени да ми купуват телефони през ден да ми карат джипове да купуват къщи и джипове а работника с 300 лева.Е... съм и мамата на такива да си работят.За триста лева няма да работя.И няма сила която да ме накара.Анадънму?
Коментар
-
Първоначално изпратено от nuclear power plant Разгледай мнениеМислех че в тоя форум се пишат сериозни неща но явно съм сбъркал.Дай ми линк да видя къде са написани тия данни.По спомен не се говори.В някои професии е забранено по спомен да се работи във веригите на различни електрически устройстваLast edited by vajvaj; 07.01.2016, 13:21.При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура
Коментар
-
nuclear power plant
Първоначално изпратено от sdar Разгледай мнениеИ аз нямам спомен, но толкова обикновено дават или от БНБ-то или от НСИ-то всяка година. Някъде между 5 и 10 млрд. евро, като обикновено се говори за 7-8. Както и да го погледнеш хич не е малка сумата като за нашите стандарти и много помага за крепенето на борда до момента, а и за поддържането на някакво минимално вътрешно потребление. След някоя и друга година според мен тези трансфери ще намалеят и тогава ще се види истинския стандарт на живот и вътрешно потребление.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nuclear power plant Разгледай мнениеЕй тия пет десет милиарда евро незнам отде ги взе?
Коментар
-
nuclear power plant
Първоначално изпратено от sdar Разгледай мнениеЕ то това е дефект на модела, че подобен модел не създава вътрешно потребление. От друга страна обаче, постоянно се говори за стимулиране на експортно-ориентираните производства, вместо да се обърне внимание на вътрешното потребление, което може да живне с много по-малко средства. Разчита се, че младите работещи в чужбина ще продължат както досега да вкарват едни 5-10млрд.евро на година към БГ-то за да изхранват родителите и близките си, но това няма да е за дълго, защото възрастните хора не живеят вечно. А младите масово са навън, поне тези които са образовани и искат да работят, но не за да живеят бедно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vajvaj Разгледай мнениеНе само младите са проблем. Предприемачеството е най-големия. Към какъв бизнес да се ориентира човек с предприемачески качества, при положение, че 70% от потенциалните му клиенти са бедни? Вярно, разходите са ниски, поради ниските заплати, но това създава порочен кръг. Плащаш малко, но и очакваш малко. Не случайно единствените нови проекти, които са успешни, се свързват с износ...
За тези години в България се разви един олигархичен модел на бизнес, който е заложил на това, че стандарта на живот ще е нисък. И липсва всякакво желание за промяна в статуквото. Затова и образованието ни е на такова ниво - създава работещи бедни...
Коментар
-
Първоначално изпратено от sdar Разгледай мнениеvajvaj, много точно казано. Хем работиш, хем си беден и броиш всяка стотинка. Преди години, в началото на прехода, на това му викаха шокова терапия и затягане на коланите, ако не се бъркам. В момента, вече по средата на прехода, това вече е ежедневие. То затова и младите в голямата си част директно изчезват от нашата реалност и отиват в чужбина. Младите трудно могат да сгрешат с чужбината, защото малко са местата с по-лош живот от БГ-то.
За тези години в България се разви един олигархичен модел на бизнес, който е заложил на това, че стандарта на живот ще е нисък. И липсва всякакво желание за промяна в статуквото. Затова и образованието ни е на такова ниво - създава работещи бедни...При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура
Коментар
-
Първоначално изпратено от sdar Разгледай мнениеvajvaj, много точно казано. Хем работиш, хем си беден и броиш всяка стотинка. Преди години, в началото на прехода, на това му викаха шокова терапия и затягане на коланите, ако не се бъркам. В момента, вече по средата на прехода, това вече е ежедневие. То затова и младите в голямата си част директно изчезват от нашата реалност и отиват в чужбина. Младите трудно могат да сгрешат с чужбината, защото малко са местата с по-лош живот от БГ-то.
В интерес на истината и в чужбина не е леко, там не харесват и не приемат българите. Показателно е, че български мъже, работещи в ЕС, си взимат половинки от България предимно.
