Позаспа нещо, нашият пазар...15-ти ли чакаме?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
1300 сделки - човече!!!! Аз нямам толкова за 25 години занимаване с борса (в началото като стажант на дядо ми, който изучаваше тая пущиня борсата). Отбележи, че въпреки че още тогава видях "гиганти" като ПЧБ, Хранков, ТБС хотели и т.н., това не ме отказа от борсата. После събрах всички бонови книжки на родата от масовата - имах падения като Химко, имах и звезди като Соди, които още си държа. Изпуснал съм две хубави неща досега за 25 години (сега съм на 41) - компенсаторките покрай БТК (тогава тъкмо бях студентче и не ме вълнуваше особено) и биткойна (как пък не му сложих 1000 лева на 5-7 долара парчето, още ме е яд). Мога да ти кажа и как излязох с голямата част от портфейла в началото на 2008 и с абсолютно всичко през пролетта на същата, като дори реализирах печалба от Енемона и после си купих физиечско злато на средна цена от 600 долара и чисто нов завършен и с акт 16 тристаен почти на дъно през 2010 с дискаунт от над 40% от цената на кота картинка и т.н. Мога да разказвам и как правехме технически анализ, който показваше абсолютен бетон на Еврохолд при 5,50 ли беше, щото имаше 4-но дъно там, ма нъцки, срина се и т.н.
та мисълта ми е, че идвам тук, за да чета някоя умна и защитена с аргументи теза, а не само безумни ъпъри и сривльовци. Разбира се, това, че ти ще ми кажше акция Х не значи, че аз ще се юрна да я купувам или продавам, но форумът е място за споделяне на идеи и взаимопомощ, учене от чуджи грешки или успехи, ако щеш. Сигурно съм извън реалността, но аз така го разбирам и така действам. Е, има си и теми, в които си пишем и се бъзикаме, при това с голям кеф и без да се дразним за глупости, ма точно темата за Оптимизма да ми е с едносрични изречения - не знам, не го разбирам.
Весел ден и успех от един нищонеправещ "новобранец"
Всеки е миинал през новобранските си години, това е ясно от само себе си. Още повече в последните години преди 2007 всичко растеше и едва ли има недоволни от периода. Може би 30% от сделките ми бяха по участия в увеличение на капитал. Масово се правеха увеличения, сплитове и листвания. Някои дружества по няколко път правеха увеличения. Раздвижването започна с бтк и продължи с етусиазма за Европа. Имаше огромен приток на борсов капитал, какъвто сега не може да си представим. През 2004 - 2007 се листваха софикс дружества като као, хим, пиб, ктб, монбат, трейс, а балонът еврохолд си беше знаков още тогава, а какъв технически анализ може да понесе, не мога да си представя. Това, което си мисля и заради което се включих, не е за да си мерим ... новобранството, а ако сме го преминали и сме си направили поуките, да можем да участваме с по-смислени и съзидателни постове.
Казваш съжаляваш за койна, съжаляваш за бтк и други, но и за още много може да съжаляваш в бъдеще, ако не си усъвършенствал методиката с нещо по-различно и успешно оттогава.
И понеже започва да се усеща, че за борсата са чували много повече хора, отколкото естествено бяха през нейните новобрански години, а някои от тях са и вече доста запознати и ерудирани спрямо първите учатници от старта на бфб - Да си пожелаем, да не лежим на старите “лаври” и да не станем за присмех на нововключилите се, когато дойде моментът да се отчита профита в портфейлите.
Дано намериш и начините да си избереш книжата без омерзението да ги купуваш, както казваше при "мумията" и "евереста" и без съжалението за други пропусни печалби.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ALFA Разгледай мнение
Доказваш тезата за нищоправене. Минах през този етап още 2006-та, когато за година имах 1300 сделки. Когато не знаеш точно какво правиш става нищоправене - сделки без особено голяма ефективност. Какво да ти кажа повече, с тези твои 100/80 хил покупко/праджби просто си чудесен пример. Гледа се профита, а не оборота на брокера. Казвам го добронамерено, защото усещам откъде ти идва нихилзма, Вероятно много хора са минали през това състояние, но и са си направили поуките. Не е случайно че появилите се във форума от около 2007-2008 в момента на тогавашната криза продължавта да са обладани от няквки нихилистични очаквания. Все още се чудя, защо изобщо се занимават с акции при подобни възледи и очаквания.
