вместо отделни страни (там риска е по-голям и обикновено е по-голяма таксата) по-добре разгледай и low volatility etf-и
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Няма станали милионери от взаимен фонд!
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеРазвиващи се (възникващи) пазари - зависи кои. Аз също следя ги - и имам, имам такъв фонд - той инвестира обаче - знаеш - в не толкова неразвити - Корея, Тайван, Индия, Китай и т.н. - смятам че поизостават - икономически ръст на държавите един вид, а пазарите изостават - занапред ще понаблягам малко повече на.
За 5-7% - балансирани фондове по-скоро ти трябват. Или балансиран като цяло портфейл. Стига да има как да си ги купуваш - през моята платформа - за злочестина - мога да пазарувам само акции.
China 24.68%
South Korea 16.70%
Taiwan 13.12%
South Africa 7.81%
Brazil 6.67%
Mexico 5.04%
India 4.27%
Russia 4.24%
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениекак ще се справиш с движенията на валутите?
Наистина това, че са листнати в Евро тея фондове не ме спасява, защото основната валута на тея фондове е USD.
Как се хеджира дългосрочно нямам идея признавам си, какъв съвет ще ми дадете?
От друга страна доларът не го виждам да ходи много нагоре още, а ако пада, с една и съща сума в евро би трябвало да мога да си взимам повече дялове от ETF-а всеки месец. Или бъркам?Last edited by road_runner; 28.11.2015, 22:40.
Коментар
-
Първоначално изпратено от road_runner Разгледай мнениеНякой дали може да ми препоръча как да си разбия портфейла географски, за да направя някаква диверсификация по регион (за ЕТФ говоря). Гоня 5--7 % на година, колкото да изкарам парите от банката, дългосрочно инвестиране всеки месец равни суми.
Единият ясно е, че ще бъде следващ S&P 500, вторият мисля да е някакъв следващ STOXX 50.
Чудя се дали да взема някакви на emerging markets и в какъв процент, че там доста волатилни нещата
Нещо от типа на
40 % S&P500
40 % STOXX 50
20 % emerging markets
или 50-50 щатите и европа
Повече от 3 фонда са ми много като транзакционни разходи, ще ги направя на някоя от европейските борси, за да пазарувам в Евро, да не се занимавам с тея курсове постоянно
Всякакви коментари са добре дошли, че не ги разбирам нещата
За 5-7% - балансирани фондове по-скоро ти трябват. Или балансиран като цяло портфейл. Стига да има как да си ги купуваш - през моята платформа - за злочестина - мога да пазарувам само акции.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от road_runner Разгледай мнениеНякой дали може да ми препоръча как да си разбия портфейла географски, за да направя някаква диверсификация по регион (за ЕТФ говоря). Гоня 5--7 % на година, колкото да изкарам парите от банката, дългосрочно инвестиране всеки месец равни суми.
Единият ясно е, че ще бъде следващ S&P 500, вторият мисля да е някакъв следващ STOXX 50.
Чудя се дали да взема някакви на emerging markets и в какъв процент, че там доста волатилни нещата
Нещо от типа на
40 % S&P500
40 % STOXX 50
20 % emerging markets
Повече от 3 фонда са ми много като транзакционни разходи, ще ги направя на някоя от европейските борси, за да пазарувам в Евро, да не се занимавам с тея курсове постоянно
Коментар
-
внимателното подбиране на фондове инвестиращи в определени отрасли, но не такива като нашите ПФ купуващи по тяхно усмотрение /защото те почти винаги бъркат/ и при високи такси, може да ти носи доход в рамките на 6-10% на година без особено напрежение
влагаш в 4-5 такива фонда по 200 хилки и си пенсия
Коментар
-
Някой дали може да ми препоръча как да си разбия портфейла географски, за да направя някаква диверсификация по регион (за ЕТФ говоря). Гоня 5--7 % на година, колкото да изкарам парите от банката, дългосрочно инвестиране всеки месец равни суми.
Нещо от типа на
40 % S&P500
40 % STOXX 50
20 % emerging markets
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеОчебийни-неочебийни - фактите: факти. Ще кажеш: "кво толко си инвестирал навън, че се фукаш"... и ще си прав - ама забавното е, че те бия по доходност тая година дори само една-единствена акция на Allianz да си бях купил, просто защото ти си са нула въпреки че имаш безчет акции в нашата любима компания.
Това е разликата между мене и между тебе: аз може ного-ного-ного да харесвам една могъща като за нашият пазар компания - и тя да ми е с най-голяма тежест в портфейлът - но това не означава, че няма да инвестирам нийде другаде.
Иначе не ти казвам какво да купуваш и какво да не купуваш - ти имаш тимберица над шията, а в нея: мозък (умен мозък), но ти трябва малко повечко диверсификация - фондовете са добър, но не единствен вариант. Защото нашата борса е в кома - ако например ти решиш да избягаш от, ще направиш баси сътресението. Ако имаше същата сума инвестирана на големите борси, можеше да излезеш за минути и пазарът въобще нямаше да те подуши, че бягаш.