Коментар
-
vajvaj, много точно казано. Хем работиш, хем си беден и броиш всяка стотинка. Преди години, в началото на прехода, на това му викаха шокова терапия и затягане на коланите, ако не се бъркам. В момента, вече по средата на прехода, това вече е ежедневие. То затова и младите в голямата си част директно изчезват от нашата реалност и отиват в чужбина. Младите трудно могат да сгрешат с чужбината, защото малко са местата с по-лош живот от БГ-то.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Avalaon Разгледай мнениеТова е само ако приемем стартовата заплата, първата месторабота и другите ограничаващи фактори за константни !
Винаги е по-добре да започнеш работа дори за 300 лв и да си търсиш по-доходна отколкото да седиш вкъщи без пари и да бълнуваш мениджърски позиции ! Дори от гледна точка на елементарната математика е по-изгоден първият вариант да не говорим за допълнителните възможности, които би разкрила всяка месторабота от гледна точка на контакти и т.н.
По повод квалификацията - ВСЕКИ може да се квалифицира ! ВЪПРОС НА ЖЕЛАНИЕ И СТИМУЛ !
Със същият успех бихме могли да приемем, че не всеки би могъл да се научи да чете ?!? Естествено не визирам индивидите с ментални проблеми, но тях ги изключваме от по-горното обсъждане.
Най-големия проблем на тая държава не е безработицата, а т.нар. "работещи бедни".При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура
Коментар
-
nuclear power plant
Първоначално изпратено от Avalaon Разгледай мнениеТова е само ако приемем стартовата заплата, първата месторабота и другите ограничаващи фактори за константни !
Винаги е по-добре да започнеш работа дори за 300 лв и да си търсиш по-доходна отколкото да седиш вкъщи без пари и да бълнуваш мениджърски позиции ! Дори от гледна точка на елементарната математика е по-изгоден първият вариант да не говорим за допълнителните възможности, които би разкрила всяка месторабота от гледна точка на контакти и т.н.
По повод квалификацията - ВСЕКИ може да се квалифицира ! ВЪПРОС НА ЖЕЛАНИЕ И СТИМУЛ !
Със същият успех бихме могли да приемем, че не всеки би могъл да се научи да чете ?!? Естествено не визирам индивидите с ментални проблеми, но тях ги изключваме от по-горното обсъждане.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнениеПрав си.
Отделно човек, който е учил малко, е на примитивно ниво, аз например трудно се разбирам с такива. И винаги гледат да не се минат, да те излъже или да те окраде.
Коментар
-
Първоначално изпратено от sdar Разгледай мнениеНе си прав, защото гледаш само това което ти е удобно, а останалото просто го подминаваш. Никой няма да се премести в друг град за да започне работа за 300лв., защото за да направи подобна схема той трябва да извади пари от джоба си и да дофинансира начинанието, защото с 300лв. най-много да си плати мизерната квартира. Накрая се получава, че човек ще си плаща за да работи, е защо да го прави?
В страните в които работната сила си позволява да мигрира по начина както им се иска на нашите управници, имат определено много по-добър стандарт на живот от нашия. Там подобно начинание е възможно и нормално, защото сметките излизат на плюс.
Отделно, въпросът с квалификацията седи по подобен начин. Преди да се юрнеш да учиш и да се развиваш, особено ако си на възраст, първо си правиш сметката. Нещо от рода на, аз сега ако се мъча 2г. да изкарам някакво обучение, ще ми струва да речем 5к лв. + труда ми за ученето + неудобство за семейството ми заради търчането. Добре. От другата страна, после ще мога да се преместя на работа където ще вземам 750лв., вместо 600лв., т.е. 150лв. повече. Махаме десятъка и осигуровките, остават 100лв. За да избия 5к лв. трябва да бачкам поне 4-5г. след това за да изляза на нулата, т.е. времевия хоризонт за нула на цялото нещо е към 7г. Отделно обаче трябва да извадя от някъде 5к лв. инвестиция, ама аз ги нямам защото в момента работя в БГ за 600лв. И като се замисли още малко и човек се отказва.
Ще кажете ами ИТ да се учи, е да ама не всеки става за програмист.
Истината е, че когато се тръгва от много ниско ниво трудно се отлепяш от калта в блатото, защото е лепкава.
Отделно човек, който е учил малко, е на примитивно ниво, аз например трудно се разбирам с такива. И винаги гледат да не се минат, да те излъже или да те окраде.
Коментар
Коментар