та мисълта ми е, че идвам тук, за да чета някоя умна и защитена с аргументи теза, а не само безумни ъпъри и сривльовци. Разбира се, това, че ти ще ми кажше акция Х не значи, че аз ще се юрна да я купувам или продавам, но форумът е място за споделяне на идеи и взаимопомощ, учене от чуджи грешки или успехи, ако щеш. Сигурно съм извън реалността, но аз така го разбирам и така действам. Е, има си и теми, в които си пишем и се бъзикаме, при това с голям кеф и без да се дразним за глупости, ма точно темата за Оптимизма да ми е с едносрични изречения - не знам, не го разбирам.
Весел ден и успех от един нищонеправещ "новобранец"Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
Като говорим за исторически събития само да напомня, че индекса е на нивата от 2009 г.Не че нямаше 2 възходящи движения за периода, всяко от тях с потенциал за 50-100% ръст на портфейла, но това е крайно недостатъчно за чак толкова оптимизъм
Last edited by Todor Sabev; 12.05.2020, 15:44.
Коментар
-
Първоначално изпратено от stabwound Разгледай мнение
Направо се чудя, как въобще му обърна внимание.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнениеГоворя за цялостното настроение, а и не само за теб конкретно. Дори и аз, с преобладаващо мечите си нагласи, съм на мнение, че компаниите с висока бета до няколко години ще минат през период, в който цените им ще са поне двойни спрямо днешните, при тях дори не е нужен пикинг, но някак това не ме прави еуфоричен за пазара.) на тоя пазар, с тая ликвидност и с тия невъобразими спредове по доста позиции.
Неслучайно се изнесох преди почти 7 години, а и сега си цъкам тука на едни 13% от всичкото.
Пък и като гледам така грубо на око бичо/мечото рейшо е поне 3 към 1, огледално обратно на уса ритейл настроенията...а това май не вещае суперралита скоро.
Все още си държа и аз половината от късия хедж, но това не значи все пак да не отбелязваме потенциала де го има поне на половин дузина места.
Коментар
-
Спомените ми изневеряват явно след толкова години. Погледнах си справката, 1300те сделки бяха 2007.
През 2006 са били по-малко. Но пък ти си от онези, които цъфнаха във форума по време на кризата 2007 и оттогава забелязваме неспирното старание да се заяждаш и дразниш хората, Болките от загубите изглежда са оставили нелечими белези.
Ще ти е повече от полза, ако си пренастроиш манипулативните коментари, защото, както вече стана дума - какво ли правиш още в тази "скапана борса", ако не си тук основно за да губиш??Това ми е втория ник,ползвах понякога ника на дъщеря ми но една малоумница заради стихотворението С генерала наш... по президенските избори го банна завинаги ,аз съм от тези който винаги са на борсата и при лекс и при хранков и ПЧБ и по активно вече при БТК с компенсаторки и БСТР и тютюните та до днес....
и винаги аналзирам лошия вариант....шанса му да стане в проценти...даже имам и компютърна програма..
А и само да чуя нотка че някой се мъчи да ми каже какво да пиша и какво да не пиша....скачам...А иначе съм на 70% на ДАХ ..
- 1 like
Коментар
-
Спомените ми изневеряват явно след толкова години. Погледнах си справката, 1300те сделки бяха 2007.
През 2006 са били по-малко. Но пък ти си от онези, които цъфнаха във форума по време на кризата 2007 и оттогава забелязваме неспирното старание да се заяждаш и дразниш хората, Болките от загубите изглежда са оставили нелечими белези.
Ще ти е повече от полза, ако си пренастроиш манипулативните коментари, защото, както вече стана дума - какво ли правиш още в тази "скапана борса", ако не си тук основно за да губиш??М.... . ш..... ..й.о!
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
И понеже правим анализ , ти си от тези който излезоха 2006 г преди скока или бяха шамаросани от Лемън и се появиха при новия спад 2017 г за да бъдат пак шамаросани от Кобид 19.....нито си помагал преди щото съм от 2000 на борсата ,нито и сега защото си поредния загубил средства а обвиняваш другите в предпазливост...
Нищо лично...!
Ще ти е повече от полза, ако си пренастроиш манипулативните коментари, защото, както вече стана дума - какво ли правиш още в тази "скапана борса", ако не си тук основно за да губиш??
