IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
    Причината за това, че Европа си затваря очите за някои неща е много проста - едни бг политици под чуждо влияние ни дърпат към руската обрита. Затова ЕС е готов на компромиси.
    Никой в Европа не покрива точно критериите ... Та не е нужно, да сме по-католици от папата. Дори по някои критерии, като дълг/бвп сме по-добре от много стари европейски икономики, . Но сме границата на Европа с турци, араби, а и най-вече с ватниците през Черно море (както каза президента, Крим е на ватниците) . Може да има и политически довод за да ни вземат - Територията е важна, но и в това няма лошо. Време беше да се сетят.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Ние сме загубен народ ! Не малко държави драпат със зъби и нокти да се доберат до ЕС и всички облаги от това, включително и еврозоната ! Обаче ние все сме на обратно ! Европа ни мислила лошото и ни вкарвала в капан ! Ама защо всички пътувате и учите на запад, защо искат всички да ползват облагите на Европа ?
      .... и в същото време си обичат русийката и то до такава степен, че мислят и действат /поради глупост-пробити от пропагандата или продажност/ срещу собствения си интерес!

Коментар

• Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

Много смислен коментар, който ме кара да се замисля, че всъщност притесненията Ви са затова дали ЕС ни готви капан, а не че Бг политиците правят грешка? Чета много "червени лампички" защо ни приемат след като не отговаряме. Правилно ли съм разбрал?
        Ние сме загубен народ ! Не малко държави драпат със зъби и нокти да се доберат до ЕС и всички облаги от това, включително и еврозоната ! Обаче ние все сме на обратно ! Европа ни мислила лошото и ни вкарвала в капан ! Ама защо всички пътувате и учите на запад ? Защо искат всички да ползват облагите на Европа ?

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
          Причината за това, че Европа си затваря очите за някои неща е много проста - едни бг политици под чуждо влияние ни дърпат към руската обрита. Затова ЕС е готов на компромиси.
          Абсолютно вярно! Някои от колегите във форума се опитват геополитическите въпроси да ги решат /оправдаят/ с фискално-монетарни причини /обяснения/!

Коментар

• Причината за това, че Европа си затваря очите за някои неща е много проста - едни бг политици под чуждо влияние ни дърпат към руската обрита. Затова ЕС е готов на компромиси.

Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение

Колега, ще кажа защо според мен е бързане и визирам последните две години.
            На първо място най-основното нещо според мен е това, че сме в списъка за пране на пари и влязохме в този списък след влизането ни в ЕРМ-2. Защо по дяволите им е на европеските страни да ни допуснат в Еврозоната при това условие? Колко години отговаряхме на критериите за Шенген и не ни пускаха с разни глупави оправдания, а сега са готови да си затворят очите за нещо толкова сериозно! първа червена лампичка................

Коментар

• Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение

На първо място най-основното нещо според мен е това, че сме в списъка за пране на пари и влязохме в този списък след влизането ни в ЕРМ-2. Защо по дяволите им е на европеските страни да ни допуснат в Еврозоната при това условие? Колко години отговаряхме на критериите за Шенген и не ни пускаха с разни глупави оправдания, а сега са готови да си затворят очите за нещо толкова сериозно! първа червена лампичка
              Следващото нещо е дефицита. През 2023 прехвърлиха едни задължения за 3-4 милиарда за 2024, а миналата година прехвърлиха 5-6 за тази година и всичко това, за да напаснат дефицита под 3%. Това е много ясно видимо, затварянето на очите от страна на ЕЦБ за това нещо е следващата червена лампичка....
              Много смислен коментар, който ме кара да се замисля, че всъщност притесненията Ви са затова дали ЕС ни готви капан, а не че Бг политиците правят грешка? Чета много "червени лампички" защо ни приемат след като не отговаряме. Правилно ли съм разбрал?

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Отговарям:
                1. така е, съвършено си прав - в този ред на мисли, що протестирахме срещу пеевски през 2013 - човекът си имаше и ценз, и тапия? А и що ревете, че има корупция в България, като няма нито един осъден политик по въпроса

2. Има, има, влизаме в ЕЗ, защото една накокорена г-жа ни уши с едни популистки глупсоти за години напред. Странно, същата госпожа и феновете ѝ са уж евроатлантици - това е страхотен парадокс, като почти всичко у нас

3. Времето ще покаже кой крив и кой прав - интуицията рядко ме лъже. Ще си говорим пак, когато му дойде времето, както казваше един цар, станал парадоксално или не премиер. Засега аз греша, но като се замисля, то и за одиозния Шиши се говореше, че бил феномен...
                Каква интуиция бе наш'то момче. Ти си опериран от нея. Психологическият ти профил е ESTP, движиш се на проба-грешка, пълен хазартен играч си на борсата, не я разбираш и не те вълнуват борсовите неща. Общо взето, си нещо като малко лекенце, тестващо постоянно ръба на закона. Борсовият ти плюс е наблюдателност-реакция, затова бързо псуваш мажоритарните и бягаш. Скаран си с дълбоката прогнозируемост и анализа, с усета за перспектива. Груба проба-грешка, без тунинкги и всички са за тебе зли и лоши. Нищо борсово няма при тебе, но си най-всичкознаещия. Нормално си си намерил хартията в тухлата. За интуиция питай интровертите и тези от Алфа-групите, твоя тип е на последните места от 16, по този показател. Не знаеш, какво изобщо е интуицията. Попрището ти е хазарта. Ти и на борсата така гледаш. Айде със здраве, че дълго става ...
                Last edited by August; 04.06.2025, 13:23.

