IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Къде да инвестираме през 2014?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Инвестиции през 2014 г. - в какво?
    Автор: Иван Стойков фин. анализатор
    п. на 16.1.2014 г.

Интервю с Иван Стойков, старши финансов анализатор в MoitePari.bg, за предаването „Потребителска кошница” по БНТ2

През цялата 2013 г. българинът продължи упорито да спестява. Към края на октомври влоговете на граждани и домакинствата са се увеличили с 1.5 млрд. лева, спрямо януари 2013 г. и са достигнали рекордните близо 37 млрд. лева. Влогът е на почит у нас. Спестяванията в левове са нарастнали двойно в сравнение с тези в евро.

При проучване на Българска академия на науките 60 на сто от анкетираните са отговорили, че при никакви условия на биха прибегнали до банков кредит.

Лихвите по банковите депозити спадаха през 2013 г. През 2014 г. се очаква тази тенденция да продължи.

Какво да правим с парите си? Да ги оставим в банките? Да купуваме имоти, злато или за по-сигурно да ги скътаме вкъщи?

Иван Стойков: При всички положения не препоръчваме пари да се държат в къщи, защото парите, които се държат в къщи са неработещи пари. Каквато и да е инфлацията – малка, голяма средна или умерена, тя оказва негативно влияние върху тези пари. По-добре да стоят тези пари, ако щете в банка на минимален доход, който да покрива инфлацията, отколкото инфлацията напълно да ги обезценява парите.

Колективните инвестиционни схеми (КИС) или т.нар. „взаимни фондове” ще бъдат алтернатива за насочване на средства към тях през следващата година. Очакванията за развитието на българската икономика се оказаха по-обнадеждаващи, отколкото се очакваше. Естествено тези прогнози, които се залагат като очакване от 1% ръст на икономиката само по себе си не са огромен ръст, но пак са някакви положителни очаквания.

От тази гледна точка инвестициите на българския капиталов пазар би трябвало да предлага по-добра доходност. Това най-вероятно ще е така, тъй като по наши наблюдения интересът към този вид инвестиране лека-полека се възстановява. Свидетелство за това е, че средствата, които са инвестирани във взаимни фондове за последната една година са почти удвоили размера си. Все още не са достигнати тези нива отпреди финансовата криза, но възстановяване има и доходностите, за които говорихме са показателни. За следващата година това ще бъдат двата основни източника на доход за хората, които разполагат със свободни средства. Възможностите в банковата система си остават. Това са депозити и спестовни сметки, като там тенденцията е към понижаваща се доходност и вероятно инвестиции във взаимни фондове. Те са представят добре в момента.

Ако имаме свободни 1000 лв. как да ги разпределим, за да спечелим с по- малък риск?

Иван Стойков: Като имаме свободни средства и трябва да ги разпределим, принципът, който трябва да прилагайме е „Не слагайте всички яйца в една кошница”. Естествено, ако сложим парите в банка, там рискът е минимален. Сумите са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете, но пък не можем да ги разпределим по начин, по който да получим по-висока доходност, ако има такива алтернативи. Ако ние сме рискови играчи можем по-голяма част от сумата (например 60-70% от нея) да инвестираме на капиталов пазар чрез взаимни фондове. Ако сме по-умерени 50 на 50 – 50% на капиталов пазар и 50 на депозит. Ако сме по-консервативни като спестители или инвеститори, тогава по-голямата част отива в банката на депозит, а по-малката (да речем 30%) отива за по-рисково инвестиране.

Коментар

• Брей брей. Тук гласуването засега е 62.2 % за БФБ. Това е добра новина за всички акционери. Явно има задвижване

Коментар

• Здравейте,има ли информация за цената на акциите на КЦМ АД и след като са винкулирани, могат ли да се прехвърлят. Ще съм благодарен за отговор.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
          Мисля си, че ако изключим АТЕРА и Булгартабак, реално всички останали компоненти на СОФИКС имат потенциал да удвоят цената при този тренд. Но Хамериканците май взеха да коригират - да не захапем дървото след толкова мечти?
          http://www.investor.bg/novini-i-anal...albata,156974/
          Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!

Коментар

• не се надъхвайте чак толкова
            при ниски цени пак ще сме добре, даже повече
            на мен така ми се иска да бъде

Коментар

• Мисля си, че ако изключим АТЕРА и Булгартабак, реално всички останали компоненти на СОФИКС имат потенциал да удвоят цената при този тренд. Но Хамериканците май взеха да коригират - да не захапем дървото след толкова мечти?
              Last edited by tony1975; 14.01.2014, 07:27.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                а набелязвате ли си някакви таргети при достигането на които да продавате(което да ви направи по-безпристрастни при еуфория) или оставяте на преценката си?
                Таргертът е нещо, което настойчиво не разбирам. Обясняват ми го лекторите по разните безплатни курсове, сам го чета от различни източници и не виждам логика, и не виждам логика. По-скоро следва да се залагат стопове под постигнатата доходност.

