IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от termit Разгледай мнение
    Оптимизма отишъл на трета сраница.Хайде по ведро
    Единственото ведро е това, че е петък и завършва поредната измъчена седмица за родната борса Както е тръгнало целият януари така ще си отиде.

Коментар

• Първоначално изпратено от termit Разгледай мнение
      Оптимизма отишъл на трета сраница.Хайде по ведро
      Като си сипем довечера по едно ще ни дойде настроението !

Коментар

• Оптимизма отишъл на трета сраница.Хайде по ведро

Коментар

• Първоначално изпратено от RInvestor Разгледай мнение
          Има много примери , когато съдебната система действа антибизнес и пречи на капиталовия пазар. Но аз имам 2 въпроса:

1/ Каква е тенденцията? По-добра ли е била законовата рамка и съдебната система към капиталовия пазар през 1995г, 2005, 2015г. ?? Очевидно въпросът е към по-дългогодишните борсови играчи?
          2/ Недъзите пречат ли ни да печелим добре от БФБ /много над S&P500/ или да зарязваме родната борса и да се местим окончателно само на международните пазари?
          Колега по добре да не сравняваме нива на индекси, защото сравнено по този начин нашите са пълна катастрофа !

Коментар

• Има много примери , когато съдебната система действа антибизнес и пречи на капиталовия пазар. Но аз имам 2 въпроса:

1/ Каква е тенденцията? По-добра ли е била законовата рамка и съдебната система към капиталовия пазар през 1995г, 2005, 2015г. ?? Очевидно въпросът е към по-дългогодишните борсови играчи?
            2/ Недъзите пречат ли ни да печелим добре от БФБ /много над S&P500/ или да зарязваме родната борса и да се местим окончателно само на международните пазари?

Коментар

• Ще добавя неотправеното търгово за Булгартабак, за което имаше решение на КФН, ВАС /Чолаков/ рече. че няма основания, въпреки духа/смисъла на закона и дотогавашната практика
              Съдът бетонира опасния прецедент, който лиши борсовите инвеститори от опцията да продадат дела си по справедлива цена при смяна на контрола в публична компания

Коментар

• Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение

Интересно ми е да се запозная с човек, българин, който има дори йота доверие в сегашната съдебна система и поставя под съмнение библейските мащаби на нейната корумпираност и зависимост.

Ето три примера на прима виста:

Ощетяване на акционери чрез умишлен фалит:
                КТБ (6C9 / CORP) - Делото за фалита е в спецсъда от 2017 г., квесторите и те получиха обвинения 2018 г. Днес сме 9 януари 2025 г., какво се случи с КТБ чакаме да научим от ютубъра Любо Жечев.

Опит за враждебно поглъщане чрез инструментите на съдебната бухалка:
                Монбат (5MB / MON) - СГС завежда дело за "ОПГ" на мажоритарните собственици на компанията в момент, в който Делян Пеевски иска да придобие акумулаторния завод в Монтана и рафинерията в Плевен (Приста Ойл). Щети понасят солидарно големите пенсионни фондове и индивидуалните миноритари в публичната компания.

Допускане на кухи дружества за търговия на БФБ:
                Енергони (2EL) - Висшият административен съд отменя решение на КФН за забрана и допуска до търговия на борсата дружеството. Дълго време дялове от на практика несъществуваща компания с абсурдно оценен актив се търгуват на капиталовия пазар, което довежда до съществени загуби на индивидуални инвеститори.

Всеки от примерите е на различен съд - Спецсъд, СГС и ВАС. Или нито един от тях не изпълнява конституционния си мандат и с това пречи на капиталовия пазар, или законодателната ни рамка е врата в полето, или и двете. Аз смятам, че е последното.
                Или защо Булгартабак и Юрий Гагарин не направиха търгови предложения? И защо 90% от търговията е фиктивна, т.е. с некви дружества, които е ясно кой и за какво ги върти?

