IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Ferry Разгледай мнение

    добре че си ти, че да вкарваш малко повече разум за реалността в българия

    надъхването започна вече експоненциално да расте... да чакаме ли таксиметровите шофьори(сред тях има достатъчно малко интелигентни хора, притиснати от обстоятелствата) и пАчи кифли зад рафтове по магазините да разпространяват идеи за бързи пари на борсата?
    Не мога да разбера хора като вас и тоя негативизъм и песимизъм. Румъния ни била изпреварила по някакъв показател, Сърбия по друг. Ми хубаво. Това променя ли факта, че растежа ни е най-висок от десетилетие, износът е най-висок в цялата ни история, че безработицата е на 10 годишен минимум? Какво гледаме абсолютна стойност на БВП на Румъния, като тя е 3 пъти по-голяма на население? Заплатите били по-високи - ама и дълговете им пъти повече като процент от БВП от нас, отделно плаващ курс на леята. За Сърбия пък да не говорим - над 70% дълг и частни заеми от Русия да закрепят бюджета последните 2 година. А, благодаря. Избрали сме различен курс на развитие на държавата - по-плавен, но по-стабилен, не финансиран с дефицити по 3% като Румъния. Защото имаме пресен пример от юг как завършва това. Такова ни е обществото - не търпи дългове. Самия Киро плюеше пръв по 16-те млрд. дълг, които уж щяха да се теглят. То лесно да си напомпаме БВП с още 2-3 процента, ако дръпнем дългове и поддържаме дефицит 2-3% и може би трябва в сегашните ниски лихви и да си оправим инфраструктурата - жп, авто и водна, поне за земеделието за няколко години. Но пак казвам - избрали сме такъв начин на развитие на държавата, другите са избрали друг. Кой е прав ще се види след време, като се разбере колко е устойчив всеки един от моделите. Това не променя факта, че данните за страната са позитивни за момента.

    Коментар


    • Сирма е много евтина все още и може да расте, ИХЛБЛ подобрява резултатите, но не се е ангажирала банката им , както навремето, Адванс е стабилен не очаквам големи изненади..И в трите имам .Еврохолд за мен са некоректни мажовци и и го държат на командно дишане, абе след Евроинса още по не им вярвам..

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
        Аз говоря изобщо..И от ЧЕЗ се очакват новини..
        Какво мислиш за Сирма,Индустриялен холдинг България,Адванс Терафонд и Еврохолд?Дали.....

        Коментар


        • Аз говоря изобщо..И от ЧЕЗ се очакват новини..

          Коментар


          • Ха-ха , той Полки е реалист, ама други ъпъри тук не са..Не могат да разберат, че без конкурентни предимства в макроикономиката пред другите няма чужди инвестиции и ръст на Борсата..На някои им е по- лесно да лъжат другите, а и себе си..

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
              Нещо много се засилва Трейса- купуват и сигурно ще се случва нещо..Интересно при ФПП ще има ли раздвижване- и там някои купуват..
              Те са в другия индекс,говорим за Софикс.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                Полки, то може след два месеца и 9 да ни изпреварят, нали сме Стабилна Държава..
                Киро признай си, че Полки е по-реален вече са 8, има напредък все пак!

                Коментар


                • Полки, то може след два месеца и 9 да ни изпреварят, нали сме Стабилна Държава..

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                    7 държави от ЕС ни изпреварват по ръст на БВП

                    Румяна Гочева
                    кирчо, тази статия е от август месец

                    не са ли ти изпратили нещо по-актуално???

                    ето ти една статия от миналия месец където вече 8 държави ни изпреварват

                    СЕГА - Осем държави от ЕС ни изпреварват по ръст на икономиката

                    www.segabg.com/article.php?id=884624 8.12.2017 г. - Осем държави от ЕС ни изпреварват по ръст на икономиката. България неприлича на европейска страна по качество на държавното управление, сочи проучване на "Легатум".
                    fuск the bеаr - give me the bееr

                    Коментар


                    • Фери, и аз ги чакам на БФБ, но излезе че те са по умни и по- пазарни от политиците и държавните чиновници..Имат вярна преценка за ситуацията и не вярват сляпо на пропагандата на БХ и ШИШИ.. Те и затова вярват повече на имотите, защото знаят, че там е наистина пазарно и няма как да се изкриви и фалшифицира..

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                        Ще се завърне Уважаеми, когато видим индекса на 2000, но вече 11та година не може и на 1000 да отиде..Ето една по- обективна оценка от не държавен Чиновник..



                        Имало растеж? Незначителен. Румъния и Сърбия ни изпреварват. Държавата все още е най-големият работодател

                        15.12.2017г.


