Първоначално изпратено от Ташунко със сапа
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеТова предпологам някакви гласове ти го говорят
5500.
Коментар
-
Исках да кажа, че механичното пренасяне на някакви събития във времето изобщо не е адекватен подход. Имаме два паралелни случая които са напълно противоположни. През 2000 година дъното на българският пазар и върха на западните съвпаднаха като време и след това се движеха в противоположна посока. Ние поскъпвахме с малък оборот а те падаха здраво. Накрая акциите им струваха на половина от това, което беше по-рано. През 2007 ситуацията беше друга. Тогава се движихме в пакет. Човек може да избере който и да е от двата варианта, но е добре да се аргументира защо. Лично аз считам, че събитията много по-приличат на 2000-2002 година. Ние сме фронтиър маркет, без никаква корелация с останалият свят. Мисля, че това е очевидно вече втора година. Тук няма чужденци. Тук няма спекуланти, които да прехвърлят пари между местният и чуждите пазари. Акциите са изцяло в дългосрочни инвеститори. Отделно състоянието на икономиката ни е точно като през 2001-2002 след премината рецесия а не като през 2007 като след балон. Банките изчистиха задълженията си към чужбина. Населението натрупа безпрецедентни за българската история спестявания. Дори и да има криза на запад, в което се съмнявам, то ще я преживеем като Полша тази от 2007-2011.
При предходните две кризи на западните пазари бяха отиграни от нашият по корено противоположен начин. Затова казвам, че механичното посочване на единият от тях без аргументи е глупост или умишлено подвеждане на хората.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеСещам се какви глупости се говориха и в този форум през 2007 - как кризата нас не ни засяга, как всичко е ок, как там какво се случав в САЩ или европа няма значение.
.
Същите ги плещи и сега Боко де сме били суперостров на стабилност...
Коментар
-
Konsultant
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеMoже би си прав, не съм бил тогава.
Ала съмнява ме да може да се сравнява с тогава.
Било е края на мечи маркет по света и предстояш 6-7 годишен бул, а сега сме му на последните напъни и дори и след този 30% спад от върха на бфб е пълно с балонети.
Има и половин дузина подценени, но и те не чак толкова че да претреперва от алчност човек.
Борсата като цяло определено си е скъпичка, дори и от дакса, риск/реорда хич не ми се нрави.
Трябва да добавим за онзи период и предстоящото ни влизане в ЕС и НАТО. 2004 г. Симеон и Паси подписват конституцията на ЕС, 2005 г. ЕП подкрепя договора ни за членство, същата година подписваме и договора за присъединяването ни от 2007 г.
Сиреч, подходящия икономически цикъл /световен, вкл. борсов/ + добрите макро данни от Костов, през Серго и Симо + перспективите и възможностите от членството ни в ЕС /и сигурността от НАТО/ привлякоха чуждестранни инвеститори и борсата излетя.
Поздрави!
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеСъщата е като през 2001-2002 и помним какво последва после.
Ала съмнява ме да може да се сравнява с тогава.
Било е края на мечи маркет по света и предстояш 6-7 годишен бул, а сега сме му на последните напъни на тоя 8г дъртак и дори и след този 30% спад от върха на бфб е пълно с балонети.
Има и половин дузина подценени, но и те не чак толкова че да претреперва от алчност човек.
Борсата като цяло определено си е скъпичка, дори и от дакса, риск/реорда хич не ми се нрави.Last edited by pipbel; 10.02.2016, 14:05.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеЪхъ - ликвидността сега в България е много по-зле.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнениеАми то нашто отговаря на ДАКС 5500.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеЩе трябва да поразсъждавам на темата - Защо ли Равновесие се опитва да създва паника?
Рискове винаги има, ама сега се сещаш че спад имало, гледам че Дакса е вече с почти 30% спад от върха си, гледам че и софикс е почти с 30% под върха си (от преди 1-2 години). Иначе няма да говорим за цялото движение от 2008 насам, където дакса е на +12% от върховете си тогава, а ние ... не знаам точно ама около -78% от върховете от 2007-а.
За радост индексите и реалната доходност се различават съществено, ама това отделна тема.
Коментар
-
Ще трябва да поразсъждавам на темата - Защо ли Равновесие се опитва да създава паника?
Рискове винаги има, ама сега се сещаш че спад имало, гледам че Дакса е вече с почти 30% спад от върха си, гледам че и софикс е почти с 30% под върха си (от преди 1-2 години). Иначе няма да говорим за цялото движение от 2008 насам, където дакса е на +12% от върховете си тогава, а ние ... не знаам точно ама около -78% от върховете от 2007-а.
За радост индексите и реалната доходност се различават съществено, ама това отделна тема.Last edited by BSEtrader; 10.02.2016, 11:06.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеЪхъ - ликвидността сега в България е много по-зле.Last edited by Grosss; 10.02.2016, 10:58.
Коментар
Коментар