IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Имате потресаващи разбирания за дълг и фалит. Нека видим цифрите. Държавен дълг около 23 милиарда лева. Относителен дял 29 процента от БВП. По този показател сме си доста добре. При това цифрите са в началото на възходящият цикъл и от тук нататък само ще се свиват до следващата криза. Поради някакви неразбираеми за мен разбирания смятате само брутният дълг, но не и фискалният резерв. Той е някъде около 11 милиарда или държавата дължи нетно около 12 милиарда лева. Това са приблизително приходите и за 4 месеца. Отделно тя има огромно имущество, което никъде не го вземате в сметките и възможността, когато си поиска да свие нищожно разходите и да излезе на устойчив излишък.
    Ако на това казвате фалит, то Германия отдавна трябваше да е погребана под лавината от непосилен дълг и немският бачкер да умира от глад. Стига с глупости пишете малко по-сериозно. България има много проблеми, но дълга не е един от тях.
    В период когато частният сектор си правеше деливъриджа, няма кредитиране, няма класическа централна банка, която да действа антициклично единствената възможност е през бюджета. Да се прилага по време на криза политика на бюджетни излишъци с цел допълнително да се депресира икономиката е пълна глупост. Бюджета се пълни от косвени данъци. Потреблението през 2010 се беше сринало защото натрупаният дълг от населението през 2004-2008 трябваше да се плаща. Това сви приходите в бюджета. За да бъде на излишък, както вие искате, трябваше да се задълбочи зверски спада на икономиката. Сега потреблението отново расте а с него и приходите. Време е за балансирани бюджети. Според мен ще се случат. Лично аз не вярвам в думите на Бойко, че приходите идват от борба с контрабандата. За мен населението отпуска бавно колана и бюджета започва да се пълни.
    Да се разглежда самостоятелно държавният бюджет, независимо от потреблението на частният сектор е глупост. Да се гледа нивото на външна задлъжнялост само на държавният без частният сектор пак е глупост. Да се отчита само брутният дълг, без фискалният резерв, имуществото на държавата и нейните възможности за събиране на приходи и да се твърди, че е фалирала е грандиозна глупост.
    Имаме толкова много реални икономически проблеми, че е доста тъпо да си измисляме и дискутираме въображаеми дългови.

    Коментар


    • Някой да получава бюлетини на Капман Макс и Капман Капитал ? Искам да видя какви акции притежават в портфейлите. Ако някой може да ми прати на лично съобщение!


      Успех!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение
        Е, по всичко личи, че ти си бил един доста паметлив Чичкин

        Сериозно, благодаря ти, уж следя, знам ги тези нещо, но някои важни подробности съм ги позабравил.
        Мързи ме сега, но ако се разровя мога да открия линк към публикацията на "Капитал". Това бе скандално, а после и начина, по който излъгаха, но въпреки това продължиха с напъните да го изпълнят.
        Vanitas vanitatum...

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
          От октомври-ноември 2014 г., с повторното идване на власт на правителството на ГЕРБ, финансовия МУ министър твърдо и неотклонно изпълнява една-единствена заповед: "Търси!"... Кратко и ясно, като на балканско овчарско куче. Ако някой е забравил, нека да припомня за изтеклата в "Капитал" информация от ноември 2014 г., че се подготвя национализация на пенсионните фондове.
          Е, по всичко личи, че ти си бил един доста паметлив Чичкин

          Сериозно, благодаря ти, уж следя, знам ги тези нещо, но някои важни подробности съм ги позабравил.

          Коментар


          • За последните 25 години в България има 40% намаление на работните места в икономиката и 25% намаление на населението.

            Коментар


            • ПАРИ НЕМА, ДЕЙСТВАЙТЕ!

