IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как започнахте на БФБ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
    Това като го четох истински те съжалих човече
    Е, нали знаеш, парите са количество - за да има някой повече, друг трябва да има по - малко. Еми аз бях от вторите, но не се жалвам, научих си урока. Ако през целия си живот не си направил никога от 1 лев - два, няма да направиш и от 100 000 - 110 000 поне... Това си е дарба, умение или не знам какво, едни могат да умножават притежаваното, други (като мен) могат само да го съсипват.
    Добре че поне имам професия, която да ме изхранва - IT специалист съм, но явно всичките ми математики не са достатъчни за да правя разумен и печеливш избор...

Коментар

• Първоначално изпратено от call-151 Разгледай мнение
      Аз не мога да се меря с хората директно търгуващи на борсата, но да си кажа...
      2006- та продадох имот и имайки притеснения от състоянието на банките, реших да пробвам на борсата. Първоначално през делтаброкер и то с малка сума - 1500 лв. Успях набързо да ги докарам до нула и разбрах, че от мен брокер не става... ;(
      Тогава набутах 100 000 в Капман Макс и 40 000 в Стандарт високодоходен... умно нали?
      Е, хората за урок пари дават, та и аз така... Стандарт утече, сега чакам и Капман...

Успех на можещите!
      Това като го четох истински те съжалих човече
      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• С 3000 лева собствени и два потребителски кредита от по 7000 лева . Единият от потребителските кредити беше на бившата банка БИОХИМ , не изискваха поръчител , но ГПР беше над 17 % ....

Коментар

• Да се обадя ли на правния ми отдел!

Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
          Че кой простак ще ни забрани да измислим и напишем книга?
          Да се обадя ли на на моя правен отдел "lawyer333" да поеме случая.
          Още повече всички прилики с лица и събития ще са случайни.

Давайте с книгата, че вече мисля музиката и заглавието на филма /работното заглавие/
          Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
            С мерак, то няма друг начин, а и графиката показваше че инвестициите на едни хора са тъпчели на място 3-4 години, въпреки че икономиката е растяла. Сега е по-сложно, но подобно

А, книга ако напишете, ще е добро четиво, но едва ли ще ви позволят
            Че кой простак ще ни забрани да измислим и напишем книга?
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Аз не мога да се меря с хората директно търгуващи на борсата, но да си кажа...
              2006- та продадох имот и имайки притеснения от състоянието на банките, реших да пробвам на борсата. Първоначално през делтаброкер и то с малка сума - 1500 лв. Успях набързо да ги докарам до нула и разбрах, че от мен брокер не става... ;(
              Тогава набутах 100 000 в Капман Макс и 40 000 в Стандарт високодоходен... умно нали?
              Е, хората за урок пари дават, та и аз така... Стандарт утече, сега чакам и Капман...

Успех на можещите!

Коментар

• Да си кажа и аз ... в началото ми историята почти прилича на тая на Батя и markov
                Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                Докато бях ученик/студент събрах на родата (ама най-близките т.е 2-3) боновите книжки книжки от масовата приватизация годината беше някъде 90-те...
                купих си по спомени Българска холдингова компания АД, Спарки Елтос АД, Развитие Инд. Холд, Елпром-Трафо СН АД(на тия още си пазя някъде депозитарната разписка) - естественно мижави бройки разкарани после към 2006-та

От втората вълна нищо не можах да си купя въпреки че участвах на един-два търга и впоследствие ги разкарах като бонове на доволна сума.

Някъде 2000-2001 цъках малко демо БФБ със значителен успех(ама то на ДЕМО всеки може), но тогава приоритетите ми бяха други и до реални инвестиции не се стигна.

В последствие към края на 2008-ма след като си бях стабилизирал живота (жена, деца, 2 коли и хАпартамент) ми се видя че борсата е приближила дъното при Софикс ~600 и почнах да си купувам по малко и в последствие да усреднявам. И така до март 2009 където на около Софикс 260 донабутах останалата сума която бях прежалил. И от тогава:

Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                .... с различна интензивност ..... има моменти когато активно търгувам и моменти когато с месеци не правя нито една сделка.
                От тук не чакам пари за да се издържам или живея, приемам вложенията си като пенсионен фонд за старините ми или за наследниците ми.
                и те така
                Last edited by KPAHK; 05.12.2012, 13:06.

Коментар

• Да си кажа и аз ... в началото ми историята прилича на тая на Батя.

