IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Банките в България държат активи, колкото цялата икономика

Бългapcĸaтa финaнcoвa cиcтeмa e дoминиpaнa oт бaнĸитe c вaжнo пpиcъcтвиe нa дъщepни ĸoмпaнии и ĸлoнoвe нa чyждecтpaнни финaнcoви инcтитyции. Toвa пocoчвaт oт Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд (MBФ) в cвoя дoĸлaд ĸъм пoзициятa cи пo "Oцeнĸaтa нa cтaбилнocттa нa финaнcoвaтa cиcтeмa в Бългapия". Aĸтивитe нa цялaтa финaнcoвa cиcтeмa възлизaт нa 115% oт бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт (БBΠ) и тeзи нa бaнĸoвaтa cфepa ce изчиcлявaт нa 101% oт иĸoнoмиĸaтa нa cтpaнaтa, cтaвa яcнo oт дoĸyмeнтa нa Фoндa. У нac пpиcъcтвaт 27 финaнcoви инcтитyции, ĸaтo 13 oт тяx ca дъщepни нa чyждecтpaнни бaнĸи, a 5 ca ĸлoнoвe нa тaĸивa. Kъм юни 2016 гoдинa тeзи 15 yчacтници нa пaзapa ĸoнтpoлиpaт oбщo 77 нa cтo oт aĸтивитe нa ceĸтopa.
    "Имa дeвeт мecтни бaнĸи, ĸoитo ca c дял oт 23,3% oт aĸтивитe (вĸлючитeлнo тpитe нaй-гoлeми)", пocoчвaт oт MBФ и дoпълвaт: "Toп 5 нa финaнcoвитe инcтитyции oтгoвapят зa 59% oт вcичĸи aĸтиви". Oт мeждyнapoднaтa инcтитyция пocoчвaт, чe ceĸтopa ce e възcтaнoвил cлeд зaтвapянeтo нa eднa oт cиcтeмнитe бaнĸи пpeз 2014 гoдинa - "Kopпopaтивнa тъpгoвcĸa бaнĸa". Bce пaĸ oт Фoндa дoпълвaт, чe cиcтeмaтa ocтaвa yязвимa. "Bce oщe cъщecтвyвaт pиcĸoвe, вĸлючитeлнo зa няĸoи бaнĸи, пoĸaзaли cлaбocти в oцeнĸaтa нa БHБ и cтpec тecтoвeтe зapaди виcoĸoтo нивo нa нeoбcлyжвaнитe ĸpeдити", ce ĸaзвa oщe в дoĸлaдa.
    Oт MBФ пocoчвaт, чe e нeoбxoдимa cтpaтeгия зa oгpaничaвaнe нa дeлa нa лoшитe ĸpeдити, ĸoйтo ĸъм юни 2016 гoдинa тe ca нa paвнищe oт 13,7% oт вcичĸи зaeми пpи cpeднo 5,5% зa Eвpoпeйcĸия cъюз (EC). Cпopeд oцeнĸaтa нa мeждyнapoднaтa инcтитyция oбaчe cтpec тecтoвeтe ca пoтвъpдили cтaбилнocттa нa cиcтeмaтa в Бългapия "c изĸлючeниe нa извecтнa yязвимocт пpи няĸoлĸo бaнĸи". "Πoвeчeтo бaнĸи имaт дocтaтъчнo гoлeми бyфepи, зa дa мoгaт дa ycтoят пpи знaчитeлнo cвивaнe нa лиĸвиднocттa в ĸpaтĸocpoчeн плaн", ce пocoчвa в дoĸyмeнтa. "Bъзмoжнocттa зa paзпpocтpaнeниe нa pиcĸoвe в бaнĸoвaтa cиcтeмa e минимaлнo. Mecтнитe бaнĸи ce финaнcиpaт пpeдимнo oт вътpeшни дeпoзити и нe зaвиcят oт знaчитeлнo чyждecтpaннo финaнcиpaнe", дoпълвaт oщe oт MBФ.

https://money.bg/finance/bankite-v-b...ikonomika.html
    Last edited by Innocent; 26.05.2017, 10:33.

Коментар

• Пожелавам на целия форум приятен и успешен ден! Ако искаме позитивни новини, трябва да им помагаме да се случват!

Коментар

• Първоначално изпратено от ivan.b Разгледай мнение
        Как ще се отрази влизането ни в еврозоната на БФБ?
        Отговор за бъдещето можем да потърсим само в миналото - нашето и на други страни. Всеки може да се върне и да види какъв стимул беше за борсата ни приемането в НАТО и ЕС. Вчера някой спомена, че при новината за приемането на Естония в Еврозоната борсата и е скочила с 40%! Защо да не стане и при нас? Имаме добри икономически новини напоследък, липсват ни политическите такива - ами, да им помогнем да се случат!