                        Ръстът на българската икономика достигна максималните си възможности за растеж през тази година. За България 2017 изглежда засега като най-добрата до момента следкризисна година.
                        Но какъв реално е този растеж? Брутният вътрешен продукт на България е незначителен от гледна точка на страните в Централна и Източна Европа – под 50 милиарда евро. За сравнение Брутният вътрешен продукт на Чехия е към 163 млрд. евро, на Унгария – към 107 млрд евро, на Словакия – 76 млрд. евро.
                        Растежът в България от 3,9% не е хич за хвалене, при положение, че по-голямата част на този ръст се дължи на потребление, а не на износ и производство.
                        Румъния има Брутен вътрешен продукт към 158 млрд. евро за 2016 г., близо 4 пъти по-висок от този на България.
                        И Румъния изпреварва повече от 2 пъти България по икономически ръст за 2017 г. Ръстът на БВП на Румъния е 8,6%, а на България е 3,9%. В ЕС България дели 5-6 място по ръст на икономиката заедно с Кипър. Румъния е с най-висок ръст на икономиката в ЕС благодарение на икономическите реформи и борбата с корупцията. Доходите – заплати и пенсии в Румъния са съответно 30-35% повече отколкото в България. Средната заплата в Румъния е с над 200 евро по-висока от България. Румъния привлече 6 пъти повече инвестиции от България на стойност над 4 милиарда евро за тази година . Румъния изпреварва България с четири пъти по-висок оборот от електронна търговия. Румъния понижи да данъчните ставки на ДДС и от две години има ниско ДДС за храни и лекарства . Така че не ние сме ги изпреварили, а те нас.

                        Сърбия постави ударение върху борбата с корупцията и престъпността и изпревари България по привлечени преки чуждестранни инвестиции, което е срамно за нас, страна член на ЕС. Сърбия вложи усилия да създаде регулаторна рамка за благоприятен бизнесклимат, като така се превръща в привлекателна държава за правене на бизнес на Балканите. Сърбите положиха усилия за ограничаване на копуцията, намаляване на бюрократичните процедури и засилване ефективността на администрация, които са решаващи за избора на място за инвестиции. Дори се дава на инвеститори субсидия за работно място. Важен приоритет им е също образованието и свързването на всички нива на образователната система с икономическите потребности на държавата.




                        А в България преките чужди инвестиции имат катастрофален спад.
                        В глобалната класация на страните по икономическа свобода България и тази година не напредва, а това е ясен знак, че условията за бизнес в страната не се подобряват.
                        В страната продължават макроикономическите дисбаланси, ето защо актуализация на бюджета и нов дълг изглеждат неизбежни през 2018 г.
                        Държавата в България си остава най-големият предприемач и най-големият работодател. Иначе от политическа гледна точка изглежда разбираемо защо управляващите у нас и техните обслужващи икономически експерти завишават числата. Вероятно с надеждата, че ще вдъхнат повече оптимизъм и ще разширят подкрепата за властта. Подобна позиция в крайна сметка е контрапродуктивна. Всичко това е политическо надлъгване, което има за цел да убеди хората, че българската икономика връща своето предкризисно състояние.
                        Растежът на икономиката на България за следващите 3 години - 2018, 2019 и 2020 г. ще е като на кон раванлия – на равен ход. Прогнозата ми е, че преките чуждестранни инвестиции ще бъдат в порядъка на около 2% от БВП, което е под 1 млрд. евро годишно през всяка една от годините до 2020 г. включително, колкото бяха и в последните 2 години.
                        Основните рискове се свързват с външната среда, динамиката на международните цени, както и продължаващите неблагоприятни демографски тенденции в страната.
                        Реалният ръст на българската икономика достигна топ потенциала си за растеж през тази година. 2017 изглежда засега е най-добрата следкризисна година, а в перспектива икономиката очакванията са да последва умерено забавяне. В следващите години всичко зависи от ускореното усвояване на средства от Европейския съюз, ако има още такива.

                        —-
                        * Румен Гълъбинов е икономист и финансист, бил е председател на Агенцията за застрахователен надзор, зам.-председател на Комисията по финансов надзор, член на съвета на директорите и изпълнителен директор на “Български Имоти” (сега част от Булстрад Виена Иншурънс Груп).
                        добре че си ти, че да вкарваш малко повече разум за реалността в българия

                        надъхването започна вече експоненциално да расте... да чакаме ли таксиметровите шофьори(сред тях има достатъчно малко интелигентни хора, притиснати от обстоятелствата) и пАчи кифли зад рафтове по магазините да разпространяват идеи за бързи пари на борсата?

                        Коментар


                        • Нещо много се засилва Трейса- купуват и сигурно ще се случва нещо..Интересно при ФПП ще има ли раздвижване- и там някои купуват..

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
                            Как смятате кои ще са следващите маратонци ,които ще закарат кака Софка до нови висоти?
                            Предполагам ЦКБ и Хима.

