Първоначално изпратено от Kiro
Разгледай мнение
Аз съм безнадежден оптимист, но не споделям някои крайно оптимистични теории. Примерно някой беше писал, че чужденците ще дойдат да ни вдигнат пазара. Това са глупости. Те ще се появят тогава, когато има устойчив тренд нагоре и минимална ликвидност отговаряща на техните критерии. До тогава трябва да се справяме сами. Освен това има нагласа, че утре ще дойде публиката и ще почне да купува. Така не става.. Трябва време. Първо трябва ние с нашите пари да започнем да избутваме нагоре пазара. След това ще започнат да се връщат бавно тези, които отидоха на чуждите борси. После ще започнат да се появяват случайно попаднали през колективни схеми и тук таме някой дребен чуждестранен фонд. Ще мине много време докато дойде фазата на лудостта. Но до тогава ние може да се справяме доста приемливо. Ще спечелим доста над банковите лихви. Пазара вече осми месец се влачи на тези нива и не иска да пада. Акциите се движат разнопосочно. Тези, които имат умение да оценяват правилно активите печелят. Другите губят. Ще дойде и възходящото движение, но трябва търгуем индекс и къси по всичките му компоненти. Това ще върне спекулантите, ще качи ликвидността и ще подобри трайно пазара. Само с играчи с времеви хоризонт над година пазар не става. Трябва да има различни възможни стратегии. Иначе няма търговия и оборота си стои по 200-300 хиляди на ден. Проблемите са много, но и възможностите са необятни. Психологията ми е такава, че се фокусирам върху възможностите. Постоянно ги търся, без да отричам проблемите. Страха, който парализира пречи на действията и от там на резултатите. Липсата на съмнение води до фалит.
Коментар