IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Препоръчайте компании, в които нямате акции

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Двете основни предимства на ЕТФи и фондове са точно чрез тях се избягват личните пристрастия - които много често са вредни за непрофесионален инвеститор.

    Едното лично пристрасттие е концентрирани залози - човек си мисли че след като той вярва в нещо и пазара вярва. Затова защо пък да не наблъска всичко в една, две или три компании. Голяма грешка. Пазарът си има своя логика.

    Втората голяма грешка човек си мисли че може да предскаже на къде ще се движи пазарът. И да прави маркет тайминг редовно. Отново значителна грешка. Ако не играе на късо няма да натрупа загуби от тази си грешка, но ще стои извън пазара прекалено дълго. Хоризонтът му е стеснен само до нещата които него го интересуват и съвсем нормално може да пропусне големи движения извън неговия хоризонт.

    За БФБ тези неща са смекчени. Тук изборът е силно ограничен и реално човек може да си направи един шорт лист с 10 компании и да инвестира постоянно в по пет от тях. Според различни критерии. И ще се движи що годе с пазара. Но при сериозен избор както е на запад това просто не върши работа. Може да замести този си начин на инвестиране на БФБ като използва ЕТФ обаче. Избира си 10 етф. По държави, сектори или там нещо друго - стига етф да не се припокриват, да имат различни цели и стратегии и да ги върти тези 10.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
      та отплеснах се ЦЕНАТА ИМА ЗНАЧЕНИЕ!!!
      Цената има значение в условията на пазара каквито са в момента в България, пък и в Европа. Когато пазарът почне да расте яко цената няма значение.



      Аз за това съм толкова силно срещу контрарното инвестиране. Когато влакът върви добре, на човек не му трябва да се е набил точно там където не върви. Хайде 5-10% става ловене на стойност, и то само ако останалите му 95-90% са малко по-рискови от пазара като цяло. Но ловенето на евтини компании е в общи линии подоптимална стратегия. Човек просто трябва да се качва на влака и да се вози до като влакът върви.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнение
        Едно предложение от мен:

        Investor AB (STO:INVE-A)
        - http://www.investorab.com/

        https://www.google.com/finance?q=STO...GYqowAP2joCIAQ
        този твоя идея ще я ползвам през 2015г
        вече е одобрено

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнение
          Едно предложение от мен:

          Investor AB (STO:INVE-A)
          - http://www.investorab.com/

          https://www.google.com/finance?q=STO...GYqowAP2joCIAQ
          Четеш ли - знаеш кой!

          Коментар


          • Едно предложение от мен:

            Investor AB (STO:INVE-A)
            - http://www.investorab.com/

            https://www.google.com/finance?q=STO...GYqowAP2joCIAQ
            “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

            Коментар


            • И другото много важно за съжаление в БГ е мажоритаря(да повторя) - пак да го кажа и ще дам пример.
              Още си пазя анализа на великите анализатори от Елана от 2008година за ЕвроИнс, където дисконтират, пикират, минират и други финансови еквилибристики с коефициентите и дават таргет цена 9,88лева , преди година-две и те си продадоха бройките от фондовете на 1лев . Еврохолдци бяха много зализани, много готини на срещата с инвеститорите използваха сложни думи като синергия и какви ли не еквилибристики и какво стана - стигнахме до там че 2010 - 2011 ДВИ-то да не иска да ми отговаря, щото политическата обстановка била сложна и ме отпрати да съм си четял прессъобщенията!!! И това от компания спечелила призове като добро корп упр-е и застраховател на годината?!?!
              Аз предпочитам компания в която когато има проблем или паника, неин представител ще се появи във форума(който се чете от адски много хора, макар че не пишат) и ще разясни как стоят нещата, или е супер когато Изпълнителния директор те покани в офиса си на кафе и ти обясни как са нещата, с какво се борят, къде са трудностите, какво очаква в бъдещето! Спирам, че пак накланям везните към една група - но факт!!!

