IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как започнахте на БФБ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Нямаше още никакви хора
    около кафето в КНСБ.
    Късите прически бяха на мода.
    Камен Колчев още не беше пропял.

Синьо елече Илия облече
    в дългата, дългата тягостна нощ.
    Иванчев намери вълшебното цвете
    и светът стана по-малко лош.

С него тогава горяхме от обич.
    Халачева пееше: "Малка съм аз...",
    а на Витошка в заведенията нови
    се прегръщахме, всички бяха само за нас.

Виктор Папазов тогава пред всички
    обяви: "Микрофонът е ваш!",
    и излезе „Елана” самичка,
    и запя: "Нон се риен..."

Зелените пари откриха за Генчо
    колко много неща са красиви,
    а пък Ангел така и до днес не разбра,
    че и марките май са бодливи.

А по Тошко делфини тъгуват.
    Гошо потъна сам в тишина.
    Мартинов все още е юноша бледен
    в събота срещу неделя едва.

ПФБК възпя свойта майчица свята.
    Керков мъката своя прокуди,
    а от малкия светъл прозорец
    за "Карол" света беше чуден.

Нямаше „Капман" и фондове здрави,
    Очаквания и после ... "Може би".
    Ялъмов успя да запази
    своя устрем за по-късни дни.

Нямаше депозитар, нямаше борса,
    нямаше още КФН -то тогава ...
    На КФН-то кой, кой да им каже ?
    Апостолов го нямаше даже ...

"Отвори ми, нося тишина..."

Коментар

• Първоначално изпратено от Bango Разгледай мнение
      Ами защо не, то даже се очертават няколко епохи на съвременния капиталов пазар и може роман в няколко тома да се напишат. Давам и пример:
      Див запад-1990-1996
      Империализъм-1997-2001
      Романтичен период/ренесанс - 2002-2007
      Ледников период -2008-20..
      +++++++++++++ Абсолютно попадение
      В дивия запад доста препусках - избягах навреме за да мина в ДЦК и после на валута, после в имот, в 1998 не ми бе до това, а по време на романтиката нямах достатъчно пари в началото на ренесанса за да вляза в началния му период и предпочетох да изчакам. Сега съм вътре от юли месец макар и не пряко. Ликвидността определено е проблем, но не е чак такава болка за умирачка.
      Първоначално изпратено от daris Разгледай мнение
      +1
      Аз пък ще продуцирам филма ... по романа! ... и музиката ще напиша, ще бъде с психо/трилър елементи.
      Борсовите търговци, психопати? http://borsi.dir.bg/_wm/library/item...4&df=8&dflid=3

http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• +1
        Аз пък ще продуцирам филма ... по романа! ... и музиката ще напиша, ще бъде с психо/трилър елементи.

Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
        Не е лоша идея. Тук пишете няколко човека с много опит и поглед върху пазара. Ако вземете, че се обедините и напишете една книга с примерно 4-5 отделни части проследяващи битието на БГ брокера, спекулант, инвеститор ще се получи книга много по-стойностна от масово преписваниет книги с икономическа насоченост.

Една таква книга би дала и тласък на пазара ни към по-добре от една страна като привлече нови ентусиасти, а от друга като покаже недостатъците на Българската реалност - Клиентелизма в КФН, тромавия и непрозрачен Депозитар, Мишките от ръководството на БФБ .. това преплетено с борбата на българския спекулант/инвеститор. Схемите и измамите на Мажоритарите са също важен елемент.

Размечтах се... но не е лошо да се помисли по едно такова четиво.

Аз съм далеч от опита на подобни хора.
        2005-2006-та хвърлях по един поглед на БФБ, но си трошах главата навън .. все ми се струваше, че тук мажовците са маскара. 2007-ма оцених, че въпреки всичко съм изпуснал купона и се надува огромен балон и не купих нищо... 2008-ма вече реших, че балона се е спукал и започнах да купувам

първата ми покупка беше ПИБ на 10.30 ( от сигурен източник бях научил, че се преговаря за продан на банката това да ви е познато. Спомням си все едно беше вчера как бъзах сделката да мине преди 'добрите новини'

слава богу, че като ново начинание не набих всичкото пара, а само 10%... после тъп но упорит купувах и увеличавах бройките с падането на цената. 2009-та януари развалих всичкото депозит (имам предивд парите , които бях казал, че са за БФБ) и влязох 'олл ин' на 1.12-1.15 (забравил съм вече) в крайна сметка средната я докарах до около 1.55 и при бума 2009-та кеширах. Бях взел и химиморти.. Заигравах се цкб, еврохолд, евроинс и тн и тн.

В момента бих казал, че текущият ми портфейл е по-скоро трудни ликвиден, но нямам бърза работа...

