Благодаря за мнението.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Добър момент ли е за инвестиция в SPY ETF?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от checho Разгледай мнениетърся си изгоден ЕТФ за инвестиция с год доходност 12-15% и нисък риск.
12-15% доходност може да постигнеш само с помането на значителен риск!
Първоначално изпратено от checho Разгледай мнениеНасочих се към SPY, но не съм сигурен дали е добър момент за инвестиция. Гледам, че Януари е била с 10 долара по ефтина и сега ми се струва в пик. Въпреки, че очаквам като цяло да се покачва, незнам дали първо няма да слезе.
Ако не разбираш, но желаеш да поемеш по висок риск и да получиш дългосрочно по висока доходност ти препоръчвам съвета на Бъфет, който дава на зъболекарите, които искат да бият 90% от фондовите мениджъри.
Всяка година инвестирай равна сума в SPY. Когато цената е висока ще купиш по малко бройки, когато цената е ниска ще купиш повече бройки, но в крайна сметка твоята цена ще бъде по ниска от средната цена на пазара, защото тежестта на купените на ниски цени бройки ще е по голяма.
Когато инвестираш в акции дори и чрез такъв широко диверзифициран портфейл, трябва да си наясно, че краткосрочно може да загубиш дори и 70% от парите си, но дългосрочно (15-20 години) със сигурност ще постигнеш доходност по висока от тази на депозитите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от checho Разгледай мнение
@sagitarius_d - мойте цели са годишна доходност от около 10+ процента, не търся дългосрочни инвестиции от по 10-20-30 години. Поносимоста към загуба ми е около 10-20%.
Коментар
-
Първоначално изпратено от checho Разгледай мнениеИма ли теми във форума където се дискутират ETF/Mutual Fonds/Stocks които в момента са добри? Не се интересувам от друг вид инвестиции.
С радост ще коментирам там, т.к. сега пишем в темата за NYSE.
Коментар
-
Първоначално изпратено от sagitarius_d Разгледай мнениеЗдравей,
Истината е че ако питаш случайни хора които не знаят нищо за теб и твоите цели или опит, дали си струва да се инвестира в каквото и да е било, отговорът е " Твърдо Не".
Иначе ако вложиш пари сега, реинвестираш дивидентите, и не продаваш 20 - 30 години, има шанс да постигнеш средна годишна доходност от примерно 7%. Но истината е че e вероятно този ЕТФ да спадне няколко пъти по 40 - 50% в следващите 20 - 30 години. После цените вероятно ще се повишат. Но ти как би се чувствал ако цените седят на загуба с месеци или години? Много хора се уплашват и продават на ниските цени. Така че те губят пари.
@sagitarius_d - мойте цели са годишна доходност от около 10+ процента, не търся дългосрочни инвестиции от по 10-20-30 години. Поносимоста към загуба ми е около 10-20%.
Опит, както си пролича, нямам, за това съм се насочил към ЕТФ. Първо бях тръгнал към взаимни фондове, но поне тези които гледах, не бият SPY, а таксите им са значително по високи.
Има ли теми във форума където се дискутират ETF/Mutual Fonds/Stocks които в момента са добри? Не се интересувам от друг вид инвестиции.
Коментар
-
Първоначално изпратено от checho Разгледай мнениеЗдравейте,
търся си изгоден ЕТФ за инвестиция с год доходност 12-15% и нисък риск. Насочих се към SPY, но не съм сигурен дали е добър момент за инвестиция. Гледам, че Януари е била с 10 долара по ефтина и сега ми се струва в пик. Въпреки, че очаквам като цяло да се покачва, незнам дали първо няма да слезе.
Какво мислите?Last edited by michaelis11; 15.05.2015, 11:02.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Niki Gabrov Разгледай мнениеНямам претенции колега. По-важното е човекът да не се забърква с нещо, което не разбира.