              Сетих се за още един метод за насока към що годе читави компании(поне на БФБ)!
              Всички знаем кои са читавите ПФ в България:
              Доверие, Алианц, АйЕнДжи и ДСК Родина!
              Докато последните 3 имат в портфейлите си голям букет от акции на БФБ, то Доверие, за мое съжаление, има доста малко на брой! Благодарение на решението на готините кака Дани и г-н Маринов, можем на края на всяко тримесечие да видим какво имат в портфейла - адмирации за което!!! Докато са част от ВИГ мисля че анализаторите им все още подбират читави компании, без задни мисли - хайде да видим какво държат в ДПФ-то?
              1. Елана Агрокредит - 0,08%
              2.Соларпро - 0,5%
              3. Чез Разпределение - 4,4%
              4. Албена ИХ - 0,2%
              5. Албена АД - 0,5%
              6. Адванс екуити - 0,1%
              7. Монбат - 0,9%
              8. Енемона (п) - 0,02%
              адсиците няма да ги броим за компании иначе там най-много имат АТЕРА и ФНИ.
              Та това е! Разгледай всяка от компаниите, оцени, виж какви обеми са купили е Асет Мениджмънта имаше някаква заиграфка с Албена(там нещо кадри разменяха), та може за това да я "харесват", но разглеждайки останалите пак стигаме до Монбат и ЧЕЗ!
              Last edited by tony1975; 01.01.2015, 10:31.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
                Ако цената ти се струва "висока" (т.е. очакваш спад/дава недостатъчна дивидентна доходност/...), защо би препоръчал акцията? Заради русите къдрици на стенографката от ОСА ли
                Погледнато от друг ъгъл, (почти) всяка акция може да се счита за добра за инвестиране, ама не точно в момента, щото цената трябва "малко" да падне.
                ПП Не се заяждам, аз също се ослушвам за разни компании (примерно RB.L), но именно заради цената в момента не бих ги препоръчал за влизане.
                Аз разбрах, че темата е за препоръка на читава компания - в която не съм акционер(или поне не все още), това че коментирам + и - на дадена компания не значи че одобрявам цената на ценните и книги

                Понеже съм получил и няколко писма на лични - едни са съгласни с мен, други не съвсем, ще опитам да обясня:
                За мен нямат толкова ГОЛЯМО значение коефициентите, колкото някои им придават. Ама на един П/Е-то му било 13, а на друг 12 и за това ще купим там - за*би я тая работа! Колко било п/ето напред, колко било назад....сигурно в Русия или Гърция през 2013 година е имало страхотни компании с готин бизнес и хубави показатели, но съм сигурен че в понеделник като отворят борсите и в двете страни цените на тези компании ще са доста по-ниски от цените им през 2013!
                Аз за мен си научих че не съм някакъв финансов гений, като Цачев или Ал. Николов и че не трябва да съм такъв за да имам успех на капиталовия пазар! Тук МНОГО голямо значение имат тайминга и психиката за инвеститора! Да поглеждам маржа, възвращаемостта, задлъжнялостта и други, но мисля че много важно е удачното време за вход! Мога да изброя десетки компании на БФБ които сигурно са били с готини коефициенти през 2006 и 2007, ама......мисля си че купилия ги 2009 и 2010 е направил доста по-удачна инвестиция - та отплеснах се ЦЕНАТА ИМА ЗНАЧЕНИЕ!!! Защото ако бях купил СФТРД когато чичо Оги я предлагаше 2008 за 5лв, сега щях да съм напред само с дивидента и едни 50стинки капиталова. Мисля че ме разбрахте.

                Защо ЕТФ, ами защото ги имам за ластичното въже при бънджи скок. Ето ако сега си харесам една компания в Гърция или Русия, тя утре може да фалира(Гърция) или да бъде национализирана(Русия) при тези трусове които ще се случат в двете страни през 2015, но със етф купувам пазар, който най-вероятно ще бъде на доста добри нива за вход . Така може печалбата да ми бъде малко по-ниска от инвестиция в самостоятелна компания, но мисля че риска е по-малък също. Ако някоя от компаниите в етф-а "изгори" мисля че просто ще бъде заменена с друга. И тогава остава да видим дали преценката ми че след 5 или 10 години Гърция или Русия ще ги има и пак ще се изправят и ще бъдат по-добре от нашата държавица(в която вече имаме народни избранници - крадци на ток и в която вчера за пореден път казаха че са проплакали с 4 000 по-малко бебета през годината)

                Той сигурно и Лукойл е бил с много хубави коефициенти 2013 ама.....

                Поздрави!!!
                Last edited by tony1975; 01.01.2015, 08:41.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                  Berkshire Hathaway Inc. (BRK-A)

                  Пожелавам на всички поне по 5 бройки!!!!
                  Но не повече от 5% от портфейла, че си трябва диверсификация в тези смутни времена

                  [edit]
                  Сега като се замисля, BRK.A е нещо, което нямам, но бих препоръчал.
                  Плюсове - успешно представяне в дългосрочен период; диверсифициран портфейл; инвестира в качествени компании в (общо взето) правилния момент.
                  Минуси - наистина висока цена; не раздава дивидент;
                  [/edit]
                  Last edited by Snipe; 31.12.2014, 20:11.

