Първоначално изпратено от Kiro
Разгледай мнение
Екип от икономисти (предлагам да не се взираме прекалено придирчиво в техните личности) беше работил по някакъв проект за дефиниране на икономически обоснован обменен курс на лева към марката, изчислен през ППП.
Резултатите бяха обобщени и съобщени в статията от проф. Петров (т.н. Голямата секира, за когото това има значение и значи нещо).
Напълно естествено подробностите ми се губят, но в главата ми буквално се е запечатало едно изречение:
"При определяне на обменния курс на бгн към германската марка за целите на въвеждане на системата на паричен съвет, българският лев е представен в съотношението с 32 % от стойността си."
Никой не се е целил умишлено в тези 32 %, това е ясно. Възприето е прегледното 1:1 за яснота и простота като форма и за разчетни цели, но в съдържателен план е търсено съотношение на подценен лев, което би помогнало на икономиката, а и дава широко поле за случване на естествената и очаквана catch-up инфлация, илюстрирана от 4д.
Интересно, но никога не съм чул за други алтернативни изследвания за изходното ниво, нито за нови такива, които представят актуалното състояние. Пък методологически и технически не е чак толкова трудно и обемисто изследване.
"Вътрешното" :-))) ми усещане е, че още не сме стигнали паритета.
Коментар