IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спиди АД (SPDY / 0SP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Евала, Груев!
    Признавам си - тук пропуснах едни 30%.
    Успех!

Коментар

• Оценката по ДПП метода ще претърпи доста критики и корекции - ръстове на приходите, печалбите надолу. Това няма да се хареса на КФН. Да не говорим че и дисконтовия фактор не е сметнат правилно. Не може цената на капитала да е 8,52% и първата година да дисконтираш с 14% при положение че дори не е пълна година. Усещам че оценката ще отиде с поне 10 лв нагоре, но това няма да промени предложената цена. Все пак предложението не е лошо.

Коментар

• Груйче,да няма новини за 80 лева.. Е продаваш ли..

Коментар

• Елките тракаха под 50
          балоняк и това е.
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Грую,
            поздрави - 80лв

Коментар

• Груйче, абе защо седи така закотвено туй борсово чудо ?
              Защо не расте се чудя - да не би от яхтата да са задали вече някаква цена ?!
              Инфо някакво, па макар оскъдно по цената има ли ?

Коментар

• Първоначално изпратено от oslo
                Искам от тази висока трибуна да помоля Ен Ен и ДФтата и т.н. институционални да не продават на Ла посте сега, за да има сравнително подходящо ликвидно дружество на БФБ още до 11 години!

Но това си е техен проблем, който не засяга останалите!

Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа! Имам и ще държа, вероятно и докато Мектупчиян държи блокираща квота.
                E, що, къв да е проблемът, ако НН продаде? валерката нали ще си държи 20%, ако реши да ги държи, и всичко е ток? Къв е проблемът НН да продаде, като най-вероятно именно те закараха цената от 60на 75 лева? А и не мисля, че в момента, с тези дребни бройки от по 200-300 излиза фонд, а не някой дребосък, за да влезе в мега перЕспективното халтурко? Та ко НН реши да продаде на 80 (примерно), кой съм аз, че да им кажа не, при положение че средната им е 45-47 лева? Що да не реализират реален профит и да чакат после за нещо друго, ако има голям спих навсякъде (по света) и техните очаквания са такива? примерно де?

Ма на БФБ щяло да има едно дружество по-малко - ми хубаво, така е, ма на, аз още държа акции от Соди от масовата приватизация и не това, че не се търгуват на БФБ ми е най-малкият проблем - не съм решил да ги продам утре по 200 лева бройката (да речем), не съм ги продал. И със Спиди е същото

П.С. Аз също си държа акциите, като чакам да видя търговото и евентуално да го обжалвам, за да протакаме на макс и да си вземем и дивидента. Ма ако дадат над 82 лева, колкото ми излязоха сметките на ангро по неодитираните данни към 31.12.2020, ще си им ги дам и да си им се радват франсетата - честността и почтеността трябва да се възнаграждават. А други дружества все ще се намерят - дали в Бг, или в чужбина, какво значение има?
                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Успей, Осло!

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Кой съм аз, че да оспорвам вашата божествена гениалност, о, неопределено прецакано! Дори и гениите от яхтата Кор Кароли са писали точната цена на сделката за акциите на валерката, като са я изчислили до стотинка още през Октомври, докато вашите елки тракаха под 50 на база данните от 2019. Няма проблем, не всички сме "математици" като вас - Ето цитати от октомврийския им бюлетин:

С решение, публикувано на 13 11 2020 г Комисията за защита на
                    конкуренцията даде зелена светлина за придобиването на куриерската
                    компания от страна на френската GeoPost Припомняме че GeoPost
                    притежава 24 81 от акционерния капитал на Спиди АД След разрешението
                    на компетентните органи, купувачът ще пристъпи към упражняване на кол
                    опцията която му беше предоставена на 22 09 2014 год за придобиване на
                    допълнителни 45 с което акционерният му дял ще достигне 69 81
                    Сделката ще се осъществи при пазарен множител EV/EBITDA 8 x като
                    очакванията на инвестиционната общност са коефициентът да бъде
                    приложен върху консолидиран a та EBITDA за 2019 год или по изчисления на
                    ИП Карол АД цената на акция ще достигне 57 67 лв

