If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
кой да виним за положението на ХИМ освен мажоритаря?!?!?!
- кой управлява дружеството?
- кой да виним затова, че 11 години няма ДВИ?
- кой да виним затова, че няколко години ни баламосват, че всеки момент ще е готов сайта?
- кой да виним затова, че печалбата на ХИМ пада по-стръмно от наклона на ски писта "стената" на пампорово?
- кой да виним затова, че нямаме никаква идея какви са близките, средносрочните и по-далечните цели пред компанията?
- кой да виним затова, че не се взимат мерки да се излезе от кризата в ХИМ?
- кой да виним затова, че тези активи за милиарди носят смешна печалба?
- кой да виним затова, че не се предприемат мерки за наемане на нов висш мениджмънт след като сегашния явно не е във форма
честно казано не ми се продължава да пиша повече не защото нямам повече въпроси, а защото няма да има кой да ми отговори
Колега няма да влизам в махленската ти риторика от поста по-долу, затова ще отговоря на този пост!
Само един съвет ще си позволя да дам преди да продължи разговора, ако искаш да те приемат сериозно не се дръж назидателно със събеседниците си!
Управлението на Химимпорт очевидно се извършва от мениджмънта и в тази връзка те са отговорни за резултатите на дружеството, но нека махнем розовите очила, които всички сме сложили и да си спомним каква криза ни тресеше преди година и половина. Нормално е за мен да е необходимо повече време този "Мастодонт" да направи завоя, все пак това е холдинг с много различни сектори в портфолиото си, все пак за обективност трябва да отбележим, че последните отчети показват промяна в тенденцията.
Убеден съм, че визия има както за близкото така и за по далечното бъдеще, но не го приемай лично, но явно нямаш опит в управлението на голям бизнес в България няма да коментирам защо тук.
Нека да отчетем обаче направеното, ще спомена само някои успешни бизнес модели и партньорства на Химимпорт- Фрапорт туин стар, Амадеус, Суис порт, Алфа кетърин, Луфт ханза техник, ди ейч ел., редно е да се отбележи, че има и неуспешни разбира се !
Относно събраните пари те са инвестирани в различни проекти не съм им счетоводител и не мога да дам отчет, но виждам че се строи и инвестира, което е достатъчно за мен като инвеститор в компанията.
За печалбата не мога да коментирам дали е много голяма или много малка, само ще спомена отново, че това е холдинг, работещ в различни сектори и е нормално все някой или някои сектори да дърпат резултатите на майката.
Висш мениджмънт се сменя и назначава друг през годините ако толкова много се интересуваше щеше да го знаеш. Мога да дам много примери за рокади по върховете, но не мисля да влизам в конкретика.
Що се отнася до цифрите, който съм цитирал по-долу са публична информация и всеки може да си ги сметне, не съм искал да изглеждат "величествено ", ако те плашат явно не работиш с цифри ;-))
Надявам се с отговора си да съм отговорил Полки на твоите изисквания за да продължим дискусията, както пишеше в махленския си пост :-))
миналото лято мистър Керезов ти пише, че във връзка с десетгодишнината на холдинга на БФБ променят политиката относно дивидента
тази година същият господин ти пише: "който намери къде съм казал, че ще даваме дивидент го черпя боза от 6 ст."
иначе за 100 годишнината на ЦКБ може да дадат по 1 ст. на акция ................. и аз споделям това мнение...
Не казвам, че това е перфектната компания - има си трески за дялане. Обаче вече 2 години подред получавам дивидент, като последната година беше по-висок от предната. Сега привилегированите акции вече ги няма, а Химимпорт като че ли прекъсна спада в печалбата...за сега...
Мненията ми не са препоръки. Имам само една препоръка - не губете пари.
Колеги всичко си е в реда на нещата за този емитент. Цената от 1,1 стигна до 1,9 и сега връща, това ми се струва нормално при липса на инфо как ще се развива холдинга, после като падне на 1,4 примерно ще пренебрегнем всичко и ще преценим че на тази цена може да се поеме повечко риск, особено ако дивидента догодина стане 0,06 ст. /това е предположение/ и това са цикли и трябва да ги приемем, освен ако мениджмънта предприеми действия, които да спрат тези цикли и се създаде тендeнция за устойчив растеж.