Коментар

• Първоначално изпратено от Retro_696 Разгледай мнение

А някой пробвал ли е съдебната система,доколко сработво именно в този аспект - капиталов пазар...?!Просто ми е интересно - завеждал ли е дело някой миноритарен акционер, или акционери?!
                  Интересно ми е да се запозная с човек, българин, който има дори йота доверие в сегашната съдебна система и поставя под съмнение библейските мащаби на нейната корумпираност и зависимост.

Ето три примера на прима виста:

Ощетяване на акционери чрез умишлен фалит:
                  КТБ (6C9 / CORP) - Делото за фалита е в спецсъда от 2017 г., квесторите и те получиха обвинения 2018 г. Днес сме 9 януари 2025 г., какво се случи с КТБ чакаме да научим от ютубъра Любо Жечев.

Опит за враждебно поглъщане чрез инструментите на съдебната бухалка:
                  Монбат (5MB / MON) - СГС завежда дело за "ОПГ" на мажоритарните собственици на компанията в момент, в който Делян Пеевски иска да придобие акумулаторния завод в Монтана и рафинерията в Плевен (Приста Ойл). Щети понасят солидарно големите пенсионни фондове и индивидуалните миноритари в публичната компания.

Допускане на кухи дружества за търговия на БФБ:
                  Енергони (2EL) - Висшият административен съд отменя решение на КФН за забрана и допуска до търговия на борсата дружеството. Дълго време дялове от на практика несъществуваща компания с абсурдно оценен актив се търгуват на капиталовия пазар, което довежда до съществени загуби на индивидуални инвеститори.

Всеки от примерите е на различен съд - Спецсъд, СГС и ВАС. Или нито един от тях не изпълнява конституционния си мандат и с това пречи на капиталовия пазар, или законодателната ни рамка е врата в полето, или и двете. Аз смятам, че е последното.

Коментар

• Първоначално изпратено от Retro_696 Разгледай мнение

А някой пробвал ли е съдебната система,доколко сработво именно в този аспект - капиталов пазар...?!Просто ми е интересно - завеждал ли е дело някой миноритарен акционер, или акционери?!
                    Зависи кой е миноритарният и кой е мажоритарният - кауза пердута е, ако отсреща е "точният" човек
                    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Колега, всичко много добре си го написал и описал, обаче това е напълно неприложимо в превзета държава като нашата ! А усилията, които ние като дребни инвеститори трябва да полагаме за развитието на борсата са може би на последно място ! Преди това са държавата в лицето да кажем на финансовите министри да имат дългосрочна стратегия за развитието на капиталовия пазар. След това са КФН, БФБ, мажоритари, банки и инвестиционни посредници, всички видове фондове и по големи играчи на борсата. А най важното и не на последно място е работеща съдебна система ! Няма ли такава, всичкия бизнес и инвеститори са застрашени !

