IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Химимпорт АД (CHIM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
    А защо мислиш че правят "куук дъ буукс" повече от останалите на бфб ?
    Всеки мажо си показва ( или не показва) това и там което му е изгодно към даден момент.
    Бе тъмна индийка си ни е сергийката.....ала се намират пазаруващи и на над РЕ20, факт

Сигурен в печалбата можеш да бъдеш само при тези където поне 90% от нея виждаш ежегодно как ти влиза в джобчето.
    + 1

Съгласен съм с мнението ти и го подкрепям , с една малка поправка и тя е че ако не виждаме нещо , то това не означава че не съществува !

Коментар

• Първоначално изпратено от mapadona Разгледай мнение
      На мен лично това не ми е достатъчно, за да повярвам, че хартията е подценена. Също така смятам, че Р/Е и Р/В не са достатъчно истински, за да са ми аргумент за анализ. По-скоро смятам, че е донякъде надценена...
      А защо мислиш че правят "куук дъ буукс" повече от останалите на бфб ?
      Всеки мажо си показва ( или не показва) това и там което му е изгодно към даден момент.
      Бе тъмна индийка си ни е сергийката.....ала се намират пазаруващи и на над РЕ20, факт

Сигурен в печалбата можеш да бъдеш само при тези където поне 90% от нея виждаш ежегодно как ти влиза в джобчето.

Коментар

• Според мен компанията не подлежи на фундаментален анализ. Всеки опит чрез този метод да се обоснове цена е практически невъзможен. Поради това спор дали е подценена или надценена е безсмилен. Акцията е ликвидна за българските стандарти и отразява изключитено добре сентимента на пазара. Тя е важна за дребните играчи, които нямат уменията да надскочат коефициентите П/Еи П/Б. Тя е важна и за чужденците предвид относително добрата си ликвидност.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
          Ако педполложим, че може да се вярва на публикуваните консолидирани счетоводни отчети, промоцията при Хим-а е заради съотношенията P/E и P/B, сравнени с тези на другите компании от състава на SOFIX. След последния публикуван отчет P/E малко се покачва заради по-ниската печалба, а P/B малко спада заради непрестанно натрупващата се консолидирана печалба. Въпреки това цялостната картинка си остава непроменена. Също така Хим-а значително изостава спрямо SOFIX през последните 3-4 години, което е предпоставка за много сериозен ръст.
          Аз ще взема да се съглася с mapadona за това доколко отчетите са истински. То и ivandavidov с това започва де - "Ако педполложим, че може да се вярва на публикуваните консолидирани счетоводни отчети"
          И P/E, и P/B се влияят от това колко точно са казали на главния счетоводител че трябва да пише в графата печалба на компанията. И това не го разбирам точно като фундамент. Просто имат силата да публикуват достатъчен на брой последователни такива отчети и реално BV взема да бяга от цената, ама дали ... не бих се обзаложил.

Коментар

• Първоначално изпратено от mapadona Разгледай мнение
            На мен лично това не ми е достатъчно, за да повярвам, че хартията е подценена. Също така смятам, че Р/Е и Р/В не са достатъчно истински, за да са ми аргумент за анализ. По-скоро смятам, че е донякъде надценена...
            А на мен пък това не ми е достатъчно за да ти повярвам

Коментар

Ако педполложим, че може да се вярва на публикуваните консолидирани счетоводни отчети, промоцията при Хим-а е заради съотношенията P/E и P/B, сравнени с тези на другите компании от състава на SOFIX. След последния публикуван отчет P/E малко се покачва заради по-ниската печалба, а P/B малко спада заради непрестанно натрупващата се консолидирана печалба. Въпреки това цялостната картинка си остава непроменена. Също така Хим-а значително изостава спрямо SOFIX през последните 3-4 години, което е предпоставка за много сериозен ръст.

Цена от 2.00лв. за акция е по-скоро психологическо ниво. Теоретично погледнато 2.40лв. също е ниска цена, но пазарът показа, че за момента това е горната граница. А кой кога и на какво ниво ще влиза и излиза - това всеки си го решава сам.