              От октомври-ноември 2014 г., с повторното идване на власт на правителството на ГЕРБ, финансовия МУ министър твърдо и неотклонно изпълнява една-единствена заповед: "Търси!"... Кратко и ясно, като на балканско овчарско куче. Ако някой е забравил, нека да припомня за изтеклата в "Капитал" информация от ноември 2014 г., че се подготвя национализация на пенсионните фондове. Тогава от МФ веднага излязоха с опровержение, но всички си спомняме какво се случи само след месец с т.нар. пенсионна "реформа" обявена в 12 без 5, с абсурдния аргумент за "правото на избор", с опита парите на всички включващи се в системата автоматично да бъдат прехвърлени в НОИ и т.н. и т.н. След това в НС бе даден картбланш за прословутите 16 млрд. лева нов държавен дълг. След това, преди местните избори започна едно неистово строене, асфалтиране, рязане на ленти и пр. до края на 2015 г., когато изтече крайния срок за усвояване на европейските пари от програмния период 2007-2013. Всичко това с финансиране от страна на бюджета, защото европейските пари ги няма, а и не се очертава да пристигнат в пълния си обем, заради корупцията, която ги съпътства. В началото на тази година всичко замря. Бе разиграна сценката със спрените обществени поръчки и "изгонването" на Пеевски. Рязането на лентички и откриването на първи копки изведнъж спря. Довършва се тук-там по нещо, но нови обекти не се започват, а само се говори за тях, включително и за т.нар. "саниране". Истината е, че ПАРИ НЯМА! Парите в бюджета не достигат, защото продължават да изтичат в нереформирани системи, в раздута и корумпирана държавна администрация и за дофинансиране на европейски програми. Не искам да се правя на гадател, но в края на годината (за пореден път) очаквам актуализация на бюджета + нови данъци, по-високи осигуровки, по-високи осиг. прагове, а защо не замяната на "плоския" данък с прогресивен. До тогава ще видим как ще се развият събитията около многострадалния "втори стълб" на пенсионната система. Честно казано, не съм оптимист...

              П.П. Интересен факт. Всяка година битумната инсталация на "Лукойл Нефтохим" стартира работа около края на март, началото на април. Обикновено в края на март температурите вече са подходящи за пътно-строителни работи, но не и тази година. Към днешна дата тази инсталация не работи, а всичкия битум в момента е от внос. Защо ли?
              Last edited by Чичо Манчо; 18.05.2016, 12:44.
              Vanitas vanitatum...

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Mito Karamitov Разгледай мнение
                ЕЕЕ най-накрая Вденахте че сме ФАЛИРАЛИ
                Дедо Мито от 2 години ви го набива в Тиквите
                Фалирали са тия с жиповете на близинг ....
                За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

                Коментар


                • Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение
                  Издават се много смущаващи, дори направо плашещи сигнали.

                  Първо, Опитът да се случи принудително отнемане на частна собственост, каквато представлява втория стълб на пенсионната система, което напълно предвидимо и логично няма да се хареса никому, който е с всичкия си, трудил се е, творил е, рискувал е и е бил лоялен към държавата и законите,

                  съчетано, на Второ място с постоянно повдигане на темата за емитиране на още и още държавен дълг, което веднъж вече едва не предизвика взрив в обществото, когато наред с рефинансирането на държавен дълг, по изключително глупашки и брутален начин пробутаха в суматохата и нов такъв дълг(оня случай с бруто 16 млрд.

                  иде да подскаже, че в държавата има драстична липса на пари.

                  На фона на горните факти и съждения, действията на Горанов демонстрират упорство и някаква решимост да се получи желания резултат, което очевидно е последица от безизходица и направо отчаяние.
                  Подходящо е да се употребят тези силни думи, поради причина че успоредно с визираните събития неспирно се тръби за грандиозните успехи по линия на контрабанда и събираемост на данъчни приходи.

                  Опитът да се съвместят това говорене и тези действия водят до мисловна деструкция. Горанов не може да не разбира, че тези успоредни изяви неизбежно ще доведат до девалвация на личния му статус, което пак е добре, че другата възможност е директно да се получи съмнение за здравния му статус.
                  И въпреки всичко продължава. Сега е повикал на помощ и някакъв професионален институт:


                  С извинение, но това е пълен фарс. Очевидно е, че има опит да се внуши, че някакви много важни и компетентни хора, национално богатство, дали ценен съвет, акъл, на финансовия министър и следователно е добре, да бъдат послушани. Жалка работа, срам и излагация. Какво разбира финансовият консултант от бюджетиране и всички съпътстващи процеси и дейности.