Коментар

• Първоначално изпратено от m_nedev Разгледай мнение

Мениджъри, политици, инвеститори, всяка една от тези групи си има собствени цели. Те могат да съвпадат или да се разминават една с друга. Въпрос на приоритет е дали развитието на фондовия пазар е сред тях. Това е особено важно за инвеститорите. Да си представим две ябълкови дръвчета. Едното е диворасло в гората, а другото е селектирано дърво, израснало в нечия овощна градина. По всяка вероятност плодовете на дървото в овощната градина ще бъдат по-едри от тези на дивото дърво, защото дървото в градината е преминало през няколко поколения селекция и за него са положени повече грижи. Ако оставим пазара да се развива от само себе си, ще ядем диви ябълки и ще имаме слаба реколта, положим ли усилия за неговото развитие, ще ядем ябълки от овощната градина. В крайна сметка инвеститорите имат най-голям интерес от развитието на фондовия пазар и какъвто труд вложим, такава реколта ще имаме. Мисля, че за всички е ясна следната връзка: Старото поколение инвеститори обучава новото, новото налива ликвидност на пазара и по този начин вдига пазарните оценки на акциите, увеличавайки капитала на тези, които вече са заели пазарни позиции (старото поколение инвеститори). Новото поколение обучава следващо, което от своя страна помага за увеличението на капитала на предните две. Когато на фондовия пазар се акумулира достатъчно капитал, вече бизнеса започва да гледа на него, като алтернатива на банковото финансиране за осъществяването на своите проекти. Възникват повече възможности за инвестиции в иновации ( рисково финансиране), а колкото повече иновации и ноу-хау се акумулира в държавата, толкова по-конкурентоспособна е тя на останалите икономики, с което се вдига жизнения стандарт на населението. Съгласен съм с теб, че политиците си имат свои интереси и свой дневен ред, но ние, инвеститорите, знаем ли си интересите и колко усилие полагаме, за тяхното постигане. Всеки сам трябва да прецени за себе си и да действа според своите възможности и желания. За мен лично дори и най-малкото усилие в правилната посока е по-добре от нищо.
                        Колега, всичко много добре си го написал и описал, обаче това е напълно неприложимо в превзета държава като нашата ! А усилията, които ние като дребни инвеститори трябва да полагаме за развитието на борсата са може би на последно място ! Преди това са държавата в лицето да кажем на финансовите министри да имат дългосрочна стратегия за развитието на капиталовия пазар. След това са КФН, БФБ, мажоритари, банки и инвестиционни посредници, всички видове фондове и по големи играчи на борсата. А най важното и не на последно място е работеща съдебна система ! Няма ли такава, всичкия бизнес и инвеститори са застрашени !

Коментар

• Чудесно мнение, обаче:

1. Напълно си прав, няма какво да го говорим

2. Пак си прав, но има нюанси:
                          2.1. Тук няма почти нито едно публично дружество, изключая няколко (хайде да не рпавя реклама), в което да нямаш едноличен мажо, на когото грам не му дреме за дребосъка - на запад не е така (давах вече пример как една компания се срива с 90%, когато инвеститорите разбират, че 70-80% от акциите ѝ са в свързани лица - тук колко не са такива)
                          2.2. С оглед на мутренизацията на нашите мажовци, тяхната основна цел да излязат на БФБ е да вземат едни пари от едни хора - няма да цитирам конкретно ИПО, но съм бил свидетел на доста интересно разговори именно в тази насока межди мажото и провеждащите ИПО-то
                          2.3. Освен всичко по-горе, то немалка част от нашите институционални инвеститори са свързани лица със съответните мажовци и/или са "сговорчиви", както се изразяват КАТ-аджиите, при опрделени обстоятелства, случващи се под масата
                          2.4 Споменът от 2008 все още е доста жив

3. И тук вече влизаме в политиката, но тя е част от икономиката при нас:
                          3.1. Именно умнокрасивата "алтернатива" изпра въпросния модел БХ-Корпулентна свиня, срещу когото уж се бореше
                          3.2. Като следствие от горната "алтернатива", хората в момента наистина не виждат алтернатива, ерго отново се разреши на модела БХ-Корпулетна свиня да се разпищоли
                          3.3. На съответните места съшият този модел назначи съответните послушковци и стигаме до незибежното "тука е така"

4. Добавям и от мен:
                          4.1. Абсолютната безкритичност и безнадеждност на родните инвеститори, които хем не се оплакват, хем и да се оплачат (в много редки случаи), ги отебават за норматив
                          4.2. Присъщата точно на нашите инвеститори сатанинска злоба да "прееВЪт другарче" само и само те да са добре, с което циментират въпросния посочен модел
                          4.3. Абсолютното абдикиране на държавата от борсата - достатъчно е само да се види лицето Ганю, пардон Маню, дето го играе адсиц с "народната" пара, за да ти стане ясно
                          4.4. Тоталната безнаказаност и безотговорност във всички форми и на всички нива
                          4.5. И последно - достатъчната надутост на всички читави дружества (да, има и такива на борсата ни), които имат някаква ликвидност
                          4.6. Врътките с търговията с вътрешна информация дори няма да ги коментирам

Има ли път за изход - да, има, но е дълга и широка и не, определено няма да стане с тези лица, дето са начело. А дали това пречи да се правят пари - ми не пречи (както и да се губят), дори от пени сток може да се печели, но като цяло няма нищо подценено, което да си струва риска да се набиват сериозни суми в него. Тука е така

Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение

Добра дискусия тръгва. Недъзите на нашия пазар са ни трън в очите от десетилетия. Няколко бележки ще си позволя по споделеното от колегата Недев.

