If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Bigbear е прав, но от друга страна съм се адаптирал толкова добре към този пазар, че чак не ми се иска да се променя. Най-големите си печалби правех през периода 2003-2005 година. Условията бяха сходни. В момента е много трудно да загубиш пари на нашият пазар. Наистина се искат целенасочени усилия. Проблема за повечето играчи е, че пари могат да се правят само от качествен фундаментален анализ и активно управление на портфейла. За съжаление това не е по силите на всеки. Повечето се впускат по модни акции. Спекулантите търсят ликвидност и волатилност а не качество на актива. Накрая като ги нямат си заминават на външните пазари. Една част от тях губят парите си а друга ще го направят когато свърши бичият тренд. Сега имат илюзорното чувство, че са добри инвеститори и спекуланти, но ставаш такъв чак когато оцелееш след един мечи пазар. Не си ли минал през всичкото не знаеш какво е.
В момента са направо златни години. Гледам портфейла си и не разбирам всеобщият ви песимизъм.
Голям Мечо е отново много прав в писанията си. Сергията е проблема, макар, че и стоката не си я бива особено. Та ние дори не можем да се сборичкаме истински по правилата на играта и да видим кой е крив и кой прав. Мога да си представя какъв щеше да е индекса, ако можеше да се играе срещу оправдания страх на хората. Защото алчноста явно не е достатъчно силна. Но това е друга тема.
Разделението на меци и бици пък за мен е забавно. Нямам проблем да съм в малцинство и да го отнасям от колегите, нито пък имам проблем да объркам в прогнозите си и да изпусна ползи. Важното е да имам мнение и да го отстоявам.
А то за жалост е, че няма друг път за БФБ освен да се гмурне преди да изплува по-силна. В тази връзка ето и моят съвет как да спечелите пари от нашата борса: изчакайте, нищо няма да изгубите. Разцъквайте за удоволствие, но моля ви оставете апартамените и лозята на мира. Утрото е по-мъдро от вечерта!
Харесвам прямотата, без преструвки и страх от признаване на грешки!
Пожелавам успех на мечетата с другите пазари на които търгуват, а пропуснатите ползи на нашия пазар ако ги има за тях не са загуба, нали.
Хубаво е някой да напомня за рисковете най-вече на начинаещите, но все пак тук е форум за това как да се СПЕЧЕЛЯТ пари от инвестиции и се надявам и от мечетата да има идеи за това...
Когато няма потенциал за растеж. А такъв трудно може да се намери при скъпи акции, намаляващи печалби и стагнираща икономика, то се печели от волатилност.
За липсата на волатилност на БФБ не са виновни мечките виновни са прекалено многото бикове. Които чакат Годо бих казал.
Голям Мечо е отново много прав в писанията си. Сергията е проблема, макар, че и стоката не си я бива особено. Та ние дори не можем да се сборичкаме истински по правилата на играта и да видим кой е крив и кой прав. Мога да си представя какъв щеше да е индекса, ако можеше да се играе срещу оправдания страх на хората. Защото алчноста явно не е достатъчно силна. Но това е друга тема.
Разделението на меци и бици пък за мен е забавно. Нямам проблем да съм в малцинство и да го отнасям от колегите, нито пък имам проблем да объркам в прогнозите си и да изпусна ползи. Важното е да имам мнение и да го отстоявам.
А то за жалост е, че няма друг път за БФБ освен да се гмурне преди да изплува по-силна. В тази връзка ето и моят съвет как да спечелите пари от нашата борса: изчакайте, нищо няма да изгубите. Разцъквайте за удоволствие, но моля ви оставете апартамените и лозята на мира. Утрото е по-мъдро от вечерта!
Това делене на мечета и бичета за мен е доста абстрактно, защото аз например съм 100% в акции но не виждам настоящето и близкото бъдеще в розово и очакванията ми не са големи. Едва ли бих могъл много да помогна на начинаещите но забелязвам, че налитат на слабо ликвидни позиции, което за БФБ си е доста опасно. А иначе, приветствам всеки нов на борсата и искрено му желая успех.
покрай чакането на нещо си остаряхме
вече съм доволен на дивидента - за джобни
цените - когато....
Аз правя най-големите грешки на борсата. Всяка моя прогноза и действие се оказва голяма грешка. Винаги удрям греда. Вече 13-14 години само греди удрям, но все още не съм се фалирал. Надявам се и за напред само греди да удрям.
