Склонен съм да се съглася с лайтмотива, че българската икономика в по-добро здраве не е била напоследък с няколко уговорки.
Горното е вече малко сюрреалистично очакване. 3% номинален и 1% реален ръст е една по-консервативна прогноза, макар че аз лично не виждам как инфлацията ще се побере само в 2% за 2017 г. Калкулаторът на НСИ ми дава 0,8% ръст на потребителските цени само от декември '16 до март '17. Иначе на графиката по-долу виждаме илюстрация на обичайното разминаване между прогнозите на МВФ за реален ръст на световния БВП и малко по-суровата действителност.

Подкрепям те напълно в идентификацията на трите стратегически проблема. И според мен са тези.
Възможно е немският модел да бъде компрометиран рано или късно. Да не забравяме, че вносната работна ръка трудно може да се използва в производства или услуги с висока добавена стойност. Нивата на безработица също не са за пренебрегване - в България има такава, нищо, че работодателските организации плачат, че няма работна ръка. Тоест нашата икономика не е достигнала пълния си капацитет най-вече поради факта, че безработните са или неквалифицирани, или деморализирани от ниското заплащане в сравнение с всички останали страни от ЕС. Така страни с относително слаби икономики като Кипър и Гърция "изсмукват" български работници. Това, което искам да кажа е, че
а) демографията е страшен проблем - стратегически проблем номер 1
и
б) много е рано за внос - имаме 2 милиона българи зад граница, известна част от които не живеят добре и там.
Образованието е един от най-ярките примери за Market Fail. Тотален крах на пазарните принципи. В 90-те години и началото на века икономиката ни търсеше юристи и икономисти, а днес се чудим къде да намерим един инженер или лекар, да не говорим за педагог в началните класове. И какво получихме от невидимата ръка на Адам Смит? Счетоводители, които се борят за работни места за 700 лв. нето в София (!) и училища, които ползват един и същи даскал за физкултурник, за историк и за математик.
Апропо, за мен бизнесът си е виновен за липсата на квалифицирана работна ръка. Къде са обученията, къде са вътрешнофирмените тренинги? Само в ИТ сферата се сетиха, че сами трябва да си изковат кадрите. В 21 век началното училище не дава занаят, неговата функция е да изгради личност и да възпита.
Правовият ред е третият стратегически въпрос пред България, така е, ама ще го оставя, че няма да пасне с темата за "Оптимизма".
Единственото нещо, на което България е обречена, е да прави грешни исторически избори. Все пак успяхме да улучим губещата страна и в двете световни войни. Не съм евроскептик ни най-малко, но ако колелото на историята се върти, то участието ни в ЕС ще бъде съдено от нашите правнуци като пълна глупост.
Нашата икономика може и да стопи някой процент срещу Западна Европа, но за мен меродавното сравнение е със страни като... Естония и Финландия. По-добре да гоним тях, отколкото една декадентска Италия, примерно, която даже още е в Г-7 (егати абсурда)...
Първоначално изпратено от dddd
Разгледай мнение
Подкрепям те напълно в идентификацията на трите стратегически проблема. И според мен са тези.
Разгледай мнение
а) демографията е страшен проблем - стратегически проблем номер 1
и
б) много е рано за внос - имаме 2 милиона българи зад граница, известна част от които не живеят добре и там.
Разгледай мнение
Апропо, за мен бизнесът си е виновен за липсата на квалифицирана работна ръка. Къде са обученията, къде са вътрешнофирмените тренинги? Само в ИТ сферата се сетиха, че сами трябва да си изковат кадрите. В 21 век началното училище не дава занаят, неговата функция е да изгради личност и да възпита.
Правовият ред е третият стратегически въпрос пред България, така е, ама ще го оставя, че няма да пасне с темата за "Оптимизма".
Разгледай мнение
Нашата икономика може и да стопи някой процент срещу Западна Европа, но за мен меродавното сравнение е със страни като... Естония и Финландия. По-добре да гоним тях, отколкото една декадентска Италия, примерно, която даже още е в Г-7 (егати абсурда)...
Коментар