IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Абе колко е Дау Жо, че нямам време да го гледам?

    Коментар


    • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
      В случай, че гледаме малко по-далеч във времето за мен ключовият въпрос е как ще се разреши проблемът с държавният дълг на Италия, Франция, Гърция ... В случай, че е през вътрешна дефлация и депресия на въпросните икономики бюджетната политика на държавата е адекватна. Но ако се мине през инфлация да се обезценят дълговете им то липсата на такъв у нас би бил стратегическа грешка. За съжаление се съмнявам да се промени отношението на държавата към дълга при променена ситуация. Вярвам, че хората малко се променят и си остават същите. В случая ще е излишно консервативно, което ще забави неизбежното застигане на средно европейският стандарт. Можем много бързо да стигнем средното ниво ако вземем малко дълг и си направим инфраструктурата.
      Съгласен съм с това, както и с болшинството тези в дългия ти пост.
      Наистина Изт.Европа има уникалния шанс да стане за ЕС "по близкия китай" в процеса на деглобализация.
      Но проблемите на Европа са наистина огромни.
      А най големия при нас както спомена и колегата са самите управляващи ни.

      Коментар


      • ИНФЛАЦИЯ:
        https://www.cnbc.com/2020/05/04/us-t...kVBNBaR4YniRJk

        Коментар


        • В случай, че гледаме малко по-далеч във времето за мен ключовият въпрос е как ще се разреши проблемът с държавният дълг на Италия, Франция, Гърция ... В случай, че е през вътрешна дефлация и депресия на въпросните икономики бюджетната политика на държавата е адекватна. Но ако се мине през инфлация да се обезценят дълговете им то липсата на такъв у нас би бил стратегическа грешка. За съжаление се съмнявам да се промени отношението на държавата към дълга при променена ситуация. Вярвам, че хората малко се променят и си остават същите. В случая ще е излишно консервативно, което ще забави неизбежното застигане на средно европейският стандарт. Можем много бързо да стигнем средното ниво ако вземем малко дълг и си направим инфраструктурата.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от mapadona Разгледай мнение

            Не си прав! Много фондове ще имат лимити за инвестиции в акции в БГ!!!
            Това да им е проблема ,съмняваме докато Тиквата и подобни шайки са на власт свежи пари ме съмнява да има на БФБ .
            Се въртят все старите ленти и от време на време някой нов кандидат милионер и това е

            Коментар


            • Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение
              Тук много хора си мислят ,че влезим ли в ERM || едва ли не ще валят пари Пари и да има ще са под формата на кредити .Както.сега да помогнем на бизнеса като му дадем нови кредити
              Не си прав! Много чужди фондове ще имат лимити за инвестиции в акции в БГ!!!
              Last edited by mapadona; 04.05.2020, 20:59.

              Коментар


              • Тук много хора си мислят ,че влезим ли в ERM || едва ли не ще валят пари Пари и да има ще са под формата на кредити .Както.сега да помогнем на бизнеса като му дадем нови кредити

                Коментар


                • Евала 4д и аз разсъждавах тия 3 почивни дни в тази посока. Проблемът е в управляващите - БХ, Черешко и компания. Ще насочат голяма част от парите за възстановяване в правилните джобове. Просто са си неадекватни. Но съм убеден, че истинския бизнес ще излезе по-силен, надявам се и цялата държава!

