IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спиди АД (SPDY / 0SP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Покупката на двете компании от страна на "Спиди" и съответно покупката на 25% от "Спиди" от страна на французите ще стане при ЕV/EBITDA = 8. А при какви условия ще стане увеличението на капитала тепърва предстои да разберем на събранието.
    Vanitas vanitatum...

    Коментар


    • Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
      Така както го чета ще има увеличение на капитала и вероятно на всеки 4 стари акции ще може да се запише една при цена от 21 - 22 лева.
      От увеличението ще съберат 25М и осталите 5М ще вземат заем.

      Имам.
      +1
      Vanitas vanitatum...

      Коментар


      • Така както го чета ще има увеличение на капитала и вероятно на всеки 4 стари акции ще може да се запише една при цена от 21 - 22 лева.
        От увеличението ще съберат 25М и осталите 5М ще вземат заем.

        Имам.
        Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

        Коментар


        • Айде на промоциите...!

          Коментар


          • Евала

            Коментар


            • http://profit.bg/news/Spidi-pridobiv...id-120723.html


              Спиди придобива куриерска компания в Румъния Twitter Спиди придобива куриерска компания в Румъния 20 март 2014 | 14:05 23 0 Българската куриерска компания Спиди АД подписа предварително споразумение за придобиване на 100% от капитала на Дайнамик Парсъл Дистрибюшън СА (Румъния) и 100% от капитала на Геопост България ООД. Двете дружества са дъщерни на френската компания ГеоПост СА и турската Геопост Юртичи Карго Сервизи АС и оперират на румънския и българския пазар на куриерски услуги. По този начин Спиди започва да реализира плановете си за регионално развитие, като с придобиването на двете дружества българската куриерска компания ще има възможност да се фокусира върху консолидирането на българския и румънския пазар, като предоставя интегрирани логистични услуги на клиентите си от двете държави. Допълнително, Спиди ще има директен достъп до сухопътната мрежа на DPD в Европа, като пълноправен член. Същевременно, сделката ще даде възможност на ГеоПост да придобие първоначално до 25% от капитала на Спиди като стратегически инвеститор, който през 2020 г. ще има опция да увеличи дела си до значително мажоритарно участие в дружеството. Транзакциите ще бъдат реализирани при оценка на дружествата базирана на ЕV/EBITDA от 8 пъти. Необходимите средства за придобиването на дружествата и инвестиционната програма за Румъния са на стойност от 30 милиона лева. Пълното финансиране ще бъде осигурено с увеличение на капитала на Спиди АД и с привличането на дългосрочен инвестиционен заем. ГеоПост е част от френската Ла пост груп (La Poste Group) и развива международния куриерски бизнес на групата. Компанията оперира в 40 европейски страни и е втората по големина в Европа с приходи от 4.39 млрд. евро през 2013 г При изтъргувани 130 лота на Българска фондова борса днес акциите на Спиди поскъпват с над 3% до 23.1 лв. за брой.

              Прочети повече на: http://profit.bg/news/Spidi-pridobiv...id-120723.html

              Коментар


              • това дружество на мен ми прилича на Оргахим - въпреки че секторите нямат нищо общо

                в смисъл такъв:

                златотърсачи - лопати
                строители - боя
                развита онлайн търговия - куриерски служби

                това последното отдавна се е случило в развития свят, в един момент неизбежно ще се случи и тук, когато влезнат пак няколко млрд евро инвестиции в някой сектор - като 2004-2008 - и се дигне разполагаемият доход

                а и коефициентите са му едни такива - Оргахимски, вкл. P/B и D/E

                cheers!
                "the trend is your friend until the end..."