Коментар

• След добрата аргументация на keizer намерих време аз да кажа защо не съм настроен булиш за БФБ.Не че съм настроен мечи.Първо дясно управление имаше и през периода 2009-2013 когато международните индекси минаха нивата си от преди кризата, тук защо не стана.Пари от Европа също влизаха, всички печатаха като луди.
                Най-големия проблем на бг пазара е че като цяло е страхлив пазар.Винаги отчита лошите новини и игнорира добрите.Как ще върви БФБ нагоре ако Уолстрийт и Европа завият на долу.Абсурд.Ако не завият надолу, това означава че очаквате Дакс 12 000-13 000-15 000 и Дау 20 000, Стандарт анд Пуърс 2500 и Насдак най-после над нивата от 2000г.Възможно ли това-Да, разбира се, но не е много вероятно.Според мен предстои много сериозна корекция от историческите върхове.Кога точно-бог знае.
                На следващо място-посочих причините международни инвеститори да бягат от тук и това ще е още дълго.Кой остава да инвестира-българи.Физически лица(консервативния българин залага на имоти и депозит)-така че еденици, договорни фондове-разполагащи с трохи, единствено пенсионните фондове остават по сериозния инвеститор.
                Забелязват се доста големи дупки в бюджета, които това дясно упралвение ще трябва да запуши.Да десните го могат, но как-глоби, санкции, и безброй такси и може би нови данъци за бизнеса.Забаривхте какво въведе десния ГЕРБ-данък върху оборота на хазарта, нови данъци за застрахователите, данък лихва, свързване на НАП с търговски обекти, увеличиха пенсионната възраст, 4 години замразиха пенсиите и заплатите, почти съсипа една от най-оборотните компании с дело срещу мажоритаря, първата година не възстановяваха ДДС, приеха мракобесен закон за конфискация на имущество, които може да смаже всеки.Мислеха и регулирани цени на лекарствата да въведат.Списъка е безброен, но да не отегчавам никой спирам до тук.Всичко това доведе блокаж на икономиката, анемичен ръст на БВП, трупане на спестявания от страх за утрешния ден, от който още не можем да се отърсим.
                БФБ ще реагира изключително отрицателно при връщане на ГЕРБ на власт, особено ако ще е еднолично управление.

Коментар

• Първоначално изпратено от vankel Разгледай мнение
                  Без да отричам техническия анализ добавям че икономическата логика и фундамента в УСАто от години показват че доходностите на трежъритата трябва да са високи , но пазара не го отчита в действията си .
                  Същото и за акциите - сегашните нива са високи , но ... продължават да растат! За Развитите пазари става въпрос .
                  Просто много политика .

Обратното движение на цената на акцията , показана на графиката на колегата Давидов , ще начертае други средни просто !

Та така , анализа показва някакъв сценарии и евентуална посока , но несбъдването им чертае друг сценарии , посока и ... нов анализ !
                  Съгласен съм.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivo111 Разгледай мнение
                    Тук няколко човека със сигурност твърдите , че под два лева хима е в промоция . Ако може да питам в какво точно се състои промоцията на Химимпорт? И след края на промоцията на каква цена ще продаваме?
                    Благодаря Ви!

Цена от 2.00лв. за акция е по-скоро психологическо ниво. Теоретично погледнато 2.40лв. също е ниска цена, но пазарът показа, че за момента това е горната граница. А кой кога и на какво ниво ще влиза и излиза - това всеки си го решава сам.
                    Last edited by ivandavidov; 08.06.2014, 15:42.

Коментар

Харесва ми, че темата се пооживи!

Обикновено при спад в цените или при летаргия, тази тема във форума е доста скучна. Виж, при скок на цената скоростта на публикуване е средно по 24 нови мнения за един час.

Сега заради Местан и Станишев в последните дни има по-рязък спад в цената, но много хора коментират, което означава, че много хора активно следят какво се случва. Това ме кара да си мисля, че по някое време ще се влеят не малко свежи пари и ще видим още някое рязко избухване.

Иначе от техническа гледна точка ситуацията изглежда много кофти. SMA за 10, 30 и 60 дни са разположени в низходяща позиция, SMA-100 е в хоризонтално положение, а и вече имаме 3 поредни борсови сесии с цена на затваряне под SMA-100 и то с увеличаващи се обеми. Излиза, че е време за всичко друго, но не и за покупка в близко време.

Въпреки това, както вече казах, ако цената тук падне до 2 лева (а нищо чудно и по-ниско да отиде), ще взема да си купя обратно акциите, които продадох преди няколко седмици, умножени по 2 или по 3. Все пак промоцията си е промоция!
                      Без да отричам техническия анализ добавям че икономическата логика и фундамента в УСАто от години показват че доходностите на трежъритата трябва да са високи , но пазара не го отчита в действията си .
                      Същото и за акциите - сегашните нива са високи , но ... продължават да растат! За Развитите пазари става въпрос .
                      Просто много политика .

Обратното движение на цената на акцията , показана на графиката на колегата Давидов , ще начертае други средни просто !

Та така , анализа показва някакъв сценарии и евентуална посока , но несбъдването им чертае друг сценарии , посока и ... нов анализ !
                      Last edited by vankel; 08.06.2014, 14:44.

Коментар

• Кайзер написаното от теб ми хареса много.Аз също съм на мнение че хора които не могат да претърпяват загуби на борсата не са за нея.Смешни ми са хора които като им споменеш за спад и започват едно плюене едни безкрайни обиди което в крайна сметка доведе до изчезването на качествените от форума.За мен борсата е забавление но не и начин да препичелвам насъщния.Живея в чужбина и изкарвам много за нашите български стандарти.Сега съм почивка цялото лято на морето и имам време да влизам във форума.

Коментар

Харесва ми, че темата се пооживи!

Обикновено при спад в цените или при летаргия, тази тема във форума е доста скучна. Виж, при скок на цената скоростта на публикуване е средно по 24 нови мнения за един час.

Сега заради Местан и Станишев в последните дни има по-рязък спад в цената, но много хора коментират, което означава, че много хора активно следят какво се случва. Това ме кара да си мисля, че по някое време ще се влеят не малко свежи пари и ще видим още някое рязко избухване.

Иначе от техническа гледна точка ситуацията изглежда много кофти. SMA за 10, 30 и 60 дни са разположени в низходяща позиция, SMA-100 е в хоризонтално положение, а и вече имаме 3 поредни борсови сесии с цена на затваряне под SMA-100 и то с увеличаващи се обеми. Излиза, че е време за всичко друго, но не и за покупка в близко време.

Въпреки това, както вече казах, ако цената тук падне до 2 лева (а нищо чудно и по-ниско да отиде), ще взема да си купя обратно акциите, които продадох преди няколко седмици, умножени по 2 или по 3. Все пак промоцията си е промоция!
                          Тук няколко човека със сигурност твърдите , че под два лева хима е в промоция . Ако може да питам в какво точно се състои промоцията на Химимпорт? И след края на промоцията на каква цена ще продаваме?
                          Благодаря Ви!

Коментар

• Харесва ми, че темата се пооживи!

Коментар

• Четейки последните мнения се надявам че може тук може пак да се случват качествени дискусии !
                              Успехи желая на всички

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
                                Не знам за теб, ама аз се опитвам, казвам ясно - опитвам да гледам голямата картинка, а хима просто е лакмус на тази картинка, а именно:
                                - Политическата обстановка след изборите очаквам значително да се подобри - една коалиция между ГЕРБ и ДПС е доста реална. Това е добре за икономиката - и двете партии са десни, изповядват десни икономически възгледи, а не левашките политики на другерите.
                                - Кризата свърши. Това не означава, че няма да има нова, но статистически погледнато шанса за това в следващите 2-3 години просто е много нисък.
                                - Ако Европа расте и БГ има стабилна финансова политика (дясно правителство) значи и ние ще растем, щото сме като скачени съдове.
                                -В следващия програмен период на ЕС (2015-2022) в БГ ще влезнат много милиарди еврака.
                                -На база на тези мои разсъждения и при ръст на икономиката няма как печалбите на компаниите да не растат (освен ако имат скапан мениджмънт естествено), а от там и техните цени.
                                -Затова съм си настроен булиш в средносрочно-дългосрочен хоризонт.

А сега за флуктуациите на пазара - Костолани ясно го е казал - цитирам
                                "Съотношението на борсата към стопанството е като това на възрастен мъж на разходка с кучето си. Мъжът върви бавно напред, а кучето тича напред-назад".

Сегаа, тука отиваме на видовете инвеститори - ако при всеки спад с 5-10% ти треперят ръчичките, имаш разширени зеници и се потиш като комбайнер на жътва не си за тази работа пич. Трябва да си намериш друго занимание, където ще живееш в мир със себе си. Аз съм хвърлил едни пари тук (не са джобни стотинки) но и всичките да ги загубя няма да ми се промени стандарта на живот. А да ги загубя всичките - шанса е пределно малък. Да ги загубя наполовина - шанса е доста по-голям, но на база на моите разсъждения по-горе просто не виждам как ще се случи (не е обаче невъзможно). Аз не се изхранвам с припечеленото на борсата, един вид не завися дали днеска ще си купя килограм сирене или само хляб от движението на хима. През годините се сдобих с търпение. Това е ключово. Отделно нямам 5 20 инчови монитора дето да следя 150 графики едновременно ако ме разбираш какво искам да кажа. През деня съм в срещи, правя бизнес, срещам се с хора - демек нямам време да кеса на компа 24/7 и техничарски да отигравам некакви движения - тука гледам поне във форумите има много такива (на хартия) дет винаги купуват на дъното и продават на върха - по много пъти естествено. Еми аз не съм такъв инвеститор - просто гледам с по-дълъг хоризонт и некакви движения надолу с 10% ама изобщо не ме плашат. Дори ми идва на акъла да вкарам още пари, но не съм го решил още.

Та така.
                                Добра аргументация.

Софикс, не целя нищо, за разлика от доста коментатори, които си мислят че като пуснат 2-3 мнения ще накарат някой да купи или продаде.

Коментар

Working...
                                X