IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как започнахте на БФБ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Незнам какво да напиша за акциите. Все едно пиша за част от живота си, другата е свързана със зедемелската земя.
    Май започнах през 2008г. Имак шанс да продам Кремиковци на 25-26лв и Оргахим на 885лв. Преди това Албена, Балканфарма, Соди, Антибиотик, Нефтохим и др.
    Както и да го въртя, каквото и да напиша, все пак това е моя живот и си го харесвам. Ако може да се повтори - пак бих направил същото, само да може.....!!!!!!

Коментар

• Здравейте на всички,

откривам себе с началото на някои от коментарите тук Въпросите ми със сигурност Ви се струват наивни, за което предварително моля да бъда извинен.
      1. Бих искал да попитам къде са представени компаниите, които са листнати на борсата и чиито акции могат да бъдат търгувани ?
      2, Как си правите анализ на съответна компания и от къде черпите информация ?
      3. Как става намирането на посредник ? Препоръчате !
      4. Всеки съвет от типа на внимавай с това, не пропускай да направиш това е добре дошъл и високо оценен.

Благодаря на всички предварително !

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
        еееех и ти си бил малък падуан значи?
        Бях малко падуан, ама без учител - сам се научих. Напротив - още Втора година си имах мой падуан - Зарко, присъстващ тук в Инвесторът.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
          Аз пък - почнах от масовата приматизация.
          Не си дадох паричките на фондове, а сам си пазарувах - помня някои от тях - зети с 4 бонови книжки - 4-5 акции на Шератон, няколко на Албена, няколко на Черноморско златце и на Слънчев бряг и т.н.

98-а направих пръвата си сделка - шитнах Черноморско златце, после си зех още мъничко на Шератон. Тогава това бе златна акция - 16 кинта цена, 10-11 лв дивидент. Първа-Втора година започнах да пазарувам по малко Любовно послание и Бинтаджийница - за М+Ц давах рекордни цени от по 27-28 кинта, ама по очевидни причини не съжалявам и до днес. После - май си зех Сибамк (хм - как се казваше тогава) после ги шитнах и реших да думна Слънчев бряг холдинг. Думнахме го с едно аверче (пазарувахме от около 3 кинта докъм 6, след 2-3 месеца избягахме на 16.8 и го сринахме) и си зех Хесовици и още Любовни послания и Бинтаджийници... и така...

Помня - как като прост - намерих Фондовата борса - тогава бе във високото блокче на Солни пазар, те гледаха като шашнати - некъв пиклю се домъкнал акции да продава и ме светнаха, че ми трябва посредник. Тръгнах посредник да диря - най-случайно попаднах на Еврофинанс - тогава живееха в офисът под Булбамк - и - така. Още съм им верен.

Помня тоже как си имах голямо карта на България на стената - и си боцках знаменца - де имам акции - тя висеше дотогава, докогато ми подариха Мяу-мяу, която я съдра, барабар с байрачетата.

Помня и как дънех приматизацията на втората и третата вълна - купувах разни акции по 2 стинки и ги продавах по 30-40 после - бе яко беше...
          еееех и ти си бил малък падуан значи?

Коментар

• Аз пък - почнах от масовата приматизация.
            Не си дадох паричките на фондове, а сам си пазарувах - помня някои от тях - зети с 4 бонови книжки - 4-5 акции на Шератон, няколко на Албена, няколко на Черноморско златце и на Слънчев бряг и т.н.

98-а направих пръвата си сделка - шитнах Черноморско златце, после си зех още мъничко на Шератон. Тогава това бе златна акция - 16 кинта цена, 10-11 лв дивидент. Първа-Втора година започнах да пазарувам по малко Любовно послание и Бинтаджийница - за М+Ц давах рекордни цени от по 27-28 кинта, ама по очевидни причини не съжалявам и до днес. После - май си зех Сибамк (хм - как се казваше тогава) после ги шитнах и реших да думна Слънчев бряг холдинг. Думнахме го с едно аверче (пазарувахме от около 3 кинта докъм 6, след 2-3 месеца избягахме на 16.8 и го сринахме) и си зех Хесовици и още Любовни послания и Бинтаджийници... и така...

Помня - как като прост - намерих Фондовата борса - тогава бе във високото блокче на Солни пазар, те гледаха като шашнати - некъв пиклю се домъкнал акции да продава и ме светнаха, че ми трябва посредник. Тръгнах посредник да диря - най-случайно попаднах на Еврофинанс - тогава живееха в офисът под Булбамк - и - така. Още съм им верен.

Помня тоже как си имах голямо карта на България на стената - и си боцках знаменца - де имам акции - тя висеше дотогава, докогато ми подариха Мяу-мяу, която я съдра, барабар с байрачетата.

Помня и как дънех приматизацията на втората и третата вълна - купувах разни акции по 2 стинки и ги продавах по 30-40 после - бе яко беше... По някое време имах империя от около 48 компании - верно бях Императорът.
            Last edited by Императорът; 02.12.2012, 00:08.
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Матю Стокс Разгледай мнение
              Първите опити бяха в предборсовите времена - на Алабин 16 имаше наченки на борса. Малко емитенти, много пирамидки... Разгеле размина ми се. Питай Ицо как налепи лексовете на тапети.
              През март 2007 купих капман макс за 5к. И досега съм благодарен на Тони!
              Но после набутах няколхо хилки при лаиците от тибиай (де да ги знам, че са толкова зле, горките...).
              При акциите - дълга и широка... 2008-9 ги обърнах на депозити, предимно в пиб, а 2010-11 понамазах от пощенските облигации.
              Няколко замразени бона чакат в ДПФ, при Импето имам ЖЗ, на пенсия чакам и от него няколко бона...
              Сега чат пат клюсам по кобоса, ама е мъртвило, знаеш...
              На мен ли или на некой капманец?