Докато бях студент събрах на родата боновите книжки книжки от масовата приватизация годината беше 1996 г. и ги инвестирах в доста голям брай акции. Някъде успешно като Соди, МДК, Троян Фарм , бяха отписани от борсата на по-късен етап на прилична цена , ......другаде имаше фиаско като Варненска корабостроителница , Стомана и Агробиохим които тихичко си фалираха .
                  Общо взето постигнах прилична доходност. През погледа на времето отчитам като грешка прекалено голямата диверсификация коята направих тогава.

Първите си прилични пари от акции започнах да правя след като почна търговията с временинте удостоверения на приватизационните фондове 1999-2000 г. ......имах договор с два инвестиционин последника да изкупувам от хора получените акции за боновете. Добри разлики се правеха тогава ....на ден за току що завършило студентче изкарвах по 100 - 200 лева.
                  За съжаление тогава създадоха БФБ , махнаха временните удостоверения и въведоха депозитарните разписки за всички емитенти.......търговията спря за половин година а като тръгна еуфорията вече беше отминала.

В последствие участвах и във втората вълна на масовата приватизация пак с събрани бонове от роднини, за известен период разрешиха и да се купуват и продават боновете та бях си и купил известно количество. Тук играх по-мъдро като купувах на по малко места по-големи пакети. Бях успял в едно средно голямо дружество да взема 3% от капитала .....че после на мажото му се наложи да ги купи от мен....

На БФБ съм от самото и създаване с различна интензивност ..... има моменти когато активно търгувам и моменти когато с месеци не правя нито една сделка.
                  От тук не чакам пари за да се издържам или живея, приемам вложенията си като пенсионен фонд за старините ми или за наследниците ми.
                  Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Пиасатели колко щеш.Ама ще има ли читатели?
                    Life won't wait for you.

Коментар

• Делон,

хубав кавър на ранната история на БФБ! Само Ангел не можах да се сетя кой беше

За протокола - започнах с покупка на 2 учередителни акции на Първа Частна Банка през 1990 година...
                      Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• С мерак, то няма друг начин, а и графиката показваше че инвестициите на едни хора са тъпчели на място 3-4 години, въпреки че икономиката е растяла. Сега е по-сложно, но подобно

А, книга ако напишете, ще е добро четиво, но едва ли ще ви позволят

Коментар

• Ми ти почни да пишеш пък ние ще помагаме където трябва

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                            Вярно - защо неколцина не измислим една книжка за БФБ ??? Все пак аз съм писател един вид и това за мен не е проблем.
                            абе ти още оная предната не си издал.... друга захвана!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                              Не е лоша идея. Тук пишете няколко човека с много опит и поглед върху пазара. Ако вземете, че се обедините и напишете една книга с примерно 4-5 отделни части проследяващи битието на БГ брокера, спекулант, инвеститор ще се получи книга много по-стойностна от масово преписваниет книги с икономическа насоченост.

Една таква книга би дала и тласък на пазара ни към по-добре от една страна като привлече нови ентусиасти, а от друга като покаже недостатъците на Българската реалност - Клиентелизма в КФН, тромавия и непрозрачен Депозитар, Мишките от ръководството на БФБ .. това преплетено с борбата на българския спекулант/инвеститор. Схемите и измамите на Мажоритарите са също важен елемент.

Размечтах се... но не е лошо да се помисли по едно такова четиво.

Аз съм далеч от опита на подобни хора.
                              2005-2006-та хвърлях по един поглед на БФБ, но си трошах главата навън .. все ми се струваше, че тук мажовците са маскара. 2007-ма оцених, че въпреки всичко съм изпуснал купона и се надува огромен балон и не купих нищо... 2008-ма вече реших, че балона се е спукал и започнах да купувам

първата ми покупка беше ПИБ на 10.30 ( от сигурен източник бях научил, че се преговаря за продан на банката това да ви е познато. Спомням си все едно беше вчера как бъзах сделката да мине преди 'добрите новини'

слава богу, че като ново начинание не набих всичкото пара, а само 10%... после тъп но упорит купувах и увеличавах бройките с падането на цената. 2009-та януари развалих всичкото депозит (имам предивд парите , които бях казал, че са за БФБ) и влязох 'олл ин' на 1.12-1.15 (забравил съм вече) в крайна сметка средната я докарах до около 1.55 и при бума 2009-та кеширах. Бях взел и химиморти.. Заигравах се цкб, еврохолд, евроинс и тн и тн.

В момента бих казал, че текущият ми портфейл е по-скоро трудни ликвиден, но нямам бърза работа...

поздрави и успех
                              Вярно - защо неколцина не измислим една книжка за БФБ ??? Все пак аз съм писател един вид и това за мен не е проблем.
                              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• По-важно е как ще я свършите на бфб-то, отколкото как сте я започнали
                                Не е препоръка

Коментар

Working...
                                X