IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Или пък е време за софикс 500 ? Или пък ....

    Коментар


    • Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
      Време ли е за Софикс 415? Имате около 4 седмици да ми изпълните прогнозата.
      С този свален руски самолет може и това да стане ,но преди теб са мойте 430....

      Коментар


      • Време ли е за Софикс 415? Имате около 4 седмици да ми изпълните прогнозата.

        Коментар


        • Лупкате ли ги?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
            кои оцеляха от декември 2008, а?

            Тони, супер постинг!!! Ами то пловината ги няма вече на пазара, като мажовците прибраха всичко за тях!!

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
              Това изсипване в Сирма май ще изкара доста пари от оборота на маркета....
              Кеша май ще става цар....пак....
              Грешиш според мен.
              Това е договорена сделка на някое пенсионно дружество ,което е ползвало Алианц банк (кое ли е дружеството ) за придобиване на пакет в Сирма , т.к пенсиите не могат да участвуват в ИПО.
              Алиац банк са имали 833334 акции.
              Last edited by vale1; 24.11.2015, 11:28.

              Коментар


              • На вниманието на Bojidar Loukarski !
                Гръцката държава е подкрепила чрез евросредства 2 336 стартиращи предприятия.
                Ключовата дума е стартиращи!
                У нас, вместо малките фирми да минат на патент, те са с касови апарати, връзки с НАП, проверки от всички възможни държавни инспекции, комисии, агенции и прочие държавен чиновник, с план за изпълнение за глоби на месец!...

                Коментар


                • Това изсипване в Сирма май ще изкара доста пари от оборота на маркета....
                  Кеша май ще става цар....пак....

                  Коментар


                  • ГЕРБ все повече засенчва социалистите на собствения им терен - разширяване на ролята...
                    Кого засенчвали? Че какви са ГЕРБ? Същите социалисти, дори същите хора. Засенчват себе си май.

                    Коментар


                    • Кабинетът "Борисов" стана абсолютен шампион в производството на държавни фирми
                      http://www.segabg.com/article.php?id=779751

                      ГЕРБ все повече засенчва социалистите на собствения им терен - разширяване на ролята на държавата като некадърен и ненаситен "бизнесмен"

                      Управлението на ГЕРБ постига неочаквани шампионски резултати в сфера, в която по-логично би било да блестят партии като БСП. Става дума за производството на държавни фирми (ДФ).

                      Факт е, че при всяко попадане във властта социалистите се отчитат със създаване на нови държавни предприятия. Така се появи БЕХ - диспечер на кредитите за държавната енергетика. Така се появи НКИЗ - компанията за индустриални зони, която според червени министри щеше да направи сто зони за 10 години. Така в началото на миналата година се пръкна и недоразумението на кабинета "Орешарски" - "Енергийна инвестиционна компания" - която уж щеше да връща към живот фалирали заводи като "Химко". С бюджетни милиони, разбира се. Но правителствата на Станишев и Орешарски вече изглеждат жалки и страхливи дилетанти, сравнени с размаха на "Борисов" 1 и 2, особено с второто, сегашното издание.

                      Социалистите измислиха държавната НКИЗ, обаче ГЕРБ отцепи от НКИЗ дъщерна държавна фирма - "София тех парк". Май им става навик за всеки по-голям проект и с цел по-масирано усвояване на европари да правят поредна ДФ. Като че ли няма премного инженерингови компании, които могат да построят не един, а 101 техпарка.

                      Модерно е роенето на държавни фирми,



                      за да станат "бенефициенти", т.е. ползватели,



                      за да усвояват еврофондове. През 2011 г. кабинетът "Борисов 1" произведе Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) с цел "успешно и ефективно финансиране, проектиране, изграждане, управление, поддържане и ремонт на автомагистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море". Обаче със същите неща се занимава Агенция "Пътна инфраструктура". НКСИП не върши сама изброените дейности, а ги възлага на други фирми изпълнители с обществени поръчки. Точно както прави и АПИ. В НКСИП сигурно работят големи експерти, но въпросът е защо трябва да дублира АПИ. И е странно да се прави цяла държавна компания за две или три магистрали. Още по-странно е, че има премного други фирми - и частни, и държавни, специализирани в същото, като поне три от тях носят в името си "автомагистрала". От 1994 г. съществува държавното ЕАД "Автомагистрали" с предмет на дейност изграждане и поддържане на автомагистралите в страната и експлоатация на пътните обекти, бази и съоръжения. Има и фирма "Автомагистрали Черно море" - Шумен, произлязла от някогашното държавно предприятие "Пътни строежи", сега частна компания, за "проектиране, строителство и рехабилитация на пътища, текущо и зимно поддържане на пътища и т.н". Накратко, още един дубльор на СИП. Има и "Автомагистрали Хемус".

                      Често нови държавни фирми се създават с някаква тарикатска цел - за



                      заобикаляне на закон или на някоя забрана от страна на Европейската комисия



                      Така кабинетът "Борисов 1" направи ДКК - Държавна консолидационна компания, в която влязоха по-дребни пакети акции на държавата във вече приватизирани предприятия. Създаването на ДКК се оказа просто маневра за заобикаляне на Сребърния фонд. При продажбата на остатъчните акции на държавата в ЕРП-тата например парите не отидоха в пенсионния фонд, както е по закон, а останаха в самата фирма продавач - ДКК, която пък после ги внесе в бездънната каца на бюджета.

