IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спиди АД (SPDY / 0SP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Innocent Разгледай мнение

т.е по 20 милиона на година от печалбата на компанията ще отива за инвестиции, ако не бъдат използвани кредити и т.н. При ръст на приходите от средно 10% на година и марж на печалбата около 9% по мои сметки текущата печалба ще бъде възстановена на 6 година. Поправете ме ако греша, приемам критики и съвети. Поздрави
    1) 40% от инвестициите ще бъдат изразходвани за транспортни средства, включително придобиването на 250 електрически автомобила; - тези следвайки сегашната политика ще са на лизинг (разсрочено) за 4/5 години

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
      Груйче, за 3 лева дивидент едва ли ще ти се сбъдне прогнозата..ЗАСЕГА СИ 2-0 КЪМ ТРОЛОВЕТЕ ХЕЙТЪРИ..Имаш шанс да направиш хеттрик..
      Ти май не си чел дискусията тук. Почти никой не е казал, че дружеството не струва. Всички очаквахме търговото в петдесетте, както се и случи. Аз лично не очаквах такава разлика с второто търгово, дори не очаквах да има второ. Не си спомням някой тук преди 5-6 месеца да е дискутираш второ търгово.
      колкото до Груьо, да позна цената, но по грешната причина, което също съм коментирал. Fooled by randomness.

Коментар

• Харесвам компанията, доволен съм от инвестицията, която съм направил. Вярвам, че има голям потенциал в онлайн продажбите и куриерския бизнес в Бг и в международен план, но леко ме притеснява факта от точка 11.7.8. INVESTMENTS Инвестиционният план на Дружеството ще е насочен към развитие на оперативния капацитет, постигане и поддържане на възможно най-високите стандарти за качество в куриерската индустрия и гарантирано удовлетворение на клиентите чрез възможности за избор на време и място за доставка. За период от 6 години СПИДИ АД ще инвестира приблизително 120 млн. лева, разделени, както следва: 1) 40% от инвестициите ще бъдат изразходвани за транспортни средства, включително придобиването на 250 електрически автомобила; 2) 25% от инвестициите ще бъдат изразходвани за разширяване на депата и хъбовете; 3) 20% от инвестициите ще бъдат за подобряване на оперативния капацитет за обработка на пратки; 4) 15% от инвестициите ще бъдат изразходвани за компютърно оборудване, периферни устройства и разработване на софтуер. Финансовите ресурси, необходими за реализация на инвестиционния план ще бъдат генерирани предимно от оперативната дейност на СПИДИ АД. В случай на допълнителни нужди, Дружеството ще може да използва лизинг или банково финансиране, тъй като има перфектна репутация и висока кредитоспособност. ГЕОПОСТ СА също е в състояние да осигури финансиране за специфични капиталоемки проекти.

т.е по 20 милиона на година от печалбата на компанията ще отива за инвестиции, ако не бъдат използвани кредити и т.н. При ръст на приходите от средно 10% на година и марж на печалбата около 9% по мои сметки текущата печалба ще бъде възстановена на 6 година. Поправете ме ако греша, приемам критики и съвети. Поздрави

Коментар

• Първоначално изпратено от oslo

Да не забравяме, че това не е търгово за отписване над 90%. Ако Мектупчиян продаде ще има ново търгово
          Аз от това, което четох в закона, имат право, но не и задължение. Последният задължителен праг е бил 2/3 и те вече са го преминали.

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

...
            Доста народ може да продаде.
            Не е необходимо "доста народ" да им продаде. Аз лично не бих им продал, но това е без значение. На тях им трябват арменеца и пенсионните, "цацата" не ги интересува особено. За ПФ-тата не знам, но и според мен Мектупчиян, особено след като получи парите от първото търгово, няма си продаде акциите точно сега, освен ако не е замислил нещо ново, за което ще му е необходим кеш. Предстои да разберем.
            Vanitas vanitatum...

Коментар

• Търгово мечта - тука и мене ме изненадаха.

Доста народ може да продаде.

Коментар

• Груйче, за 3 лева дивидент едва ли ще ти се сбъдне прогнозата..ЗАСЕГА СИ 2-0 КЪМ ТРОЛОВЕТЕ ХЕЙТЪРИ..Имаш шанс да направиш хеттрик..

Коментар

• Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение

Не, имах предвид че оценката ще е нагоре. Но те са си оставили доста голям буфер над оценката така че едва ли ще променят предложената цена. Явно просто искат да си изкупят по-голям дял. Ако искаха да натискат много оценката щяха да използват нетна стойност на активите, която е около 13-15 лв по спомен и нямаше как КФН да го оспори. Мисля че трудно ще може да се изтиска по-висока цена от 80лв към момента
                  Ок, благодаря. Поздрави и успех в търговията.

Коментар

• Днес много задачи, затова набързо.