1) Това е цел, която ако не успеем да постигнем, не бива да си късаме ризите. В глобализирния свят БФБ трябва да предожи конкурентно преимущество, а аз друго освен патриотичното усещане, че помагаш на собствената си страна / икономика / бизнес не виждам. Криптобротата не си ги представям да дремят с въдицата на гьола на БФБ.

2) Сами да го градим като индивидуални инвеститори също не е реалистична цел. Голяма част то вината за състоянието на българския капиталов пазар има българският бизнес в лицето на мажоритарите. По мое усещане няма критична маса от почтени корпоративни топ мениджъри, които да използват пазара за развитие на бизнеса в полза на всички акционери, а не за лично облагодетелстване.

Съответно надзорът и правната рамка явно са далеч от съвършеното - твърдение, около което според мен има консенсус.

3) Вярно е, че капиталовият пазар е белег за икономическо развитие, просперитет и потенциал на една държава. Но също е вярно, че суверенът тегли в обратната посока. Преместете ми мнението в Политика, ако прецените, но преди олигархичният модел "Борисов - Пеевски" да бъде пометен от силите на промяната и демократичната общност в страната, не можем дори да почнем да мислим за стъпки напред. Нужни са правила, нужни са регулатори и държава, която да предлага рамка за правенето на бизнес без бухалки и хранилки. Дали е постижимо - с напредването на годините и с всяко следващо решение на суверена започвам да губя вяра.
                          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение

Добра дискусия тръгва. Недъзите на нашия пазар са ни трън в очите от десетилетия. Няколко бележки ще си позволя по споделеното от колегата Недев.

1) Това е цел, която ако не успеем да постигнем, не бива да си късаме ризите. В глобализирния свят БФБ трябва да предожи конкурентно преимущество, а аз друго освен патриотичното усещане, че помагаш на собствената си страна / икономика / бизнес не виждам. Криптобротата не си ги представям да дремят с въдицата на гьола на БФБ.

2) Сами да го градим като индивидуални инвеститори също не е реалистична цел. Голяма част то вината за състоянието на българския капиталов пазар има българският бизнес в лицето на мажоритарите. По мое усещане няма критична маса от почтени корпоративни топ мениджъри, които да използват пазара за развитие на бизнеса в полза на всички акционери, а не за лично облагодетелстване.

Съответно надзорът и правната рамка явно са далеч от съвършеното - твърдение, около което според мен има консенсус.