- 4 Харесвания
Коментар
-
Говоря за цялостното настроение, а и не само за теб конкретно. Дори и аз, с преобладаващо мечите си нагласи, съм на мнение, че компаниите с висока бета до няколко години ще минат през период, в който цените им ще са поне двойни спрямо днешните, при тях дори не е нужен пикинг, но някак това не ме прави еуфоричен за пазара.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
Като говорим за исторически събития само да напомня, че индекса е на нивата от 2009 г.Не че нямаше 2 възходящи движения за периода, всяко от тях с потенциал за 50-100% ръст на портфейла, но това е крайно недостатъчно за чак толкова оптимизъм
През масовата приватизация бяха продадени дялове от 1025 дружества. А в момента на бфб мисля са около 400. В случая, очакванията ми са за 3 от сегашните, като дори за едното ще го отчета като програма максимум., а за другите две мисля е нормално, да постигнат удвояване на капитализацията. Същевременно имам предвид и спецификата на самата бфб. Което не значи, че няма да има и други дружества с добър профит. Ще има и участници , които ще се радват и на 10%, и на 30%, и т.н. Вероятно ще има и загубили - като всяка борса по светаLast edited by ALFA; 12.05.2020, 14:38.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Доказваш тезата за нищоправене. Минах през този етап още 2006-та, когато за година имах 1300 сделки. Когато не знаеш точно какво правиш става нищоправене - сделки без особено голяма ефективност. Какво да ти кажа повече, с тези твои 100/80 хил покупко/праджби просто си чудесен пример. Гледа се профита, а не оборота на брокера. Казвам го добронамерено, защото усещам откъде ти идва нихилзма, Вероятно много хора са минали през това състояние, но и са си направили поуките. Не е случайно че появилите се във форума от около 2007-2008 в момента на тогавашната криза продължавта да са обладани от няквки нихилистични очаквания. Все още се чудя, защо изобщо се занимават с акции при подобни възледи и очаквания.
Нищо лично...!
- 2 Харесвания
Коментар
-
Доказваш тезата за нищоправене. Минах през този етап още 2006-та, когато за година имах 1300 сделки. Когато не знаеш точно какво правиш става нищоправене - сделки без особено голяма ефективност. Какво да ти кажа повече, с тези твои 100/80 хил покупко/праджби просто си чудесен пример. Гледа се профита, а не оборота на брокера. Казвам го добронамерено, защото усещам откъде ти идва нихилзма, Вероятно много хора са минали през това състояние, но и са си направили поуките. Не е случайно че появилите се във форума от около 2007-2008 в момента на тогавашната криза продължавта да са обладани от няквки нихилистични очаквания. Все още се чудя, защо изобщо се занимават с акции при подобни възледи и очаквания.Не че нямаше 2 възходящи движения за периода, всяко от тях с потенциал за 50-100% ръст на портфейла, но това е крайно недостатъчно за чак толкова оптимизъм
- 1 like
Коментар
-
Алфа, Имаш в принципен план много верни наблюдения и съждения, за което получаваш адмирации!
В сериозно болшинство от случаите Груев има симпатията ми, защото прямо, директно, безхитростно споделя, разсъждава, пита. Това е тип характер, тип нервна система
Аз не питам, когато считам че не е редно да се пита.
Не питам също, когато знам и вярвам, че няма да ми се отговори. Разбираемо и основателно! Да, когато е ясно, че дадено мнение е резултат на сериозен стоящ зад него труд, не е реалистично и оправдано да се настоява и чака, резултатите на този труд да бъде подарен.
В момента се говори за потенциал в дадени книжа, който се измерва в пъти в средносрочна преспектива. Това е чудесно!
Имам два коментара. Може да се каже, че крият зад себе си въпроси (неясноти). Настоявам тези въпроси да не се възприемат като заяждане, а само като илюстращия на собствената ми духовна и икономическа нищета.
Сериозен съм!- Очевидно става въпрос за реализиране на сериозни позитиви от нашия БФБ-ейски пазар.
За същия ли пазар говорим, който от февруари 2018 г. Фактически е източник единствено и само на поводи за разочарования (на фона на развитието на целия свят). Не забравям за големите удари, които се направиха в същия този период от държателите на книжата на молдовската банка (индиректно) и на другите от компанията, тази „Намери дете“, Намери куче“. Кои са действителните аргументи и доказателства, че същият този пазар в средносрочна перспектива ще донесе това, на което се надявате?! Нима някой извън нашето внимание се е заел и е дал гаранции, че ще превърне този пазар и тази икономика в нещо, което те в момента не са?!? - Знаем характеристиката на икономиката на Б-я. Без да спекулирам с „истини“ за кризата около епидемията, натрупаха се доста аргументи, че има някакви елементи и на друга криза – циклична, а да не говорим, че може би дори става дума за системна криза, които в момента са захлупени (маскирани) от епидемичната криза. Не можем да сме напълно сигурни и убедителни в съждения за вида на пазара (а вероятно и за вида на света) след „отминаване“ на кризата. Като как така сме убедени, че определени български книжа ще донесат определени резултати в условията на един трудно дефинируем бъдещ свят?!?
- 1 like
Коментар
- Очевидно става въпрос за реализиране на сериозни позитиви от нашия БФБ-ейски пазар.
Коментар