1. Чудесно търгово, точно в горната граница на диапазона 72-80, който бях задал още преди 6 месеца и се скъсваха да ме подиграват и бъзикат тогава хората с елките. Е, познах - на рандъм бейзис, разбора се, но познах Иво Орозов, BSE Trader, благодаря за признанието - успех и на вас по друготе позиции. Хубаво е на борсата да има коректност между драскачите във форума

2. Дали търговото е справедливо - да, справедливо е от днешна гледна точка. Препоръчвам ви да погледнете калкулациите по обосновката на търговото и да видите прогнозите им за ЕБИТДА и чиста печалба в следващите години, които, според Спиди, ще са много близки до нивата от тази година, въпреки че приходите горе-долу ще се удвоят за 6 години. Колко са верни - не се наемам да споря, но така погледнато, цената е справедлива

3. Дали може да се жали - може, разбира се, но единственото, което може да се жали и което щях да жаля при друга цена, е, че цената не е сметната по 8хЕБИТДА, както е сметната за Валерко при данните от 2019, което не съответства на закона, който предвижда равнопоставеност между акционерите - който иска, може да го жали само по тази точка, по другите точки едва ли цената може да надвиши 80 кинта. Но дори и тогава цената би била около 82 лева (с 3 кинта дивидент в нея), което е доста близо до търговото в най-смелите му варианти

4. Дали ще приема - ако не стане нещо извънредно и не продам на пазар - да, ще го приема. И без това очаквам срив по пазарите или поне корекция (това си е мое мнение). Отделно, казвал съм го много пъти - коректността трябва да се възнагради - щом те са коректни, и аз ще съм коректен, пък после все ще има и други опции за влизане

5. Към Осло - бате, гледаш данните от НЕконсолидирания одитиран отчет - никаква печалба не са натискали надолу, просто още не е излязъл консолидирания одитиран отчет, който ще излезе след месец. Но данните, макар и неодитирани си ги имаш и Спиди (Евереста) работи с тях - 31 милки печалба и 60 милки ЕБИТДА.

П.С. И при положение че цената не е къдрава, а е доста кръглото 80 кинта, дали мислите, че не е съгласувана с НН и другите по-големи? та нищо чудно и самият Валерко да я приеме (никак няма да се учудя) и тогава цацата ще е съвсем без значение Бъдете здрави и успешни, аз лично съм доволен и ще продам на търговото или преди него. А дали ще ги вкарам на БФБ отново - едва ли, почти всичко качествено е тотален балоняк, а и не е лошо човек да има малко кеш подръка за някоя промоция, която очаквам скоро да се случи по света и у нас, щото как беше - sell in may and go away
                    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Честито за новото търгово! Много щедро от франсетата

Коментар

• Първоначално изпратено от Innocent Разгледай мнение

Добро утро! Сега видях новината в x3news. От това което си написал да разбирам ли че цената според теб би трябвало да е 90лв ?
                        Не, имах предвид че оценката ще е нагоре. Но те са си оставили доста голям буфер над оценката така че едва ли ще променят предложената цена. Явно просто искат да си изкупят по-голям дял. Ако искаха да натискат много оценката щяха да използват нетна стойност на активите, която е около 13-15 лв по спомен и нямаше как КФН да го оспори. Мисля че трудно ще може да се изтиска по-висока цена от 80лв към момента

Коментар

• Груйче, браво , че пак позна..В ТАЗИ ПОЗИЦИЯ СИ МЕНТОР.. Ще продадеш ли за 80 лева..

Коментар

• Браво на франсетата! Добра оферта дават на акционерите, не се опитват да ги ограбят и да се циганят за стотинки като разни БГ мажовци /последния пример - Трейс/.
                            Мисля че има шанс доста паричен ресурс да се освободи от тази позиция и да се налее в други перспективни по пазара, които имат потенциал да донесат много над 10% в следващата година!
                            Така че, добра новина и за акционерите и за пазара!

Коментар

• Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение
                              Оценката по ДПП метода ще претърпи доста критики и корекции - ръстове на приходите, печалбите надолу. Това няма да се хареса на КФН. Да не говорим че и дисконтовия фактор не е сметнат правилно. Не може цената на капитала да е 8,52% и първата година да дисконтираш с 14% при положение че дори не е пълна година. Усещам че оценката ще отиде с поне 10 лв нагоре, но това няма да промени предложената цена. Все пак предложението не е лошо.
                              Добро утро! Сега видях новината в x3news. От това което си написал да разбирам ли че цената според теб би трябвало да е 90лв ?

Коментар

• Браво ОСЛО...Много точни реални мнения даваш..Ти си едни от най - компетентните и обективни участници във форума..ЖЕЛАЯ ТИ УСПЕХ.. И аз няма да им продам..

Коментар

Working...
                                X