3) Вярно е, че капиталовият пазар е белег за икономическо развитие, просперитет и потенциал на една държава. Но също е вярно, че суверенът тегли в обратната посока. Преместете ми мнението в Политика, ако прецените, но преди олигархичният модел "Борисов - Пеевски" да бъде пометен от силите на промяната и демократичната общност в страната, не можем дори да почнем да мислим за стъпки напред. Нужни са правила, нужни са регулатори и държава, която да предлага рамка за правенето на бизнес без бухалки и хранилки. Дали е постижимо - с напредването на годините и с всяко следващо решение на суверена започвам да губя вяра.
                            Мениджъри, политици, инвеститори, всяка една от тези групи си има собствени цели. Те могат да съвпадат или да се разминават една с друга. Въпрос на приоритет е дали развитието на фондовия пазар е сред тях. Това е особено важно за инвеститорите. Да си представим две ябълкови дръвчета. Едното е диворасло в гората, а другото е селектирано дърво, израснало в нечия овощна градина. По всяка вероятност плодовете на дървото в овощната градина ще бъдат по-едри от тези на дивото дърво, защото дървото в градината е преминало през няколко поколения селекция и за него са положени повече грижи. Ако оставим пазара да се развива от само себе си, ще ядем диви ябълки и ще имаме слаба реколта, положим ли усилия за неговото развитие, ще ядем ябълки от овощната градина. В крайна сметка инвеститорите имат най-голям интерес от развитието на фондовия пазар и какъвто труд вложим, такава реколта ще имаме. Мисля, че за всички е ясна следната връзка: Старото поколение инвеститори обучава новото, новото налива ликвидност на пазара и по този начин вдига пазарните оценки на акциите, увеличавайки капитала на тези, които вече са заели пазарни позиции (старото поколение инвеститори). Новото поколение обучава следващо, което от своя страна помага за увеличението на капитала на предните две. Когато на фондовия пазар се акумулира достатъчно капитал, вече бизнеса започва да гледа на него, като алтернатива на банковото финансиране за осъществяването на своите проекти. Възникват повече възможности за инвестиции в иновации ( рисково финансиране), а колкото повече иновации и ноу-хау се акумулира в държавата, толкова по-конкурентоспособна е тя на останалите икономики, с което се вдига жизнения стандарт на населението. Съгласен съм с теб, че политиците си имат свои интереси и свой дневен ред, но ние, инвеститорите, знаем ли си интересите и колко усилие полагаме, за тяхното постигане. Всеки сам трябва да прецени за себе си и да действа според своите възможности и желания. За мен лично дори и най-малкото усилие в правилната посока е по-добре от нищо.

Коментар

[...] Ако по-опитните инвеститори успеят да насърчат по-младото поколение да обърне поглед и към БФБ, нещата може и да се получат. Познавам доста хора, които търгуват крипто и на международните пазари, но са с нулева експозиция към БФБ (1). Може да чакаме още дълги години държавата да подпомогне развитието на фондовия пазар или да се захванем лека-полека, без мрънкане и оплаквания, сами да градим пазара (2), популяризирайки неговите възможности сред нашето близко обкръжение. Ето аз постигнах над 55% възвръщаемост на своя портфейл през 2024 г. Убеден съм, че сред вас има и други с подобни или по-добри резултати. Ако съумеем да приобщим повече българи да се включат на пазара, ще дойдат и сериозните инвеститори, а колкото по-развит е капиталовия пазар на една държава, толкова по-добре за нея (3).

Коментар

Всеки има право да решава сам за себе си. Аз лично се старая да обръщам внимание на моите приятели, тези, за които знам, че инвестират немалки средства в чуждестранните борси, че и на БФБ може да се правят пари. Прав си, че има хора, на които им се плаща за някои дейности по популяризирането на БФБ, но аз искам да дам своя принос, колкото и нищожен да е той.
                                Младо момче си идеалист,но след време ще разбереш,че само си губиш времето
                                Не е важно ти или аз да извикаме по двама/трима приятели да търгуват на БФБ и те като видят тази слаба ликвидност и да избягат на втората седмица
                                Важно е да се променят условията,за да не се получават тези неща.Да се променят условията така,че големи и БГ и чужди фондове и ФЛ да могат да инвестират безопасно на тази борса.На Ганъо новософиянеца с 8 клас да се разясни ,че една ипотека на нискокачествен имот строен от "майстори" цигани не е инвестиция и на борсата може да печели в пъти повече.Да се рекламира ако щеш по ТВ и навсякъде,за да може тези рекордни депозити в банкова ни система да се инвестират в БГ икономиката през БФБ както е навсякъде по света,а не да "спят" и да се обезценяват от инфлацията.
                                Но за това трябва да се почне от КФН и контрола им ,а това ще стане само ако се изчисти мафията в парламента ,което няма изгледи да стане скоро.
                                Затова и след 5г БФБ ще е същата умряла борса както сега, с 20 пъти по-малък среден обем от средноевропейските борси,не говоря за западните
                                Last edited by danetha; 08.01.2025, 10:42.

Коментар

Working...
                                X