IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Къде да инвестираме през 2014?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
    Интересно с каква лекота си мислите, че може да се разпознае това обръщане на тренда....
    Най-лесно се познава тренда след като го видиш начертан за минал период
    Иначе съм на 100% съгласен с написаното освен, че трябва да се има предвид следното: срива на месечна база е твърде възможно да се окаже корекция в годишната графика.
    Всичко зависи от алчността на инвеститора и пакета който държи
    За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Тези с депозитите да ги държат на депозити до Софикс 1500 до тогава все ще се намери кой да купува. Ама след това не е зле да влязат на борсата

то така и ще стане всъщност.

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
        Дори банкерите го казват :
        ".......лихвите по влоговете на гражданите до края на 2014-а могат да паднат до 3% годишно както за спестяванията в левове, така и по тези в евро......."
        http://www.banker.bg/?Channel=3&Cate...Article=489094
        На тия депозити доста хора се точат, изглежда невъзможно да ги тупнат хорицата през банков фалит или падане на борда, и затова една рекламна кампания за инвестиция на БФБ от типа Ори, Мели, Яж може да докара бая парички

Коментар

• Прочетох 3-4 страници от темата и се чудя защо толкова се косите за хората с големите депозити, дето ги държали 4% лихва в банките, вместо да ги налеят на борсата?
          Вие нали сте инвестирали и печелите?
          Или пък търсите лапни-шарани?
          Дали пък тази тема не е насочена към тях?

Коментар

Интересно с каква лекота си мислите, че може да се разпознае това обръщане на тренда....
            Някой корекция от 20-25% може да те извади от играта. Ако пък решиш че е корекция, а то си е срив.. докато чакаш да тръгне пак нагоре, може вече да си на -50%...
            Питай старите кучета какво си мислехме масово и играчи, и профита и анализатори за БФБ в началото на 2008-ма. Всички си казваха - повече от 25-30% няма да върнем. Това е само корекция и после отиваме на 5000 пункта. Сашо Николов чертаеше графики за 5500, а Камен Колчев се кълнеше че ПФ няма да оставят пазара без подкрепа и на мах. -30% ще го подпрат здраво... Хурки - сринахме се с 90% до 260.
            Така че аз мисля друга стратегия да играя сега - напълнил съм се до гуша (че и резервните гуши) сега и почвам лека-полека да си продавам, с растежа на пазара до всяко следващо по-високо ниво - тип пирамидка. Да, ще пропусна някакви ползи, но ще имам някъв шанс близо да върха да съм кеширал добре, да съм погасил целия ливърижд и този път да хапна по-малко от шамарите
            И пак нищо няма да е автоматично, ще се действа според ситуацията, появилите се алтернативи и пр., но общо взето стратегията мисля да ми е гореописаната.
            Аз пък имам друга стратегия, държа основната част в относително стабилни компании, като Софарма сега основно, но и Албена, а в момента и ИХЛБ и се замислям и пак да вляза в МСХ - те си се движат със Софикс в дългосрочен хоризонт, така че кой знае какви големи пропуснати ползи от тях при растеж не се получават. Не ги намалявам под 40%, но като ми се стори че пазара прави пауза ги увеличавам на 100% от порфейла. В същото време като тръгне нагоре, както сега се случва, ги намалявам като дял и слагам в рискови и ликвидни. Ако пазара расте го чакам да спре, като спре отново преминавам от рискови към сигурни. Губя по малко проценти от растежа на рисковите, в началото на движението и хващам и малко при спада им накрая, но пък ако пада пазара на мен ми се отразява по-слабо. Пробвам го този начин от 2010 насам и се получава добре. Два три месеца в рискови, останалата година в стабилни. Сега само съм го модифицирал и с малък дял в нисколиквидни. Защото ми се струва че този път може и да не е ръста само за месец два. Но дела наистина е толкова малък че и 0 да станат няма да ми накривят шапката.

Коментар

• Дори банкерите го казват :
              ".......лихвите по влоговете на гражданите до края на 2014-а могат да паднат до 3% годишно както за спестяванията в левове, така и по тези в евро......."
              http://www.banker.bg/?Channel=3&Cate...Article=489094
              За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

Някой корекция от 20-25% може да те извади от играта. Ако пък решиш че е корекция, а то си е срив.. докато чакаш да тръгне пак нагоре, може вече да си на -50%...
                Питай старите кучета какво си мислехме масово и играчи, и профита и анализатори за БФБ в началото на 2008-ма. Всички си казваха - повече от 25-30% няма да върнем. Това е само корекция и после отиваме на 5000 пункта. Сашо Николов чертаеше графики за 5500, а Камен Колчев се кълнеше че ПФ няма да оставят пазара без подкрепа и на мах. -30% ще го подпрат здраво... Хурки - сринахме се с 90% до 260.
                Така че аз мисля друга стратегия да играя сега - напълнил съм се до гуша (че и резервните гуши) сега и почвам лека-полека да си продавам, с растежа на пазара до всяко следващо по-високо ниво - тип пирамидка. Да, ще пропусна някакви ползи, но ще имам някъв шанс близо да върха да съм кеширал добре, да съм погасил целия ливърижд и този път да хапна по-малко от шамарите
                И пак нищо няма да е автоматично, ще се действа според ситуацията, появилите се алтернативи и пр., но общо взето стратегията мисля да ми е гореописаната.
                Тук на 100% съм съгласен с теб. Масовият инвеститор никога не забелязва промяната на тренда.

Коментар

• Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнение
                  По принцип навлизането в позиции трябва да продължава докато е бичи пазара. Т.е. ти постоянно трябва да вкарваш нови и нови пари, без да продаваш. Дали реинвестиране на дивиденти, дали от някъде си скатал и продължаваш да набиваш няма значение. Защото те по принцип си растат. Представи си го така като пример: Ти не си малък, а голям инвеститор. За да влезне един голям инвеститор в позиция, той купува на една цена, и купува на друга цена, и купува и на 3та цена. Ти правиш същото, само че с много по-малко пари (което реално е твоето преимущество). След като свърши бичият пазар, се започва продажбата. Ти продаваш, продаваш, продаваш - продажбата при по-малък инвеститор става много по-лесно, отколкото при по-голям.
                  Така че не се май, друже, а набивай пари!
                  Аз в момента съм на почти 0% кеш, от другата седмица ще сложа още пари в сметката ми и ще продължа да купувам.... И възнамерявам да не спирам да купувам, защото и аз чакам дивиденти, а и аз ще правя допълнителни капиталови инжекции към портфейла. Когато се обърне тренда ще ликвидирам целия портфейл, без изключение. Това може да стане и утре, може и след 2 години. Но ще го направя...Сега не мисля за това, обаче, а купувам

Коментар

• Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнение
                    Ти нали инвестираш ? Не само, че не е рано, ами най-добрият момент е изпуснат. Не означава, разбира се, че и сега не е добър момент, напротив
                    Съгласен съм с теб. 4 години чакаме влака да тръгне - няма сега да слизам я когато вагоните мръднаха заради залепения локомотив. Просто казвам че щом влака тръгна сядам и се возя, а няма да тичам между купетата за да си търся място

Коментар

• Реално и при спада от 2008, 2009 големите загуби дойдоха от модни преди кризата компании, които доста се бяха набалончили. Гледам си моите основни позиции които ги държах по време на спада, албена, която я бях купувал преди кризата на средно около 70 лв, бях я почнал от под 15 та чак до 120 се срина до 15 пролетта на 2009, Аз си увеличих тройно позицията, на средно около 18 лева и до края на 2009 не само бях избил всички загуби, като стигна пак 70 но всъщност и направих доста добра печалба. софарма същата работа там средната ми бе малко над 6 като падна до под 2 просто напълних още доста и ги разпродадох към края на 2009 на около 4. Преди да почна да влизам пак миналата година.

глътнах доста вода само от третата ми основна позиция една ниско ликвидна компания, която хем падна като камък, хем ми отне месеци да я разпродам. но дори и при нея загубите бяха по-скоро от загубени печалби на хартия от годините преди това.

Коментар

• Също така искам да ви обърна внимание, че спад като 2008-2009 година едва ли ще видим в следващите 15-20 години. Такова чудо се случва рядко и за това ние с вас имахме късмета да купуваме на дъното. . Да сигурно след 3-4 години пак ще даде назад индекса, но с 30-40% и после пак нагоре. Така че и да задържите акциите в портфейлите само ще имате възможност да добавите по-евтинко, но не вярвам да видим скоро такова разклащане и такъв страх в системата.
                        Аз лично мисля че би било грешка при следващата голяма корекция да се продава всичко - първо защото едва ли ще я усетя на време и второ защото няма да бъде до -80%.

Коментар

• Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение
                          Филма е много добър. Препоръчвам на всеки да го гледа.
                          чакам го с интерес. Няма на кой да оставим малката, за това май ще го тегля от Замунда, като излезе.

Коментар

• Първоначално изпратено от bondinio Разгледай мнение
                            т'ва е заради филма, от петък се върти по кината...
                            Филма е много добър. Препоръчвам на всеки да го гледа.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                              Ванко а ти видя ли консервативния на ПФБК? - 1,48% !!! Имам
                              Така, така.... , ако консервативният фонд на Карол, фондовете на ПФБК и другите фондове се повишават като доходност с 0,5-1-2%, какво да кажем индивидуалните инвеститори .......повишението от началото на годината трябва да е мин.+10%.

пп. Това ако го четат хората с Огромните депозити ......, мисля че е време да се замислят накъде отива пазарът(нагоре естествено) ....пък ако искат да ги държат в банката за 4% на година

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                                Днес ми се случи нещо странно!
                                Една позната ми писа на скайпа с молба да я науча как да си купува акции, защото депозита й бил само с 4% доходност!?!?

Не е ли рано?
                                Ти нали инвестираш ? Не само, че не е рано, ами най-добрият момент е изпуснат. Не означава, разбира се, че и сега не е добър момент, напротив
                                The best things in life are free. The second best things are very expensive!
                                не е препоръка

Коментар

Working...
                                X