поздрави и успех
        Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
          Да, прав си. Ако ще пиша роман трябва да поработя по детайлите
          Не е лоша идея. Тук пишете няколко човека с много опит и поглед върху пазара. Ако вземете, че се обедините и напишете една книга с примерно 4-5 отделни части проследяващи битието на БГ брокера, спекулант, инвеститор ще се получи книга много по-стойностна от масово преписваниет книги с икономическа насоченост.

Една таква книга би дала и тласък на пазара ни към по-добре от една страна като привлече нови ентусиасти, а от друга като покаже недостатъците на Българската реалност - Клиентелизма в КФН, тромавия и непрозрачен Депозитар, Мишките от ръководството на БФБ .. това преплетено с борбата на българския спекулант/инвеститор. Схемите и измамите на Мажоритарите са също важен елемент.

Размечтах се... но не е лошо да се помисли по едно такова четиво.

Аз съм далеч от опита на подобни хора.
          2005-2006-та хвърлях по един поглед на БФБ, но си трошах главата навън .. все ми се струваше, че тук мажовците са маскара. 2007-ма оцених, че въпреки всичко съм изпуснал купона и се надува огромен балон и не купих нищо... 2008-ма вече реших, че балона се е спукал и започнах да купувам

първата ми покупка беше ПИБ на 10.30 ( от сигурен източник бях научил, че се преговаря за продан на банката това да ви е познато. Спомням си все едно беше вчера как бъзах сделката да мине преди 'добрите новини'

слава богу, че като ново начинание не набих всичкото пара, а само 10%... после тъп но упорит купувах и увеличавах бройките с падането на цената. 2009-та януари развалих всичкото депозит (имам предивд парите , които бях казал, че са за БФБ) и влязох 'олл ин' на 1.12-1.15 (забравил съм вече) в крайна сметка средната я докарах до около 1.55 и при бума 2009-та кеширах. Бях взел и химиморти.. Заигравах се цкб, еврохолд, евроинс и тн и тн.

В момента бих казал, че текущият ми портфейл е по-скоро трудни ликвиден, но нямам бърза работа...

поздрави и успех
          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Ами защо не, то даже се очертават няколко епохи на съвременния капиталов пазар и може роман в няколко тома да се напишат. Давам и пример:

Див запад-1990-1996

Империализъм-1997-2001

Романтичен период/ренесанс - 2002-2007

Ледников период -2008-20..

Коментар

• Първоначално изпратено от Bango Разгледай мнение
              Тази ти част не е много точна откъм времеви хоризонт. Между качването на компенсаторките и приватизацията на БТК през борсата минаха 2 години, а търговията им при качването тръгна от около 20% от номинала и се движеше между 20-25% до есента на 2004, когато поеха нагоре. Преди качването им на БФБ се търгуваха извънборсово на посочените от теб нива.

Коментар

Възползвах се от иновативен продукт на Елана - покупка на маржин. Плащаш 30% от сделката, останалото те финансират с 22% годишна лихва. Купувах ПКБ и КЗ на 12,5-13% от номинала. И след няколко месеца Ники Василев изкара БТК на БФБ срещу КИ. Знаете цената им полудя. :
                Тази ти част не е много точна откъм времеви хоризонт. Между качването на компенсаторките и приватизацията на БТК през борсата минаха 2 години, а търговията им при качването тръгна от около 20% от номинала и се движеше между 20-25% до есента на 2004, когато поеха нагоре. Преди качването им на БФБ се търгуваха извънборсово на посочените от теб нива.

Коментар

Ако разбирам правилно въпроса ти, ме питаш дали се занимавам с друго освен БФБ.

Ами не. От 2001 г. насам се занимавам професионално с търговия на БФБ. Т.е. това е моята работа, с нея издържам семейство и помагам на роднини вече 11 г.
                  Според мен е много важно да се концентрирам и да правя добре едно нещо, отколкото да се опитвам да нося две дини под мишница и накрая никва да не я свърша.
                  Един пример - ако в сряда не бях пред компа за да успея да продам Енергопро Продажби по 24 лв. като го надуха, щях да пропусна сума която от заплати ще трябва да събирам с години...
                  Сега като те чета се замислих дали нямаме един общ познат с теб ?
                  http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                    Благодаря за мнението, а сега работиш ли или само бай и сел?
                    Ако разбирам правилно въпроса ти, ме питаш дали се занимавам с друго освен БФБ.

Ами не. От 2001 г. насам се занимавам професионално с търговия на БФБ. Т.е. това е моята работа, с нея издържам семейство и помагам на роднини вече 11 г.
                    Според мен е много важно да се концентрирам и да правя добре едно нещо, отколкото да се опитвам да нося две дини под мишница и накрая никва да не я свърша.
                    Един пример - ако в сряда не бях пред компа за да успея да продам Енергопро Продажби по 24 лв. като го надуха, щях да пропусна сума която от заплати ще трябва да събирам с години...