Да но навън - акции - обикновено по-скъпички - а аз - защото обичам диверсификация - пазарувам си и сам акции, ама пазарувам и през фондове... а и - както ти казах - има стабилни инвестиции, които нито ти, нито аз нямаме пари, за да си ги позволим директно - ама през фонд: това - лесно.
Де ги тез факти, я ги дай тук? Щото досега си призна само че си гризнал саламите хахаха
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеСлед всичко написано вчера излиза, че трябва да купувам фондове, в частност на Алианц.
Досега съм я карал на късмет, което според мен въобще не е зле и е много хубаво да продължава.
Ще се замисля де, няма да оставя нещата така, трябва да се юрна с тълпата - няма начин.
Но нали гледам нещата от много ъгли или поне се опитвам да го правя - защо Импето хем е винаги гребена на вълната, а резултатите не са очебийни. Има колеги, които работят по друг начин и са по-добре ?
И това явно не е начина !!!
Това е разликата между мене и между тебе: аз може ного-ного-ного да харесвам една могъща като за нашият пазар компания - и тя да ми е с най-голяма тежест в портфейлът - но това не означава, че няма да инвестирам нийде другаде.
Иначе не ти казвам какво да купуваш и какво да не купуваш - ти имаш тимберица над шията, а в нея: мозък (умен мозък), но ти трябва малко повечко диверсификация - фондовете са добър, но не единствен вариант. Защото нашата борса е в кома - ако например ти решиш да избягаш от, ще направиш баси сътресението. Ако имаше същата сума инвестирана на големите борси, можеше да излезеш за минути и пазарът въобще нямаше да те подуши, че бягаш.
Да но навън - акции - обикновено по-скъпички - а аз - защото обичам диверсификация - пазарувам си и сам акции, ама пазарувам и през фондове... а и - както ти казах - има стабилни инвестиции, които нито ти, нито аз нямаме пари, за да си ги позволим директно - ама през фонд: това - лесно.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
След всичко написано вчера излиза, че трябва да купувам фондове, в частност на Алианц.
Досега съм я карал на късмет, което според мен въобще не е зле и е много хубаво да продължава.
Ще се замисля де, няма да оставя нещата така, трябва да се юрна с тълпата - няма начин.
Но нали гледам нещата от много ъгли или поне се опитвам да го правя - защо Импето хем е винаги гребена на вълната, а резултатите не са очебийни. Има колеги, които работят по друг начин и са по-добре ?
И това явно не е начина !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеФортис не се възгордявай - хванал си две три добри сделки това не означава че ще продължава да ти излиза късмета или пък че няма да направиш в даден момент загуба от тях. Ако не номинална, то поне реална - след инфлацията. Диверсификацията не ти гарантира доходност а те предпазва от загуба. И поне според мен правиш голяма глупост с тази висока концентрация - ама твои са си парите можеш да ги рискуваш както намериш за добре - ама е леко лицемерно да даваш твоя огромен риск и приличен късмет като довод за това защо и другите трябва да рискуват много силно.
Ай-наздраве каквото пийваш сега - ако пийваш де.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеРеално тезата ти е обратна на финансовата теория - от там от където човек си вади хляба не трябва да си инвестира и спестяванията - защото ако нещата се прецакат ще се прецака тотално.
всичко има и обратна страна
но всеки с теориите си
времето е пред нас
на моите години вече виждам, че трябва да отпусна нещата и да ударя на живот - поне малко
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениетова исках да поясня
и мисля, че е валидно със същата сила както да натрупам много позиции
понеже се занимавам само в една сфера - земеделие - затова там инвестирам
относно акциите - разчитам на добро управление от хора, които познавам
това са елементарните ми разсъждения
мисля, че при покупка на други акции, понеже се съм от бизнеса, няма да мога да преценя правилно нещата
тезата ми е оборима, но написах, това, което мисля и това правя
Коментар
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеА ти да не би да разчиташ на анализи?
и мисля, че е валидно със същата сила както да натрупам много позиции
понеже се занимавам само в една сфера - земеделие - затова там инвестирам
относно акциите - разчитам на добро управление от хора, които познавам
това са елементарните ми разсъждения
мисля, че при покупка на други акции, понеже се съм от бизнеса, няма да мога да преценя правилно нещата
тезата ми е оборима, но написах, това, което мисля и това правя
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеАбсолютно разчитам на късмет. Бъдещето е непредвидимо и никакви анализи и знания не могат да го покажат. Просто гледам да ми е контролиран риска докато разчитам на късмет и да си увеличавам колкото се може повече местата от където да ми излезе късмета
Коментар
Коментар