IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Даааа, липсва нашия симпатичен съфорумец Булсон. При този оборот от сто хил лв математематиката и на мен не ми излиза )
    Не е препоръка... !!!
    "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

    Коментар


    • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
      Имате потресаващи разбирания за дъл
      При ползане на инструментите на формалната логика и оценка на изразните ти средства, подходящо е да се приеме, че обръщението ти е отправено към някакъв сборен субект, изявявал се скоро, най-вероятно днес.

      Използваните думи са подбрани така, че да демонстрират превъзходство (не коментирам, дали има основа за тази демонстрация, всъщност по-скоро има някакво основание) и да се засегне адресата.

      Използвам случая да те уведомя, че аз не съм съгласен да ме слагаш в групата, макар че по формални критерии отговарям на изискванията.
      Аз по-скоро си мисля, че дд е 26,2 млрд лв., като за процента 29 кандисвам
      Да допълня, че структурата е благоприятна и около 87 % от дълга е с фикисирана лихва, което при съобразяване на определени дадености и перспективи, е добре.
      Споменавам само за да се забележи, че на пръв поглед и измежду многото страни, Бг стои добре.

      Относно монатарния резерв няма да влизам в спор с теб. Неангажиращо предложение. Припомни си обстоятелствата и причините за въвеждане на паричния съвет, неговата същност и начин на функциониране. Обмисли отново. Аз веднъж в приятелски кръг изказах свободно съждение, че този резерв е нещо като своеобразна премия по една полица за финансова стабилност, която сме си купили. Ама продукта е от тези, като застраховка живот, ако тръгнеш да го втечняваш предсрочно, губиш много. твърде много. Беше само предложение.

      Оставаме на 29 % от бвп.
      Проблемът за страна като нашата не е числовата стойност, а границата, от която нататък ще се случат крайно негативни последици. Тази граница може да се дефинира само след един нарочен и много срецифичен отделен анализ на характера и оособеностите на съответния стопански субект. Споменаването на рефрена Германия е крайно неудачно редом до нас.

      Слагам алтернативно твърдение, ние наближаваме границата, от която нататък дългът ще се нареди до големите проблеми на България.
      Ето на, виждаш ли, пак намерих начин да изтъкна вернотата на твоето твърдение, ерго, дългът всеее още не е чак такъв проблем.

      Никой от писалите, най-малко аз не съм споменавал и пледирал да се води политика на бюджетни излишъци. Акцентираш върху глупостта ни, но това е рисково съждение.

      Тезата за балансираните бюджети приемам.
      На преден план съм изтъкнал единствено тревога и изненада от действията на Горанов и правителството, че мислят и действат по начин, който издава сериозен риск да се влезе в актуализации, а видимо няма причина за такива. Е, освен ако не се крие нещо.
      Завършваш изложението си поредна доза обидни съждения, някои от тях правени заради уж заради глупави твъдения на "колективни субект ", други от тях - неверни.
      Доколкото се повтаряш и вече изказах мнението си за дълга и монетарния резерв, няма да повтарям отново.

      Поздрави

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
        4Д, за сходството помежду ни си много прав.., но да не забравяме БФБ- нашия основен интерес..Защо въпреки положителните нагласи в икономиката няма чужди инвеститори и сме на това ниво
        Сентимента е ужасен. Хората виждат само черни краски. Бялото става сиво а сивото черно. Да намерят пачка с банкноти на улицата няма да ги вземат, защото в България всичко е фалшиво и няма смисъл да се навеждат.
        Аз съм безнадежден оптимист, но не споделям някои крайно оптимистични теории. Примерно някой беше писал, че чужденците ще дойдат да ни вдигнат пазара. Това са глупости. Те ще се появят тогава, когато има устойчив тренд нагоре и минимална ликвидност отговаряща на техните критерии. До тогава трябва да се справяме сами. Освен това има нагласа, че утре ще дойде публиката и ще почне да купува. Така не става.. Трябва време. Първо трябва ние с нашите пари да започнем да избутваме нагоре пазара. След това ще започнат да се връщат бавно тези, които отидоха на чуждите борси. После ще започнат да се появяват случайно попаднали през колективни схеми и тук таме някой дребен чуждестранен фонд. Ще мине много време докато дойде фазата на лудостта. Но до тогава ние може да се справяме доста приемливо. Ще спечелим доста над банковите лихви. Пазара вече осми месец се влачи на тези нива и не иска да пада. Акциите се движат разнопосочно. Тези, които имат умение да оценяват правилно активите печелят. Другите губят. Ще дойде и възходящото движение, но трябва търгуем индекс и къси по всичките му компоненти. Това ще върне спекулантите, ще качи ликвидността и ще подобри трайно пазара. Само с играчи с времеви хоризонт над година пазар не става. Трябва да има различни възможни стратегии. Иначе няма търговия и оборота си стои по 200-300 хиляди на ден. Проблемите са много, но и възможностите са необятни. Психологията ми е такава, че се фокусирам върху възможностите. Постоянно ги търся, без да отричам проблемите. Страха, който парализира пречи на действията и от там на резултатите. Липсата на съмнение води до фалит.