                  Ето тук иде сериозният въпрос.
                  За какво точно, по дяволите, е тази отчаяна потребност от пари. Подчертавам думата отчаяна. Цялото повествование води натам, към тази дума.

                  Нещо, което е от изключителна, вероятно дори съдбовна важност, се крие много старателно, толкова старателно, че дори и опозицията, която не може да не знае, поне да подозира, си мълчи!
                  ЕЕЕ най-накрая Вденахте че сме ФАЛИРАЛИ
                  Дедо Мито от 2 години ви го набива в Тиквите

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                    Много е постоянен и настоятелен....
                    Дянков обра резерва на държавата и резерва на здравната каса а този се е вперил в парите на ПФ и няма да ги остави на мира ,докато не ги прибере.... това с приходите от митниците и нап и бвп и децата разбраха че е лъжа и стъкмистика....
                    Издават се много смущаващи, дори направо плашещи сигнали.

                    Първо, Опитът да се случи принудително отнемане на частна собственост, каквато представлява втория стълб на пенсионната система, което напълно предвидимо и логично няма да се хареса никому, който е с всичкия си, трудил се е, творил е, рискувал е и е бил лоялен към държавата и законите,

                    съчетано, на Второ място с постоянно повдигане на темата за емитиране на още и още държавен дълг, което веднъж вече едва не предизвика взрив в обществото, когато наред с рефинансирането на държавен дълг, по изключително глупашки и брутален начин пробутаха в суматохата и нов такъв дълг(оня случай с бруто 16 млрд.

                    иде да подскаже, че в държавата има драстична липса на пари.

                    На фона на горните факти и съждения, действията на Горанов демонстрират упорство и някаква решимост да се получи желания резултат, което очевидно е последица от безизходица и направо отчаяние.
                    Подходящо е да се употребят тези силни думи, поради причина че успоредно с визираните събития неспирно се тръби за грандиозните успехи по линия на контрабанда и събираемост на данъчни приходи.

                    Опитът да се съвместят това говорене и тези действия водят до мисловна деструкция. Горанов не може да не разбира, че тези успоредни изяви неизбежно ще доведат до девалвация на личния му статус, което пак е добре, че другата възможност е директно да се получи съмнение за здравния му статус.
                    И въпреки всичко продължава. Сега е повикал на помощ и някакъв професионален институт:

                    Пенсионният модел у нас да се смени от тристълбов на двустълбов и втората пенсия от частен фонд да бъде доброволна, предлага на финансовия министър Владислав Горанов Институтът на дипломираните финансови консултанти (ИДФК).
                    С извинение, но това е пълен фарс. Очевидно е, че има опит да се внуши, че някакви много важни и компетентни хора, национално богатство, дали ценен съвет, акъл, на финансовия министър и следователно е добре, да бъдат послушани. Жалка работа, срам и излагация. Какво разбира финансовият консултант от бюджетиране и всички съпътстващи процеси и дейности.

                    Ето тук иде сериозният въпрос.
                    За какво точно, по дяволите, е тази отчаяна потребност от пари. Подчертавам думата отчаяна. Цялото повествование води натам, към тази дума.

                    Нещо, което е от изключителна, вероятно дори съдбовна важност, се крие много старателно, толкова старателно, че дори и опозицията, която не може да не знае, поне да подозира, си мълчи!
                    Last edited by nacheff; 18.05.2016, 11:48.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                      Дълговият часовник в нета показва, че към 18 май дългът ни е 21 191 296 208 лева и расте с около 1 620 лева всяка минута или това са почти 4 минимални работни заплати на минута ?! Въпреки това и на фона на приказните числа, цитирани от финансовия министър Влади Горанов за чутовно преизпълнение на бюджета към края на април с над 2 млрд. лева, коригирани на 1,8 млрд. лв. във вторник, притеснителни са поредните новини за нов държавен дълг.

                      След като миналия месец вече взехме 1,3 млрд. за БЕХ, сега теглим нови 1,2 млрд.