Коментар

• Започнах с 95 акции на Биовет,които купих с бонове от Първата вълна на Масовата приватизация.След време ги продадох за скромната сума от 4 750 000лв. След това втора,трета и прочие вълни......,от всичките поспечелих по нещичко......,и оттогава не мога да се спра...Големи печалби.......и немалки загуби.Но както казва Кирето:"...Винаги има какво да се купи и продаде на сметка. ...." Затова и никога не съм мислил да се отказвам.......
                      К"во се пулите бе...-4 750 000 НЕдоминирани лева,т.е. 4500лв.
                      Успех на всички!

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                        Браво - добре си уцелил, мисля че добре ще направиш да продаваш вече!!!
                        Кой те е разочаровал така на БФБ?
                        Днес такъв екшън по темите, все не мога да намеря време да ти отговоря.

Какво ме е разочаровало ... чета много внимателно всички новини, и тези с по-дребен шрифт, наблюдавам, питъм ... и какво забелязвам:

1. Мажоритарите имат една единствена мисъл в главата - как да източват дружествата които управляват. Смятай щом се източиха и АДСИЦ тове, дето и закона ги предпазва за какво става въпрос.

2. Бизнеса в България е зависим прекалено много от политическата обстановка. Перфектен бизнес може да се провали за месец, ако при избори се смени власта, на общинско или държавно ниво.

3. Престъпността е на всякъде, тя не се крие, даже хората я почитат. Виждали сте с каква почит се гледа на "борец" влизайки в дискотека или ресторант. Ами та те са на входа и на изхода на почти всяка фирма в България.

4. Корупцията ... за нея нищо няма да кажа, ... манталитет

5. Не на последно място, една акция може да се повиши или понижи, чрез два разговора на трима, четирима "приятели". Излиза в печата новина която е абсолютно преднамерена, след нея шараните захапват моментално и .... хоп капана.
                        Че една новина знаете ли колко струва, ... около 50 лв. до там е паднала цената и то в "авторитетни издания".
                        ... липсата на ликвидност, постоянно се пише за бича който шиба нашата борса

Това е моето скромно мнение, благодарение на този форума ми се отговори на доста въпроси.

Мъчно ми е, защото и на нашата борса има златни зърна, които имат нужда от нея. Съвременен бизнес без борса е невъзможен. Убеден съм че чрез борсата могат най-лесно да дойдат инвестиции, които са изключително нужни на нашата страна, за да се справи с мизерията която е около нас.

Успех на БФБ, даже съм я подкрепил миналата година като си купих и акции от самата нея.
                        Да завърша с нещо оптимистично.
                        Last edited by daris; 02.12.2012, 23:55.
                        Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• Батя - ти вярно си за цял роман - аферим !!!
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Хайде да се "изповядам" и аз, да не се цепя от колектива

И аз се запалих по акции от МП, последната вълна, докато бях студент в ИУ - Варна. Събрах боновите книжки на роднините, които не се интересуваха и ги вкарах в разни дървенца от които изкарах трошици. Разбрах че само с бонови книжки няма да стане, а бях надушил че може да има хляб...и пасти Продадох си мотора, който така и не карах вече за 500 лв., с тях купих инвест. бонове и ги набутах в акции на Катекс на следващия ЦПТ. Излязоха ми по 1,02 лв. бр. След месец - два ги шитнах на 11,99 лв.! Тогава един приятел журналист писа за подвига ми във в-к Пари. Заглавието беше нещо от сорта: "1 000% печалба на БФБ - София" .
                            Та от 500 лв., станаха 5 400 , но по-важното е че натрупах знания и малко опит. Помня че колегите ми се подсмихваха като разбираха, че след лекциите отивам в четалнята да чета книжки за борси и акции, докато те ходят по кафетата Е, сега аз се подсмихвам като гледам че 90% от тях са счетоводителчета с по 600 лв. заплата.

