Първоначално изпратено от Innocent
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Спиди АД (SPDY / 0SP)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеГруйче, за 3 лева дивидент едва ли ще ти се сбъдне прогнозата..ЗАСЕГА СИ 2-0 КЪМ ТРОЛОВЕТЕ ХЕЙТЪРИ..Имаш шанс да направиш хеттрик..
колкото до Груьо, да позна цената, но по грешната причина, което също съм коментирал. Fooled by randomness.
- 1 like
Коментар
-
Харесвам компанията, доволен съм от инвестицията, която съм направил. Вярвам, че има голям потенциал в онлайн продажбите и куриерския бизнес в Бг и в международен план, но леко ме притеснява факта от точка 11.7.8. INVESTMENTS Инвестиционният план на Дружеството ще е насочен към развитие на оперативния капацитет, постигане и поддържане на възможно най-високите стандарти за качество в куриерската индустрия и гарантирано удовлетворение на клиентите чрез възможности за избор на време и място за доставка. За период от 6 години СПИДИ АД ще инвестира приблизително 120 млн. лева, разделени, както следва: 1) 40% от инвестициите ще бъдат изразходвани за транспортни средства, включително придобиването на 250 електрически автомобила; 2) 25% от инвестициите ще бъдат изразходвани за разширяване на депата и хъбовете; 3) 20% от инвестициите ще бъдат за подобряване на оперативния капацитет за обработка на пратки; 4) 15% от инвестициите ще бъдат изразходвани за компютърно оборудване, периферни устройства и разработване на софтуер. Финансовите ресурси, необходими за реализация на инвестиционния план ще бъдат генерирани предимно от оперативната дейност на СПИДИ АД. В случай на допълнителни нужди, Дружеството ще може да използва лизинг или банково финансиране, тъй като има перфектна репутация и висока кредитоспособност. ГЕОПОСТ СА също е в състояние да осигури финансиране за специфични капиталоемки проекти.
т.е по 20 милиона на година от печалбата на компанията ще отива за инвестиции, ако не бъдат използвани кредити и т.н. При ръст на приходите от средно 10% на година и марж на печалбата около 9% по мои сметки текущата печалба ще бъде възстановена на 6 година. Поправете ме ако греша, приемам критики и съвети. Поздрави
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
...
Доста народ може да продаде.Vanitas vanitatum...
Коментар
-
Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение
Не, имах предвид че оценката ще е нагоре. Но те са си оставили доста голям буфер над оценката така че едва ли ще променят предложената цена. Явно просто искат да си изкупят по-голям дял. Ако искаха да натискат много оценката щяха да използват нетна стойност на активите, която е около 13-15 лв по спомен и нямаше как КФН да го оспори. Мисля че трудно ще може да се изтиска по-висока цена от 80лв към момента
Коментар
-
Днес много задачи, затова набързо.
1. Чудесно търгово, точно в горната граница на диапазона 72-80, който бях задал още преди 6 месеца и се скъсваха да ме подиграват и бъзикат тогава хората с елките. Е, познах - на рандъм бейзис, разбора се, но познахИво Орозов, BSE Trader, благодаря за признанието - успех и на вас по друготе позиции. Хубаво е на борсата да има коректност между драскачите във форума
2. Дали търговото е справедливо - да, справедливо е от днешна гледна точка. Препоръчвам ви да погледнете калкулациите по обосновката на търговото и да видите прогнозите им за ЕБИТДА и чиста печалба в следващите години, които, според Спиди, ще са много близки до нивата от тази година, въпреки че приходите горе-долу ще се удвоят за 6 години. Колко са верни - не се наемам да споря, но така погледнато, цената е справедлива
3. Дали може да се жали - може, разбира се, но единственото, което може да се жали и което щях да жаля при друга цена, е, че цената не е сметната по 8хЕБИТДА, както е сметната за Валерко при данните от 2019, което не съответства на закона, който предвижда равнопоставеност между акционерите - който иска, може да го жали само по тази точка, по другите точки едва ли цената може да надвиши 80 кинта. Но дори и тогава цената би била около 82 лева (с 3 кинта дивидент в нея), което е доста близо до търговото в най-смелите му варианти
4. Дали ще приема - ако не стане нещо извънредно и не продам на пазар - да, ще го приема. И без това очаквам срив по пазарите или поне корекция (това си е мое мнение). Отделно, казвал съм го много пъти - коректността трябва да се възнагради - щом те са коректни, и аз ще съм коректен, пък после все ще има и други опции за влизане
5. Към Осло - бате, гледаш данните от НЕконсолидирания одитиран отчет - никаква печалба не са натискали надолу, просто още не е излязъл консолидирания одитиран отчет, който ще излезе след месец. Но данните, макар и неодитирани си ги имаш и Спиди (Евереста) работи с тях - 31 милки печалба и 60 милки ЕБИТДА.
П.С. И при положение че цената не е къдрава, а е доста кръглото 80 кинта, дали мислите, че не е съгласувана с НН и другите по-големи? та нищо чудно и самият Валерко да я приеме (никак няма да се учудя) и тогава цацата ще е съвсем без значениеБъдете здрави и успешни, аз лично съм доволен и ще продам на търговото или преди него. А дали ще ги вкарам на БФБ отново - едва ли, почти всичко качествено е тотален балоняк, а и не е лошо човек да има малко кеш подръка за някоя промоция, която очаквам скоро да се случи по света и у нас, щото как беше - sell in may and go away
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Innocent Разгледай мнение
Добро утро! Сега видях новината в x3news. От това което си написал да разбирам ли че цената според теб би трябвало да е 90лв ?
- 1 like
Коментар
-
Браво на франсетата! Добра оферта дават на акционерите, не се опитват да ги ограбят и да се циганят за стотинки като разни БГ мажовци /последния пример - Трейс/.
Мисля че има шанс доста паричен ресурс да се освободи от тази позиция и да се налее в други перспективни по пазара, които имат потенциал да донесат много над 10% в следващата година!
Така че, добра новина и за акционерите и за пазара!
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнениеОценката по ДПП метода ще претърпи доста критики и корекции - ръстове на приходите, печалбите надолу. Това няма да се хареса на КФН. Да не говорим че и дисконтовия фактор не е сметнат правилно. Не може цената на капитала да е 8,52% и първата година да дисконтираш с 14% при положение че дори не е пълна година. Усещам че оценката ще отиде с поне 10 лв нагоре, но това няма да промени предложената цена. Все пак предложението не е лошо.
Коментар
Коментар