От тук нататък, пазар не се прави от разбиращи хора. Прави се от много хора. Ние за това в БГ нямаме такъв. Или казваш милиони американци разбират от акции? Нито му знаеш хоризонта, нито парите, нито поносимостта на загуби
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеСпоред мен са Те
Коментар
-
Първоначално изпратено от Niki Gabrov Разгледай мнениеАз мисля, че за Вас все още не е дошъл моментът за инвестиция във финансов инструмент.
2. SPY е индексът S&P 500, тоест е той а не тя.
.
Коментар
-
Първоначално изпратено от checho Разгледай мнениеЗдравейте,
търся си изгоден ЕТФ за инвестиция с год доходност 12-15% и нисък риск. Насочих се към SPY, но не съм сигурен дали е добър момент за инвестиция. Гледам, че Януари е била с 10 долара по ефтина и сега ми се струва в пик. Въпреки, че очаквам като цяло да се покачва, незнам дали първо няма да слезе.
Какво мислите?
Истината е че ако питаш случайни хора които не знаят нищо за теб и твоите цели или опит, дали си струва да се инвестира в каквото и да е било, отговорът е " Твърдо Не".
Иначе ако вложиш пари сега, реинвестираш дивидентите, и не продаваш 20 - 30 години, има шанс да постигнеш средна годишна доходност от примерно 7%. Но истината е че e вероятно този ЕТФ да спадне няколко пъти по 40 - 50% в следващите 20 - 30 години. После цените вероятно ще се повишат. Но ти как би се чувствал ако цените седят на загуба с месеци или години? Много хора се уплашват и продават на ниските цени. Така че те губят пари.http://www.dividendgrowthinvestor.com/
Коментар
-
@gunnar - защо смяташ, че цените им са завишени? Като гледам данните им, за последната година постоянно вървят нагоре (с няколко спада по 10$, които след това веднага се възвръщат). Това което ме притеснява е, че сега е по-скоро в пик (такава е била цената само през март тази година), и не съм сигурен дали ще ходи нагоре или надолу (и нямам познанията за анализ).
Off topic; има ли по форума теми в които се обсъжда в какво да се инвестира (изключая Българския пазар), че не можах да намеря.
Трябва да прочетеш на първо време за фундаментален и технически анализ. Ако ти е интересно и поведенчески финанси, защото пазарът е в голяма степен психология.
Коментар
-
Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнение"Цена на една позиция" ли? Какво имаш предвид?
Този ETF се стреми да копира представянето на индекса.
Нещо май ти се мешат понятията, попрочети малко и тогава се мятай.
Ако някой може да ти каже, че ще правиш дългосрочно 15% през SPY ETF, то тогава всеки ще купува като луд
Няма такова животно като "нискорискова", утре един черен лебед и си 40-50% надолу
Към ЕТФ и специално SPY съм се насочил, точно защото следват индекса и за да върви надолу, трябва 500те най успешни компании в САЩ да вървят на долу, което на теория би трябвало да значи, че цялата икономика трябва да върви надолу (както при криза). От тук считам, че е ниско рисков инструмент. Не колкото облигации и ДЦК, но там пък доходноста е доста ниска. От тази гледна точка смятам, че 10% доходност е ОК за такъв тип инвестиция (и се надявам да няма криза скоро) .
@gunnar - защо смяташ, че цените им са завишени? Като гледам данните им, за последната година постоянно вървят нагоре (с няколко спада по 10$, които след това веднага се възвръщат). Това което ме притеснява е, че сега е по-скоро в пик (такава е била цената само през март тази година), и не съм сигурен дали ще ходи нагоре или надолу (и нямам познанията за анализ).
Off topic; има ли по форума теми в които се обсъжда в какво да се инвестира (изключая Българския пазар), че не можах да намеря.
Коментар
-
Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнение"Цена на една позиция" ли? Какво имаш предвид?
Ако някой може да ти каже, че ще правиш дългосрочно 15% през SPY ETF, то тогава всеки ще купува като луд
Няма такова животно като "нискорискова", утре един черен лебед и си 40-50% надолу
Коментар
-
Първоначално изпратено от checho Разгледай мнениеПС. Под "била" имах впредвид цената на една позоция в този ЕТФ - не се изразих съвсем правилно.
Коментар
Коментар