If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Разбира се, че не е противоречие, Начев. Говорим за хоризонт на търговия. И е странно как един който говори за растящи акции бива наричан оптимист, а друг - манипулатор.
Смислен въпрос си отправил. Кой наистина вярва в бичи тренд, който започва през 2009 г. и завършва през 2020-2022 г.?
Аз, между другото, теб те разбирам далеч повече и начинът ти на мислене и погледът върху нещата са доста сходи с моите.
Заслушвам се с интерес в думите на дддд, обаче, изпълнен с имагинерна надежда, че не разполагам с някаква важна информация, не разбирам или недооценявам важни аспекти.
Отивам по-далеч. Долу, при изброяването на факторите, беше споменал и култура. Добавям - култура в един по-широк (обществен) смисъл. Едно общество (успешно общество) би следвало да вдига средното ниво на обществена култура. Това нито се забелязва при нас, нито съзирам как би могло да се случи.
Ако светът не е станал коренно различен (някакъв, какъвто ние още не сме в състояние вярно да възприемем и дефинираме), западният свят неизбежно би преминал през някакво ново сътресение в рамките на визирания период(финансово и икономическо). Възстановяването след това сътресение ще се случи доста след
2020, а при нас ... в още по-далечен хоризонт. И това, разбира се, при бест кейс сценарио.
Оттам и визията на дддд аз лично и субективно не мога да побера в представите си.
Е, има и друг вариант! Помните, онова червенобузото момче, дето първото отбелязване в трудовата му книжка беше - министър-председател, той викаше, че кризата на запада няма отношение към Бг. Освен в бъдеще тезата му да вземе да се окаже вярна
Монти, прогнозите са правени преди време и не са актуализирани! Хвани една елка и сметни какво влияние ще окаже спада на петрола върху нетният износ. Приеми, че другите фактори са непроменени и го добави към цифрата от 1,5 процента. Получава се много интересно число. Киро говори като умерен песимист, но е умерен оптимист. Ти си политпропаганден трол, който освен да хвали съветскатацвласт друго не прави. Както Киро се ядосва на Батя, така понякога ме е яд на теб.
Проблема пред икономиката си остава психологически. Всички се тресат от нерационален страх и ужас.Според мен екстремалните му стойности са минали и от тук нататък могат само да намаляват.
Не си прав. Ефектът на петрола върху нетния износ няма да е такъв какъвто го смяташ с елката, защото този ефект ще го усетят и нашите конкуренти на пазарите, на които България пласира продукцията си. Те и в момента имат обективни конкурентни предимства спрямо нас, които с необходимия растящ доход на домакинствата и растящи цени на тока в България могат само да растат. В крайна сметка стигаме до момента, че България трябва да излезе на сцената с доста по-различни аргументи от сегашните. Трябва е по-иновативна, по-продуктивна, по-гъвкава. За това трябват качествени политици и човешки материал. И двете са кът напоследък.
Има само един потенциален източник и това е ЕС. Ако ЕС последва щатите във възстановяването, ние ще дръпнем страшно много- ще прескочим варианта на дддд и ще стигнем до този на Батя . Ако обаче си следва японският сценарий икономиката ни ще замръзне на това ниво и няма да видим 1000 не само до 2020, но и до 2030...
Гетов, кой бачка в Свилоза, Хювефарм, Солвей соди, М+Ц и десетки други читави български компании? Ти постоянно се опитваш да прехвърлиш логиката от реалният си бизнес върху борсата. Тя има собствена логика. Финансите са нещо различно. Моят мозък е оформен като на финансист а твоят като на предприемач. Това са различни сфери със съвсем различни закони.
Добре бе, човек. Кажи какво те кара да мислиш така? Но недей започва с цените на долара и петрола или с еврофондовете. Това увисва. КОЙ и КАК ще генерира този растеж? Говорим за икономика и бизнес, не за акции. Задавам конкретен въпрос. Как си го представяш предвид изходната ситуация в момента, така че до 5 години да има резултат?
Полакс, с dddd не се караме, а се опитваме да открием истината. Поне аз така се надявам.
В момента знам ,че има голям интерес от чужденци към предприятията от хранител-
новкусовата промишленост дори и фалирали.
Монти, прогнозите са правени преди време и не са актуализирани! Хвани една елка и сметни какво влияние ще окаже спада на петрола върху нетният износ. Приеми, че другите фактори са непроменени и го добави към цифрата от 1,5 процента. Получава се много интересно число. Киро говори като умерен песимист, но е умерен оптимист. Ти си политпропаганден трол, който освен да хвали съветскатацвласт друго не прави. Както Киро се ядосва на Батя, така понякога ме е яд на теб.
Проблема пред икономиката си остава психологически. Всички се тресат от нерационален страх и ужас.Според мен екстремалните му стойности са минали и от тук нататък могат само да намаляват.
Едно уточнение,
Не проблема пред икономиката, а пред борсата
Различни са нещата до там, че понякога нямат нищо общо
Начев, изобщо не считам, че ще се влачим по корем. Според мен в момента е началото на ускоряването на темпа на растеж. Той ще се самоподдържа и самоускорява докато в края на цикъла ще стигнем някаква лудост. Тогава дори и таксиджиите ще живеят много добре, което някак си не е нормално.