Сам си взех пример, като си прибрах печалбата от ЦКБ не заради таргет, а заради други намерения - половината ми отидоха за убежище, другата - за спекула. От спекулата - 0, от убеждището - също нула засега. И изпуснах още 10-ина процента... И не ми е приятно, щото нямах бърза работа да продавам...

Но от таргет файда няма. Представям си файда да има само, ако имаме инвеститор, който не иска всеки ден да гледа и да следи играта. Тогава има логика, че да не му спихне позицията за месец-два, след като е потривал ръчички

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
                  Пирамида,на мен ли ми е в повече вече виното или на теб,че нещо не можах да ти схвана много успешно мисълта...
                  - Само във виното е белята А работата е там че, ако залагаш , за увеличаване на своите продажби /и печалби/ повече на растеж на икономиката като цяло /тоест, на повишаване личното благосъстояние на клиентите/ при нестабилна икономика и определено влошаване на личните им финанси, твоите стоки на един етап, се игнорират и ти, вместо да печелиш, губиш. Стоките на лукса и печалбите от тях бяха тези, понесли най-голям срив със задълбочаване на кризата, нали? Щом не са от жизнена важност, клиенти на прага на платежоспособността, се отказват първо от тях. Съществуват различни мотиви при покупка и, при положение, че са балансирани ръст на продажби заради /относително/ увеличение на парите в джоба с такъв поради положителното отражение от придобиването на твоя продукт в/у личните финанси, твоите продажби не са толкова волатилни и, носейки приличен дивидент, инвестиращият при теб /в случая, предприятието не е листвано на борси, прекаленсо малко е/ маже филията и при криза, и не губи при възход на пазара. Моят продукт е такъв: Физически икономисва сериозна енергия /от 30 до над 100-150 kWh месечно, евтин и компактен е, и естествено, е добре да му се отразяват както ръстът на пазара /хората имат повече свободни пари/ така и срив, когато се усилват стремежите за пестене.
                  Ако много сложно съм го обяснил, а виното не помага вече, пийни и една бира

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
                    Пирамида,на мен ли ми е в повече вече виното или на теб,че нещо не можах да ти схвана много успешно мисълта...
                    +1

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                      Който, я удържи монотонно година преди следващия срив, макс две, я-не.

Коментар

• Първоначално изпратено от hristok Разгледай мнение
                        Това да го разбираме ли, че в момента сме в началото на бичи тренд?
                        Софикс е нагоре вече година и половина. сега обаче вече излезе от рейнджа в който се бе забил последните 5 години.

Коментар

• Първоначално изпратено от hristok Разгледай мнение
                          Който, я удържи монотонно година преди следващия срив, макс две, я-не. Залагайте на иновативни стартъпи у нас. Къде по-предвидимо и контролируемо е. Имам един, и не предполага, че светът ще върви само към по-добро. А това означава и относителна стабилност на търсенето.
                          Last edited by Pyramid; 12.01.2014, 22:48.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            те тези 80% спад не стават за един ден. Освен ако не е някоя супер рискова компания. това се точи с години. ами като падне да кажем с 10% за един ден човек да се изнерви и да я разкара - ама ще е пропуснал 10%, няма да е пропуснал 100% нагоре.

Грийнспън когато каза това ирешънъл екзюберънс сбърка с има няма 4 години. пазара като се пукна 2000 г. и след това падна горе долу до там където бе Грийнспън бе казал че вече е надут.

При предишния ръст на нашата борса почна да се говори как всичко е скъпо още от 2005 пък пазара дръпна още 100% преди да се срине. Всъщност те индексите дръпнаха по 100% някой компании дръпнаха по 10 пъти.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                              Че то 2007 нямаше никакъв проблем.

проблема бе 2008 и 2009
                              Да, и който се научи да губи тогава се научи и да печели днес. Успех утре всички нам!

Коментар

• Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
                                Да, ама по-добре да те боли х*я с 80% печалба, отколкото да те мъчи мигрена с 50% загуба, нали така!
                                те тези 80% спад не стават за един ден. Освен ако не е някоя супер рискова компания. това се точи с години. ами като падне да кажем с 10% за един ден човек да се изнерви и да я разкара - ама ще е пропуснал 10%, няма да е пропуснал 100% нагоре.

Грийнспън когато каза това ирешънъл екзюберънс сбърка с има няма 4 години. пазара като се пукна 2000 г. и след това падна горе долу до там където бе Грийнспън бе казал че вече е надут.

При предишния ръст на нашата борса почна да се говори как всичко е скъпо още от 2005 пък пазара дръпна още 100% преди да се срине. Всъщност те индексите дръпнаха по 100% някой компании дръпнаха по 10 пъти.

Коментар

Working...
                                X