        Коментар


        • Амстердам започва трансформация на квартала на Червените фенери

          Към инвестицията ще могат да се включат пенсионни фондове чрез инвестиционния мениджър Syntrus Achmea
          ...
          Според Syntrus Achmea пенсионните фондове ще могат да се включат в инвестицията и да генерират „стабилна нискорискова възвращаемост от 4%“.
          ...
          http://www.investor.bg/po-sveta/453/...feneri-217193/


          Впрочем, в Холандия пенсионните и застрахователни фондове участват активно и на ипотечния местен пазар.
          Не знам защо тук ролята им остава пасивна.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
            Ако Германия започне да се влошава аз ще пищя, че там е ужасно, макар да са по-добре от нас. В момента ние се развиваме по-бързо от тях поради ниската база и аз твърдя, че тук е по-добре.
            +1 съгласен съм, немалко години прекарах там и е така, тук в родината ми е много по-добре поради много фактори, там освен ако нямаш имот (което не е често срещано сред българите) имаш да плащаш немалки наеми и кво ако ти е голяма заплатата... освен ако не си в някоя банка, но масата българи не са и разчитат на харц4 и някакво доработване тук-там.... все повече мои познати се прибират тук, да не кажа едно 90% от момците в Манхайм дет работехме заедно сега работят и се разхождат в Бизнес Парка... добре е тук и по-добре ще става

            Коментар


            • 4Д, за сходството помежду ни си много прав.., но да не забравяме БФБ- нашия основен интерес..Защо въпреки положителните нагласи в икономиката няма чужди инвеститори и сме на това ниво

              Коментар


              • Най-големите проблеми са демографската структура, образованието и недостатъчната ефективност на публичният сектор. Правилата не се прилагат. Имаме добри закони, но контролните органи се занимават с всичко друго, но не и да ги прилагат. Ден през ден ни говорят колко добре ще стане ако един добър закон се замени с още по-добър. За мен остава въпроса след като сегашният закон не се прилага, то ако направим съвършен и пак не се приложи какво ще се промени.
                Както казах доста проблеми, но дълга не е един от тях. Разглеждай частният и държавният дълг общо. Те са една система и има непрекъснато преливане между тях. В момента нивото на Брутният външен дълг на икономиката спрямо БВП е може би на най-ниско ниво от десетилетия. Последно го гледах спаднало до 73 процента а 2008 ма ни хвана с малко над 90. Имаме тотален деливъридж на икономиката. Проблемите не са в дълга а другаде.
                Освен това съм забелязал от къде идват различията ни с Киро. Двамата мислим, че текущото положение не е добро. Обаче мен това не ме интересува. Аз съм спекулант и се храня от измененията. За мен е важно дали се подобрява или се влошава. Ако Германия започне да се влошава аз ще пищя, че там е ужасно, макар да са по-добре от нас. В момента ние се развиваме по-бързо от тях поради ниската база и аз твърдя, че тук е по-добре. Наскоро имахме подобна ситуация с един приятел. Негов близък отиде в Австралия и аз си казвам, че там нещата не вървят на добре. Той не се съгласи. Веднага извади разликата в заплатата, обаче мен ме вълнува изменението, нали аз не се храня от заплата. Та така, после се разбрахме от половин дума. С Киро го даваме като грамофонни плочи. Аз казвам, че икономиката се подобрява, което му активира някакви психологически защити и после ми говори за текущото положение. Аз говоря за процеса а той за състоянието. Иначе сме със сходни действия и поведение на пазара.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение

                  И въпреки всичко продължава. Сега е повикал на помощ и някакъв професионален институт:
                  Пенсионният модел у нас да се смени от тристълбов на двустълбов и втората пенсия от частен фонд да бъде доброволна, предлага на финансовия министър Владислав Горанов Институтът на дипломираните финансови консултанти (ИДФК)
                  С извинение, но това е пълен фарс. Очевидно е, че има опит да се внуши, че някакви много важни и компетентни хора, национално богатство, дали ценен съвет, акъл, на финансовия министър и следователно е добре, да бъдат послушани. Жалка работа, срам и излагация. Какво разбира финансовият консултант от бюджетиране и всички съпътстващи процеси и дейности.
                  С извинение начеф, ма тук не съм съгласен с тебе. Предложението си е ок за мен, по добро нещо от доброволно осигуряване няма. Лични пенсионни сметки и всеки да си решава къде и как ще си влага парите.
                  Стига да са освободени от данъци, да не са вързани непременно с нашенски фондове и да не се побългарят нещата с подзаконови актове и регулации както резонно може да се очаква че ще стане.
                  Само от това се спестяват по 4-5% годишно в сравнение с изедниците от ПФ.

                  Too good to be true дет се вика...което ме навежда на мисълта че шанса да се приеме такова предложение граничи с 0-та.
                  Last edited by pipbel; 18.05.2016, 13:33.

                  Коментар


                  • Да не смяташ и резервите за Валутния борд.Проблема е бързорастящия дълг, за който не знаем защо се взема и къде отива.Проблем са Б. дефицити и липсата на реформи..Но най големите проблеми са бедността- най висока в ЕС, корупцията, която се отрича напълно и лошото управление..Днес за първи път след черешите, някой от управляващите спомена изобщо БФБ..Стабилно управление видими резултати- особено на БФБ.Даже Софиксов се умори да ги бие

                    Коментар


                    • Имате потресаващи разбирания за дълг и фалит. Нека видим цифрите. Държавен дълг около 23 милиарда лева. Относителен дял 29 процента от БВП. По този показател сме си доста добре. При това цифрите са в началото на възходящият цикъл и от тук нататък само ще се свиват до следващата криза. Поради някакви неразбираеми за мен разбирания смятате само брутният дълг, но не и фискалният резерв. Той е някъде около 11 милиарда или държавата дължи нетно около 12 милиарда лева. Това са приблизително приходите и за 4 месеца. Отделно тя има огромно имущество, което никъде не го вземате в сметките и възможността, когато си поиска да свие нищожно разходите и да излезе на устойчив излишък.
                      Ако на това казвате фалит, то Германия отдавна трябваше да е погребана под лавината от непосилен дълг и немският бачкер да умира от глад. Стига с глупости пишете малко по-сериозно. България има много проблеми, но дълга не е един от тях.
                      В период когато частният сектор си правеше деливъриджа, няма кредитиране, няма класическа централна банка, която да действа антициклично единствената възможност е през бюджета. Да се прилага по време на криза политика на бюджетни излишъци с цел допълнително да се депресира икономиката е пълна глупост. Бюджета се пълни от косвени данъци. Потреблението през 2010 се беше сринало защото натрупаният дълг от населението през 2004-2008 трябваше да се плаща. Това сви приходите в бюджета. За да бъде на излишък, както вие искате, трябваше да се задълбочи зверски спада на икономиката. Сега потреблението отново расте а с него и приходите. Време е за балансирани бюджети. Според мен ще се случат. Лично аз не вярвам в думите на Бойко, че приходите идват от борба с контрабандата. За мен населението отпуска бавно колана и бюджета започва да се пълни.
                      Да се разглежда самостоятелно държавният бюджет, независимо от потреблението на частният сектор е глупост. Да се гледа нивото на външна задлъжнялост само на държавният без частният сектор пак е глупост. Да се отчита само брутният дълг, без фискалният резерв, имуществото на държавата и нейните възможности за събиране на приходи и да се твърди, че е фалирала е грандиозна глупост.
                      Имаме толкова много реални икономически проблеми, че е доста тъпо да си измисляме и дискутираме въображаеми дългови.