- кой да виним затова, че няколко години ни баламосват, че всеки момент ще е готов сайта?
- кой да виним затова, че печалбата на ХИМ пада по-стръмно от наклона на ски писта "стената" на пампорово?
- кой да виним затова, че нямаме никаква идея какви са близките, средносрочните и по-далечните цели пред компанията?
- кой да виним затова, че не се предприемат мерки за наемане на нов висш мениджмънт след като сегашния явно не е във форма
честно казано не ми се продължава да пиша повече не защото нямам повече въпроси, а защото няма да има кой да ми отговори
Споделям казаното, но съм останал с впечатление, че печалбата спря да пада и в последните отчети плавно се покачва?
Разбирам, това което казваш PIMP, но вие мисля, че не разбирате.
По риториката усещам, че вие вините мажоритаря, че цената на борсово търгуваната акция не се е повишила спрямо индекс или други книжа за съответен период от време.
Ако тенденцията с изплащане на прогресивен дивидент продължи и Холдингът качва регулярно информация какво се случва и в какво състояние е, цената сама ще намери мястото си, което е много далеч от 1,70-80. И ще е добра награда за дългосрочните инвеститори тук. Аз съм оптимист и се надявам в определен момент и ЦКБ да пусне някоя стотинка...
коя тенденция ще продължи?!?!?
миналото лято мистър Керезов ти пише, че във връзка с десетгодишнината на холдинга на БФБ променят политиката относно дивидента
тази година същият господин ти пише: "който намери къде съм казал, че ще даваме дивидент го черпя боза от 6 ст."
иначе за 100 годишнината на ЦКБ може да дадат по 1 ст. на акция ................. и аз споделям това мнение...
на 08.12.2016 цената беше достигнала 1,77лв на 02.10.2017г цената е почти същата, та инвеститорите от този растеж на Софикс почти нищо не усетиха от Хима, та затова са недоволни от инвестицията си, да взеха малко дивидент, но това явно не ги утешава. От друга страна виждат как чичо Оги се включва активно в търговията на Софарма и Доверие ОХ, вижда се оценката и цената на ПИБ къде е, а ЦКБ не е с по-лоши показатели но това не помага на цената, та като цяло хората са леко разочаровани от групата Химимпорт.
леко разочаровани акционери от групата на ХИМ ли "казваш"?!?!?!
като прибавиш към днешната цена на акцията получения дивидент през миналата седмица и ще получиш точно толкова колкото акцията е струвала преди 10 месеца
тепърва ще имаш удоволствието да гледаш разочаровани акционери от групата ............... само седи и гледай мача...
Полки кажи ми моля те една компания на световния капиталов пазар, която гарантира капиталова печалба!!!
Господа инвеститори, спекуланти превърнали сте се в обикновени ревльовци! Трудно ми е да повярвам в какви деца сте се превърнали!
От последните постове разбирам няколко неща:
1. Искате мажоритара да ви гарантира капиталова печалба
2. Искате компанията да плаща дивидента когато на вас ви е кеф, ако може преди да има временен спад в цената на акциите и ако може преди да отидете на почивка на море в Гърция.
3. Говорите за някакви манипулации с няколко на брой акции и всякакви безумни намеци, граничещи с приказки от 1001 нощ.
явно нищо не си разбрал, а няма скоро и да разбереш...
1. Намираш поне един пост в който съм написал, че искам гарантирана капиталова печалба и продължавам диалога с теб .................. или продължаваш с фантазиите си --->>> изобщо не ми пречиш...
2. Пак прекаляваш с фантазиите си и си изсмукваш от пръстите глупости, а отгоре на всичко най-отдолу на поста си написал, че всичко било факти. Ако напиша онова което искам да ти кажа това ще е поредния ми баннат ник във форума. Дано се осъзнаеш колко олигофренски изгледаш отстрани...
3. За "космическата доходност с няколко акции" съм заел ясна позиция (и то преди всички) и да се обръщаш към публиката с внушението, че аз съм написал това прото няма как да го допусна.