Коментар

1. Груец, ти като човек на закона най-добре трябва да знаеш, че това какво сме покрили и какво "не" се решава от институции, упълномощени да го решат. Както в съда има съдия и съдебни заседатели. Не е нито нормално, нито редно, всеки да има претенциите, че е по-добре запознат от тях.
                  2. Това с новите кредити и "благосъстоянието" няма абсолютно нищо общо с еврото. Това се прави от популисти, които искат "повече държава", съответно да взимат повече от бизнеса и да харчат за администрация, поръчки и т.н. Иронията е, че според мен точно такива популисти се срещат най-много при русофилите и най-малко при евроатлантиците. Така че еврото няма абсолютно никакво отношение по темата. Справка - Румъния.
                  3. Вече от години се чудя защо мнението ти за Шели е такова. Наистина не разбирам какво според теб там не е истина. Смяташ, че декларират обороти, които реално не са направили ли? Смяташ, че надуват печалбата ли? И ако е така - замислял ли си се колко би им струвала тази манипулация през годините за данъци и други разходи? Те просто нямат икономическа изгода да го правят, ако ще цялата компания да продадат и тя да се окажа напълно куха. Аз нямам Шелли и за мое огромно съжаление се повозих твърде малко на това влакче, но това не ми променя мнението, че тази компания е феномен. Страхотен и полезен феномен!
                  Отговарям:
                  1. така е, съвършено си прав - в този ред на мисли, що протестирахме срещу пеевски през 2013 - човекът си имаше и ценз, и тапия? А и що ревете, че има корупция в България, като няма нито един осъден политик по въпроса

2. Има, има, влизаме в ЕЗ, защото една накокорена г-жа ни уши с едни популистки глупсоти за години напред. Странно, същата госпожа и феновете ѝ са уж евроатлантици - това е страхотен парадокс, като почти всичко у нас

3. Времето ще покаже кой крив и кой прав - интуицията рядко ме лъже. Ще си говорим пак, когато му дойде времето, както казваше един цар, станал парадоксално или не премиер. Засега аз греша, но като се замисля, то и за одиозния Шиши се говореше, че бил феномен...
                  Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Защо се говори за "бързане" за еврото? България подписа договор с ЕС през 2005 г., където е записано, че ще влезнем в еврозоната когато покрием критериите. Как така 20 години се оказват бързане? Просто сега покрихме критериите, няма никакво бързане. Сега, вярно е, че покрай магистрала Хемус и всичките държавни проекти започнахме да гледаме на годините като на минути, но все пак 20 години са огромен период.
                    На първо място най-основното нещо според мен е това, че сме в списъка за пране на пари и влязохме в този списък след влизането ни в ЕРМ-2. Защо по дяволите им е на европеските страни да ни допуснат в Еврозоната при това условие? Колко години отговаряхме на критериите за Шенген и не ни пускаха с разни глупави оправдания, а сега са готови да си затворят очите за нещо толкова сериозно! първа червена лампичка
                    Следващото нещо е дефицита. През 2023 прехвърлиха едни задължения за 3-4 милиарда за 2024, а миналата година прехвърлиха 5-6 за тази година и всичко това, за да напаснат дефицита под 3%. Това е много ясно видимо, затварянето на очите от страна на ЕЦБ за това нещо е следващата червена лампичка
                    Инфлацията. Тук имаме два компонента първия е, че в един много кратък период от време Декември ли беше, Януари ли беше отговаряхме на критерия, ама дълго време преди това не отговаряхме и за след този период се очакваше да не отговаряме отново. Тук трябва да имаме устойчиво сближаване, което не е така. Следващия компонент е има ли някой измежду Вас, който е на мнение, че инфлацията е 2% или 2 и колкото там ни казват? Последния път като гледах теглото на влаковия билет в кошницата беше с теглото на някоя основна храна ориз ли беше или леща, не се спомням. Билета за градския транспорт също е част от кошницата и като се върнем към протестите от преди две седмици виждаме как в системата има недофинасиране, заради подтискането на някои цени, както тук така и в БДЖ, после ги дофинансираш през бюджета и после тези изкривявания започват да избиват в самия бюджет. И айде стига толкова, че стана много дълго и ще ви отегча.
                    Last edited by Key Ru; 04.06.2025, 12:50.