                      Коментар


                      • Някой да получава бюлетини на Капман Макс и Капман Капитал ? Искам да видя какви акции притежават в портфейлите. Ако някой може да ми прати на лично съобщение!


                        Успех!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение
                          Е, по всичко личи, че ти си бил един доста паметлив Чичкин

                          Сериозно, благодаря ти, уж следя, знам ги тези нещо, но някои важни подробности съм ги позабравил.
                          Мързи ме сега, но ако се разровя мога да открия линк към публикацията на "Капитал". Това бе скандално, а после и начина, по който излъгаха, но въпреки това продължиха с напъните да го изпълнят.
                          Vanitas vanitatum...

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
                            От октомври-ноември 2014 г., с повторното идване на власт на правителството на ГЕРБ, финансовия МУ министър твърдо и неотклонно изпълнява една-единствена заповед: "Търси!"... Кратко и ясно, като на балканско овчарско куче. Ако някой е забравил, нека да припомня за изтеклата в "Капитал" информация от ноември 2014 г., че се подготвя национализация на пенсионните фондове.
                            Е, по всичко личи, че ти си бил един доста паметлив Чичкин

                            Сериозно, благодаря ти, уж следя, знам ги тези нещо, но някои важни подробности съм ги позабравил.

                            Коментар


                            • За последните 25 години в България има 40% намаление на работните места в икономиката и 25% намаление на населението.

                              Коментар


                              • ПАРИ НЕМА, ДЕЙСТВАЙТЕ!

                                От октомври-ноември 2014 г., с повторното идване на власт на правителството на ГЕРБ, финансовия МУ министър твърдо и неотклонно изпълнява една-единствена заповед: "Търси!"... Кратко и ясно, като на балканско овчарско куче. Ако някой е забравил, нека да припомня за изтеклата в "Капитал" информация от ноември 2014 г., че се подготвя национализация на пенсионните фондове. Тогава от МФ веднага излязоха с опровержение, но всички си спомняме какво се случи само след месец с т.нар. пенсионна "реформа" обявена в 12 без 5, с абсурдния аргумент за "правото на избор", с опита парите на всички включващи се в системата автоматично да бъдат прехвърлени в НОИ и т.н. и т.н. След това в НС бе даден картбланш за прословутите 16 млрд. лева нов държавен дълг. След това, преди местните избори започна едно неистово строене, асфалтиране, рязане на ленти и пр. до края на 2015 г., когато изтече крайния срок за усвояване на европейските пари от програмния период 2007-2013. Всичко това с финансиране от страна на бюджета, защото европейските пари ги няма, а и не се очертава да пристигнат в пълния си обем, заради корупцията, която ги съпътства. В началото на тази година всичко замря. Бе разиграна сценката със спрените обществени поръчки и "изгонването" на Пеевски. Рязането на лентички и откриването на първи копки изведнъж спря. Довършва се тук-там по нещо, но нови обекти не се започват, а само се говори за тях, включително и за т.нар. "саниране". Истината е, че ПАРИ НЯМА! Парите в бюджета не достигат, защото продължават да изтичат в нереформирани системи, в раздута и корумпирана държавна администрация и за дофинансиране на европейски програми. Не искам да се правя на гадател, но в края на годината (за пореден път) очаквам актуализация на бюджета + нови данъци, по-високи осигуровки, по-високи осиг. прагове, а защо не замяната на "плоския" данък с прогресивен. До тогава ще видим как ще се развият събитията около многострадалния "втори стълб" на пенсионната система. Честно казано, не съм оптимист...

                                П.П. Интересен факт. Всяка година битумната инсталация на "Лукойл Нефтохим" стартира работа около края на март, началото на април. Обикновено в края на март температурите вече са подходящи за пътно-строителни работи, но не и тази година. Към днешна дата тази инсталация не работи, а всичкия битум в момента е от внос. Защо ли?
                                Last edited by Чичо Манчо; 18.05.2016, 12:44.
                                Vanitas vanitatum...

                                Коментар

                                Working...
                                X