                  Коментар


                  • Berkshire Hathaway Inc. (BRK-A)

                    Пожелавам на всички поне по 5 бройки!!!!

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                      не смея да препоръчвам картони, които нямам
                      Много правилно! Не виждам смисъл да препоръчвам на някой да инвестира в нещо в което аз самият не съм инвестирал

                      Коментар


                      • не смея да препоръчвам картони, които нямам
                        Не е препоръка... !!!
                        "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                          ами висока цена която ти иска продаващия?
                          ето на Импето му се видя скъпо М+С на 7,5лв, а то отиде на 16лв
                          Аз също мисля че при сегашните новини и резултати СОФАРМА и МОНБАТ трябва да паднат поне малко, за да ми отворят добър вход и се ослушвам - може и да е грешка!
                          Ако цената ти се струва "висока" (т.е. очакваш спад/дава недостатъчна дивидентна доходност/...), защо би препоръчал акцията? Заради русите къдрици на стенографката от ОСА ли
                          Погледнато от друг ъгъл, (почти) всяка акция може да се счита за добра за инвестиране, ама не точно в момента, щото цената трябва "малко" да падне.
                          ПП Не се заяждам, аз също се ослушвам за разни компании (примерно RB.L), но именно заради цената в момента не бих ги препоръчал за влизане.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
                            Не се сещам за причина да не инвестирам в акция, която смятам, че ще донесе добра печалба.
                            ами висока цена която ти иска продаващия?
                            ето на Импето му се видя скъпо М+С на 7,5лв, а то отиде на 16лв
                            Аз също мисля че при сегашните новини и резултати СОФАРМА и МОНБАТ трябва да паднат поне малко, за да ми отворят добър вход и се ослушвам - може и да е грешка!

                            Коментар



                            • Няма как да не пусна пост тогава в темата
                              За съжаление се стягам с мадамките ми за излизане и ще съм кратък, но в следващите дни ако ми хрумне нещо ще добавя!

                              Аз съм от скоро на БФБ в сравнение с много от Вас, но от камбанарията на моите 5годинки мога да кажа, че разбрах колко важен е мажоритаря! През цялата криза имаше една компания от която нямам акции, която не спираше да подкрепя цената на акцията с обратни изкупувания. Която обеща 20%дивидент от печалбата, но даваше много повече. Компания на която ДВИ-то беше влязло във форума и отговаряше и обясняваше. Да има една компания от която нямам акции и която бих ти препоръчал - МОНБАТ.
                              + Коректна и открита с миноритарите
                              + Супер диверсифицирани пазари на продукцията им(за разлика от пазарджишкия им конкурент фокусиран към бившия СССР)
                              + Вложиха ср-ва в преработване и получаване на по-евтина суровина
                              + Инвестират и в нови производства(светодиоди)

                              - Както споделих на скоро с един приятел в "Парите на другите", героят на Дани Де Вито казваше на едно ОСА - може да произвеждате най-хубавите камшици, но какво ми пука като никой не ги купува вече! Не виждам светло бъдеще във този бизнес след 10-15-20години, но може и да греша!
                              - Почти всеки ПФ и ВФ е бъкан с техни акции(което потвърждава плюсовете), но ако догодина черешаря докара апокалипсиса на бфб, много от тях ще се разделят с дяловете си и не знам до къде може да смажат цената. А и от друга страна СФТРД ме научи че е хубаво да купя от компания, която още не е открита от институционалните
                              - благодарение на обратните изкупувания цената остана доста висока и неприемлива за вход, спрямо други компании на БФБ

                              Е в години на еуфория и около Софикс 1500-2000 ще летят всякакви компании, но след еуфорията пак идва спад и ето защо мисля че човек не трябва да се разделя с читавите компании - всичко друго е спекула.
                              За международните пазари след като изядох много шамари 2014 стигнах до извода че ще пазарувам етф-и

                              Поздрави!
                              Last edited by tony1975; 01.01.2015, 07:34.

                              Коментар


                              • Не се сещам за причина да не инвестирам в акция, която смятам, че ще донесе добра печалба.

                                Коментар

                                Working...
                                X