Гетоф и Равновесие признах си всичко. Надявам се да сте доволни
Хубаво е някой да напомня за рисковете най-вече на начинаещите, но все пак тук е форум за това как да се СПЕЧЕЛЯТ пари от инвестиции и се надявам и от мечетата да има идеи за това...
Като каза за рискове - прекалено рисков е пазара ни за начинаещи, няколкото познати които напоследък са ме питали или съм ги посъветвал да не се занимават с глупости или ако решат с малки суми да е, колкото да усетят нещата на бфб.
Естествено ако бяхме 2012 бих им казал друго, но сега....
Дялов малов, както и да го наречеш - за мене си е плондер нашата сергия, от един балон можеш да спечелиш само ако стане по голям, не невъзможно, ала всичко си има граници...риск/риорда никак не ми изглежда на прилични нива.
Вече и дивидентна доходност не може свястна да си осигури човек тук.
Понеже те знам че си дивидентен фен и ти - да ти дам един прост пример отвън.
Една от най рисковите ми пф порции е на левърджнати дивидентни хартии- BDCL, MLPL, MORL, CEFL. 13% среден дивидент, 1/8 от портфейла, ала ми дава над 1/3 от дивидентния доход, при това в повечето случаи ежемесечно.
Може да си търгуваш суингово, преди/след ексдиви дейт , волатилността може само от файда да е, можеш да хеджираш ако искаш...и т.н.
Последната година перформанса им е по-добър от на спай бенчмарка, последното тримесечие - още повече !
Къде са тия екстри при мажовско-олигархичните бфб шитове...при това прескъпи ?
А света е пълен с евтини алтернативи, някои дори безумно..
Тъй че не виждам защо трябва да се възмущаваш от ипитата или по читавите ПФ дето насочват все по голям ресурс навън - напълно разумно и в реда на нещата си е. И в полза на клиентите им.
...........
Това делене на мечета и бичета за мен е доста абстрактно, защото аз например съм 100% в акции но не виждам настоящето и близкото бъдеще в розово и очакванията ми не са големи. Едва ли бих могъл много да помогна на начинаещите но забелязвам, че налитат на слабо ликвидни позиции, което за БФБ си е доста опасно. А иначе, приветствам всеки нов на борсата и искрено му желая успех.
При около по малко от 1 % загуба от началотото на годината при по-любимия ми BGTR30 не мисля че някой реално е спечелил или загубил за тези 3 месеца. Това е един от големите недостатъци на дяловия пазар, в който превърнаха борсата бюрократите от БФБ и инвестиционните посредници, които се префокусираха върху продажба на чужди инвестиционни продукти в последните години след срива 2009 година.
На пазара са останали твърде малко инвеститори и преобладаващата част от тях са много дългосрочни. За това при горе долу справедливо оценен пазар няма кой да търгува. Спадовете също са трудни - дългосрочните не виждат промяна в очакванията си за бъдещето на компанията и не продават. Така всички процеси тук се развиват бавно.
Няма инстумент с който да се търгуват дневните настоения - от години говоря едно и също - ако имаше примерно фючерси на трите индекса с лост 1 към 5 то тогава всичките спорове тук в темата щяха да са излишни. Мечетата щяха да го продават, бичетата да го купуват, а арбитражистите щяха да купуват примерно индекса и да продават пазара или обратно според това което е по-изгодно. Лостът щеше да превръща едни скучни движения от 1-2 процента за седмица в 5 -10 % което щеше да е интересно за спекулантите. От там ликвидността постъпателно щеше да расте. Обикновено като кажа това се започва - ще дойде някой с много пари и ще манипулира на където си реши и рисковете ще се увеличат. Всъщност при нарастване на ликвидността рисковете всъщност макар и големи всъщност са по-малки от сега, защото сега който купи акции има 100 % риск от дневна неликвидност. И второ, големите пари играят на големи пазари. Тоест първо нашият пазар ще порастне достатъчно и едва тогава те ще дойдат. Но въпреки всичко тук българските пари имат предимство, защото познават истинската същност на мажоритарите и като цяло при некоректен мажоритар няма логика да движиш акцията на горе и обратно. Така че следствието от една пазарна иновеция ще е многократно подобрена ликвидност и цени по-бързо достигащи реална оценка.
Пример за доказателство на горната теза е ребалансирането на индексния фонд на всеки 6 месеца. Всеки път ликвидността по дадени позиции се увеличава както и колебанията в цените - а сега си представете, че това се случва всеки ден...
Пожелавам успех на мечетата с другите пазари на които търгуват, а пропуснатите ползи на нашия пазар ако ги има за тях не са загуба, нали.
Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар