IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Къде да инвестираме през 2014?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
    Аз примерно много често излизам на няколко пъти.

да речем че съм купил на 2 лв. 30 000 бр, и акцията тръгне нагоре мога да продам 5 000 на 3 лева, 10 000 на 4 лв. и закривам останалото на 5лв. Ех мечти!

Това е само пример, а не препоръка!
    А пък аз лично,и влизам,и излизам по няколко пъти,и....ако успея,тогава изпивам най-голямо удоволствие от играта......

Коментар

• Аз примерно много често излизам на няколко пъти.

да речем че съм купил на 2 лв. 30 000 бр, и акцията тръгне нагоре мога да продам 5 000 на 3 лева, 10 000 на 4 лв. и закривам останалото на 5лв. Ех мечти!

Това е само пример, а не препоръка!

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
        За мен лично,пропуснатите ползи са по-болезнени от реализираните загуби....
        Да, ама по-добре да те боли х*я с 80% печалба, отколкото да те мъчи мигрена с 50% загуба, нали така!

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
          е аз да изляза сух и да си взема моето а тя може и да направи или да падне с 80%
          За мен лично,пропуснатите ползи са по-болезнени от реализираните загуби....

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
            Тони,к"во да ти каже човек,поставяш маркери,продаваш хладнокръвно......и позицията прави още едни 100 и повече проценти нагоре...
            е аз да изляза сух и да си взема моето а тя може и да направи или да падне с 80%

Коментар

понеже не съм преживявал 2007 си мисля дали няма да ме обхване общата еуфория и не е ли добре да си поставя маркери след които да продавам хладнокръвно.
              Тони,к"во да ти каже човек,поставяш маркери,продаваш хладнокръвно......и позицията прави още едни 100 и повече проценти нагоре...

Коментар

понеже не съм преживявал 2007 си мисля дали няма да ме обхване общата еуфория и не е ли добре да си поставя маркери след които да продавам хладнокръвно.
                Че то 2007 нямаше никакъв проблем.

проблема бе 2008 и 2009

Коментар

• понеже не съм преживявал 2007 си мисля дали няма да ме обхване общата еуфория и не е ли добре да си поставя маркери след които да продавам хладнокръвно.

Коментар

• и аз не използвам таргети

Коментар

а набелязвате ли си някакви таргети при достигането на които да продавате(което да ви направи по-безпристрастни при еуфория) или оставяте на преценката си?
                      таргетите са доста неприятно нещо. редовно ги следя таргет цените които поставят чужди анализатори на техните си компании - това е пълно мошеничество. Или са постоянно под пазара - от една банка изкарах 100% за две година, до като всичките анализи казваха че справедливата цена е все на 20% под пазара. А най-наглото е че я вдигаха постоянно таргет цената, но все под пазара. Аз съвсем смело и бозотговорно постоянно си купувах надценени акции. И ей сега вече са я докарали таргет цената да е равна на пазарната - и не ми е ясно как сега е реално оценена като е поскъпнала със 100% а преди бе все скъпа, когато бе евтина. При други пък дават някакви супер високи таргети, които така и не се достигат, пък уж ги дават за по 12 месеца.

А след като умни глави, на които работата им е да слагат таргет цени се справят толкова ужасяващо, за какво аз да се натоварвам с такива неща. Като реша че ми стига толкова, или като почне да ме изнервя, или като стане голям дял, или пък проста защото не расте я намалявам или разкарвам.

Коментар

• а набелязвате ли си някакви таргети при достигането на които да продавате(което да ви направи по-безпристрастни при еуфория) или оставяте на преценката си?

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                          Хубаво съм правил. Скептицизма е добро нещо, особено пък на борса като нашата.
                          Предотвратява пълненето по върховете
                          Но не съм и от тези дето отбягват риска, стига да съм сигурен какво правя.
                          Нали точно ти ме критикуваше по 1 време че съм 100% безразсъдно в 1 акция.
                          Там при Атера и заем вземах и 2 репа правих, ала добре се отплати. Както ми се отплаща и хима сега. Също тоже го товарех яко.

И аз не мога да кажа със сигурност къде ни е фундамента, може и ти да си по прав, но вътрешния ми глас ми говори че е доста по подценен потенциала му в поне дузина други ЕМ. Съответно си и действам в тая насока.
                          Така е. Ако и на мен портфейла ми в България ми стане 20% от общия просто ще насоча екстра десетте процента навън.

Постоянните съотношения в портфейла много по-добре предотвратяват пълнене по върховете, от колкото скептицизъм, който може да предотврати и печалбите в България може сега две три компании да дърпат, ама пак няма да сложа над 30% от тукашния ми портфейл в една или няколко свързани компании. Т.е. няма да допусна българска компания да ми мине трайно 3% от общите активи. И ако някоя стане 40% ще я намаля пак до 30% дори и да си мисля че може да расте още

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            То фундамента не е по графика. ти казваше че е над него и на Софикс 300
                            Хубаво съм правил. Скептицизма е добро нещо, особено пък на борса като нашата.
                            Предотвратява пълненето по върховете
                            Но не съм и от тези дето отбягват риска, стига да съм сигурен какво правя.
                            Нали точно ти ме критикуваше по 1 време че съм 100% безразсъдно в 1 акция.
                            Там при Атера и заем вземах и 2 репа правих, ала добре се отплати. Както ми се отплаща и хима сега. Също тоже го товарех яко.

И аз не мога да кажа със сигурност къде ни е фундамента, може и ти да си по прав, но вътрешния ми глас ми говори че е доста по подценен потенциала му в поне дузина други ЕМ. Съответно си и действам в тая насока.

Коментар

интересна тактика!
                              Всеки има право на 5 мин. слава
                              Истината е, че съм имал и късмет.
                              Стратегията е от най-глупавите и нали знаеш - не е препоръка !
                              Last edited by Protokol; 12.01.2014, 21:24.
                              За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                                Аз лично не добавям - защото такава ми е стратегията:
                                Вземам потребителски заем (на тънка лихва ), който мога да си позволя и не ми събаря стандарта. Купувам на цената, която съм си заплюл.. Изплащам го и гледам как се развива пазара, докато не си харесам друга позиция и цена.
                                Правил съм го три пъти.... колкото и сделки на БФБ.
                                Недостатък - имам само две позиции. Предимство - избрал съм дълъг хоризонт за търговия и не ме бъркат месечните колебания. Резултат - доходност по едната позиция - над 150% а по другата над 60%. - след като приспадна разходите по лихвите.
                                Придобит актив - в случай, че кеширам (нямам намерение да е тази година ) ще съм си осигурил четвърта пенсия... след имотчетата, очаквана пенсия след бъхтенето цял живот, нЕкаква допълнителна измислена.
                                Не всички се издържат от търговията тук - да са живи и здрави, които го могат.
                                Така, че инвестицията на БФБ ми е най-рисковата от "портфейла" ми и ми струва на месец, колкото цигарите и ракията на съседа.
                                И дори е забавно да се правя на трейдър
                                интересна тактика!

Коментар

Working...
                                X