If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
За облога предлагам по банков път или paypal на печелившия, ако имате други предпочитания, пишете. Ако губя, по paypal мога да пратя в същия ден, банков до 04.01. включително.
П.П.: dimitar1978 го извадих от списъка по негово желание, понеже не бе разбрал регламента
Last edited by k.o.; 08.08.2016, 11:10.
Едно лекичко предпразнично напомняне... Господа какво е това мълчание, забравихте ли за малкото сладко басче?!
За облога предлагам по банков път или paypal на печелившия, ако имате други предпочитания, пишете. Ако губя, по paypal мога да пратя в същия ден, банков до 04.01. включително.
П.П.: dimitar1978 го извадих от списъка по негово желание, понеже не бе разбрал регламента
Last edited by k.o.; 08.08.2016, 11:10.
Едно лекичко предпразнично напомняне... Господа какво е това мълчание, забравихте ли за малкото сладко басче?!
Надценявате ролята му. ЕТФ-а не е правил съществени покупки от много време, но пазара не иска да пада, напротив, покорява нови върхове. Не се ли информираш добре за съществени факти от пазара няма да имаш добро бъдеще на него!
не му обръщай внимание, батка ................ това му го писах преди месец, но чиляка е решил, че никиту е фактора който крепи ХИМ-а и си лае едно и също през няколко дена...
не е трудно да се види от колко време фонда не е купувал ХИМ, а без покупки няма как да крепи каквото и да било освен на бика онези работи които му висят
Добре ,че е Никиту с неговия фонд да крепи и надига.
Надценявате ролята му. ЕТФ-а не е правил съществени покупки от много време, но пазара не иска да пада, напротив, покорява нови върхове. Не се ли информираш добре за съществени факти от пазара няма да имаш добро бъдеще на него! Приятелска забележка!
именно защото печалбата не е константна величина затова се разпределя % от печалбата
чудя се как да ти го напиша по-простичко за да разбереш какво си написал без да ми изтрият мнението отново...
и така ................... обикновенно се решава какъв % ще се разпредели за дивидент и какъв % от печалбата ще бъде отделен за фонд резерви
именно защото Керезов се смееше на инвеститорите във форума лятото, че не могат да сметнат какъв % от печалбата се разпределя за дивиденти, той на два пъти ви натърти, че 70% от печалбата за миналата година е разпределена за дивиденти това лято
според мен отново около 70% от печалбата за тази година ще бъде разпределена за дивиденти през следващото лято ............ предстои юни месец да видим дали това ще е така...
а каква е печалбата за тази година ще разберем след около 2 месеца
Нека и аз се опитам простичко да ти обясня какво съм имал предвид за да ме разбереш и ти. Това както знаеш не е привилегирована акция с фиксиран дивидент. Дори обещанието за редовно раздаване на дивидент не значи, че трябва да бъде еднакъв процент от печалбата всяка година.
Очакваш над 10 ст./акция значи, около 6% по днешни цени, никой акционер няма да се разсърди. Ще спечелят още една златна звездичка на дъската с подобно решение. Ще се чака с интерес ОСА.
Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
да, очаквам не точно 10 стинки на акция като по мои сметки печалбата на ХИМ-а за 2016 г. ще е около 36 млн.лв. от които ще разпределят около 25 млн. за дивиденти и около 11 млн. за резерви
миналата година разпределиха 28 млн.лв., но в предвид, че компанията се движи с над 10% закъснение след Q3 не очаквам да наваксат през последното тримесечие
за тази година им остава да изплатят на 90 млн. експривилегировани акции по около 9 ст. ~ 8 млн.лв.
от предивдените за дивидент 25 млн.лв. ще останат 17 млн. разпредени на 240 млн.акции се получава по 7 ст. на акция
според мен когато се гласува предложения дивидент цената на акцията ще бъде около 2,20-2,40 лв. и получения дивидент ще е около 3% което се явява една отлична дивидентна доходност сравнена например с банковия депозит
до тогава (до юли) ще се получи и една отлична капиталова печалба от почти 40-50% за всички които днес си купят акции на ХИМ ......... забележете, че това ще е само за 6 месеца
взимам разбира се и на предвид, че около 90% от изплатения дивидент ще постъпи обратно във фирми гравитиращи около мажоритаря по мои субективни наблюдения
просто с изплащането на няколко подобни дивидента акцията ще се стабилизира и повече няма да има такива големи амплитуди с които вече сме свикнали ................ Химимпорт ще стане една нормална компания, а не каубойско средище където всеки стреляше на посоки когато влиза или излиза от позицията...
п.п. да допълня към поста си като леко погледна и малко по-напред през кълбото за предсказания ............... през 2018 година когато ще се гласува дивидент за 2017 г. очаквам дивидента за всички акции вече да бъде над 10 ст. на бройка което отнесено към тогавашната предполагаема борсова цена от над 3 лв. ще бъде отново около 3% дивидентана доходност и отново ще имаме 40-50% капиталова печалба за година...
съвсем реален сценарий който се основава на заявеното намерение на мажоритарите за различен подход към миноритарите, както и на вече установените норми за разпределение на дивидент през годините...
не е препоръка за покупки или продажби на акции на ХИМ --- имам акции на ХИМ както и репа сключени върху акции на ХИМ ............... така, че имам финансов интерес горното предположение да се осъществи което разбира се никак не е сигурно...
Очакваш над 10 ст./акция значи, около 6% по днешни цени, никой акционер няма да се разсърди. Ще спечелят още една златна звездичка на дъската с подобно решение. Ще се чака с интерес ОСА.
Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
Не е трудно да се изчисли около 10ст./акция при подобен отчет.Въпроса е каква ще е цената на акцията юни месец за ОСА-то
Коментар