С оглед на факта, че GeoPost ще премине 2 3 от гласовете в общото
                    събрание на акционерите след успешното завършване на сделката,
                    купувачът е длъжен според законодателните норми в България да изготви
                    търгово предложение за закупуване на остатъчния дял от капитала на
                    дружеството Според същите законодателни норми цената на предложението
                    не може да бъде по ниска от тази, която GeoPost ще заплати при
                    упражняването на кол опцията С оглед на факта, че цената при упражняване
                    на кол опцията ще е подценена, съществува сериозен upside потенциал

Та интересно е на колко ли ще затракат елките при данните от 2020? Че моята, без да е излязъл одитирания доклад, цъка над 80 кинта, ма аз съм прост Грую, какво ли ти разбирам...
                    Да призная, сега разбрах на 100%, коя е тая яхта Кор Кароли.
                    А какво показва елката на Кор Кароли, на колко ще е следващото търгово, срещал ли си цифра

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение

И 75 е малко Груев, направи го 200
                      Как беше: Синьо е небето, синьо и морето, аааа и лешперя в морето китайско синее.
                      Кой съм аз, че да оспорвам вашата божествена гениалност, о, неопределено прецакано! Дори и гениите от яхтата Кор Кароли са писали точната цена на сделката за акциите на валерката, като са я изчислили до стотинка още през Октомври, докато вашите елки тракаха под 50 на база данните от 2019. Няма проблем, не всички сме "математици" като вас - Ето цитати от октомврийския им бюлетин:

С решение, публикувано на 13 11 2020 г Комисията за защита на
                      конкуренцията даде зелена светлина за придобиването на куриерската
                      компания от страна на френската GeoPost Припомняме че GeoPost
                      притежава 24 81 от акционерния капитал на Спиди АД След разрешението
                      на компетентните органи, купувачът ще пристъпи към упражняване на кол
                      опцията която му беше предоставена на 22 09 2014 год за придобиване на
                      допълнителни 45 с което акционерният му дял ще достигне 69 81
                      Сделката ще се осъществи при пазарен множител EV/EBITDA 8 x като
                      очакванията на инвестиционната общност са коефициентът да бъде
                      приложен върху консолидиран a та EBITDA за 2019 год или по изчисления на
                      ИП Карол АД цената на акция ще достигне 57 67 лв

С оглед на факта, че GeoPost ще премине 2 3 от гласовете в общото
                      събрание на акционерите след успешното завършване на сделката,
                      купувачът е длъжен според законодателните норми в България да изготви
                      търгово предложение за закупуване на остатъчния дял от капитала на
                      дружеството Според същите законодателни норми цената на предложението
                      не може да бъде по ниска от тази, която GeoPost ще заплати при
                      упражняването на кол опцията С оглед на факта, че цената при упражняване
                      на кол опцията ще е подценена, съществува сериозен upside потенциал

Та интересно е на колко ли ще затракат елките при данните от 2020? Че моята, без да е излязъл одитирания доклад, цъка над 80 кинта, ма аз съм прост Грую, какво ли ти разбирам...

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                        Тъй, тъй, браво на Осло за включването, каза много истини, ма акцията вече е бутикова и сме малко тези, които ни вълнува - масата се е набила в китайски лешпер и после такъв рев ще има, че ум да ти зайде. Както би казал многоуважаемия гусин 4Д - шом елката на ужваемото неопределено прецаканото трака на 65 лева, значи търговото ще е поне на 75 лева А щом уважаемото неопределено прецаканото е продало ту, то за мен това е много мощен бай сигнал!

Сега сериозно - явно мнозинството от вас хал хабер си нямат как се смята търгово и не са чели наредбата, че и закона, та директно ми смятат 6 месеца назад и правят кръчмарски сметки, а после дори не се извиняват, като не излязат, а директно обвиняват Груювците, че били познали цената случайно. Случайно е, разбира се, как да не е случайно, но когато тях ги питат за цената на китайския лешпер, викат, че оценявали процеси, а не цени, та затова не се ангажирали с конкретна цифричка - фарисейщина на макс, сър!