Коментар

• Първоначално изпратено от x_etra Разгледай мнение

A ПДНГ е Проучване и добив на Нефт и Газ, беше попитал в друга тема
                Много добре го знаем това. Верно, подценено доста, като всичко тимско.
                Бях голем бик туканка в началото на годината, над 10% от портфейла, добре че не бе толкова голям тогава. Счупиха ми рогата и ме оглозгаха хищниците
                Абе стандартна работа, тимска му..
                Мерси. Уроците си ги помним.

А за БФБ-то - тоя форум бе причината. Пролетта на миналата година сефте се зачетох тука , вече не помня по какъв повод и тема, после по-често, взе да ми става интересно. Лятото вече бях решил че ще се мятам на БФБ-то и предния Ноември стана факт. Оптимист съм !
                Last edited by pipbel; 01.12.2012, 22:53.

Коментар

Здравейте ще ми е интересно да науча как стартирахте с инвестициите си на БФБ.
                  Първите опити бяха в предборсовите времена - на Алабин 16 имаше наченки на борса. Малко емитенти, много пирамидки... Разгеле размина ми се. Питай Ицо как налепи лексовете на тапети.
                  През март 2007 купих капман макс за 5к. И досега съм благодарен на Тони!
                  Но после набутах няколхо хилки при лаиците от тибиай (де да ги знам, че са толкова зле, горките...).
                  При акциите - дълга и широка... 2008-9 ги обърнах на депозити, предимно в пиб, а 2010-11 понамазах от пощенските облигации.
                  Няколко замразени бона чакат в ДПФ, при Импето имам ЖЗ, на пенсия чакам и от него няколко бона...
                  Сега чат пат клюсам по кобоса, ама е мъртвило, знаеш...

Коментар

A ПДНГ е Проучване и добив на Нефт и Газ, беше попитал в друга тема
                    Last edited by x_etra; 01.12.2012, 18:04. Причина: fdsf

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                      Хубави снимки!

Коментар

• Първоначално изпратено от x_etra Разгледай мнение
                        Започнах с масовата приватизация със Соди и Полимери, продадах ги, купих Нефтохим, той се вдигна яко, после падна още по яко

Няколко години само хвърлях на борсата по едно око, през 2005 година направиха търгово на Нефтохим, взех десетина хиляди лева, инвестирах ги, същата година теглих още 30К лева заем от ДСК, инвестирах и тях, на другата година теглих още толкова от Райфата, инвестирах и тях, след това репа, репа,репа...

Имаше един период през Септември и Октомври 2007г, когато портфейла ми растеше с по над 10К EUR/седмица...

На върха имах чисто около 230К EUR /като приспаднем кредити и репа/...
                        След серия от грешки постепенно продадах всичко, върнах репата и кредитите, спасих малко над 100К EUR, след това депозит, после купих жилище.

После пак малко гледах отстрани, сега се включих на приватизацията на ЧЕЗ Разпределение с 45 акции. Нямам намерение да ги продавам, освен ако ЧЕЗ не направят търгово, разбира се.

Като си спомня колко рисково съм играл навремето, направо се плаша, жив късмет съм имал... Отсега нататък акции на кредит - NEVERMORE !

Коментар

• http://borsi.dir.bg/_wm/library/item...1&df=8&dflid=3

http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Започнах с масовата приватизация със Соди и Полимери, продадах ги, купих Нефтохим, той се вдигна яко, после падна още по яко

Няколко години само хвърлях на борсата по едно око, през 2005 година направиха търгово на Нефтохим, взех десетина хиляди лева, инвестирах ги, същата година теглих още 30К лева заем от ДСК, инвестирах и тях, на другата година теглих още толкова от Райфата, инвестирах и тях, след това репа, репа,репа...

Имаше един период през Септември и Октомври 2007г, когато портфейла ми растеше с по над 10К EUR/седмица...

На върха имах чисто около 230К EUR /като приспаднем кредити и репа/...
                            След серия от грешки постепенно продадах всичко, върнах репата и кредитите, спасих малко над 100К EUR, след това депозит, после купих жилище.

После пак малко гледах отстрани, сега се включих на приватизацията на ЧЕЗ Разпределение с 45 акции. Нямам намерение да ги продавам, освен ако ЧЕЗ не направят търгово, разбира се.

Като си спомня колко рисково съм играл навремето, направо се плаша, жив късмет съм имал... Отсега нататък акции на кредит - NEVERMORE !

Коментар

• Ето такива мнения, като последните са ценни за мен!
                              Благодаря Ви!
                              п.с. Някой се притесни и си изтри мнението. Недейте така - споделения опит е най-важен на борсата всичко се повтаря, нека се учим едни от други!
                              Last edited by tony1975; 01.12.2012, 17:02.

Коментар

• Почнах края на 2008ма с Кобос, все още съм си с кобоса Всичко вървеше добре до средата на 2009, после се наковах на една бамка и вече съм дългосрочен там с тежест около 70%.

Коментар

Working...
                                X