Първоначално изпратено от tony1975
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Международните рейтингови агенцииFitch Ratings и
S&P Global Ratings повишиха
дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна валута на ‘BBB+’ със стабилна перспектива.
Водещият фактор за повишението на рейтинга на страната ни е официалното решение на
Съвета на Европейския съюз за присъединяването на България към еврозоната от 1 януари 2026 г.
Рейтинговата агенция Fitch Ratings разглежда приемането на еврото като положително за рейтинга. Приемането в еврозоната ще:
предостави на държавния дълг статут на резервна валута;
укрепи рамката на паричната политика;
намали транзакционните разходи;
елиминира валутно-курсовия риск за фирмите и домакинствата;
открие допълнителни възможности за външно финансиране;
българските банки ще имат достъп до ликвидните улеснения на ЕЦБ.
Fitch очаква реален растеж на БВП от 2,8% през 2025 г., непроменен спрямо 2024 г., тъй като несигурността около световната търговия се компенсира от подобрената вътрешнополитическа ситуация. Силният растеж на номиналните заплати, съчетани с увеличение на потреблението преди влизането в еврозоната ще подкрепят стабилните разходи на домакинствата. Fitch Ratings прогнозира реален растеж на БВП от 2,5% през 2026 г., с възможности за допълнително нарастване, свързани с приемането на еврото.
Агенция S&P Global Ratings отбелязва, че:
България ще бъде облагодетелствана от надеждната парична политика на ЕЦБ и развитите капиталови пазари на паричния съюз, а валутният риск ще намалее значително;
Членството на България в ЕС и предстоящото присъединяване към еврозоната продължават да осигуряват на страната осъществяването на важни политики.
Краткосрочните перспективи за растеж на България са оценени като стабилни. Прогнозата е, че икономиката ще нарасне с 2,4 % в реално изражение през 2025 г. и средно с 2,8 % до 2028 г.
И двете агенции вдигнаха с по една степен оценките сиLast edited by tony1975; 11.07.2025, 08:41.
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
1. Направо търгово и делистване да видиш как ще се раздвижат
2. Или даваш дивидент, по-малко корпоративен данък. Трябва и морков малко. Ямайка например като се листнеш, мисля че 5г не плащаш корпоративен данък, нещо такова
пп помниш ли Ники салама?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ярък Разгледай мнениеТрябва да направим предложение до новия шеф на КФН за развитие на фондовата ни борса.
Моите са :
1. Всички дружества с цена на акциите под номинала да бъдат изключени от индексите и евентуално да бъде създаден нов - Пени маркет.
2. Всички АД ( публични и непублични) да са длъжни да раздават мин 50 % от печалбата като дивидент.
пп Имам и трето - Всички мутри на салам....
1. Направо търгово и делистване да видиш как ще се раздвижат
2. Или даваш дивидент, по-малко корпоративен данък. Трябва и морков малко. Ямайка например като се листнеш, мисля че 5г не плащаш корпоративен данък, нещо такова
пп помниш ли Ники салама?destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 2 Харесвания
Коментар
-
Трябва да направим предложение до новия шеф на КФН за развитие на фондовата ни борса.
Моите са :
1. Всички дружества с цена на акциите под номинала да бъдат изключени от индексите и евентуално да бъде създаден нов - Пени маркет.
2. Всички АД ( публични и непублични) да са длъжни да раздават мин 50 % от печалбата като дивидент.
пп Имам и трето - Всички мутри на салам....
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
Абе не е само той
Началото на 2023г - 649 415
Началото на 2024г - 763 177
Началото на 2025г. - 910 094
и към края на май - 1 072 173Last edited by Black and white cat-foot; 09.07.2025, 13:56.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
Здравко набор 74 който току що се похвали че е милионер в бързоликвидни акции в публичен форум и можеш да му видиш името и егн-то по някое ОСА, аз съм тъп а ти си умен щото не ти хваля стоката
- 10 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
Май е крайно време и аз да те блокирам за да не се ядосвам като ти чета глупостите ! И тези глупости ги пише човек, който уж се скъсва да пътува къде ли не ! Пътуваш, но явно нищо не виждаш !Last edited by Black and white cat-foot; 09.07.2025, 13:21.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение
Тогава и заданието на задачата нека се промени. Откъде да се намери "избушена еврпейска държава", в ЕС27 избушени държави няма, колкото и парадоксално да звучи това, казано на българси.
Еврото е привилегия за нашия пазар, а той дали ще направи нужното, за да си покани ликвидността, това е друга тема. Аз оставам умерен оптимист.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Дефинирай избушенаЩото за мен свинете в ЕЗ не са една, две или 4-5, а много. Иначе ей го късащия от залъка си - гарантира едва ли не 20-30% ръст за следващите 12 месеца, та светлото бъдеще идеееееее. Речна и че 60 милиона евро били влезли от играта на Черен Петър с шменти-капели за прехвърляне на горещия картоф в чужбина - евалата. Та чакаме светлото бъдеще, щото у нас всичко било подценено, много сме атрактивни, скоро ще тече мед и масло по чешмите и всичко това само защото сме приели еврото. даже единият Импетус рече, че като видели отчети в лева, и от чужбина дирекнто се отказвали да инвестират у нас - направо се чудя как инвестират в Румъния, Полша, Чехия и т.н., да не говорим в Югоизточна Азия
Въобще, доста големи смешки и надъхване, основно заради Черния Петър, разбира се - и това са титаните на фондовия пазар у нас, направо не ми се мисли какво ще е при адептите им. Който иска да се посмее, да заповяда - https://www.bloombergtv.bg/a/16-bizn...ite-12-mesetsa
- 10 Харесвания
Коментар
-
Мъж е намушкан, а седем други са ранени във вторник (8 юли). Това е вторият ден от фестивала Сан Фермин в Памплома, по време на който хиляди хора се разпръскват по тесните улички на средновековния град за вековната традиция на бягане с бикове. Мъжът, който е бил намушкан, идентифициран само като по-възрастен от 25 години
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение
Тогава и заданието на задачата нека се промени. Откъде да се намери "избушена еврпейска държава", в ЕС27 избушени държави няма, колкото и парадоксално да звучи това, казано на българси.
Еврото е привилегия за нашия пазар, а той дали ще направи нужното, за да си покани ликвидността, това е друга тема. Аз оставам умерен оптимист.Щото за мен свинете в ЕЗ не са една, две или 4-5, а много. Иначе ей го късащия от залъка си - гарантира едва ли не 20-30% ръст за следващите 12 месеца, та светлото бъдеще идеееееее. Речна и че 60 милиона евро били влезли от играта на Черен Петър с шменти-капели за прехвърляне на горещия картоф в чужбина - евалата. Та чакаме светлото бъдеще, щото у нас всичко било подценено, много сме атрактивни, скоро ще тече мед и масло по чешмите и всичко това само защото сме приели еврото. даже единият Импетус рече, че като видели отчети в лева, и от чужбина дирекнто се отказвали да инвестират у нас - направо се чудя как инвестират в Румъния, Полша, Чехия и т.н., да не говорим в Югоизточна Азия
Въобще, доста големи смешки и надъхване, основно заради Черния Петър, разбира се - и това са титаните на фондовия пазар у нас, направо не ми се мисли какво ще е при адептите им. Който иска да се посмее, да заповяда - https://www.bloombergtv.bg/a/16-bizn...ite-12-mesetsaNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
Коментар