Коментар

• Ето какво мислят за нас в Европейската централна банка (ЕЦБ)

http://www.infostock.bg/infostock/co...kam-evrozonata

Коментар

• Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение

Кой според теб трябва да поеме акциите на някой излизащ фонд ?А два такива ?.....Аз,ти и останалите спекуланти ли......ще се понапънем ли,според мен това трябва да са други институционални......ти как мислиш?Чужденците на всички борси по света идват тогава когато тези несгоди са решени.....няма да са те.Фондовете имат огромни суми в сметките си ,имаме потенциала да се самоподържаме .....нужна е единствено ефективна държавна политика в тази насока .
            Е та ние 17 години чакаме държавата да направи нещо, ама тя не се сеща. Да почакаме още 17 ли?
            Събитията не винаги отговарят на очакванията!

Коментар

• Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение

Може -би 10 но с капитал не повече от 2к ,всеки си прави сметките за мен са ако дойде криза най лесно и бързо ще изляза с до 2к на позиция ,макар че в момента съм с доста повече в 3CZ
              това по никакъв начин не отговаря на зададените от мен въпроси.
              Събитията не винаги отговарят на очакванията!

Коментар

Според теб тук да ли вървим устойчиво на горе мислиш ли ,че ако някой от фонда реши да излиза с 1 милион ще има кой да купува ,а за втори евентуален да излиза ще е много-много трудно
                Кой според теб трябва да поеме акциите на някой излизащ фонд ?А два такива ?.....Аз,ти и останалите спекуланти ли......ще се понапънем ли,според мен това трябва да са други институционални......ти как мислиш?Чужденците на всички борси по света идват тогава когато тези несгоди са решени.....няма да са те.Фондовете имат огромни суми в сметките си ,имаме потенциала да се самоподържаме .....нужна е единствено ефективна държавна политика в тази насока .

Коментар

• Така понеже не ми се спори всеки да си направи сравнение примерно с Румъния да си сравни графиките и обемните и да се запита защо?

Коментар

Абе то във много африкански държави и такива от близкия изток прираста е положителен ,но борсите им не вървят някак си особено нагоре......!
                    Според теб тук да ли вървим устойчиво на горе мислиш ли ,че ако някой от фонда реши да излиза с 1 милион ще има кой да купува ,а за втори евентуален да излиза ще е много-много трудно

Коментар

Няма как да стане ,защото тук прираста е отрицателен и ПФ знаят това тоест тук да инвестират дългосрочно си е жива загуба ,все по малко ще стават осигуряващите и все повече чакащи на помощи и пенсии
                      Абе то във много африкански държави и такива от близкия изток прираста е положителен ,но борсите им не вървят някак си особено нагоре......!

Коментар

• Първоначално изпратено от Бик в атака
                        Искате ли да си кажем най-после истината?
                        Колко според вас са дружествата на борсата, в които наистина си струва да се инвестира? Според мен са не повече от 10-15. Хайде от мен да мине и да приемем че са 20. Та колко пари мислите, че може да се инвестират в акции на 20 дружества? Колко трябва да се надуят? Колко трябва да им станат коефициентите P/E и P/B?
                        Може -би 10 но с капитал не повече от 2к ,всеки си прави сметките за мен са ако дойде криза най лесно и бързо ще изляза с до 2к на позиция ,макар че в момента съм с доста повече в 3CZ

Коментар

Дали пък сами няма да си "вдигнем акциите"....!
                          Няма как да стане ,защото тук прираста е отрицателен и ПФ знаят това тоест тук да инвестират дългосрочно си е жива загуба ,все по малко ще стават осигуряващите и все повече чакащи на помощи и пенсии

Коментар

Погледнато реално ,вече 10 години не са ни отразили някой да не мисли ,че сега ще ни отразят ,хората на вън знаят къде да си дават парите
                            Дали пък сами няма да си "вдигнем акциите"....!

Коментар

• Погледнато реално ,вече 10 години не са ни отразили някой да не мисли ,че сега ще ни отразят ,хората на вън знаят къде да си дават парите

Коментар

• Първоначално изпратено от ivan.b Разгледай мнение
                                Как ще се отрази влизането ни в еврозоната на БФБ?
                                Никак тук всеки се надява някой да дойде от някъде и да дигне борсата това няма как да стане ,всеки да си прави чиф тека кво купува

Коментар

Working...
                                X