                Коментар


                • Абе, като сте я закръглили тук капитализацията на 100 Милиона Левчета, що не вземете и да го прекръстите тоя Балкански Тигър на Балканския Fed-Ex

                  Коментар


                  • Аз тук имам около 35% печалба от лятото(с включен дивидент) и съм доволен.
                    После, имам чест контакт с фирмата, като клиент и съм с добри впечатления.
                    Примерно Спиди работеше добре и при тежки условия - зима, сняг. Докато техни конкуренти преди година-две в тежката зима се издънваха с доставки и то София-София.
                    Всъщност предпочитах цената да не се вдига много защото исках да си пазарувам полека-лека. Но това да ми е проблема
                    Да видим само мажоритарният собственик как ще се държи

                    Коментар


                    • Айде да не бързаме с оценките, ако обещанията за разпределяне на 50-60% от печалбата всяка година, като дивидент се сбъднат, това е около 1лв - 1,20лв ( по спомен ) на акция. Това прави грубо, само около 5% дивидентна доходност, при положение че акцията дори не е дивидентна и има много сериозен бизнес зад гърба си с нарастващи печалби всяка година. Прибавяме и това че точно при икономически растеж, който се очаква, куриерските фирми се представят много силно. Така че недейте бърза с негативните си оценки, поне докато не сме чули какъв дивидент ще има.
                      Не е препоръка за търговия с акции и ЦК !

                      Коментар


                      • Преди година, когато влизах в СФТРД, четях същите неща. Теските за дялкане не бяха малко (задължения, отрицателни ПП). Дори си спомням как един посредник беше оценил справедливата цена на акцията 1.80-1.90. И въпреки всичко, като четях финансовите отчети направо се чудих как са успели да докарат цената до под 2 лв.
                        Така че, отчетите са на лице всеки да ги интерпретира както си иска.

                        Иначе и Спиди не е идеална компания. Примерно в момента не се кефя, че толкова много пари се дават за обновяване на автопарка и това рефлектира върху повищаващи се разходи за лихви. Но, какво да се прави - в такъв етап е развитието на дружеството. Важното е да се гледа в дългосрочен план как стоят нещата.
                        Освен това тази акция няма изградена традиция да плаща дивиденти. Скоро едвали ПФ ще се загледат тук, макар че ми се струва че тази акция ще им пасне много добре в портфейлите. Но пък стане ли им интересна, цената няма да е текущата.

                        Не е препоръка.

                        Коментар


                        • Аз пробвах да вляза тук миналата година, но не ми се получи на цената, която исках. А и като гледам развитието, много изкуствена ми се вижда търговията. Лично мое мнение.

                          Нямам намерение да гоня този влак, тъй като вече съм се качил на няколко други.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                            Ами наблюдавам го защото един приятел е вкарал пари тук и ме навиваше и мен, но така и не успя да ме навие
                            Да, скъпичко ми се вижда, но сигурно има и защо. Но тъй като не разбирам, стоя отстрани и само гледам
                            Успех!
                            +1
                            аз също одобрявам акцията, но понеже не съм в бизнеса и останах да гледам от страни

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                              Батя, прави впечатление, че хвърлящ по едно око тук, въпреки непримамливото P/B / на което съм забелязал, че ти много държиш/ и над 100те оператора.
                              Едва ли ще се направят големите печалби при Спиди, но за съставянето на един балансиран портфейл мисля е подходящо.......
                              Ами наблюдавам го защото един приятел е вкарал пари тук и ме навиваше и мен, но така и не успя да ме навие
                              Да, скъпичко ми се вижда, но сигурно има и защо. Но тъй като не разбирам, стоя отстрани и само гледам
                              Успех!

                              Коментар


                              • Добре де, само на мен ли тва чудо ми се вижда пълен балоняк? Едно време правих едни съвсем повърхностни сметки с оптимистични допускания и според тях тук цена над 16-17 лв. е само за откачили от оптимизъм бикове. И за чиляци дето управляват чужди пари. Имаше и едно момче тук, осло, та той изписа три кофи мастило колко велико и перспективно дружество е това - е, не успя да ме убеди изобщо. Не се е вясвал скоро, явно все пак се е намерил някой да го отърве от акциите му на тия цени...

                                Не е препоръка разбира се, успех на куриерите и инвестиралите в тях...

                                Коментар

                                Working...
                                X