Добре бе, човек. Кажи какво те кара да мислиш така? Но недей започва с цените на долара и петрола или с еврофондовете. Това увисва. КОЙ и КАК ще генерира този растеж? Говорим за икономика и бизнес, не за акции. Задавам конкретен въпрос. Как си го представяш предвид изходната ситуация в момента, така че до 5 години да има резултат?
Полакс, с dddd не се караме, а се опитваме да открием истината. Поне аз така се надявам.
4Д , Да отчитам този сценарий и го чакам, но засега не виждам основания в макроикономиката за ръст 1.5 през 2015.Дано както казват -показателите и индустрията да се повишават , въпреки политиците..Смятам, че е несериозно да се очаква ръст на БВП само от еврофондовете, още по малко от саниране на сгради и други подобни схеми..Няма противоречие в това да си пълен с акции, да си умерен оптимист и да си обективен в преценките си..Да винаги когато има вероятност да вали дъжд макар и 20процента си нося чадър..Няма да ми натежи много, но ще ме предпази..Но съгласи се, че е глупаво, когато с месеци вали , да твърдиш, че грее слънце и не е капнала капка, ходил си без чадър и не си се измокрил..Ти си разумен и възпитан човек и с тебе може да се води разговор с аргументи, без сърдене и обиди..
Начев, изобщо не считам, че ще се влачим по корем. Според мен в момента е началото на ускоряването на темпа на растеж. Той ще се самоподдържа и самоускорява докато в края на цикъла ще стигнем някаква лудост. Тогава дори и таксиджиите ще живеят много добре, което някак си не е нормално. началнат точка е сега при 1,5 процента ръст на БВП, което е прилично. Мисля, че Киро отчита, че това е много вероятно да се случи, но характера му е предпазлив и ще е спокоен чак когато го види. Аз действам съобразно най-вероятният сценарий за бъдещето, като непрекъснато го преосмислям и в момента когато друга схема стане основна си сменям мнението. За мен на борсата текущата ситуация не е важна а в каква посока ще се променя. Според мен тази посока е най-вероятната.
Мисля много пъти сме си говорили за процикличността на валутният борд и как той ускорява възходящото и нсходящото движение.
Три пъти ти го пиша...
Прогнозата на МФ ,СБ и МВФ е между 0,6 и 0,8 % другата година и то ако няма криза ....
какъв сценарии като 90 % от европеските страни имат от 2008 г по над 2%....
Борсите на ЕС и Щатите от 2009 година направиха двоен ръст и нашата направи такъв....
До кога ще продължи ами не много остава времето и на качване...
През 2015-16 ще се обърне посоката... на запад
Разбира се, че не е противоречие, Начев. Говорим за хоризонт на търговия. И е странно как един който говори за растящи акции бива наричан оптимист, а друг - манипулатор.
Смислен въпрос си отправил. Кой наистина вярва в бичи тренд, който започва през 2009 г. и завършва през 2020-2022 г.?
Начев, изобщо не считам, че ще се влачим по корем. Според мен в момента е началото на ускоряването на темпа на растеж. Той ще се самоподдържа и самоускорява докато в края на цикъла ще стигнем някаква лудост. Тогава дори и таксиджиите ще живеят много добре, което някак си не е нормално. началнат точка е сега при 1,5 процента ръст на БВП, което е прилично. Мисля, че Киро отчита, че това е много вероятно да се случи, но характера му е предпазлив и ще е спокоен чак когато го види. Аз действам съобразно най-вероятният сценарий за бъдещето, като непрекъснато го преосмислям и в момента когато друга схема стане основна си сменям мнението. За мен на борсата текущата ситуация не е важна а в каква посока ще се променя. Според мен тази посока е най-вероятната.
Мисля много пъти сме си говорили за процикличността на валутният борд и как той ускорява възходящото и нсходящото движение.
Стига бе хора...стига сте се карали!
Проблемът ни е, че сме една шепа хора мъчещи се да търгуват, да правят печалби.
След срива 2008/09 много хора се опариха и повече няма да дойдат на БФБ, поне не и директно. Една част ще се върнат под формата на пари от ДФ, но още вода ще изтече до тогава. Вярно, че всеки си има мнение и стратегия, но защо другият да се дразни от това, мисля, че е по добра да взаимстват нещо, ако им допада от стратегията на другия. А що се отнася до хваленето на собствените "шитове" всеки си има глава на раменете, ако се поведе по хвалбите на някой, ще си счупи главата, а за следващият път ще има едно на ум и ще разчита на главата си.
Както и да е това и Вие си го знаете.
Успешен ден на всички и дано всички сме доволни в края на годината, а защо не и следващата.
Стига бе хора...стига сте се карали!
Проблемът ни е, че сме една шепа хора мъчещи се да търгуват, да правят печалби.
След срива 2008/09 много хора се опариха и повече няма да дойдат на БФБ, поне не и директно. Една част ще се върнат под формата на пари от ДФ, но още вода ще изтече до тогава. Вярно, че всеки си има мнение и стратегия, но защо другият да се дразни от това, мисля, че е по добра да взаимстват нещо, ако им допада от стратегията на другия. А що се отнася до хваленето на собствените "шитове" всеки си има глава на раменете, ако се поведе по хвалбите на някой, ще си счупи главата, а за следващият път ще има едно на ум и ще разчита на главата си.
Както и да е това и Вие си го знаете.
Успешен ден на всички и дано всички сме доволни в края на годината, а защо не и следващата.
Коментар