Та като прочетет закона, ще разберете, че тук реалното търгово няма как да е под 75-80 кинта и че среднопретеглената в последните 6 месеца е важна, но е само един от трите компонента, от които се избира най-високата цена за миноритарите, освен ако някой не е направил пътека с отваряне на вратата без ръце до КФН. Има и други неща, като например конкурентно търгово или пък, че не може за един да се предлагат едни коеф., а за останали други и т.н., абе има си разпоредби, хубаво е да се прочетат, за д аняма после пак лафчета как съм познал на рендъм принцип.

С две думи - балоняк, елките тракат под 50 кинта, бегайте бързо да вземете от замразения китайски лешпер на цената на прясна ципура, че не остана
                        И 75 е малко Груев, направи го 200
                        Как беше: Синьо е небето, синьо и морето, аааа и лешперя в морето китайско синее.
                        Last edited by precakanoto; 26.03.2021, 14:42.

Коментар

• Първоначално изпратено от Trakiets Разгледай мнение

Идеята ми е, че с дивидента се опитват да оправдаят липсата на значима перспектива за бизнеса.

Когато разглеждах ФНИБ, ми стана странно как нямат никакъв фокус. През годините са инвестирали в търговски площи, офис площи, терени на зелено, че дори и ваканционно селище?! Къде е експертността на съвета на директорите, защото ми се струва, че повече са се водили от трендовете през съответните години, отколкото от ясна идея къде искат да се позиционират. Идеята да се насочат към офис сгради в София последно време е добра, но коронавирусът прави нещата по-сложни още по-сложни. Офис сградите няма да изчезнат, но наемите може да спаднат. Не искам да разчитам, че компаниите ще успеят да накарат хората да се върнат към 4-5 дни в офиса, когато има такава липса на квалифицирана работна ръка и затова им предоставят различни социални придобивки. Дългосрочните наеми вероятно ще забавят този процес, но пак остават неизвестни.

АТЕРА е още по-надценено дружество, защото заявката на ръководството беше да комасират земята и така да създават стойност. Ситуацията в момента е, че успяват да отдадат едва 80% от земята си, при това при 40лв./декар. За толкова в момента всеки с няколко декара в моя край може и сам да си отдаде 4-та категория земя, при това без да се налага да плаща 2% от нетните активи като такса управление. Част от таксите (понеже те са няколко там) между другото са интересно конструктирани, защото, например, акционерите първо плащат брокерски такси за договорите за аренда и втори път плащат 10% на дружеството, за същото нещо.

Повечето АДСИЦ-и са създадени 2005-2006 година. Тогава е имало смисъл от подобни дружества, защото цените на реалните активи в България са били далеч от средните за Европа и е можело да се спечели от сближаването на равнищата. Към днешна дата, обаче реалността ми се струва доста по-различна и тези дружества оправдават таксата на УД с дивидента.
                          Отлично мнение, но в държава, в която думата дивидент е мръсна, всеки мажо, дето подхвърля трохички на дребосъка, докато обира лъвския пай, ще е най - даже и рима се получи

Коментар

• Тъй, тъй, браво на Осло за включването, каза много истини, ма акцията вече е бутикова и сме малко тези, които ни вълнува - масата се е набила в китайски лешпер и после такъв рев ще има, че ум да ти зайде. Както би казал многоуважаемия гусин 4Д - шом елката на ужваемото неопределено прецаканото трака на 65 лева, значи търговото ще е поне на 75 лева А щом уважаемото неопределено прецаканото е продало ту, то за мен това е много мощен бай сигнал!

Сега сериозно - явно мнозинството от вас хал хабер си нямат как се смята търгово и не са чели наредбата, че и закона, та директно ми смятат 6 месеца назад и правят кръчмарски сметки, а после дори не се извиняват, като не излязат, а директно обвиняват Груювците, че били познали цената случайно. Случайно е, разбира се, как да не е случайно, но когато тях ги питат за цената на китайския лешпер, викат, че оценявали процеси, а не цени, та затова не се ангажирали с конкретна цифричка - фарисейщина на макс, сър!

