IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Хубава тема за размисъл, според мен говоря грубо - за износа не можем да очакваме кой знае какво, защото ние главно суровини изнасяме от които голяма част селкостопански и развиваме вече едро земеделие, но разходите по реколтите са от доста преди да падне петрола, та евентуално за догодина земеделците да усетят ефект. Но конкуренцията също ще го усети, тъй че 50%-50% да се промени нещо, но при всички положения догодина по това време. В сектора на хранително вкусовта помишленост натиска е голям конкуренцията също, а маржовете малки, което ще натисне цените. Може и да им дойде доста нанагорно на земеделците в последствие, ако започне процес на борба за пазарни дялове. Т.е. не виждам особени позитиви.
    Last edited by pepe1234; 12.12.2014, 12:00.

Коментар

• Ако търгувахте както се джафкате, нямаше да имаме проблем с ликвидността

Коментар

• Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
        Точно. Ето тук виждам проблем. Ако редовен български износител работи примерно на 20% марж да речем в Германия, то чехът и полякът работят при същите цени на 40%. И те прекрасно знаят как и с кого се конкурират. Необходимо е само малко желание да работят на същия марж и при равни други условия българският износител е аут. Ниските разходи и възможността да маневрираш с цената прави пазара много по-конкурентен и борбата за допълнителния кокал много по-люта. Не трябва да се пренебрегва и възможността на местни фирми в ЕС да водят по-протекционистични политики и с по-ниските си разходи за произвдоство да обезсмислят нашия износ. На това също съм става свидетел през годините. Пазарният дял е гарантиран при нишови и високотехнологични продукти, там печалбите ще се увеличат. При базовите отрасли не съм убеден, че той въобще ще може да бъде задържан.
        Гета, проблема в маржа идва от неконкурентното производство в БГ. Примитивни технологии, мързелива работна ръка, без процеси, без качествен контрол (т.е. с много брак). И това е нагласата масово, няма да мръдне - само ще хленчите.

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
          Никой не искам да набутвам, но който няма хартиите сега, ще ги гони после, е от кого ще ги вземе, ако не не се смилим да му дадем нещо !?
          Ти какво мислиш, че батя няма да даде ли, и той ще даде с тая широка душа. Само Лагерфелд ще си стиска медиката, докато чичето не му приложи хватката "севтополис"
          Е те затуй на неликвидна борса няма сериозни играчи

Коментар

• Откакто Дарт Вейдър се появи у форума и захапа нашта" пътеводна светлина"
            Ташуняка настана гробна тишина,охлюв да пръдне ще се чуе.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
              Нали по-твоята логика вътрешният пазар в ЕС (без петрол) ще нарастне по същият механизъм както би нарастнал в България. В случай, че запазим пазарният си дял, то той автоматично би довел до ръст и на износа в абсолютна стойност. Важно е да се отбележи и друго. ЕЦБ ще бъде притеснена от дефлация и ще наводни пазара с кеш.
              Като цяло сме свидетели на най-мащабното преразпределяне на богатство в света от петнадесет години насам. Радостното е, че сме от правилната страна.
              Точно. Ето тук виждам проблем. Ако редовен български износител работи примерно на 20% марж да речем в Германия, то чехът и полякът работят при същите цени на 40%. И те прекрасно знаят как и с кого се конкурират. Необходимо е само малко желание да работят на същия марж и при равни други условия българският износител е аут. Ниските разходи и възможността да маневрираш с цената прави пазара много по-конкурентен и борбата за допълнителния кокал много по-люта. Не трябва да се пренебрегва и възможността на местни фирми в ЕС да водят по-протекционистични политики и с по-ниските си разходи за произвдоство да обезсмислят нашия износ. На това също съм става свидетел през годините. Пазарният дял е гарантиран при нишови и високотехнологични продукти, там печалбите ще се увеличат. При базовите отрасли не съм убеден, че той въобще ще може да бъде задържан.

Коментар

• Днес почивен ден ли е ?

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                  Нали по-твоята логика вътрешният пазар в ЕС (без петрол) ще нарастне по същият механизъм както би нарастнал в България. В случай, че запазим пазарният си дял, то той автоматично би довел до ръст и на износа в абсолютна стойност. Важно е да се отбележи и друго. ЕЦБ ще бъде притеснена от дефлация и ще наводни пазара с кеш.
                  Като цяло сме свидетели на най-мащабното преразпределяне на богатство в света от петнадесет години насам. Радостното е, че сме от правилната страна.
                  Като ония дъртаци, които играели голф и философски заключили " Радостното е, че сме от правилната страна на тревата."

Коментар

• Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнение
                    Що се отнася до износа, там едва ли това е някакво ценово предимство, тъй като цената на петрола пада и за конкуренцията, по-скоро ще можем да стъпим на пазари, за които до момента транспортните разходи са били проблем, въпреки че като се вдигне ПАК цената, пак ще станат проблем

Коментар

• Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
                      Добре, ето, ще направя още един опит за полезна дискусия..
                      Преди това обаче заявявам твърдо, че по отношение на акциите съм бичо настроен, защото съм убеден, че на БФБ цари нищо друго, освен СЕНТИМЕНТ НА НАДЕЖДА. Търгувам единствено този сентимент и смятам, че ще спечеля. Именно затова съм заложил пари за един апартамент (което вчера бях готов на докажа на колегата Софикс), въпреки, че критикувам крайно оптимистичните възгледи върху състоянието и перспективите на реалната икономика. Разделям прекрасно финансовата и реално-икономическата сфера. Държа да направя това уточнение преди да започнем да си разменяме безмислени постове и обвинения в манипулация.

