If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Тука ми се струва, че много хора не могат да осъзнаят още, че идва истинска криза, а не просто спад в цените от разпродажби в момента!
Така погледнато, в момента, не само, че коментират цени преди първоначалния шок изобщо да е отминал, но не си дават сметка, че погледа на ситуацията ще бъде съвсем различен, когато излезнат реалните данни от икономиката след месеци!
В момента всичко, замръзва! Инвестици, проекти, поръчки....
Точно така.Това е само началото.Резултатите ще бъдат трагични.Не знам тогава колко още ще паднат борсите,но възтановяването ще е дълго.Ще има хора които няма да може да възстановят загубите си а други на които ще отнеме десетина години.
Не е нужно да пада всеки ден с 3000, че да виждаме -12 %.
Имащите акции ще се окажат най - големите манипулатори. Но това си е техен проблем разбира се.
След седмица ДАУ няма да е под нулата, но някои други може и да са.
Не мислех да пиша повече във форума, но не сдържах да чета явни манипулации на гърчещи се инвеститори.
Според мен не е време за покупки. Успех и умната. Не вярвайте на всеки, който пише.
Съгласен съм.Не е време за покупки.Има още да падат артиите.Нищо сигурно и с ясен положителен резултат няма.Щом е така артиите ще вървят надолу.
Смяхте ми се, че призовавах да не се купува. Смяхте ми се, че Доверие е балон на 7 лв. Винаги лошия вестоносец бива първи разстрелян. Минал съм през 2008 и историята се повтаря. Не смятам, че като казвах истината на хората в очите, съм по-лош от тези, които караха хората да купуват и да си губят парите.
Никой не им е виновен,че алчноста ги заслепи.Колкото и да им казваш пак ще си загубят парите.
500 млн се дават на ББР, за да подкрепи бизнеса "в тези трудни времена" (кавичките са заради цитирането
Лягам си спокойно да спя, щом тази банка и напетият й управленец са се заели с тази задача
Аз ги разбрах само като пари за мирисане, някакви гаранции за банките, не за хората.
Там са стотици милиарди, а тук пак стотици но милиони. Там са евро, а тук лева. Разлика 1000-2000 пъти, а иначе като население има няма 10 пъти само.
500 млн се дават на ББР, за да подкрепи бизнеса "в тези трудни времена" (кавичките са заради цитирането
Лягам си спокойно да спя, щом тази банка и напетият й управленец са се заели с тази задача
200 милиарда евро! Човек трудно си представя такава сума: почти 20% от годишния Брутен вътрешен продукт на Испания.
„Моментът е извънреден и изисква извънредни мерки“, заяви испанският премиер Педро Санчес, когато обявяви най-голямата мобилизация на финансов ресурс в демократичната история на страната. Тези 200 милиарда - 117 милиарда са публични средства, а останалите са частен капитал – дават представа за мощността на икономическия пакет, с който правителството се стреми да посрещне удара на кризата с коронавируса.
Банкер сравни сумата, доста по-голяма от заделяната годишно за изплащане на държавните пенсии, с метеорит. Има и друго сравнение: Германия, чийто БВТ е три пъти по-голям от испанския, сложи на масата 300 милиарда евро. Очевидна е амбицията на испанското прогресивно коалиционно правителство „да не остави никой ощетен от последиците на здравната криза“ и да изправи пред коронавируса здрав социален щит, с който да се предпазят най-уязвимите домакинства, работниците, смонаетите, компаниите, да се подсилят научните изследвани.
• Подкрепата за домакинствата и семействата включва: 600 милиона за социални грижи – специално внимание към възрастните и зависимите (сумите се предоставят на автономните области и общините, които да финансират тези грижи); защита на снабдяването с електровенергия, вода и газ и гарантиране на телекомуникациите (не може да бъде спряно снадяването на онези потребители, които поради извънредната обстановка не са в състояние да плащат сметките си, както и на всички потребитили с риск на социално изклюване); мораториум върху месечните ипотечни вноски за основното жилище за хората с намалени поради кризата доходи, както и за онези, които коронавирусът остави без работа.
• Подкрепата за компаниите, работниците и самонаетите включва:
- Гъвкавост при въвеждането на т.нар. „Временно регулиране на заетостта“ (Regulación Temporal de Empleo, ERTE). Всички, които са засегнати от ERTE (временно остават без работа) получават субсидия за безработица, включително и онези, които са без право на такава помощ, тъй като нямат необходимите стаж и вноски.
- Онези, които в момента получават помощи като безработни, получават новата субсидия докато трае сегашното положение на тревога, а след приключването му ще продължат да получават своите нормални помощи, като времето на сегашната субсидия няма да се брои. За тези, които бъдат уволнени след кризата, помощта за безработица започва от нула.
- Всички трудещи се имат право да реорганизират или намалят работното си време (даже до 100%), за да се грижат за близки, възрастни или деца, които сега не посещават учебните заведения и не получават социални грижи.
- Компаниите трябва да увеличат работата от разстояние (телеработата), ако трудовият процес дава възможност за това.
- За самонаетите се смекчават условията за получаване на извънредни субсидии, ако са били принудени от кризата да преустановят временно дейността си. При някои професионалисти дейността е намаляла със 75% в сравнение с миналото тримесечие. Тази субсидия е съвместима с обявеното миналата седмица временно отлагане на плащанията на вноските в Социалното осигуряване.
- Разрешава се на общините да изразходват своите спестени средства за предоставяне на социални грижи и за други, възникнали от здравната криза проблеми.
- Компаниите няма да плащат вноски в Социалното осигуряване, за да се избегнат уволненията на работници.
- Създава се линия от авали с публични гаранци в размер на 100 милиарда, за да могат предприятията да разполагат с налични средства.
- Отпускат се 2 милиарда на експортните компании.
- Декретът забранява изкупуването на акции на стратегически испански помпании от капитали извън ЕС. Мярката е свързана със сгромолясването на Мадридската борса с близо 40% от 21 февруари до 16 март.
- Приета е програма за дигитализирането на малките и средни предприятия, както и план за увеличаването на телеработата.
• Помощ за научните изследвания, водещи до откриване на ваксина: Отпускат се 30 милиона евро на Висшия съвет за научни изследвания (испанският еквивалент на БАН) и на Здравният институт „Карлос III“.
…Текстът стана много дълъг, но може би ще помогне на някои сънародници в Испания и в България да се ориентират по-добре в новия пакет от правителствени мерки.
Имаме голям шанс, спрямо мерките, които сме предприели в България, да овладеем вируса на територията на страната.
Ако това се случи, като БФБ инвеститор, се надявам бг компаниите да се възползват максимално и да зарадват инвеститорите с не толкова лоши отчети, спрямо текущите цени...
Коментар