Хайде сега малко реализъм дори и през моя поглед, никой не моля или задължавам да се замисли дори върху думите ми!
1. Седем годишна привилегирована акция изплатен дивидент за периода - 17 750 000@7= 124 250 000 лева
2. От две години Химимпорт изплаща прогресивен дивидент и по обикновените книжа ( споделя печалбата с акционерите си).
- за 2015г -10 784 082 лева
- за 2016г 12 940 898 лева
3. Най-ликвидната компания на борсата за последните 6 месеца има изтъргувани 11 038 730 акции за близо 20 млн. лева, това прави близо 33% от free flout-a на компанията сменя собственика си само за 6 мсеца.
много елементарно подхождаш отново с тези бакалски сметки изписвайки с точност до последното левче в стремежа си написаното да изглежда като нещо величествено
ако искаш диалог по темата "реализъм през твоя поглед" този път трябва да направиш следното:
1. пишеш колко пари събра ХИМ от пазара (от миноритарите) от листването , минеш през увеличението на капитала и завършиш с издаването на привилегированите акции .................... след което ще напишеш колко пари ХИМ раздаде на миноритарите за тези 11 години
и да не забравиш да сметнеш всичко до последното левче и да напишеш цифрите в целия си вид за да изглеждат величествено така както в този си пост, налЕ
2. пишеш колко пари събраха от пазара (от миноритарите) от листването през увеличенията на капитала при ЦКБ и колко пари им върнаха на миноритарите чрез дивидент например
и да не забравиш да сметнеш всичко до последното левче и да напишеш цифрите в целия си вид за да изглеждат величествено така както в този си пост, налЕ
3. пишеш колко пари събраха от пазара (от миноритарите) при листването на Зърнени храни и колко пари им върнаха чрез дивидент за 9 години
4. това, че за 6 месеца се е изтъргувал 1/3 от фрий флоут-а на ХИМ изобщо не е положителен сигнал за акцията, но ти няма как да го разбереш, а аз не желая да ти го обяснявам...
Всичко написано по-горе са факти и всеки може да ги провери или сметне.
Ако спрете да се държите поне за малко като деца, и разбира се приемете цифрите по-горе сами ще стигнете до извода, че компанията е голяма за БФБ.
Аз лично виждам решение в листването на Химимпорт на по-голяма борса в Европа.
ето тука сме на едно мнение с теб .................... рибите на БФБ свършиха и повече няма кого да излъжат тук ............... единствено им остава да се прехвърлят на друго място, но с тази история която сътвориха за 11 години никой няма да им даде и 1 евроцент, а те и затова започнаха да дават дивидент по обикновенните акции за да могат да се опитат да замажат още малко нещата и да се намерят такива като теб които да ни пишат колко много пари дават...
Обратно изкупуване не смятам, че е удачен вариант, защото ще свие free flout-a и ще намали значително ликвидността, което би било стъпка в грешната посока.
Спорна на всички !
разбира се, че като се опреш на опорните точки ще докажеш:
- че правилната политика на холдинга е да се увеличава фрий флоут-а като мажоритаря продава негови акции,
- че е правилно дългогодишните едри миноритарни акционери да разпродават пакетите си,
- че е правилно дърщерните дружества на групата да разпродават пакетите си в ХИМ,
- че е правилно мистър Керезов да си продаде пакетите на над 4 лв. през 2008 година и вече 9 години да не купува нито акция на ХИМ дори и на 65 ст., дори и на левче преди година (нека мистър Керезов каже дали е купувал тук акции защото на мен не ми е известен такъв факт и може да греша)
все си мислех, че правилната политика на един финансов холдинг като ХИМ е да купува подценени активи и да ги продава на печалба ................ в този ред на мисли как за 11 години не намериха един едър инвеститор на който да продадат пакет акции купен след обратно изкупуване?!?!?!?
да ти кажа под секрет, че и преди 10-11 години при по-нисък фрий флоут не е имало недостик на акции за търговия, но в момента пазара не може да поеме желаещите да напуснат флагмана на БФБ
не е препоръка за купуване или продажба на акции на ХИМ
притежавам акции на ХИМ
Коментар