Та така.. Въпросът ми какво мислите и къде бихте искали да критикувате следните възможни причинно-следствени връзки:

1. За износителите

По-евтин петрол - по-ниска себестойност - възможност за ценова конкуренция с цел запазване и завладяване на пазарен дял - спад на цените (с опасност от дефлация) - в най-добрия случай запазване на маржовете, въпреки по-ниските разходи - по-малък ефект от евтиния петрол в сравнение с калкулирания.

Възможен + : Висок дял на нишови продукти в българския износ.
                      Възможен - : Конкуренция от ЦИЕ в базовите отрасли и суровините.

2. За вътрешното потребление

По-евтин дизел - средно 20-50 лв. повече пари в бюджета - по-скъпа храна и ток (картели!) - парите ги няма - съмнителен ръст на вътрешно потребление при равни други условия.

Възможен + : По-висок приток на емигрантски пари.
                      Възможен - : Вътрешни политически и социални сътресения.
                      Ако разбирам правилно, въпроса е какво очакваме от по-ниските цени на петрола.
                      Ето и моят отговор:
                      1) В началото расте печалбата на тези, които продават горива ( щото няма веднага да свалят цените) ->Повече приходи от данъци
                      2) Горивата падат но цените на всичко свързано с тях НЕ падат веднага, докато не ги натисне пазара ->Формиране на печалби там -> повече приходи от данъци
                      3) Цените като цяло падат ->потреблението расте - > Яко приходи от данъци ( тука влиза ДДСто)
                      Та.. обобщение - очакваме повишено потребление
                      Що се отнася до износа, там едва ли това е някакво ценово предимство, тъй като цената на петрола пада и за конкуренцията, по-скоро ще можем да стъпим на пазари, за които до момента транспортните разходи са били проблем, въпреки че като се вдигне ПАК цената, пак ще станат проблем

Коментар

• Попълването е някъде на средата, което е добре за един ден.
                        Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от jorkata_pz Разгледай мнение
                          ...просто ако може по смислени постове, а не само разправии.
                          Добре, ето, ще направя още един опит за полезна дискусия..
                          Преди това обаче заявявам твърдо, че по отношение на акциите съм бичо настроен, защото съм убеден, че на БФБ цари нищо друго, освен СЕНТИМЕНТ НА НАДЕЖДА. Търгувам единствено този сентимент и смятам, че ще спечеля. Именно затова съм заложил пари за един апартамент (което вчера бях готов на докажа на колегата Софикс), въпреки, че критикувам крайно оптимистичните възгледи върху състоянието и перспективите на реалната икономика. Разделям прекрасно финансовата и реално-икономическата сфера. Държа да направя това уточнение преди да започнем да си разменяме безмислени постове и обвинения в манипулация.

Та така.. Въпросът ми какво мислите и къде бихте искали да критикувате следните възможни причинно-следствени връзки:

1. За износителите

По-евтин петрол - по-ниска себестойност - възможност за ценова конкуренция с цел запазване и завладяване на пазарен дял - спад на цените (с опасност от дефлация) - в най-добрия случай запазване на маржовете, въпреки по-ниските разходи - по-малък ефект от евтиния петрол в сравнение с калкулирания.

Възможен + : Висок дял на нишови продукти в българския износ.
                          Възможен - : Конкуренция от ЦИЕ в базовите отрасли и суровините.

2. За вътрешното потребление

По-евтин дизел - средно 20-50 лв. повече пари в бюджета - по-скъпа храна и ток (картели!) - парите ги няма - съмнителен ръст на вътрешно потребление при равни други условия.

Възможен + : По-висок приток на емигрантски пари.
                          Възможен - : Вътрешни политически и социални сътресения.

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                            Правилното е : Хем ги боли, хем ги сърби , пък и татко не дава.
                            не дава,защото не вдява...но това е друг въпрос за друг отговор

Коментар

E, ще има ослушване и оглеждане и още как?! Защото тарикатите знаят какво е казал Костолани - "който няма акциите, когато падат, ги няма и когато се качват".
                              Хем ги боли, хем ги сърби, нека още се ослушват
                              абе което си е така-си е така...няма какво да си говорим...просто много се надъхаха напоследък....размътени мозъчета ли...нереализирани мечти ли...какво е...и аз не знам...

Коментар

E, ще има ослушване и оглеждане и още как?! Защото тарикатите знаят какво е казал Костолани - "който няма акциите, когато падат, ги няма и когато се качват".
                                Хем ги боли, хем ги сърби, нека още се ослушват
                                Правилното е : Хем ги боли, хем ги сърби , пък и татко не дава.
                                Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

Working...
                                X