                  Коментар


                  • Винаги съм обичал да пускам тези и мнения които на никой не му стиска да ги каже защото са непопулярни. Колкото и странно да звучи в средносрочен и дългосрочен план вируса създава много възможности пред държавата. Ако преди време твърдях, че е неизбежно да стигнем 70 процента от средното в Европа, без значение кой е на власт, то сега изглежда сякаш при правилни действия може относително бързо да стигнем средното ниво. Знам колко странно звучи. Последният път когато спорихме по сходен казус беше след фалита на КТБ. Тогава всички очакваха срив на икономиката ни, но точно изрязването на тумора и спада на цената на петрола даде силен тласък на икономиката. Въпреки, че очаквам да бъда здраво охулен ще повторя риска да дам различно мнение.
                    Има няколко силно позитивни фактори, които ще ни помогнат. На първо място е спада в цената на петрола, което вероятно ще се задържи за продължителен период от време. Това ще остави в икономиката значителна сума вероятно няколко милиарда лева годишно. Това е повече от еврофондовете, но които се обръща толкова много внимание.
                    Влизането в ERMII ще се отрази безспорно положително.
                    Важно нещо е преструктурирането на световната икономика от глобална към регионална. Глобалната икономика се разпадна и на нейно място ще се появят големи регионални блокове. Веригите на доставки ще се пренасочат близко в рамките на въпросният блок. Така погледнато голяма част от европейският внос от Китай ще се пренасочи към производство в рамките на съюза. Според мен имаме големи шансове да поемем не малка част от него.
                    За да може да се приемем ново производство трябва спешно да се доизгради инфраструктурата. Говоря не само за материалната такава като : магистрали, пътища, жп, летища, пристанища, оптични кабели, 5G, но и образование и информационни системи, електронно правителство.
                    Имаме изключително нисък дълг и структурни бюджетни излишъци. Това ще ни даде доста голяма свобода на действие. Можем с цената на малък бюджетен дефицит около 2-3 процента годишно да изградим изключително бързо тази инфраструктура, чрез която да могат да бъдат привлечени производсвата от Китай обратно в Европа, тоест България. Без магистрала Тракия нямаше да ги има заводите в Пловдивско. Нещата са свързани. При лихви около нула процента е лудост да не се възползваме от ситуацията. За мен точно тук е най-големият проблем. Управлението е излишно консервативно. Внимава се да не се трупа дълг и даже да се свива. В тази ситуация това не е рационално поведение.
                    Няма как да не споделя и задоволството си колко се е променила българската икономика за последните години. Структурата и е различна и играчите са различни. Няма ги държавните предприятия от деветдесетте. Вече водещи не са приватизаторите а на преден план излязоха предприемачи почнали от нулата на гола поляна преди 30 години и създали сами, без протекции голям бизнес. Вече те са гръбнака на икономиката. Такива като Банев, Божков, Бедо ... се маргинализираха и ги няма. Средата се променя положително.
                    Появява се екоситемата на рисковият капитал и стартапите. Това ще почне да дава резултати след 3-4 години. За сега е рано да ги видим, но е радваща промяна.
                    Да има и рискове. Риска е основно в зацикляне на Европа. За да не се срути икономиката запада трябва да поеме фискална тежест от бюджета. Как ще успеят Франция, Италия и Гърция изобщо да си платят дълговете? Ще има ли дългова криза в западана Европа? Как ще се разреши кризата, чрез тежка депресия в задлъжнялите държави или чрез инфлация, която да обезцени дълговете? Важен въпрос. В случай, че е чрез инфлация то всичките лишения да се поддържа едно от най-ниските нива на задлъжнялост на икономиката ни ще се обезсмислят. Но точно продължаващият растеж, поради силният фундамент в България, и проблематичната ситуация в западна Европа ще ни даде възможност бързо да свием разликата. Това, че региона на Европа се движи по-бавно икономически за сега не е проблем, защото продължава да ни тегли напред и без него щяхме да сме нещо като Украйна и Молдова, но не е много далеч времето, когато ще сме стигнали средното ниво и това ще ни е спирачка. Определено ми се иска да видя по-силна Европа с повече дигитални бизнеси, където има икономия на мащаба. Всички мащабируеми бизнеси са в САЩ с няколко изключения на Китай.
                    Вируса създаде невероятни възможност. Да видим от каква част от тях ще успеем да се възползваме като спекуланти и инвеститори и какво ще успее да се възползва икономиката като цяло. Идват много интересни времена. Но е време да свикваме, че източна Европа не е бедно място. Новото разделение ще е по-скоро север юг. И Ако съвсем скоро ще имаме стандарт на живот като на средиземноморска държава ще имаме трудната задача да го качим до този на северна държава. Само едно се чудя. Възможно ли е да имаме щастливият средиземноморски начин на живот и богатството на скучният север?

                    Коментар


                    • Графиката показва изменението в ръста на БВП на ЕС и Еврозоната за периода 2008-2020г.












                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от mapadona Разгледай мнение
                        Днес е може би един от последните дни за евтини покупки и мисля да се възползвам..... само Трейс не знам как ще изпреваря обратното, че ми трябват още около 5т ама ще видим.....
                        Не се притеснявай ще има още много дни за евтини покупки.

                        Коментар


                        • 1111+ за Туранага!!!

                          8. Приема на първо гласуване проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 48 от 20.03.2013 г. за изискванията към възнагражденията.
                          Проектът на наредбата и мотивите към него, както и справката за съответствието му с правото на Европейския съюз, са публикувани на интернет страницата на Комисията за финансов надзор в раздел „Нормативна уредба”, рубрика „Обществени консултации”, като бележки и предложения по проекта могат да бъдат представени в 30-дневен срок, до 01.06.2020 г. вкл.).

                          Коментар


                          • Той Пепи си е такъв..Боли го , но той пак го иска..Пепии, помни ХДПАТ и МОСТ..

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

                              Мапа, не искам да те обидя, просто приятелски съвет - Ако се кротнеш малко и не се самонадъхваш толкова, нещата има по-голяма вероятност да се случат. Успешното инвестиране е въпрос и на търпение
                              Присъединявам се към препоръката на Батя. Симпатичен си ми Мапа, непоправим оптимист си, но и според мен сме все още в началото на продължителен процес, по време на който ще има още много възможности за покупки (и продажби). Сигурен съм, че сам го осъзнаваш и не е необходимо някой друг да ти го казва, защото от профила ти е видно, че не си новобранец и си оцелял през първото "сито" от 2008-2009 г. Желая ти успех, както на теб, така и на всички останали колеги и "братя по съдба", с които се мъчим да постигнем нещо на малко странен "пазар" като БФБ!
                              Vanitas vanitatum...

                              Коментар


                              • Мапа по-скоро си пише като контра-апокалиптик, отколкото да се самонадъхва

                                Коментар

                                Working...
                                X