Коментар

А на теб ти препоръчвам да не слизаш на елементарното ниво на копейките ! Уж си интелигентен и изучен човек ! Лафчета за малоумната еврозона не знам какво ниво са !
                      Имам мнение и го изразявам, а обикновено и обосновавам - в случая то може да съвпада с този или онзи, това не значи, че съм копейка или умнокрасив. За нас е вредно да влизаме в ЕЗ от една страна,з ащото не отговаряме на условията (и за дефицит, и за инфлация), а от друга, защото точно лесните пари, до които ще имаме достъп, ще ни докарат до положението на малкияте на прези 15 години. Само дето ние не сме маляките, което трябваше да сме научили още през 1913, и няма д аима кой да ни спасява!

П.С. Не си спомням някога да съм обиждал уважаванеи от мен форумци, а в редките случаи, които съм обиждал някого, е било в отговор и след това съм го вкарвал в блек листата, за да не чета излишни глупости
                      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

1. дори не сме го покрили - елементарна стъкмистика - нито дефицитът ни е в рамките, нито инфлацията.
                        2. А бързането е, за да се теглят нови кредити, с които да се "увеличи благосъстоянието" ни - видяхме до какво доведе това при маляките, нали?

В този ред на мисли, сега наистиан е удачен момент да се инвестира на БФБ (или в имоти) - намираме се в последна фаза на надуването на балон, а всички знаем, че тогава се правят най-много пари. После следва логичното, но ако не си много алчен, като някои батковци, и си си постлал добре, сривът няма да е никакъв проблем
                        1. Груец, ти като човек на закона най-добре трябва да знаеш, че това какво сме покрили и какво "не" се решава от институции, упълномощени да го решат. Както в съда има съдия и съдебни заседатели. Не е нито нормално, нито редно, всеки да има претенциите, че е по-добре запознат от тях.
                        2. Това с новите кредити и "благосъстоянието" няма абсолютно нищо общо с еврото. Това се прави от популисти, които искат "повече държава", съответно да взимат повече от бизнеса и да харчат за администрация, поръчки и т.н. Иронията е, че според мен точно такива популисти се срещат най-много при русофилите и най-малко при евроатлантиците. Така че еврото няма абсолютно никакво отношение по темата. Справка - Румъния.
                        3. Вече от години се чудя защо мнението ти за Шели е такова. Наистина не разбирам какво според теб там не е истина. Смяташ, че декларират обороти, които реално не са направили ли? Смяташ, че надуват печалбата ли? И ако е така - замислял ли си се колко би им струвала тази манипулация през годините за данъци и други разходи? Те просто нямат икономическа изгода да го правят, ако ще цялата компания да продадат и тя да се окажа напълно куха. Аз нямам Шелли и за мое огромно съжаление се повозих твърде малко на това влакче, но това не ми променя мнението, че тази компания е феномен. Страхотен и полезен феномен!

Коментар

• Хубавото на това да възникне фундаментален въпрос , като този за еврото, е че рано или късне се разбира кой крив и кой прав.
                          Life won't wait for you.

Коментар

Е, как, много ясно - точно аз съм с плаката "Шели е новият Епъл - инвестирайте в българския ребрандировач и подкрепете братския китайски производител" и другия "Софикс ми е по-стабилен от ДАКС"

Честно, Здравче, слизаш на нивото на Батя с лафчета ад хоминем
                            А на теб ти препоръчвам да не слизаш на елементарното ниво на копейките ! Уж си интелигентен и изучен човек ! Лафчета за малоумната еврозона не знам какво ниво са !
                            Last edited by Zdravko74; 04.06.2025, 12:17.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

Доста сте наивен колега.. вие май бяхте и путлерист.. което обяснява нещата..

Само днес по мои сметки има нов 1 млн. лв. влязъл в ЕТФ-а.. личи си по агресивното изкупуване са Софикс акции.
                              Иначе за втората част че с няколко стотин млн. може и 5000 да видим.. ами да, защо не.. казах го по-долу.. тогава вече ще е Хайп като 2007-ма. Само дето този път ще го изиграем доста по умно

А включването на г-н Гру с обяснения как нищо няма да стане и как бъркаме е чудесен индикатор, че нещата тръгват да се случват
                              дали? Бях на таз мизерия 97г, приключих 2009. Имам 2-ма колеги от университета които от 25г работят анализитори за БФБ/софка. Вече не се и чувам с тях, а си пиехме през ден биричка
                              Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Груец, да не пишеш от протестите против еврото днес ? Тези изрази за малоумната еврозона там ли ги слушаш ?
                                Не е нормално, човек който плюе нон стоп по собствената си държава, който мрази и ненавижда БФБ и постоянно плюе по български акции, да участва на нашия пазар.
                                Още по-налудничаво е писането му в темата за оптимизъм, защото никога не е виждал какъвто и да е оптимизъм. А това, че се появиха нови акции, които отново върнаха публиката, не го отчита въобще.
                                От времето на 2007 акциите коригираха неимоверно и прекалено, съизмеримо с голямата депресия в щатите през 1929...което не видяхме да се е случило на никой от пазарите през 2007г.
                                Ама нищо не седи на нулеви цени, нормално е, дружествата след цели 2 десетилетия да възстановят, както каза Батя, А тук даже сме на половината на нивата от 2007г. Грую-съчмата може да е болен, но няма как да го разбере. Психясалите не могат да асимилират, че са луднали.

Коментар

Working...
                                X