                      Моля за оптимистични коментари..
                      Кире, ако спот-цената на черешите се удържи, нещата са под контрол
                      Не е препоръка... !!!
                      "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                      Коментар


                      • Дълговият часовник в нета показва, че към 18 май дългът ни е 21 191 296 208 лева и расте с около 1 620 лева всяка минута или това са почти 4 минимални работни заплати на минута ?! Въпреки това и на фона на приказните числа, цитирани от финансовия министър Влади Горанов за чутовно преизпълнение на бюджета към края на април с над 2 млрд. лева, коригирани на 1,8 млрд. лв. във вторник, притеснителни са поредните новини за нов държавен дълг.

                        След като миналия месец вече взехме 1,3 млрд. за БЕХ, сега теглим нови 1,2 млрд.


                        Моля за оптимистични коментари..

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                          Това ако стане такова лупкане ще бъде......
                          Експерти предлагат втората пенсия да стане доброволна
                          Според Любомир Христов доходността на частните фондове не е 5.3%, а 0.53%
                          Цветелина Йорданова | 16:26 | 17 май 2016 | 3 коментара

                          Снимка: БГНЕС

                          Пенсионният модел у нас да се смени от тристълбов на двустълбов и втората пенсия от частен фонд да бъде доброволна, предлага на финансовия министър Владислав Горанов Институтът на дипломираните финансови консултанти (ИДФК).

                          Така няма да има риск хората, взимащи две пенсии – държавна и частна, да получават по-малко от тези, чиято пенсия е само от НОИ, става ясно от становище на института, внесено във финансовото министерство...

                          Дори и това да стане в крайна сметка не мисля че хората които се осигуряват на високи доходи ще се доверят на НОИ защото има таван на пенсиите и най вече защото лошата демография ще доведе до по голяма дупка в НОИ и ниски пенсии.

                          В крайна сметка някой смятал ли е колко е средната доходност откакто съществуват фондовете? Ако ПФ не могат да покажат сносна доходност то е редно хората да се питат какъв е смисъла от тях.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                            черешаря обаче продължава да замисля нови схеми а си мислех че вече се е отказал)))
                            Много е постоянен и настоятелен....
                            Дянков обра резерва на държавата и резерва на здравната каса а този се е вперил в парите на ПФ и няма да ги остави на мира ,докато не ги прибере.... това с приходите от митниците и нап и бвп и децата разбраха че е лъжа и стъкмистика....

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                              Това ако стане такова лупкане ще бъде......
                              Експерти предлагат втората пенсия да стане доброволна
                              Според Любомир Христов доходността на частните фондове не е 5.3%, а 0.53%
                              Цветелина Йорданова | 16:26 | 17 май 2016 | 3 коментара

                              Снимка: БГНЕС

                              Пенсионният модел у нас да се смени от тристълбов на двустълбов и втората пенсия от частен фонд да бъде доброволна, предлага на финансовия министър Владислав Горанов Институтът на дипломираните финансови консултанти (ИДФК).

                              Така няма да има риск хората, взимащи две пенсии – държавна и частна, да получават по-малко от тези, чиято пенсия е само от НОИ, става ясно от становище на института, внесено във финансовото министерство...
                              черешаря обаче продължава да замисля нови схеми а си мислех че вече се е отказал)))
                              Не е препоръка... !!!
                              "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                                Днес ще има яко лупкане

                                Това ако стане такова лупкане ще бъде......
                                Експерти предлагат втората пенсия да стане доброволна
                                Според Любомир Христов доходността на частните фондове не е 5.3%, а 0.53%
                                Цветелина Йорданова | 16:26 | 17 май 2016 | 3 коментара

                                Снимка: БГНЕС

                                Пенсионният модел у нас да се смени от тристълбов на двустълбов и втората пенсия от частен фонд да бъде доброволна, предлага на финансовия министър Владислав Горанов Институтът на дипломираните финансови консултанти (ИДФК).

                                Така няма да има риск хората, взимащи две пенсии – държавна и частна, да получават по-малко от тези, чиято пенсия е само от НОИ, става ясно от становище на института, внесено във финансовото министерство...

                                Коментар

                                Working...
                                X