По сериозно се включих на БФБ есента на 2001 г., след като се върнах от студенска бригада в Англия с натрупан добър първоначален капитал. Търговията беше много по-умряла и от сега. Софикс беше около 75 пункта, с към 10 компании в него, като имаше дни без сделка с нито един от тия "сини чипове" Врътках табаци, албени, фарми, нефтохими, но големия удар направих с компенсаторките. Възползвах се от иновативен продукт на Елана - покупка на маржин. Плащаш 30% от сделката, останалото те финансират с 22% годишна лихва. Купувах ПКБ и КЗ на 12,5-13% от номинала. И след няколко месеца Ники Василев изкара БТК на БФБ срещу КИ. Знаете цената им полудя. Помня че служителката в Елана се беше опулила като ми изплащаше печалбата и каза: "Еее, момче, голям късмет изкара".
                            Мислех си, "то да беше само до късмета..." но не и казах нищо, че беше достатъчно ядосана
                            Та после вълната до края на 2007-ма я знаете. Скачах от една акция на друга. От уморен кон, на друг млад жребец Репата ми се усладиха. Така направих доходност в пъти над тази на Софикс, но.... дойде кризата и ядох големите шамари, най-вече заради репата и големите пакети, за които в един момент се оказа че няма ликвидност. Добре че в добрите години бях заделил една част в недвижимости, там инвестицията ми се запази и успях да рестартирам добре в очакване на нова бича вълна, от която обаче след обяздването дано да сляза по по-умен начин...

Доста дългичко стана... излиза, че ако се впусна в подробности добро романче мога да спретна
                            Успех на новобранките на БФБ, с повече четене и акъл и малко късмет ви гарантирам, че тук можете наистина да забогатеете не на шега
                            Батя, ти си супер! Каня те и в моята "дигитална" тема да изразиш мнение. Ето че добре си вложил в имоти, когато са се сривали акциите, щото имотите се обезцениха много по-късно и не така драстично. Аз тръгвам от обратна позиция имам имотите сега обаче не ми се ще да продавам НИ за да инвестирам на БФБ, все още ми пари под лъжичката от лекс, хранков, гранд хотел Варна и боновите книжки, което ме кара да съм предпазлив.

Коментар

Хайде да се "изповядам" и аз, да не се цепя от колектива

И аз се запалих по акции от МП, последната вълна, докато бях студент в ИУ - Варна. Събрах боновите книжки на роднините, които не се интересуваха и ги вкарах в разни дървенца от които изкарах трошици. Разбрах че само с бонови книжки няма да стане, а бях надушил че може да има хляб...и пасти Продадох си мотора, който така и не карах вече за 500 лв., с тях купих инвест. бонове и ги набутах в акции на Катекс на следващия ЦПТ. Излязоха ми по 1,02 лв. бр. След месец - два ги шитнах на 11,99 лв.! Тогава един приятел журналист писа за подвига ми във в-к Пари. Заглавието беше нещо от сорта: "1 000% печалба на БФБ - София" .
                              Та от 500 лв., станаха 5 400 , но по-важното е че натрупах знания и малко опит. Помня че колегите ми се подсмихваха като разбираха, че след лекциите отивам в четалнята да чета книжки за борси и акции, докато те ходят по кафетата Е, сега аз се подсмихвам като гледам че 90% от тях са счетоводителчета с по 600 лв. заплата.

По сериозно се включих на БФБ есента на 2001 г., след като се върнах от студенска бригада в Англия с натрупан добър първоначален капитал. Търговията беше много по-умряла и от сега. Софикс беше около 75 пункта, с към 10 компании в него, като имаше дни без сделка с нито един от тия "сини чипове" Врътках табаци, албени, фарми, нефтохими, но големия удар направих с компенсаторките. Възползвах се от иновативен продукт на Елана - покупка на маржин. Плащаш 30% от сделката, останалото те финансират с 22% годишна лихва. Купувах ПКБ и КЗ на 12,5-13% от номинала. И след няколко месеца Ники Василев изкара БТК на БФБ срещу КИ. Знаете цената им полудя. Помня че служителката в Елана се беше опулила като ми изплащаше печалбата и каза: "Еее, момче, голям късмет изкара".
                              Мислех си, "то да беше само до късмета..." но не и казах нищо, че беше достатъчно ядосана
                              Та после вълната до края на 2007-ма я знаете. Скачах от една акция на друга. От уморен кон, на друг млад жребец Репата ми се усладиха. Така направих доходност в пъти над тази на Софикс, но.... дойде кризата и ядох големите шамари, най-вече заради репата и големите пакети, за които в един момент се оказа че няма ликвидност. Добре че в добрите години бях заделил една част в недвижимости, там инвестицията ми се запази и успях да рестартирам добре в очакване на нова бича вълна, от която обаче след обяздването дано да сляза по по-умен начин...

Доста дългичко стана... излиза, че ако се впусна в подробности добро романче мога да спретна
                              Успех на новобранките на БФБ, с повече четене и акъл и малко късмет ви гарантирам, че тук можете наистина да забогатеете не на шега
                              Благодаря за мнението, а сега работиш ли или само бай и сел?
                              Last edited by tony1975; 02.12.2012, 22:35.

Коментар

• Хайде да се "изповядам" и аз, да не се цепя от колектива

Коментар

Working...
                                X