IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
    Как мислите - вдигането на индексите от понеделник нататък на кое повече ще се дължи:
    1. Пари от чез търговите
    2. Резултата от изборите
    Ако някой му се занимава(Мариан, big bear...) нека пусне анкета
    +1
    3. Остана само 1 месец до годишните отчети на фондовете. Трябва да се надуват положителните резултати.

Коментар

• Колкото по-бързо отмием и изпратим в забрава тази корупционна сволоч, толкова по-скоро ще сложим край на 12-те години безвремие, кражби, липса на посока и в БГ и на летаргичната БФБ.
      Last edited by tony1975; 22.11.2021, 08:55.

Коментар

• Как мислите - вдигането на индексите от понеделник нататък на кое повече ще се дължи:
        1. Пари от чез търговите
        2. Резултата от изборите
        Ако някой му се занимава(Мариан, big bear...) нека пусне анкета

Коментар

• След днешният резултат надявам се пътят към едно по-добро борсово бъдеще е открит.

Коментар

• ЕВГЕНИ КЪНЕВ

Светът се движи към нова икономическа парадигма.

Макар повечето икономисти да критикуват мащабните интервенции на правителствата и централните банки, всъщност това за дълго ще е новата нормалност. От началото на пандемията бяха изляти в света над 17 трлн долара в световната икономика, което представлява около 16% от световния БВП.

Най-трудно новата реалност се разбира от идеологическите привърженици на рейгъномиката и тачъризма и икономическите теории, на които те са послани - монетаризма, икономиката на предлагането и рационалните очаквания.

Оказва се, че от гледна точка на световната икономика през последните 200 години това са били малки паузи в непрекъснатото увеличаване на държавата в обществените отношения, в частност и икономиката- макар и под различни форми. Разбира се, не линейно, а циклично.

Какво имам предвид?

Още през XIX в. немският икономист Адолф Вагнер е установил, че държавните разходи в процент към националния доход имат тенденция да нарастват - положение, известно като Закон на Вагнер. Според него това се дължи на нарастването на населението и на хуманизирането на социалните отношения.

Емпирично доказуемо е и твърдението на социлога Е. Енгел, че при дадени вкусови предпочитания с нарастване на доходите частта от тях за храна относително намалява и растат разходите за различни услуги, в т.ч. оказвани от правителството. Това положение е известно като Закон на Енгел. Американецът Карол Райт, продължавайки този емпиричен анализ, установява, че делът на разходите за облекло остава приблизително еднакъв, на тези за жилище се променя незначително, а за обучения, здравеопазване, пътувания и развлечения расте. Тези изводи на К. Райт често се приписват на Е.Енгел.

По-късно след Втората световна война същите закономерности потвърждава и американският макроикономист и теоретик на публичните финанси Ричард Мъсгрейв. Причините според него са в три групи. Първо, нараства търсенето за публични услуги в областите социално и пенсионно дело, здравеопазване и образование. На второ място, паралелно нарастват публичните разходи по администрацията и сигурността. И трето, невъзможността за постоянно увеличаване на данъците води до нарастване на дълговете и лихвите за тяхното обслужване.

Така че критиците на "голямата държава" в крайна сметка грешат. Като правило, с някои изключения - колкото по-развита е една държава, то толкова по-голям е делът на публичните разходи в БВП. И обратно.

Познайте кои държави в ЕС имат най-малък дял на публичните разходи в БВП (изключая специалния случай Ирландия) през 2020 ?

Познахте: Румъния и България.

Коментар

• Първоначално изпратено от TheSkorpion Разгледай мнение
              Хора, вълнувам се. Вече е ясно.
              В неделя на балотажа ще се явят един пилот и един пътник.
              Аз чак толкова не се вълнувам, никога не съм си мислил, че ще гласувам за шапкар, а сега ще ми се наложи да го правя два пъти подред. Главната цел е тиквата да си получи заслуженото, а и алтернативата е плужек. Интересно е защо човек като Герджиков си плюе на суратя, но явно има много да връща и явно си е плужек априори

Коментар

• Хора, вълнувам се. Вече е ясно.
                В неделя на балотажа ще се явят един пилот и един пътник.
                Мненията ми не са препоръки. Имам само една препоръка - не губете пари.

Коментар

• Искам да кажа че както Beam пазара е за малки и средни компании - то тогава трябва да имат предимство малки и средни търговци и инвеститори за да има ликвидност, а не 2-3 фонда да изкупят акциите, щото биха ги изкупили и без това ( без такси за ИП и други ).
                  Нека ИП-ата да свършат малко повече работа защото е в техен интерес - по - висока ликвидност - повече комисионни за тях, по-добра борса, повече спелуланти от близки страни, още повече комисионни, повече форумни мнения и спекулация, следва и по-голям инвеститорски интерес и още повече комисионни за И
                  Иначе казано Импулс даде едно много добро начало. Не е зле с предимство да са оферти до 5000 лв, след което 10 000 лв и тн.
                  Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от Yori Разгледай мнение
                    Браво. Не съм клиент на Карол но ги поздравявам и за мен те са едни от най - коректните защото мислят и за дребните.

Всички видяхме какво стана със Син нещо си щото почти никой не го и интересува какво става там - 5 -6 фонда си менкат някви акции Уж да създават ликвидност, но според мен само харчат парите на вложителите си. Както и да е.

Карол давайки възможност да се включат дребни и средни играчи в IPO-тата, помагат на пазара като ЦЯЛО.
                    Кой би отишъл на пазар с 3-4 сергии като може да се сдружи с няколко човека и да отидат директно на борсата? ??

ЗА ДА ИМА ПАЗАР ПОДМИНАВАЙКИ МНОГОКРАТНО ОБОРОТА НА СОФИКС И БГБХ40 ВЗЕТИ ЗАЕДНО МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО С ДРЕБНИ И СРЕДНИ ИГРАЧИ.
                    Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Коментар

• ... ако знаех щях да си запазя още два-три...казвай ги тия неща предварително ....аз закуски продавам вече, баси.... Баничка-Доверие, козунак-Алтерко,тутманик-Илевън.....
                      Last edited by X_Y; 18.11.2021, 20:44.
                      Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
                        Докат разпродадете на родата апартаментите, както челния опит на Батя сочи
                        Е....колко пъти ще ги продаваме тия апартаменти...?!?!?!?
                        Life won't wait for you.

Коментар

Ние отдавна сме ги продали и живеем в палатки !

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение

Е щом има още 2-3 години, добре е.

Коментар

Споко, скоро ще свършат И без това края на цирка наближава - 2-3 години риболов в мътна вода и после кой откъде е. С парите ви
                              Е щом има още 2-3 години, добре е.
                              Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от Yori Разгледай мнение

Няма да ни дадат почивка, голяма конкуренция за парите ни
                                Споко, скоро ще свършат И без това края на цирка наближава - 2-3 години риболов в мътна вода и после кой откъде е. С парите ви

Коментар

Working...
                                X