                            Коментар


                            • Ще се завърне Уважаеми, когато видим индекса на 2000, но вече 11та година не може и на 1000 да отиде..Ето една по- обективна оценка от не държавен Чиновник..



                              Имало растеж? Незначителен. Румъния и Сърбия ни изпреварват. Държавата все още е най-големият работодател

                              15.12.2017г.


                              Ръстът на българската икономика достигна максималните си възможности за растеж през тази година. За България 2017 изглежда засега като най-добрата до момента следкризисна година.
                              Но какъв реално е този растеж? Брутният вътрешен продукт на България е незначителен от гледна точка на страните в Централна и Източна Европа – под 50 милиарда евро. За сравнение Брутният вътрешен продукт на Чехия е към 163 млрд. евро, на Унгария – към 107 млрд евро, на Словакия – 76 млрд. евро.
                              Растежът в България от 3,9% не е хич за хвалене, при положение, че по-голямата част на този ръст се дължи на потребление, а не на износ и производство.
                              Румъния има Брутен вътрешен продукт към 158 млрд. евро за 2016 г., близо 4 пъти по-висок от този на България.
                              И Румъния изпреварва повече от 2 пъти България по икономически ръст за 2017 г. Ръстът на БВП на Румъния е 8,6%, а на България е 3,9%. В ЕС България дели 5-6 място по ръст на икономиката заедно с Кипър. Румъния е с най-висок ръст на икономиката в ЕС благодарение на икономическите реформи и борбата с корупцията. Доходите – заплати и пенсии в Румъния са съответно 30-35% повече отколкото в България. Средната заплата в Румъния е с над 200 евро по-висока от България. Румъния привлече 6 пъти повече инвестиции от България на стойност над 4 милиарда евро за тази година . Румъния изпреварва България с четири пъти по-висок оборот от електронна търговия. Румъния понижи да данъчните ставки на ДДС и от две години има ниско ДДС за храни и лекарства . Така че не ние сме ги изпреварили, а те нас.

                              Сърбия постави ударение върху борбата с корупцията и престъпността и изпревари България по привлечени преки чуждестранни инвестиции, което е срамно за нас, страна член на ЕС. Сърбия вложи усилия да създаде регулаторна рамка за благоприятен бизнесклимат, като така се превръща в привлекателна държава за правене на бизнес на Балканите. Сърбите положиха усилия за ограничаване на копуцията, намаляване на бюрократичните процедури и засилване ефективността на администрация, които са решаващи за избора на място за инвестиции. Дори се дава на инвеститори субсидия за работно място. Важен приоритет им е също образованието и свързването на всички нива на образователната система с икономическите потребности на държавата.




                              А в България преките чужди инвестиции имат катастрофален спад.
                              В глобалната класация на страните по икономическа свобода България и тази година не напредва, а това е ясен знак, че условията за бизнес в страната не се подобряват.
                              В страната продължават макроикономическите дисбаланси, ето защо актуализация на бюджета и нов дълг изглеждат неизбежни през 2018 г.
                              Държавата в България си остава най-големият предприемач и най-големият работодател. Иначе от политическа гледна точка изглежда разбираемо защо управляващите у нас и техните обслужващи икономически експерти завишават числата. Вероятно с надеждата, че ще вдъхнат повече оптимизъм и ще разширят подкрепата за властта. Подобна позиция в крайна сметка е контрапродуктивна. Всичко това е политическо надлъгване, което има за цел да убеди хората, че българската икономика връща своето предкризисно състояние.
                              Растежът на икономиката на България за следващите 3 години - 2018, 2019 и 2020 г. ще е като на кон раванлия – на равен ход. Прогнозата ми е, че преките чуждестранни инвестиции ще бъдат в порядъка на около 2% от БВП, което е под 1 млрд. евро годишно през всяка една от годините до 2020 г. включително, колкото бяха и в последните 2 години.
                              Основните рискове се свързват с външната среда, динамиката на международните цени, както и продължаващите неблагоприятни демографски тенденции в страната.
                              Реалният ръст на българската икономика достигна топ потенциала си за растеж през тази година. 2017 изглежда засега е най-добрата следкризисна година, а в перспектива икономиката очакванията са да последва умерено забавяне. В следващите години всичко зависи от ускореното усвояване на средства от Европейския съюз, ако има още такива.

                              —-
                              * Румен Гълъбинов е икономист и финансист, бил е председател на Агенцията за застрахователен надзор, зам.-председател на Комисията по финансов надзор, член на съвета на директорите и изпълнителен директор на “Български Имоти” (сега част от Булстрад Виена Иншурънс Груп).

                              Коментар


                              • Нещо за Кирето ,пък и не само.......
                                https://www.investor.bg/ikonomika-i-...ryshta-254107/

                                Коментар

                                Working...
                                X