                      Актуалното правителството на ГЕРБ бабува на нови ДФ. В името електронното управление ще се прави ЕСИ - "Единен системен интегратор", държавно предприятие, което да гради мрежата. Това се случва, при положение че в България е пълно с фирми - факири в тази област, признати и ползвани в целия свят. Да не говорим, че известната държавна фирма "Информационно обслужване" съществува и спокойно може да изиграе ролята на ЕСИ.

                      И бъдещият Фонд на фондовете ще бъде управляван от държавно ЕАД. Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че занапред част от парите по европрограмите няма да се дават безвъзмездно, а ще се отпускат като оборотни кредити, гаранции и др. форми. Става дума за



                      777 млн. евро, които ще бъдат събрани в мегафонд,



                      а той ще се командва от държавна фирма мениджър.

                      Дори МВР прихвана от манията и реши да прави поредното държавно предприятие - ЦПУ, Център за услуги, който ще отговаря за издаването на лични карти и шофьорски книжки, както и за изработването и монтирането на регистрационни номера на автомобилите.

                      Сегашното правителство възнамерява да прави и държавна фирма - събирач на пътните такси. Това стана ясно покрай решението за поскъпване на винетките и плановете за въвеждане на тол такси.

                      Всичко това се случва пред благия поглед на дясната формация РБ, която все повече заприличва на трите маймуни - не чух, не видях, не зная. Докато реформаторите се разсейват и немеят, ГЕРБ все повече засенчва социалистите на собствения им терен - разширяване на ролята на държавата като некадърен и ненаситен "бизнесмен".

                      Държавен бизнес е понятие оксиморон, защото не е работа на държавата да конкурира частните фирми и да раздава обществените поръчки сама на себе си, а точно това се получава. Защо е тогава тази мания по роене на държавни фирми, при това монополисти, дубльори и конкуренти на други фирми?

                      Вероятно защото



                      повече държавни фирми означава повече черни каси,



                      обществени поръчки и шефски постове за наши хора.

                      Държавните фирми са главен виновник за убийствената междуфирмена задлъжнялост и за забавените разплащания. Те са носители на огромен дълг - над 9 млрд. лева. Зад тази колосална сума в масовия случай стои не бурна икономическа дейност, изискваща повече кредити, а нуждата от нови заеми за покриване на загуби и плащане на стари заеми. За справка - НЕК, която се очаква да приключи годината с 400 млн. лева загуба.

                      Данните за 9-те милиарда впрочем са стари, от 2013 г. Тогава вицепремиерката Даниела Бобева даде последната честна статистика. Днес сумата сигурно е още по-стряскаща. Пак тогава Бобева съобщи, че в България има прекалено много държавни предприятия - 250, и че 147 от тях са губещи. Това са фирми, управляващи активи за много милиарди левове, а държавата собственик е получила едва 54 млн. лева дивиденти за 2013 г. И става все по-зле - догодина бюджетът очаква мизерните 22 млн. лева дивиденти.

                      Има много държавни фирми, за чието съществуване сме забравили, и други, за които дори не сме и чували. Мнозина ще се изненадат, че Българският институт по метрология също е държавно предприятие от 2014 г. Дружество по Търговския закон е и БАЕЗ въпреки подвеждащото име Българска агенция за експортно застраховане. "Фонд Затворно дело" също е държавна фирма. Трябва да признаем, че тя е от полезните - осигурява на затворниците работа, а те допринасят, макар и скромно, за икономиката - плетат ратанови мебели, произвеждат мед и сирене, а отскоро даже правят слънчеви бойлери. ФЛАГ - фондът, който подпомага общините, също е държавно ЕАД. Спортният тотализатор е държавна фирма, както и РВД, "Радиоактивни отпадъци", горските предприятия. Повечето ВиК и болници са със статут на държавни дружества. Изобщо държавата е посяла свои бизнес изтърсаци навсякъде. И продължава да ги размножава.

                      Всяка година т.нар. държавен бизнес получава от бюджета стотици милиони субсидии, за да оцелява. За догодина са около 871 млн. лева. Отделно са прикритите субсидии - като парите, които потъват в т.нар. проектни компании от сорта на "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Тези държавни фирми всъщност най-вероятно никога няма да стигнат до приходи и до печалба, но си имат персонал, който получава будещи завист заплати. В началото на 2015 г. се разбра, че средната заплата в "Южен поток" е 7696 лева. Не е чудно, че назначените директори в такива фирми - най-често бизнесмени, близки до управляващите, или просто трудоустроени партийни активисти, не бързат с ликвидирането на хранилката. И политиците не бързат - нали сметката я плащат обикновените данъкоплатци, същите, на чийто гръб се пишат и партийните субсидии.

                      Коментар


                      • Няма ги мненията от форума и от днес и от вчера. Никой така и не ми отговори в темата на Свилоза - колко компании има в бг с по-голяма печалба от Свилоза за 9-месечието. С повече от 18млн (без еднократни ефекти) колко компании има?

                        Коментар


                        • Що няма оптимизъм бе хора? Днес беше хубав борсов ден... за първи път от доста време направих няколко интрадей врътки Може пък днес да започна отлепянето на Софикса от тройното дъно
                          Нали знаете че се случва когато масата най - малко го очаква

                          Коментар


                          • Пародоксално, но те са най коректни и най много им вярвам

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                              Тони, Много измамник, много нещо...
                              направо съм в потрес! ей за това не вървя нещата - трябва прочистване!
                              Защо до сега никой не е споменал че Стара Планина е свързана със СИК?!?!

                              Коментар


                              • Тони, Много измамник, много нещо...

                                Коментар

                                Working...
                                X