Та като прочетет закона, ще разберете, че тук реалното търгово няма как да е под 75-80 кинта и че среднопретеглената в последните 6 месеца е важна, но е само един от трите компонента, от които се избира най-високата цена за миноритарите, освен ако някой не е направил пътека с отваряне на вратата без ръце до КФН. Има и други неща, като например конкурентно търгово или пък, че не може за един да се предлагат едни коеф., а за останали други и т.н., абе има си разпоредби, хубаво е да се прочетат, за д аняма после пак лафчета как съм познал на рендъм принцип.

С две думи - балоняк, елките тракат под 50 кинта, бегайте бързо да вземете от замразения китайски лешпер на цената на прясна ципура, че не остана

Коментар

• Първоначално изпратено от oslo

Всеки в интернет може да изглежда ГОЛЯМ с малко пари. В реалния свят трябва наем фасада персонал отопление ток. С интернет може склад в горно нанадолнище и хубав сайт, а съпорта по пижама и си пръв! Затова интернет търговията ще рулира. То вече във физическите магазини няма асортимент...
                              Онлайн търговията и физическите магазини ще си съжителстват. Всъщност най-много ще спечелят, тези които успеят да интегрират двата канала заедно. Примерно, купуваш онлайн и връщаш в магазина, или обратното. Това са неща, които в България почти никой търговец все още не прави. А за интеграция между склад и търговски магазини изобщо да не говорим. В момента ръстовете на онлайн търговията в България и Западна Европа са сходни, а ние тепърва имаме да наваксваме. Затова ми се струва, че тези тендеции имат доста път за развитие пред себе си.

Коментар

• Първоначално изпратено от Petar Разгледай мнение

Тракиец би ли развил малко тезата? Първите две споменати от теб са АДСИЦ-и, какво имаш предвид под самоцел? Те са длъжни да разпределят поне 90% от печалбата като дивидент, не е да се фукат, че дават. Вече таксите за управление, там е заровено кучето или поне крака и опашката, има какво да се оптимизира по тези суми.
                                Идеята ми е, че с дивидента се опитват да оправдаят липсата на значима перспектива за бизнеса.

Когато разглеждах ФНИБ, ми стана странно как нямат никакъв фокус. През годините са инвестирали в търговски площи, офис площи, терени на зелено, че дори и ваканционно селище?! Къде е експертността на съвета на директорите, защото ми се струва, че повече са се водили от трендовете през съответните години, отколкото от ясна идея къде искат да се позиционират. Идеята да се насочат към офис сгради в София последно време е добра, но коронавирусът прави нещата по-сложни още по-сложни. Офис сградите няма да изчезнат, но наемите може да спаднат. Не искам да разчитам, че компаниите ще успеят да накарат хората да се върнат към 4-5 дни в офиса, когато има такава липса на квалифицирана работна ръка и затова им предоставят различни социални придобивки. Дългосрочните наеми вероятно ще забавят този процес, но пак остават неизвестни.

АТЕРА е още по-надценено дружество, защото заявката на ръководството беше да комасират земята и така да създават стойност. Ситуацията в момента е, че успяват да отдадат едва 80% от земята си, при това при 40лв./декар. За толкова в момента всеки с няколко декара в моя край може и сам да си отдаде 4-та категория земя, при това без да се налага да плаща 2% от нетните активи като такса управление. Част от таксите (понеже те са няколко там) между другото са интересно конструктирани, защото, например, акционерите първо плащат брокерски такси за договорите за аренда и втори път плащат 10% на дружеството, за същото нещо.

Повечето АДСИЦ-и са създадени 2005-2006 година. Тогава е имало смисъл от подобни дружества, защото цените на реалните активи в България са били далеч от средните за Европа и е можело да се спечели от сближаването на равнищата. Към днешна дата, обаче реалността ми се струва доста по-различна и тези дружества оправдават таксата на УД с дивидента.

Коментар

Working...
                                X